Σελ. /16
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 18 Δεκέμβρη 2011 - αριθ. φύλλου: 11140

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΝΕΡΓΙΑ
Μόνιμος εφιάλτης για τις εργαζόμενες γυναίκες

Ολο και πιο μαζικές διαστάσεις αποκτά στο έδαφος της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης το φαινόμενο της ανεργίας. Με βάση τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ και αφορούν το Σεπτέμβρη, το ποσοστό της ανεργίας άγγιξε το 17,5% και όσον αφορά τις γυναίκες το 21%, με άλλα λόγια η ανεργία χτυπά 1 στις 5 γυναίκες. Δραματική είναι η κατάσταση για τους νέους που αντιμετωπίζουν ποσοστά ανεργίας της τάξης του 46,4% και 24,5% στις ηλικίες 15 - 24 και 25 - 34 ετών αντίστοιχα. Τα στοιχεία, βέβαια, αυτά, όπως και οι προβλέψεις για ακόμα πιο εκρηκτικά ποσοστά ανεργίας το 2012, απέχουν από τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος. Η πείρα των εργαζόμενων γυναικών, των φτωχών αγροτισσών, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων που προέρχονται από τα λαϊκά στρώματα, σχετικά με την αυξανόμενη ανεργία και τις συνέπειές της, θέτει στο επίκεντρο την ανάγκη για οργάνωση της πάλης των ανέργων, διεκδίκηση αιτημάτων για την άμεση ανακούφιση και την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους.

Η ΟΓΕ εντείνει τη δράση της για την οργάνωση των άνεργων γυναικών. Στέκεται δίπλα τους με έμπρακτη ταξική αλληλεγγύη, διεκδικεί αιτήματα για την προστασία των ίδιων και των οικογενειών τους. Παράλληλα τονίζει ότι για να σπάσει ο φαύλος κύκλος της υποαπασχόλησης, της ανεργίας και της φτώχειας χρειάζεται και η δική τους αποφασιστική συμβολή στους ταξικούς αγώνες, με στόχο την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων και την κατάργηση της εκμετάλλευσης.


ΣΕΛ.  16


ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΤΩΝ ΧΡΩΜΑΤΩΝ
Στο στόχαστρο μιας εχθρικής πολιτικής

ΣΕΛ.  6
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Το επαναστατικό χρώμα της «Οπερας της πεντάρας»

Το επίκαιρο αριστούργημα του Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Γκ. Β. Παμπστ, με την αξεπέραστη μουσική του Κουρτ Βάιλ, προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.


ΣΕΛ.  3
ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
Οδηγητής - ποιητής που χτυπάει την αδικία

Τριάντα εφτά χρόνια από το θάνατο του μεγάλου ποιητή παρουσιάζουμε δύο από τα λιγότερο γνωστά ποιήματα για το ρατσισμό και την κοινωνική αδικία.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Ελεγχος μηχανών με τη σκέψη

Η σημερινή τεχνολογία μπορεί να δώσει ένα είδος κινητικότητας σε πολύ βαριές περιπτώσεις παράλυσης, αλλά τέτοιες δυνατότητες για τους φτωχούς θα αποτελούν επιστημονική φαντασία όσο θα κυριαρχούν οι καπιταλιστικές σχέσεις παραγωγής.


Επιμέλεια:
Σταύρος ΞΕΝΙΚΟΥΔΑΚΗΣ
Πηγή: «Discover»


ΣΕΛ.  9


Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org