ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παρατείνονται τα παζάρια για το σχηματισμό κυβέρνησης

Περισσότερη ευελιξία και διευθέτηση του χρόνου εργασίας με κατάργηση του 8ωρου ζητούν εργοδότες και κόμματα

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Χωρίς συμφωνία έληξαν χτες τα ξημερώματα οι συζητήσεις μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU), των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που είχε θέσει η καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ (CDU), χτες - μετά από τέσσερις βδομάδες διαπραγματεύσεων - θα έπρεπε να έχει τελειώσει η φάση των διερευνητικών συνομιλιών και να έχει ξεκαθαρίσει αν υπάρχει δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης. Να θυμίσουμε ότι μέχρι αυτήν την ώρα, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) επιμένουν πως θα παραμείνουν στην αντιπολίτευση, επομένως αν αποτύχουν οι συνομιλίες το μόνο ενδεχόμενο είναι νέες εκλογές.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τα γερμανικά ΜΜΕ βασικό ζήτημα διαφωνιών παραμένει η οικογενειακή επανένωση των προσφύγων, η οικονομική και εξωτερική πολιτική, η πολιτική για το κλίμα. Σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς» οι Πράσινοι ζητούν από το 2040 να μην εισέρχονται στην αγορά αυτοκίνητα με καύση ορυκτών καυσίμων (από το 2030 που πρότειναν αρχικά). Σχετικά με το φόρο αλληλεγγύης που όλα τα κόμματα μιλούσαν για κατάργηση, η Μέρκελ φέρεται να παρουσιάζει ένα πολύ χαμηλό ποσό, που σημαίνει πως είτε δεν πρόκειται για κατάργηση αλλά για μείωση, είτε η κατάργηση θα αφορά λίγους.

Οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ περίπλοκες, διότι υπάρχουν πολύ διαφορετικά κόμματα, ανέφερε η Α. Μέρκελ την Παρασκευή, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων. «Εξαρτάται από τη θέληση όλων. Από πλευράς της CDU υπάρχει η βούληση», φέρεται να είπε η Μέρκελ. Αλλα στελέχη της CDU έκαναν λόγο για δυνατότητα συμφωνίας μέσα στο Σαββατοκύριακο, ενώ το στέλεχος της CSU Aλεξάντερ Ντόμπριντ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αποτυχίας σχηματισμού κυβέρνησης. Ο επικεφαλής των Φιλελευθέρων (FDP), Κρίστιαν Λίντνερ, δήλωσε χτες: «Δεν είμαστε ακόμη στο τέλος της διαδικασίας. Αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορεί να πετύχει». Η μία εκ των δύο επικεφαλής των Πρασίνων, Κατρίν Γκέρινγκ - Εκχαρντ δήλωσε: «Παραμένουμε πρόθυμοι για συνομιλίες. Οι διαπραγματεύσεις παρατείνονται - με ανοιχτή ημερομηνία λήξης».

Περισσότερη ευελιξία ζητούν κόμματα, εργοδότες και οικονομολόγοι

Στο μεταξύ, θυμίζουμε τη θέση των Φιλελευθέρων πως «η νομοθεσία για τον χρόνο εργασίας δεν είναι πλέον επίκαιρη και πρέπει να γίνει πιο ευέλικτη». Πρέπει να προσαρμοστεί στην οδηγία της ΕΕ για διευθέτηση του χρόνου εργασίας με μέσο εβδομαδιαίο χρόνο εργασίας 48 ωρών (συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών) και κατάργηση του μέγιστου ημερήσιου χρόνου εργασίας 8 ωρών.

Αντίστοιχα, στις συστάσεις των 5 κορυφαίων Γερμανών οικονομολόγων (5 «σοφοί») για το 2017 - 18, που παρουσιάστηκαν την περασμένη βδομάδα στην Αγκελα Μέρκελ, σημειώνεται: «Ο πιο ευέλικτος χρόνος εργασίας είναι σημαντικός για την ανταγωνιστικότητα των γερμανικών εταιρειών». «Η προστασία των εργαζομένων στη Γερμανία έχει αποδειχτεί, αλλά εν μέρει δεν είναι κατάλληλη για τον ψηφιοποιημένο εργασιακό κόσμο», είπε ο πρόεδρος της επιτροπής των «σοφών», Κρίστοφ Σμιντ.

Οι εργοδοτικές ενώσεις εδώ και καιρό ζητούν πιο «χαλαρή» εργατική νομοθεσία - κάτι που μπαίνει και στο διαπραγματευτικό τραπέζι των κομμάτων - και συγκεκριμένα: Ο ημερήσιος εργάσιμος χρόνος να μην περιορίζεται πλέον στις 8 ώρες, αλλά να ισχύει μόνο το ανώτατο όριο των 48 ωρών τη βδομάδα. Επίσης, το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ δυο εργάσιμων βαρδιών, από 11 ώρες που είναι σήμερα (8 ώρες ανάπαυση και χρόνος που απαιτείται από και προς τη δουλειά) να μειωθεί στις 9 ώρες!

ΧΙΛΗ
Προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές

Προεδρικές, βουλευτικές και περιφερειακές εκλογές πραγματοποιούνται στη Χιλή την Κυριακή, με το κλίμα να χαρακτηρίζεται από μια μικρή καπιταλιστική ανάκαμψη και το ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει στο 3,3%, κάτι που βεβαίως δεν αλλάζει ριζικά την κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων. Η συγκυρία των σχετικά αυξημένων τιμών του χαλκού - βασικού εξαγώγιμου προϊόντος της χώρας - ευνοεί αυτήν την τάση, ωστόσο τα επίπεδα της φτώχειας βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, άνω του 30% (με το 15% σε απόλυτη φτώχεια), παρότι η χώρα σε γενικούς δείκτες είναι στην 5η θέση στη «γειτονιά» της, τη Λατινική Αμερική.

Η σοσιαλδημοκρατική διαχείριση που εφαρμόστηκε στην δεύτερη θητεία της Προέδρου Μισέλ Μπατσελέτ (ήταν Πρόεδρος και το 2006 -2010) συνέβαλε στον αστικό εκσυχρονισμό και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της καπιταλιστικής οικονομίας της Χιλής, ιδιαίτερα στην εξορυκτική βιομηχανία και στα ζητήματα της Ενέργειας, προς όφελος του κεφαλαίου, και επίσης στην άμβλυνση της ιδιαίτερα εμπορευματοποιημένης εκπαίδευσης από την περίοδο του Πινοσέτ, αφού μπήκαν κάποια εισοδηματικά κριτήρια για φτωχούς φοιτητές ώστε να μπορούν να επιδοτούνται χωρίς να καταργείται η αμιγώς ιδιωτική εκπαίδευση.

Πάνω σε αυτά τα «επιτεύγματα» πατάει ο Αλεχάντρο Γκιγιέρ, υποψήφιος πρόεδρος του σοσιαλδημοκρατικού συνασπισμού «Νέα Πλειοψηφία» (που στηρίζουν το Σοσιαλιστικό Κόμμα, το ΚΚ Χιλής - στο όνομα της «ήττας του νεοφιλελευθερισμού» - και άλλες ρεφορμιστικές δυνάμεις, ενώ λόγω «τριβών» αποχώρησε η «Χριστιανική Δημοκρατία»). Στο νεοφιλελεύθερο μπλοκ «Πάμε Χιλή» υποψήφιος είναι ο μεγαλοεπιχειρηματίας και τραπεζίτης Σεμπάστιαν Πινιέρα (Πρόεδρος το 2010 - 2014), που υπόσχεται μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές για τις επιχειρήσεις και νέες συμμαχίες με ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που πάντως και με τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση ήταν διευρυμένες (με ΗΠΑ, ΕΕ, χώρες της Λατινικής Αμερικής, Κίνα κ.λπ.). Η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας CODEM δίνει τον Πινιέρα πρώτο με 45% και δεύτερο τον Γκιγιέρ (δημοσιογράφο κοντά στο Σοσιαλιστικό Κόμμα, που εμφανίζεται ως ανεξάρτητος) με 23%. Οι δυο τους είναι και οι πιο πιθανοί υποψήφιοι να περάσουν στο δεύτερο γύρο.

Οι άλλοι 6 υποψήφιοι είναι η Μπεατρίς Σάντσες με το λεγόμενο «Ευρύ Μέτωπο», που ασκεί «αριστερή» αντιπολίτευση στην Μπατσελέτ, με επίσης σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα (στις δημοσκοπήσεις με περίπου 14%), ο προερχόμενος από τη νεοφιλελεύθερη Δημοκρατική Ανεξάρτητη Ενότητα του Πινιέρα και τώρα «ανεξάρτητος» Χοσέ Καστ (6%), η Καρολίνα Γκόιτς του Χριστιανικού Δημοκρατικού Κόμματος (6%), ο Μάρκο Ομινάμι από το Προοδευτικό Κόμμα (5%), ο Αλεχάντρο Ναβάρο από το κόμμα «Πατρίδα» (0,5%) και ο Εντουάρντο Αρτες της Πατριωτικής Ενωσης (0,5%).

Για τις βουλευτικές εκλογές ψηφίζονται 155 βουλευτές και 50 Γερουσιαστές, και για να εξασφαλίσει το κάθε κόμμα συνέχιση του καθεστώτος συμμετοχής στις εκλογές, με βάση το νέο εκλογικό νόμο, πρέπει να εκλέξει τρεις τουλάχιστον βουλευτές σε δύο περιφέρειες ή να συγκεντρώσει το 3% των ψήφων σε τουλάχιστον τρεις περιφέρειες. Πολιτικοί αναλυτές στη χώρα συμπεραίνουν ότι αυτό θα οδηγήσει σε συνενώσεις κομμάτων, όπως άλλωστε συμβαίνει παραδοσιακά στη Χιλή με τους εκλογικούς συνασπισμούς.

Επίσης την Κυριακή ψηφίζονται συνολικά 278 περιφερειακοί σύμβουλοι στις 15 περιφέρειες. Το δυνητικό εκλογικό σώμα είναι στα 14,3 εκατομμύρια, ενώ θυμίζουμε ότι στις προηγούμενες εκλογές η αποχή είχε ξεπεράσει στο 50%, σε κάποιες περιπτώσεις και το 70%.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΜΠΟΥΕΝΟΣ ΑΪΡΕΣ.-- Αγνοείται η τύχη υποβρυχίου του Πολεμικού Ναυτικού της Αργεντινής «ΑΡΑ Σαν Χουάν» με 44μελές πλήρωμα, από την Τετάρτη, οπότε και χάθηκε η επικοινωνία. Το υποβρύχιο γερμανικής κατασκευής, ενταγμένο στο στόλο από το 1985, βρισκόταν στη Νότια Θάλασσα της Αργεντινής, ενώ επίσημα οι αρχές δεν δηλώνουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

ΛΟΝΔΙΝΟ.-- Σύγκρουση ελικοπτέρου και αεροσκάφους, με φόβους για θύματα, έγινε χτες το μεσημέρι στην περιοχή Μπάκινχαμσαϊρ, στην κεντρική Αγγλία. Πήγες της Πολεμικής Αεροπορίας είπαν ότι το αεροσκάφος δεν ήταν στρατιωτικό. Η αστυνομία ανέφερε ότι δίνεται προτεραιότητα στην αναζήτηση και διάσωση των επιβαινόντων, που δεν διευκρινίζονταν πόσοι ήταν.

ΣΟΦΙΑ.-- Η Τσβέτα Καραγιάντσεβα εξελέγη χτες με 138 ψήφους, 3 κατά και 71 αποχές νέα πρόεδρος της βουλγαρικής βουλής, έπειτα από την αιφνιδιαστική παραίτηση του προκατόχου της, Ντίμιταρ Γκλάβτσεφ. Ο Γκλάβτσεφ εξαναγκάστηκε σε παραίτηση έπειτα από τις απειλές βουλευτών του αντιπολιτευόμενου «Σοσιαλιστικού Κόμματος» ότι θα ξεκινούσαν μποϊκοτάρισμα των συνεδριάσεων της βουλής, κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε «να φιμώσει» την αντιπολίτευση. Για να αποτρέψει πιθανή κοινοβουλευτική κρίση ενόψει της προεδρίας της ΕΕ που αναλαμβάνει η Βουλγαρία το Γενάρη, ο Γκλάβτσεφ αναγκάστηκε να παραιτηθεί.

ΝΑΪΡΟΜΠΙ.-- Σοβαρές συγκρούσεις με τουλάχιστον έναν νεκρό και αρκετούς τραυματίες σημειώθηκαν χτες το απόγευμα στην πρωτεύουσα της Κένυας, Ναϊρόμπι, ανάμεσα σε αστυνομικούς και υποστηρικτές του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Ράιλα Οντίνγκα, που μποϊκοτάρισε τον δεύτερο γύρο των πρόσφατων προεδρικών εκλογών καταγγέλλοντας νοθεία. Αυτόπτες μάρτυρες είπαν σε δημοσιογράφους πως οι αστυνομικοί έκαναν χρήση αληθινών πυρών και έριξαν πολλά δακρυγόνα, ενώ ο αντιπολιτευόμενος βουλευτής Οτιέντε Αμόλο κατήγγειλε τη ρίψη αστυνομικών πυρών και στο βουλευτικό του αυτοκίνητο.

ΗΠΑ
Από το 2019 η παραγωγή ηλεκτροκίνητων φορτηγών «Tesla»

ΣΑΚΡΑΜΕΝΤΟ.--

Πραγματοποιήθηκε χτες στο Χάουθορν της Καλιφόρνια η παρουσίαση του πρώτου ηλεκτροκίνητου φορτηγού μεσαίου μεγέθους από την εταιρεία «Τέσλα» από τον διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας, Ιλον Μασκ. Το φορτηγό θα μπορεί με μία φόρτιση να καλύπτει διαδρομή 804 χλμ. μεταφέροντας φορτίο 36,2 τόνων με σαφώς μικρότερο κόστος από ντιζελοκίνητα φορτηγά αναλόγου μεγέθους.

Η μαζική παραγωγή του φορτηγού, που θα έχει τη δυνατότητα και αυτόματης κίνησης δίχως άνθρωπο στο τιμόνι του, θα αρχίσει το 2019. Η «Τέσλα» ανακοίνωσε ότι θα δημιουργήσει υποδομές ταχείας φόρτισης ηλεκτροκίνητων ΙΧ αυτοκινήτων και φορτηγών, ώστε να μπορούν μέσα σε 30 λεπτά φόρτισης να καλύπτουν απόσταση τουλάχιστον 400 χλμ.

Η παραγωγή του συγκεκριμένου μοντέλου εντάσσεται σε ένα φιλόδοξο ευρύτερο πρόγραμμα για μεγάλες αλλαγές στις μεταφορές και στις συγκοινωνίες του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου που σχεδιάζει και ένα νέο σύστημα υπόγειων αγωγών μεταφοράς γνωστό ως Ηyperloop».

ΗΠΑ - ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Η «σκυτάλη» στη Γερουσία...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Φουρτούνες»" αναμένει η κυβέρνηση Τραμπ κατά την επικείμενη συζήτηση στη Γερουσία του νομοσχεδίου φορολογικής μεταρρύθμισης, μολονότι ψηφίστηκε χτες από 227 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, έναντι 205.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα της μακράς προεκλογικής εκστρατείας που ξεκινά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του 2018 για την ανανέωση των 435 εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων και 33 εδρών της Γερουσίας.

Μεταξύ άλλων, το νομοσχέδιο προβλέπει τέσσερις φορολογικές κλίμακες από 12% έως 39,6% για τη φορολόγηση ιδιωτών και μείωση του φόρου επιχειρήσεων στο 20% από 35%.

Προηγουμένως, ο Πρόεδρος Τραμπ μιλώντας στη Βουλή των Αντιπροσώπων παρουσίασε το νομοσχέδιο σαν «τη μεγαλύτερη προσπάθεια μείωσης των φόρων στην αμερικανική ιστορία». Επιπροσθέτως, Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προέβαλαν στα θετικά του νομοσχεδίου τη μείωση του εταιρικού φόρου και την απλοποίηση του φορολογικού κώδικα, αποσιωπώντας τη συνέχιση δυσανάλογων βαρών στα λαϊκά νοικοκυριά και τη μεσαία τάξη.

Οι έρευνες γύρω από τον Τραμπ

Σε αυτό το κλίμα, εντείνονται και οι έρευνες του ανεξάρτητου ανακριτή Ρ. Μιούλερ με επίκεντρο το επιτελείο της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Χτες ο Μιούλερ ζήτησε να του παραδοθούν περισσότερα έγγραφα σχετικά με την λεγόμενη «εμπλοκή της Ρωσίας» στις εκλογές του 2016.

Επιπλέον, ανακοινώθηκε πως δικηγόρος του γαμπρού του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ, δεν παρέδωσε στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας έγγραφα σχετικά με «μία μυστική προσέγγιση από τη Ρωσία».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org