ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Δεκέμβρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντιδασική εμμονή από την κυβέρνηση

Παρά τις αντίθετες υποδείξεις ακόμη και υπηρεσιακών παραγόντων, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επιμένει στην εφαρμογή του αντιδασικού νόμου 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ

Eurokinissi

Μεγάλη αναστάτωση έχει προκαλέσει στα στελέχη των δασικών υπηρεσιών της χώρας η εφαρμοστική εγκύκλιος του αντιδασικού νόμου 3208/2003, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 26 Οκτώβρη, την οποία ο «Ρ» είχε χαρακτηρίσει ως συνέχεια του αντισυνταγματικού νόμου του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ.

Η θέση αυτή του «Ρ» επιβεβαιώνεται σε έγγραφο που εστάλη από αρμόδιους δασικούς παράγοντες προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκο, στο οποίο επισημαίνονται οι διατάξεις εκείνες της εγκυκλίου που έρχονται σε αντίθεση με την υπάρχουσα νομολογία, είναι αυθαίρετες και ασαφείς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ξεπερνούν ακόμη και το νόμο 3208/2003, προχωρώντας ακόμη περισσότερο την αντιδασική πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το έγγραφο αυτό είχε σταλεί ως συμβουλευτικό προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, πριν ακόμη δημοσιοποιήσει την εφαρμοστική εγκύκλιο, αλλά τελικά όπως αποδείχτηκε, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προτίμησε, από το να λάβει υπόψη τη γνώμη των αρμόδιων δασικών παραγόντων, να ακολουθήσει τη λογική της πολιτικής ξεπουλήματος των δασών. Υπενθυμίζουμε ότι στις 26 Οκτώβρη ο Ευ. Μπασιάκος απέστειλε στις δασικές υπηρεσίες όλων των νομαρχιών της χώρας εφαρμοστική εγκύκλιο του αντιδασικού νόμου 3208/2003 του ΠΑΣΟΚ, του ίδιου νόμου δηλαδή που πριν από έναν περίπου χρόνο, η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε καταψηφίσει, χαρακτηρίζοντάς τον ψηφοθηρικό, αλλά εγείροντας ακόμη και ζήτημα αντισυνταγματικότητάς του. Ασφαλείς πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες κάνουν λόγο για αδυναμία από πλευράς τους να εφαρμόσουν τις διατάξεις της συγκεκριμένης εγκυκλίου, ακριβώς επειδή: Είναι αντίθετες με την προϋπάρχουσα δασική νομοθεσία και νομολογία, είναι ασαφείς και προκαλούν σύγχυση στις δασικές υπηρεσίες που θα κληθούν να τις εφαρμόσουν, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν ελλείψεις και απαιτούν διευκρίνιση.

Θα πρέπει ακόμη να τονιστεί η βιασύνη της κυβέρνησης να εφαρμόσει ένα νόμο, τον οποίο ως αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε, όταν το αμέσως επόμενο διάστημα (πιθανότατα το Φλεβάρη) θα συζητηθεί στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η προσφυγή που κατέθεσε η Πανελλήνια Ενωση Δασολόγων, για να κηρυχτεί αντισυνταγματικός ο νόμος 3208/2003. Μήπως η κυβέρνηση με την «πρεμούρα» της να υλοποιήσει το νόμο, σκοπεύει να δημιουργήσει τετελεσμένα προς το ΣτΕ, υλοποιώντας ταυτόχρονα τις... υποχρεώσεις της, απέναντι στους κάθε λογής κερδοσκόπους;

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ευρεία σύσκεψη για τη συγκρότηση ριζοσπαστικού πόλου

Το ζήτημα της συγκρότησης του ριζοσπαστικού πόλου στο χώρο των δικηγόρων τέθηκε επιτακτικά στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης που έγινε χτες στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας.

Η δημιουργία αυτού του πόλου συσπείρωσης, που θα αποτελέσει την απαρχή για να αλλάξει ρότα ο ΔΣΑ και να οδηγηθεί σε μια άλλη πορεία, αποκαθιστώντας τον αγωνιστικό και διεκδικητικό του ρόλο, αποτελεί αίτημα της μεγάλης πλειοψηφίας των μαχόμενων δικηγόρων, των δικηγόρων με μικρά και μεσαία εισοδήματα, των έμμισθων και των νέων δικηγόρων.

Το πρώτο βήμα της χτεσινής σύσκεψης ήταν η συγκρότηση μιας συντονιστικής επιτροπής, στην οποία εκπροσωπούνται διάφορες τάσεις και η οποία ανέλαβε στην επόμενη σύσκεψη να υποβάλει συγκεκριμένες προτάσεις για τη συγκρότηση του συνδυασμού. Η χτεσινή σύσκεψη, όπως ανέφερε ο Γ. Γουσέτης, τέως σύμβουλος στο ΔΣΑ, ήταν μια συνάντηση που στόχο είχε να μιλήσουν οι δικηγόροι και να μπουν οι βάσεις για να ξεκινήσει η αντίστροφη πορεία στο Σύλλογο.

Ο Β. Δημόπουλος, μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, σημείωσε ότι η πρωτοβουλία για τη συγκρότηση του μετώπου αποτελεί αντικειμενική αναγκαιότητα, γιατί απαντάει στις αγωνίες της μεγάλης πλειοψηφίας των δικηγόρων. Αναφερόμενος στη δράση του ΔΣΑ είπε ότι οι κυρίαρχες συνδικαλιστικές δυνάμεις που βρίσκονται στο προεδρείο και αποτελούν την πλειοψηφία του ΔΣ του ΔΣΑ όχι μόνο δεν ασχολήθηκαν με τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον κλάδο και δεν κατέθεσαν καμιά ολοκληρωμένη πρόταση αγωνιστικής διεκδίκησης, κινητοποίησης ή διαμαρτυρίας, αλλά, αντίθετα, συστηματικά εμπόδισαν και απέκρουσαν κάθε προσπάθεια συλλογικής δράσης και αντίστασης. Προχώρησαν μάλιστα μεθοδικά στην αλλοίωση του θεσμικού χαρακτήρα του ΔΣΑ και τον μετέβαλαν από επιστημονικό-συνδικαλιστικό όργανο αγωνιστικής διεκδίκησης σε απλό γραφειοκρατικό-διαχειριστικό μηχανισμό.

Ο Μ. Κοκκινάκης επέμεινε στη συγκρότηση του ευρύτερου πόλου συσπείρωσης που θα ταράξει τα λιμνάζοντα νερά στο Σύλλογο, ενώ ο Κ. Κούτρας σημείωσε ότι όλοι πρέπει να πάρουν θέση στο μεγάλο θέμα της συγκρότησης του ριζοσπαστικού πόλου στους δικηγόρους.

Στη σύσκεψη παραβρέθηκε και ο Π. Γαλετσέλης, ο οποίος δήλωσε ότι θα συμμετέχει στη συντονιστική επιτροπή, είπε ότι θα πρέπει να συμπράξουν και να συμπορευτούν οι δικηγόροι, ενώ έβαλε το θέμα μιας ευρύτερης αποδεκτής προσωπικότητας που θα ηγηθεί του συνδυασμού.

Στα αξιοσημείωτα της χτεσινής σύσκεψης ήταν το γεγονός ότι οι Κ. Μακαρώνας και Λ. Μπίρδας, οι οποίοι στις προηγούμενες δικηγορικές εκλογές είχαν συστρατευθεί με άλλες παρατάξεις, με επιστολές που έστειλαν ανέφεραν ότι είναι πρόθυμοι να συμβάλουν στη συγκρότηση ενός ευρύτερου ριζοσπαστικού ρεύματος. Πάντως, δηλώθηκε ότι βρίσκονταν εκτός Αθηνών γι' αυτό δεν παραβρέθηκαν στη σύσκεψη.

Τέλος, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι χτες ήταν αρκετοί δικηγόροι, οι οποίοι στις παρεμβάσεις (Μ. Χαραλαμπίδης, πρόεδρος της Κίνησης Νέων και Ασκούμενων Δικηγόρων, Αγ. Καραχάλιου, Β. Κατσιάβας) αναφέρθηκαν στα προβλήματα των νέων δικηγόρων.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ»
Στον Πειραιά η δίκη

Η δίκη των υπεύθυνων της τραγωδίας του «Εξπρές Σαμίνα», που είχε ως αποτέλεσμα να βρεθούν στον υγρό τάφο δεκάδες άνθρωποι, ο αντεισαγγελέας Β. Μαρκής πρότεινε στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου να γίνει στο Εφετείο του Πειραιά και όχι στο Εφετείο Αιγαίου (Σύρος). Ο εισαγγελικός λειτουργός επικαλέστηκε το μεγάλο αριθμό των μαρτύρων (συγγενείς θυμάτων), των δικηγόρων κλπ, καθώς και τη μικρή αίθουσα των δικαστηρίων της Ερμούπολης.

Να υπενθυμίσουμε ότι το ναυάγιο του «Εξπρές Σαμίνα» έγινε στις 26 Σεπτέμβρη 2000 και μέχρι σήμερα η υπόθεση δεν οδηγήθηκε στο ακροατήριο, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη και κίνδυνος παραγραφής!

Δικάζονται για κατάρρευση

Με διαδικαστικά θέματα κύλησε χτες η πρώτη μέρα της δίκης των κατηγορούμενων για την κατάρρευση της πολυκατοικίας στη συμβολή των οδών Πίνδου και Γεωργίου Παπανδρέου στο σεισμό της 7ης Σεπτέμβρη 1999, στα συντρίμμια της οποίας θάφτηκαν επτά άτομα και τραυματίστηκε ένα.

Στο εδώλιο κάθονται οι Διονύσιος Διονυσίου πολιτικός μηχανικός, Γιαννακόπουλος Περικλής και Δημήτριος Μαρτζαβάς εκπρόσωποι του σούπερ μάρκετ «Dia», Λεωνίδας Αβδελάς εργολάβος και οι Σπυρίδων Μπατιστάτος, Χρήστος Μπατιστάτος, Ευάγγελος Μπατιστάτος και Ιωάννα Μπατιστάτου, ιδιοκτήτες του υπογείου και του ισογείου της πολυκατοικίας και πρώην ιδιοκτήτες των σούπερ μάρκετ «Γαλαξίας» που έχουν πτωχεύσει.

Ολοι κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο διά παραλείψεως. Συγκεκριμένα κατηγορούνται για τις τροποποιήσεις που έγιναν μετά τη στέγαση του σούπερ μάρκετ στο ισόγειο της πολυκατοικίας.

Το δικαστήριο θα αποφανθεί την Τρίτη για το αν θα παραστούν και ως πολιτικοί ενάγοντες οι τέσσερις κατηγορούμενοι από την οικογένεια Μπατιστάτου, που στρέφονται κατά των άλλων τεσσάρων συγκατηγορουμένων τους, θεωρώντας ότι από τις πράξεις και τις παραλείψεις τους επλήγησαν και αυτοί.

Αρχισε η δίκη χρηματιστών

Αρχισε χτες, μετά από πολλές αναβολές, η δίκη στο Γ' Μονομελές Πλημμελειοδικείο η δίκη 17 χρηματιστών και υπεύθυνων χρηματιστηριακών εταιριών, που κατηγορούνται για παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας, χειραγώγηση των τιμών μετοχών, παραπλάνησης του επενδυτικού κοινού και της διασποράς ψευδών ειδήσεων. Ολες οι κατηγορίες είναι σε βαθμό πλημμελήματος και αφορούν την περίοδο από το Μάρτη έως το Σεπτέμβρη του 1999. Κατηγορούμενοι είναι οι: Π. Κονταλέξης, Γ. Μπατατούδης, Σπ. Τασόγλου, Η. Τσοτάκος, Π. Πανούσης, Δ. Ράνιος, Κ. Στέγκος, Χρ. Στέγκου, Στ. Στέγκου, Ι. Μούστος, Η. Μπογδάνος, Κ. Αρνακούρος, Γ. Σταθόπουλος, Βλ. Κωνστακάκης, Αθ. Λιάγκος, Στ. Σταμουλάς και Γ. Χαρίτος.

Στα έδρανα των κατηγορούμενων ήταν μόνο τέσσερις από τους 17, οι: Π. Κονταλέξης, Σπ. Τασόγλου, Ι. Μούστος και Κων. Αρνοκούρος. Οι άλλοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους.

Το δικαστήριο, υιοθετώντας πρόταση του εισαγγελέα, αποφάσισε την αποβολή όλων των πολιτικώς εναγόντων, κρίνοντας ότι δεν απέδειξαν τη ζημία που υποστηρίζουν πως υπέστησαν από τους κατηγορουμένους. Η υπεράσπιση υπέβαλε ένσταση ακυρότητας του κλητηρίου θεσπίσματος και το δικαστήριο θα αποφασίσει σχετικά τη Δευτέρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ