ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΑΚΟ
Παζάρια ΗΠΑ - Σ. Αραβίας - Ισραήλ σε βάρος των Παλαιστινίων

«Ψήνουν» συμφωνία σε βάρος του Παλαιστινιακού λαού με αντάλλαγμα την κλιμάκωση της κόντρας με το Ιράν...

ΒΗΡΥΤΟΣ - ΡΙΑΝΤ.--

Η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων ευρύτερα στη Μέση Ανατολή φαίνεται πως επιταχύνει το τελευταίο διάστημα αναδιατάξεις σε συμμαχίες και ισορροπίες δυνάμεων και με επίκεντρο το Παλαιστινιακό ζήτημα. Χτες, η αγλλόφωνη ιστοσελίδα Defenddemocracy.press, επικαλούμενη εκτενές αποκλειστικό ρεπορτάζ της λιβανέζικης εφημερίδας «Αλ Ακμπαρ» με αφορμή ένα «εσωτερικό» μνημόνιο που υπογράφει ο Σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Αντέλ αλ Τζουμπέιρ, αποκαλύπτει μέρος των παρασκηνιακών σκληρών παζαριών που έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες Ισραηλινοί, Σαουδάραβες και Αμερικανοί αξιωματούχοι με επίκεντρο το Παλαιστινιακό και βαθύτερες επιδιώξεις που αφορούν την κόντρα των τριών δυνάμεων με το Ιράν.

Οι πληροφορίες αυτές αναφέρουν ότι οι Σαουδάραβες απαιτούν «ισότιμες σχέσεις» Σαουδικής Αραβίας - Ισραήλ και σε στρατιωτικό επίπεδο, ζητώντας είτε το Ισραήλ να σταματήσει το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, είτε να αποκτήσει ανάλογο και η Σαουδική Αραβία. Σε αντάλλαγμα, οι Σαουδάραβες θα χρησιμοποιήσουν ισχυρά διπλωματικά και οικονομικά μέσα για να κατευνάσουν τις αντιδράσεις άλλων αραβικών χωρών, στη φόρμουλα «επίλυσης» του Παλαιστινιακού που προωθεί η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η οποία μεταξύ άλλων φέρεται πως επιδιώκει:

  • α) Απεμπόληση του δικαιώματος επιστροφής των Παλαιστίνιων προσφύγων στις πατρίδες τους και απόκτηση υπηκοότητας στις χώρες όπου διαμένουν.
  • β) Να μη γίνει η Ανατολική Ιερουσαλήμ πρωτεύουσα του μελλοντικού Παλαιστινιακού κράτους, αλλά να τεθεί υπό ειδικό «διεθνές καθεστώς» με διοίκηση του ΟΗΕ.
  • γ) Να μην υπάρξει ρητή διαβεβαίωση για εξασφάλιση πλήρων κυριαρχικών δικαιωμάτων σε μία ανεξάρτητη Παλαιστίνη.
  • δ) Μετά την «αποδοχή» της συμφωνίας για το Παλαιστινιακό να ακολουθήσει σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών Ισραήλ - Παλαιστινίων και αραβικών χωρών για να κάνουν τις «τελευταίες» διαπραγματεύσεις και να δρομολογηθεί αποκατάσταση των σχέσεων του αραβικού κόσμου με το Ισραήλ.

Τα παραπάνω σχεδιάζεται να προωθηθούν, εάν τελικώς καταστεί εφικτό, με αντάλλαγμα την «ειλικρινή στάση» των ΗΠΑ σε μία κλιμάκωση της αντιπαράθεσης της Σ. Αραβίας και του Ισραήλ με το Ιράν. Καταστρώνουν έτσι σχέδια για:

  • Αύξηση των αμερικανικών και διεθνών κυρώσεων με στόχο το ιρανικό βαλλιστικό πρόγραμμα.
  • Αύξηση των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν με πρόσχημα την υποστήριξη που παρέχει «στη διεθνή τρομοκρατία».
  • Επανεξέταση της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.
  • Περιορισμό της πρόσβασης του Ιράν σε «περιουσιακά στοιχεία» που έχουν «παγώσει» στο εξωτερικό και αξιοποίηση της πιθανής επιδείνωσης της κατάστασης της ιρανικής οικονομίας ώστε να αυξηθούν οι πιέσεις σε βάρος του ιρανικού καθεστώτος...
  • Εκτεταμένη συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών (Ισραήλ, Σαουδικής Αραβίας, ΗΠΑ κ.ά.) για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος και της διακίνησης ναρκωτικών.

Το περιεχόμενο του σαουδαραβικού μνημονίου δεν διαψεύστηκε τουλάχιστον άμεσα από τη μοναρχική κυβέρνηση στο Ριάντ. Ωστόσο, είναι χαρακτηριστικό ότι το τελευταίο διάστημα γίνονται ολοένα και πιο φανερές διάφορες πτυχές των παρασκηνιακών παζαριών που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ με επίκεντρο το Παλαιστινιακό και την ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, επιδιώκοντας τη συμμαχία Ισραήλ - Σαουδικής Αραβίας.

ΒΑΘΑΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΝΔΟΪΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ
Απόσυρση της Τουρκίας από άσκηση του ΝΑΤΟ

Νέες δηλώσεις Ερντογάν ότι «οι ΗΠΑ δεν τηρούν τις δεσμεύσεις τους»

Ο Τούρκος ηγέτης προσέρχεται στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάη

Copyright 2017 The Associated

Ο Τούρκος ηγέτης προσέρχεται στην τελευταία Σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον περασμένο Μάη
ΑΓΚΥΡΑ.--

Βάθος στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και τις αντιθέσεις που ξετυλίγονται γύρω από τη φλεγόμενη Μέση Ανατολή, αναδεικνύουν και οι νέες δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Ρ. Τ. Ερντογάν, ο οποίος χτες ανακοίνωσε πως η χώρα του αποσύρθηκε από άσκηση του ΝΑΤΟ στη Νορβηγία. Ο Τούρκος ηγέτης εμφάνισε την απόφαση αυτή ως αποτέλεσμα μιας προσομοίωσης (μέσα από χάρτες) εχθρών με χρήση του προσώπου του Κεμάλ Ατατούρκ αλλά και του δικού του ονόματος, καταλήγοντας ωστόσο σε σχόλια καθόλου τυχαία: «Δε νοείται τέτοια συμμαχία και τέτοιοι σύμμαχοι».

Αργότερα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, χαρακτήρισε την Τουρκία «πολύτιμο σύμμαχο» και είπε ότι ζήτησε συγνώμη από την Αγκυρα για τα περιστατικά, τα οποία - συνέχισε - «ήταν αποτέλεσμα προσωπικών ενεργειών και δεν απηχούν τις απόψεις της Συμμαχίας». Πρόσθεσε, πάντως, ότι είναι οι νορβηγικές αρχές που θα αποφασίσουν για την τύχη των αξιωματούχων που ενεπλάκησαν, ενώ τουρκικά ΜΜΕ μετέδιδαν ότι αυτοί είχαν ήδη αποπεμφθεί.

Πάντως, ο Ερντογάν είχε το πρωί επικρίνει και πάλι τις ΗΠΑ ότι «δεν τηρούν τις περισσότερες από τις υποσχέσεις τους», μερικές μέρες μετά την έντονη αντίδραση της Αγκυρας για την ανοχή της Ουάσιγκτον απέναντι στη συμφωνία «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) και των κουρδικών οργανώσεων - συμμάχων των ΗΠΑ PYD/YPG για τη συντεταγμένη αποχώρηση τζιχαντιστών από τη Ράκα μαζί με τον οπλισμό τους.

Στο μεταξύ, κεντρικό άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Σαμπάχ» σημείωνε χτες ότι - μετά τη σιωπή της στη συντεταγμένη αποχώρηση τζιχαντιστών από τη Ράκα - «οι ΗΠΑ ακόμα μια φορά πρόδωσαν την εμπιστοσύνη των συμμάχων τους» και ότι «είναι κρίσιμο η Τουρκία να εφαρμόσει ένα εύρος μέτρων για να προστατέψει τα συμφέροντα και τους πολίτες της από το ΙΚ...». Χαρακτήριζε την πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» «χρεοκοπημένη» αλλά και «απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας», καλώντας στη διαμόρφωση «ανεξάρτητης πολιτικής στην περιφέρεια» για την Τουρκία, με μέτρα μάλιστα στων οποίων το κέντρο χρειάζεται να βρεθούν Ρωσία και Ιράν, που έχουν «πιο "ηχηρή" πολιτική ενάντια στην τρομοκρατία και το ΙΚ», ενώ «οι ΗΠΑ πρέπει οπωσδήποτε να μείνουν έξω από τις πολιτικές ανησυχίες της Τουρκίας για την περιοχή».

Τέλος, ενδεικτικές ήταν και οι χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχου του τουρκικού ΥΠΕΞ, σύμφωνα με τις οποίες «δυστυχώς οι ΗΠΑ έχουν αργήσει την παράδοση όπλων που χρειαζόμαστε επειγόντως για να αντιμετωπίσουμε την τρομοκρατία», συμπληρώνοντας - σύμφωνα με τη «Χουριέτ» - ότι η χώρα πρέπει να στραφεί και αλλού για να προμηθευτεί ό,τι χρειάζεται.

ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Προετοιμάζονται οι διαπραγματεύσεις της Γενεύης

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Εντονη κινητικότητα στη σκακιέρα της γεωπολιτικής και της διπλωματίας αναπτύσσουν τα τελευταία 24ωρα οι τρεις χώρες (Ρωσία, Ιράν και Τουρκία) που έχουν αναγορευτεί σε «εγγυήτριες» της εκεχειρίας στη Συρία, καθώς αυξάνουν τις διαβουλεύσεις και τις ζυμώσεις ενόψει των ενδοσυριακών διαπραγματεύσεων που αναμένεται να αρχίσουν σε ένα 10ήμερο στη Γενεύη της Ελβετίας υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Σήμερα και αύριο, οι υπουργοί Εξωτερικών Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ και Ιράν Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ συναντώνται στην Αττάλεια της Τουρκίας για να προετοιμάσουν την τριμερή σύνοδο κορυφής των ηγετών των τριών χωρών στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας, την ερχόμενη Τετάρτη 22 Νοέμβρη. Σύμφωνα με δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, στην ατζέντα της συνόδου στο Σότσι θα τεθούν μεταξύ άλλων οι τελευταίες εξελίξεις στις ζώνες «αποκλιμάκωσης συγκρούσεων» που έχουν δημιουργήσει τουρκικές δυνάμεις στη συριακή βόρεια επαρχία Ιντλίμπ, αλλά και οι «εξελίξεις» στην παρακείμενη περιοχή Αφρίν, που τελεί υπό τον έλεγχο των Κούρδων μαχητών των δυνάμεων ΥPG, τις οποίες η Αγκυρα θεωρεί παρακλάδι του ΡΚΚ. Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, αναφερόμενος στην επικείμενη σύνοδο στο Σότσι για τη Συρία, εξέφρασε τη μεγάλη σημασία της περιοχής Αφρίν για τη χώρα του, καθώς εφάπτεται των συνόρων με την Τουρκία, λέγοντας απροκάλυπτα πως η περιοχή θα πρέπει να «καθαριστεί από τις τρομοκρατικές οργανώσεις PYD και ΥPG». Αναφέρθηκε δηλαδή στο κουρδικό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης (PYD) και στην ένοπλη πτέρυγά του, τις Μονάδες Λαϊκής Προστασίας (YPG). Νωρίτερα, μάλιστα, ο Τούρκος ηγέτης ισχυρίστηκε ότι οι Ρώσοι «του είχαν υποσχεθεί το Αφρίν» στη Σύνοδο του G20 στο Αμβούργο τον περασμένο Ιούλη...

Τα 10 εκατ. ευρώ της Γερμανίας

Νωρίτερα, η γερμανική εφημερίδα «Χάντελσμπλατ» υποστήριξε ότι Γερμανοί αξιωματούχοι προτίθεται να χορηγήσουν 10 εκατ. ευρώ για την αποναρκοθέτηση της πόλης Ράκα στη Συρία. Αποδέκτης των χρημάτων αυτών φέρεται πως θα είναι η αμερικανική εταιρεία «Tetra Tech», που εργάζεται για την αποναρκοθέτηση της Ράκα, την οποία ανακατέλαβαν τον προηγούμενο μήνα Κούρδοι και Αραβες μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» που στηρίζονται από τις ΗΠΑ. Το ίδιο ρεπορτάζ ανέφερε πως Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι ασκούν έντονες πιέσεις σε Γερμανούς ομολόγους τους προκειμένου να προσφέρουν «επιπλέον βοήθεια» για τη Συρία, και ότι το Βερολίνο διστάζει, αναμένοντας πρώτα «μέτρα για τη σταθεροποίηση της χώρας», σε συνδυασμό με μία «αξιόπιστη λύση και πολιτική σταθερότητα στη Συρία».

Ανακατάληψη του τελευταίου οχυρού τζιχαντιστών στο Ιράκ

Χτες, πάντως, Ιρακινοί αξιωματούχοι του υπουργείου Αμυνας ανακοίνωσαν την ανακατάληψη της τελευταίας πόλης - οχυρού των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στην περιοχή Ράουαχ (275 χλμ. βορειοδυτικά της Βαγδάτης) της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ, έπειτα από μάχες πέντε ωρών.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι συνεχάρη τις δυνάμεις του ιρακινού στρατού για την ανακατάληψη της πόλης και είπε πως τώρα συνεχίζονται οι επιχειρήσεις με στόχο την ανακατάληψη όλης της δυτικής ερήμου του Ιράκ, και των μεθοριακών με τη Συρία περιοχών.

ΛΙΒΑΝΟΣ
Διεργασίες για «λύση» κατά τη συνάντηση Μακρόν - Χαρίρι

ΡΙΑΝΤ - ΒΗΡΥΤΟΣ - ΠΑΡΙΣΙ.--

Στο Παρίσι αναμένεται να μεταβεί εντός τρέχοντος 24ώρου ο Λιβανέζος πρωθυπουργός, Σαάντ Χαρίρι, με στόχο τη συνάντησή του με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, οποίος εντείνει (για χάρη των γαλλικών μονοπωλίων στη Μέση Ανατολή) τις δραστήριες προσπάθειες για πρωταγωνιστικό ρόλο «μεσολάβησης» στην κυβερνητική κρίση που πλήττει τον Λίβανο. Αφορμή για αυτήν την κρίση έδωσε η απόφαση του Σαάντ Χαρίρι να παραιτηθεί στις 4 Νοέμβρη, καταγγέλλοντας σχέδια δολοφονίας του από το Ιράν και τη «Χεζμπολάχ», σε μια περίοδο κατά την οποία κλιμακώνεται επικίνδυνα η ευρύτερη γεωπολιτική αντιπαράθεση ανάμεσα στη Σαουδική Αραβία και το Ιράν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, στόχος της συνάντησης Μακρόν - Χαρίρι θα είναι η εξεύρεση τρόπων για την επίλυση της κρίσης και την ενίσχυση της «σταθερότητας του Λιβάνου».

Γάλλοι αξιωματούχοι είπαν ότι δεν γνωρίζουν πόσο διάστημα θα παραμείνει ο Χαρίρι στο Παρίσι προτού επιστρέψει στη Βηρυτό, αλλά εξέφρασαν την ελπίδα η επίσκεψή του να βοηθήσει στην εκτόνωση της κρίσης, αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν κρατούμενος της Σαουδικής Αραβίας.

Και αιχμές για σύγκρουση μονοπωλιακών συμφερόντων

Νωρίτερα χτες, ο Λιβανέζος υπουργός Εξωτερικών, Γκιμπράν Μπασίλ, συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, τονίζοντας ότι η κρίση που προκλήθηκε από την παραίτηση του πρωθυπουργού Σαάντ αλ Χαρίρι εντάσσεται στο πλαίσιο «της απόπειρας να προκληθεί χάος στην περιοχή». Ο Μπασίλ αναφέρθηκε σε μια εκστρατεία «εκφοβισμού του Λιβάνου υπό διάφορα προσχήματα» και από «τις ίδιες δυνάμεις που υποστήριξαν τους τρομοκράτες στη Συρία» (αφήνοντας εμμέσως αιχμές σε βάρος πλούσιων χωρών του Περσικού Κόλπου). Πρόσθεσε ότι ο Λίβανος έχει «πλήρη εξουσία» να απαντήσει, εκφράζοντας την ελπίδα πως αυτό «δεν θα χρειαστεί». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα πως «η Ρωσία θα συνεχίσει να αυξάνει την επιρροή της στη Μέση Ανατολή για να δημιουργήσει μία ισορροπία δυνάμεων στην περιοχή», ενώ δεν παρέλειψε να συνδέσει την κρίση στη χώρα του με τις συγκρούσεις συμφερόντων σε αντίπαλα μονοπώλια, λέγοντας: «Είμαστε έτοιμοι να υπογράψουμε το πρώτο μας συμβόλαιο για την έναρξη ερευνών σε κοίτασμα φυσικού αερίου με τη συμμετοχή ρωσικών εταιρειών. Τώρα βλέπουμε μία προσπάθεια να αναγκαστεί ο Λίβανος να αφήσει αυτό το θετικό μονοπάτι».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ