ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ»
Ρεσιτάλ υποκρισίας μπρος στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα

«18 Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Μέρα του Μετανάστη», γράφει σήμερα το καλεντάρι διαφόρων διεθνών οργανισμών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, μέρα που θυμούνται να τιμήσουν στα λόγια και οι κυβερνήσεις, η ΕΕ, τα κόμματα του ευρωμονόδρομου. Περισσεύει η υποκρισία τους, τα κροκοδείλια δάκρυά τους μπρος στο ιμπεριαλιστικό έγκλημα, καθώς από την πολιτική των δεύτερων και με την ανοχή των πρώτων, βασανισμένοι άνθρωποι εξαθλιώνονται, φυτοζωούν στα όρια της απόλυτης ένδειας, όντας απόκληροι του συστήματος, θύματα της γενικότερης αντεργατικής - αντιδραστικής πολιτικής που τσακίζει συνολικά τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Πολιτική με ταξική ρίζα. Την επισήμανε το ΚΚΕ στην Εκθεση που κατέθεσε τον Οκτώβρη του 2011 στην Επιτροπή της Βουλής για τη μετανάστευση: «(...) Η μετανάστευση στη σύγχρονη ιμπεριαλιστική φάση του καπιταλισμού σχετίζεται με την ένταση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, την αύξηση της καπιταλιστικής κερδοφορίας μέσω της συμπίεσης της τιμής της εργατικής δύναμης, τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς για την αναδιανομή των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Η εισαγωγή, η διευκόλυνση ή η ανοχή εισόδου ξένου εργατικού δυναμικού από λιγότερο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες αυξομειώνεται ανάλογα με το επίπεδο καπιταλιστικής ανάπτυξης ή ύφεσης, με το επίπεδο έντασης των ενδοκαπιταλιστικών ανταγωνισμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανοιγοκλείνει η στρόφιγγα, γεγονός που δεν οφείλεται σε κατακτήσεις ή υποχωρήσεις στο επίπεδο σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά, αντίστροφα, τα λεγόμενα "ανθρώπινα δικαιώματα" στον καπιταλισμό προσαρμόζονται στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς σε συνθήκες κυριαρχίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλοι οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί (ΝΑΤΟ, ΕΕ, Παγκόσμια Τράπεζα κ.ά.) αφιερώνουν πολυσέλιδα κεφάλαια στο θέμα μετανάστευση, με κατεύθυνση την πλήρη ευθυγράμμιση των μεταναστευτικών ροών με τις συγκεκριμένες ανάγκες της αγοράς εργασίας κατά χώρα και χρονική περίοδο. Στο πλαίσιο μιας αυστηρά επιλεκτικής μετανάστευσης εντάσσονται και οι κατευθύνσεις για "μπλε κάρτα" (προσέλκυση ειδικευμένου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού), "κυκλική" μετανάστευση (κυρίως για ανειδίκευτο ή μισοειδικευμένο συνεχώς ανακυκλούμενο εργατικό προσωπικό), κ.λπ. Επομένως, στη βάση της όξυνσης του μεταναστευτικού ζητήματος βρίσκεται η όξυνση της αντίθεσης μεταξύ κεφαλαίου και εργασίας».

Πολιτική με απτά αποτελέσματα. Τα αποτύπωνε ανάγλυφα και ισχύουν ως τα σήμερα στο ακέραιο το Υπόμνημα της ΚΕ του ΚΚΕ με τις εκτιμήσεις και τις προτάσεις του Κόμματος για το μεταναστευτικό όπως το παρέδωσε στις 08/02/11 η ίδια η ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη συνάντηση που είχε για το ζήτημα, κατόπιν αιτήματός της, με τον τότε πρωθυπουργό.

Μεταξύ άλλων τόνιζε:

«Εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, προερχόμενοι στη μεγάλη τους πλειοψηφία από χώρες που έχουν δεχθεί στρατιωτικές επεμβάσεις, βρίσκονται υπό κατοχή, σπαράσσονται από εμφύλιους πολέμους και τυραννικά καθεστώτα ή από χώρες όπου διώκονται για τις απόψεις τους, παραμένουν εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα (αν και έχουν τελικό προορισμό άλλα κράτη της ΕΕ) εξαιτίας του Κανονισμού "Δουβλίνο ΙΙ" της ΕΕ, χωρίς δικαιώματα, κάτω από απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες. Οι συνθήκες ζωής τους στην Πάτρα, στην Ηγουμενίτσα, στο κέντρο και σε συνοικίες της Αθήνας αποτελούν αδιάψευστους μάρτυρες αυτής της σύγχρονης βαρβαρότητας.

Δεκάδες χιλιάδες ακόμη πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν, εργάζονται και θέλουν να παραμείνουν στη χώρα μας βρίσκονται στο καθεστώς εκκρεμότητας και ομηρίας της "ροζ" κάρτας, ανησυχούν για το μέλλον τους, φοβούμενοι (δικαίως) ότι και με το νέο σύστημα ασύλου θα δουν τα αιτήματά τους για άσυλο να απορρίπτονται.

Εκατοντάδες χιλιάδες οικονομικοί μετανάστες, οι περισσότεροι με οικογένεια και με παιδιά, δεν μπορούν να ανανεώσουν την πανάκριβη (εξαιτίας των παραβόλων, προστίμων κ.λπ.) άδεια παραμονής τους, κινδυνεύουν ακόμη και με απέλαση με βάση το νόμο που ψηφίσατε πρόσφατα, γιατί οι δυσβάσταχτες προϋποθέσεις της μεταναστευτικής νομοθεσίας πετούν στην "παρανομία" έναν όλο και αυξανόμενο αριθμό άνεργων μεταναστών.

Σε άλλους πάλι, παρότι βρίσκονται και εργάζονται στη χώρα μας για πολλά χρόνια, δεν δόθηκε ποτέ η δυνατότητα να νομιμοποιηθούν ή να έχουν πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου ή δεν πρόλαβαν τις ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής των αιτήσεών τους.

Οργιάζουν η μαύρη εργασία και η ομηρία από εργοδότες

Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οργιάζουν σε βάρος των μεταναστών η "μαύρη" εργασία, οι εξευτελιστικές αμοιβές κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί, η ομηρία από εργοδότες, η έκθεσή τους σε αντιμεταναστευτικούς μηχανισμούς και διάφορα εγκληματικά κυκλώματα».

Ακόμα: «Το Κόμμα μας επαναλαμβάνει για πολλοστή φορά το πασιφανές: Οτι όσο παραμένουν και οξύνονται οι αιτίες που προκαλούν τη μετανάστευση και προσφυγιά, τόσο θα δημιουργούνται και θα γιγαντώνονται τα κύματα των πεινασμένων, εξαθλιωμένων και κυνηγημένων μεταναστών και προσφύγων, που θα αναζητούν στη μετανάστευση τη διέξοδο για να σώσουν τη ζωή τους. Οι αιτίες αυτές, που συνειδητά αποσιωπούνται ή υποβαθμίζονται, είναι η συνέχιση και η ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, οι πόλεμοι, οι επεμβάσεις, οι υποκινούμενες εμφύλιες συρράξεις που εξαπολύουν οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ με τη συμμετοχή και των ελληνικών κυβερνήσεων, η καταλήστευση του πλούτου των λαών από μια χούφτα μονοπωλιακές επιχειρήσεις. Ο αγώνας, που δίνουν κυριολεκτικά για την επιβίωσή τους οι άνθρωποι αυτοί, όχι μόνο είναι δίκαιος, αλλά και πιο ισχυρός από οποιοδήποτε κατασταλτικό μέτρο. Κανένας Frontex, κανένας φράχτης, κανένα στρατόπεδο συγκέντρωσης - χερσαίο ή πλωτό - δεν θα τους εμποδίσει».

Ξεκαθάριζε: «Είμαστε αντίθετοι με το σύνολο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής και νομοθεσίας της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που επιζητούν επιλεκτικά μετανάστες για τις ανάγκες του κεφαλαίου, ως φτηνή και χειραγωγημένη εργατική δύναμη, σπρώχνοντας στον "Καιάδα" τους υπόλοιπους. Θεωρούμε ότι οι εργάτες και οι κυνηγημένοι άνθρωποι δεν μπορεί να διαχωρίζονται σε ξένους και ντόπιους, σε νόμιμους και παράνομους. Παλεύουμε για μιαν άλλη, ριζικά διαφορετική πολιτική που θα συμβάλει και στην αντιμετώπιση των αιτιών του μεταναστευτικού προβλήματος, που θα αμβλύνει τις συνέπειές του για τη χώρα μας».

Κυνηγητό, θάνατοι, απελάσεις

Στον αντίποδα των θέσεων του ΚΚΕ στέκει ακριβώς η αντιμεταναστευτική πολιτική και νομοθεσία της ΕΕ και των κυβερνήσεων με μια σειρά ζοφερές πτυχές:

Η διόγκωση της καταστολής. Σύμφωνα με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη τους πρώτους 10 μήνες του 2011 εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στην Ελλάδα 80.844 χιλιάδες «μη νόμιμοι» μετανάστες. Αιτήματα χορήγησης ασύλου γίνονται δεκτά με το σταγονόμετρο. Ενδεικτικά το πρώτο 9μηνο 2011 εξετάστηκαν «σε Α' βαθμό» 6.400 αιτήματα. Χορηγήθηκε άσυλο σε μόλις 43 περιπτώσεις (ποσοστό 0,67% του συνόλου των αιτημάτων).

Οι απελάσεις που έρχονται κατά κύματα μετά τις μαζικές απορρίψεις των αιτημάτων. Μόνο το πρώτο 10μηνο του 2011 απελάθηκαν χιλιάδες μετανάστες κατόπιν διοικητικών/ δικαστικών αποφάσεων απέλασης.

Ο FRONTEX, στρατιωτικός - αστυνομικός οργανισμός της ΕΕ που επιτηρεί τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της. Μετά από αίτημα των ελληνικών κυβερνήσεων, τα στελέχη του κατσικώθηκαν στην Ελλάδα και έστησαν το πρώτο περιφερειακό παράρτημά του στον Πειραιά, στην έδρα του Λιμενικού. Οργάνωσαν, συντόνισαν, επέβλεψαν επιχειρήσεις καταστολής, ανέκριναν συλληφθέντες μετανάστες.

Νέα εμπόδια που βάζει η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου προχωρώντας ταχέως στην κατασκευή του διαβόητου φράκτη στο τμήμα των χερσαίων συνόρων με την Τουρκία. Υποστηρικτικά, θα δημιουργηθούν φυλάκια κατά μήκος του φράκτη, θα αναπτυχθούν κάμερες ασφαλείας και θερμικές κάμερες για ευκολότερο εντοπισμό και σύλληψη όσων απελπισμένων ψάχνουν τρόπο να περάσουν. Αυτά τα πρόσθετα εμπόδια, τα ακόμα δυσκολότερα δρομολόγια αναμένεται να συμβάλουν σε νέους θανάτους προσφύγων.

Και άλλες πτυχές που δίνουν τον αντιμεταναστευτικό κι απάνθρωπο τόνο όπως η απαράδεκτη, διαποτισμένη με εθνικιστικό δηλητήριο απόφαση του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ που ακυρώνει το Ν. 3838/2010 για την ιθαγένεια και τη συμμετοχή στις δημοτικές εκλογές ορισμένων, πολύ λίγων μεταναστών, που δίνει δε το νομικό προκάλυμμα για τη συνέχιση και την ένταση των πολιτικών καταστολής του μεταναστευτικού ζητήματος.


Θ. Μπ.

Συγκλονιστικές μαρτυρίες από μετανάστες

Χαρακτηριστική περίπτωση του τι αντιμετωπίζουν αυτοί οι άνθρωποι όσα είπαν στο «Ριζοσπάστη» μετανάστες στη Μεταμόρφωση που δέχτηκαν άγρια αστυνομική επίθεση

Eurokinissi

Χαρακτηριστική περίπτωση του τι αντιμετωπίζουν οι μετανάστες είναι το σοβαρό κρούσμα τρομοκρατικής και τραμπούκικης επίθεσης με χτυπήματα στο κεφάλι και στο σώμα, σε βάρος μεταναστών Πακιστανικής καταγωγής από τέσσερις αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ. Εγινε την Πέμπτη 1/12, μεταξύ 4 και 5.30 μ.μ., στη Μεταμόρφωση Αττικής, στην περιοχή Καναπίτσα.

Οπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι χτυπημένοι μετανάστες στο «Ρ», οι αστυνομικοί, οι οποίοι καθ' όλη τη διάρκεια της «επιδρομής» ήταν με τις μηχανές και δεν έβγαλαν καθόλου τα κράνη από το κεφάλι τους, δε δίστασαν να μπουν μέχρι και σε αυλές σπιτιών όπου κατοικούν. Παρότι διέθεταν τα σχετικά έγγραφα παραμονής, τούς προπηλάκισαν, τούς προκάλεσαν και τούς απείλησαν να εξαφανιστούν από την περιοχή, ειδάλλως θα ξανάρθουν με πιο άγριες διαθέσεις.

Ο Α. με πρησμένο το άνω χείλος καταθέτει την μαρτυρία του στον «Ρ»: «Ξαφνικά είδα τέσσερις αστυνομικούς να έρχονται κατά πάνω μου πολύ γρήγορα. Σταμάτησα και χωρίς να μου πουν τίποτα μου έριξαν δύο κλοτσιές στο πρόσωπο και έπεσα κάτω μισολιπόθυμος και ματωμένος, γιατί τα χτυπήματα ήταν πολύ δυνατά. Συνέχισαν να με κλοτσούν, παρότι είχα πέσει κάτω, στα πόδια και στο υπόλοιπο σώμα για αρκετή ώρα».

Ο Ν.: «Βρέθηκα αντιμέτωπος πάλι με τέσσερις αστυνομικούς. Με έβριζαν και μου ζήτησαν να τους δείξω τα χαρτιά μου. Μόλις τους τα έδειξα και χωρίς να κάνω το οτιδήποτε δέχτηκα μια κλοτσιά στον αυχένα και μια στα πόδια και έπεσα κάτω. Με έβρισαν κι έφυγαν».

Ο Μ.: «Γύρω στις 4.30 μ.μ. τέσσερις αστυνομικοί μου χτύπησαν με δύναμη την πόρτα του σπιτιού μου. Βγήκα έξω και τους άκουσα να φωνάζουν και να βρίζουν εμένα και τους υπόλοιπους ομοεθνείς μου. "Είστε σκ..., να γυρίσετε στη χώρα σας βρωμιάρηδες". "Τι θέλετε;" τους λέω. "Φέρε μας τα χαρτιά σου". Τους τα φέρνω είναι όλα εντάξει και μετά μου λένε: "Φώναξέ τους όλους έξω γιατί θα μπούμε μέσα". Οταν βγήκαμε όλοι έξω μας είπαν "Είναι η τελευταία φορά που σας βλέπουμε εδώ. Αν σας ξαναβρούμε εδώ, θα σας βγάλουμε έξω και θα σας δείξουμε..." Μετά από λίγο έφυγαν».

Αλλος Πακιστανός ο Σ., ο οποίος έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο και διαθέτει τη σχετική ροζ κάρτα, σημειώνει: «Ερχόμουν από το σούπερ - μάρκετ και πήγαινα προς το σπίτι μου κρατώντας στα χέρια μου σακούλες με τρόφιμα. Με σταμάτησαν, μου ζήτησαν να βάλω τα χέρια μου στον τοίχο και μου μίλησαν στα πακιστανικά λέγοντάς μου: "Φύγε, πήγαινε σπίτι σου" (σ.σ. στο Πακιστάν). Στη συνέχεια μου ζήτησαν το διαβατήριο για να έχουν τη δυνατότητα να με απελάσουν αλλά εγώ δεν το είχα και με άφησαν».

«ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»
Ελληνες και ξένοι εργάτες σε οργανωμένο αγώνα

Ανακοίνωση για τη «Μέρα του μετανάστη» εξέδωσε και η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη». Τονίζει:

«Σήμερα που όλο και περισσότεροι Ελληνες εργαζόμενοι αναγκάζονται ξανά να πάρουν το δρόμο της ξενιτιάς, σπρωγμένοι από την ανάγκη της οικονομικής επιβίωσης, γίνεται πιο φανερό στον καθένα ότι η μαζική μετανάστευση ούτε κάποιο φυσικό φαινόμενο είναι ούτε οφείλεται σε ελεύθερη επιλογή εκείνων που μεταναστεύουν. Είναι το αποτέλεσμα της δράσης των μονοπωλίων, παγκόσμια και στην Ελλάδα, σε βάρος των λαών που, σε συνθήκες κρίσης του συστήματός τους, γίνονται ακόμη πιο επιθετικά. Αυτή είναι η αλήθεια πίσω από τους αριθμούς του 1,5 εκατ. μεταναστών στη χώρα μας και των 220 εκατ. παγκόσμια.

Με τους πολέμους, τη ληστεία του πλούτου χωρών και λαών, την εκμετάλλευση, δημιουργούν συνεχώς όλο και πιο μεγάλα κύματα ξεριζωμένων ανθρώπων. Οταν ορισμένοι από αυτούς, οι λιγότεροι, κατορθώσουν να φθάσουν στις πιο αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, κάποιους τούς χρησιμοποιούν ως φθηνό και ανακυκλούμενο εργατικό δυναμικό και τους υπόλοιπους τούς αντιμετωπίζουν ως "απόβλητα".

Ο σχεδιαζόμενος απάνθρωπος φράχτης στον Εβρο, οι καθημερινές συλλήψεις και η κακομεταχείριση μεταναστών, οι μαζικές απελάσεις, οι οργανωμένες ρατσιστικές επιθέσεις σε βάρος τους, η στέρηση από αυτούς στοιχειωδών δικαιωμάτων, το μαζικό "βιομετρικό" φακέλωμα, σε συνδυασμό με την επιλεκτική νομιμοποίηση ή απόδοση ιθαγένειας σε ολιγάριθμους μετανάστες, εντάσσονται στον πολιτικό σχεδιασμό των ελληνικών αστικών κυβερνήσεων και της ΕΕ προκειμένου να εξυπηρετηθεί η ανάγκη του κεφαλαίου για φτηνά και υπάκουα εργατικά χέρια.

Οι ξεριζωμένοι μετανάστες και οι κυνηγημένοι πρόσφυγες δεν έχουν ανάγκη από υποκριτικές διακηρύξεις και λόγια συμπόνοιας μια φορά το χρόνο. Ελληνες και ξένοι εργάτες χρειάζονται τον αδιάκοπο, οργανωμένο, κοινό μαζικό αγώνα, για να κατακτήσουν όλο τον πλούτο και τα δικαιώματα που τούς ανήκουν. Για να εξαλειφθούν οι αιτίες του μαζικού ξεριζωμού των ανθρώπων μαζί με το εκμεταλλευτικό σύστημα που τις γεννάει».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org