ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΕΝΩΣΗ ΕΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΣΑΓΚΑΗΣ
«Μύθοι δημιουργίας της Κίνας»

Εκθεση ζωγραφικής επιφανών Κινέζων καλλιτεχνών

Εκθεση ζωγραφικής με θέμα «Μύθοι δημιουργίας της Κίνας» διοργανώνουν το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και η Ενωση Εικαστικών Καλλιτεχνών Σαγκάης στο Ιδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», Πειραιώς 206 (στον Ταύρο), από 23 Νοέμβρη έως και 3 Δεκέμβρη.

Στη μεγάλη έκθεση φιλοξενούνται σημαντικές σύγχρονες καλλιτεχνικές δημιουργίες από τη Σαγκάη της Κίνας.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη 23 Νοέμβρη στις 19.30. Στα εγκαίνια θα παρευρεθεί και αντιπροσωπεία από την καλλιτεχνική κοινότητα της Σαγκάης, που αποτελείται από τον Xia Lei, αναπληρωτή διευθυντή του Τμήματος Εκθέσεων της Ενωσης Καλλιτεχνών Σαγκάης, την Liu Yina, γενική γραμματέα της Ενωσης Λαογραφικής Λογοτεχνίας και Τέχνης, τον Wei Peng, στέλεχος του Τμήματος Κοινωνικών Καλλιτεχνικών Υπηρεσιών της Ομοσπονδίας Γραμμάτων και Τεχνών Σαγκάης και την Tao Lan, διευθύντρια Γραφείου του Κέντρου Ανάπτυξης Τεχνών Σαγκάης.

Το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, στο πλαίσιο των διεθνών σχέσεων που αναπτύσσει με ενώσεις καλλιτεχνών από άλλες χώρες, με στόχο την πολιτιστική συνεργασία και τη γνωριμία των Ελλήνων καλλιτεχνών με την τέχνη άλλων χωρών, έχει συνάψει πρωτόκολλο συνεργασίας με την Ενωση Καλλιτεχνών Σαγκάης και ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο σημαντικές εκθέσεις καλλιτεχνών από την Ελλάδα στη Σαγκάη, μετά από ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος και επιλογή από την αιρετή Επιτροπή Κρίσεων του ΕΕΤΕ, ενώ το 2014 φιλοξενήθηκε στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών μεγάλη έκθεση εικαστικών καλλιτεχνών από τη Σαγκάη.

Με αυτή τη δεύτερη παρουσίαση καλλιτεχνικών έργων από τη Σαγκάη, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει καλλιτέχνες που έχουν πίσω τους μεγάλη πολιτιστική παράδοση και έρχονται σε επικοινωνία με τη διεθνή τέχνη με σύγχρονους τρόπους και μέσα. Από την πλευρά της Ενωσης Εικαστικών Καλλιτεχνών Σαγκάης, προκειμένου να οργανωθεί η έκθεση «Δημιουργία του Κόσμου - Λογοτεχνικά και καλλιτεχνικά έργα για τους Μύθους δημιουργίας της Κίνας», εξετάστηκαν πολλές καλλιτεχνικές δημιουργίες που αφορούν την προέλευση του κινεζικού πολιτισμού. Ετσι λοιπόν, επελέγησαν έργα που παρουσιάζουν συναρπαστικές ιστορίες ηρώων «της εποχής του χάους» (περίοδος των Εξι Δυναστειών από τον 3ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ). Ο επισκέπτης θα θαυμάσει τα αθάνατα πνεύματα και την ικμάδα των μυθικών προγόνων του κινεζικού πολιτισμού.

Στην έκθεση συμμετέχουν επιφανείς Κινέζοι καλλιτέχνες από όλη την Κίνα, που ασχολούνται αποκλειστικά με κόμικ (με την έννοια που δίνουν στον όρο οι Κινέζοι, που δεν αφορά το κόμικ όπως το αντιλαμβάνονται η Ευρώπη και η Αμερική, αλλά έργα ζωγραφικής). Θα παρουσιαστούν 60 σημαντικά έργα με θέμα τους Μύθους δημιουργίας της Κίνας.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα - Κυριακή 18.00 - 22.00.

Είσοδος ελεύθερη.

Πληροφορίες: 210 3300016, εσωτ. 107.

Ο Απόστολος Ρίζος συναντά τον Μάνο Λοΐζο

Τρεις Τετάρτες του Δεκέμβρη, στις 13, 20 και 27, ο αγαπημένος τραγουδοποιός Απόστολος Ρίζος, στο Σταυρό του Νότου Plus συναντά τον Μάνο Λοΐζο, σε ένα μουσικό δωμάτιο, αναζητώντας το πρώτο αίσθημα των τραγουδιών - όπως τη στιγμή που γράφτηκαν από τον δημιουργό τους.

«Για μένα, ο χρόνος του Μάνου Λοΐζου δεν ξεκινάει από τη γέννηση ή από τον θάνατό του, αλλά από τη στιγμή που βρέθηκα μαζί του σε ένα δωμάτιο, με μια κιθάρα και την εφηβεία μου για οδηγό. Από τότε, δεν ήμουνα ποτέ ξανά μόνος».

Τα τραγούδια του Μάνου προσεγγίζονται με διαφορετική ματιά. Δεν πρόκειται για μουσικό «αφιέρωμα», με την έννοια του όρου που έχουμε συνηθίσει, αλλά για μια νέα, φρέσκια προσέγγιση. Νέα μουσικά όργανα έρχονται για να φωτίσουν τα τραγούδια: Τζουράς, πλήκτρα, τρομπέτα, κιθάρες, φυσαρμόνικα, λούπες και ψηφιακές πινελιές, που στολίζουν με ηχοχρώματα το μουσικό τοπίο. Η παράσταση διανθίζεται με ανέκδοτο υλικό και ηχογραφήσεις από το προσωπικό αρχείο του Μάνου Λοΐζου, με την ευγενική παραχώρηση της κόρης του, Μυρσίνης Λοΐζου.

Σε κάθε παράσταση θα συνοδεύει τον Α. Ρίζο και μία εκλεκτή καλεσμένη. Η Ελένη Τσαλιγοπούλου στις 13, η Κατερίνα Πολέμη στις 20 και η Αγγελική Τουμπανάκη στις 27 Δεκέμβρη.

Παίζουν: Θοδωρής Κουέλης (Kοντραμπάσο, τζουρά, effects, loops), Γιώργος Μουχτάρης (Κοντραμπάσο, ηλεκτρικό μπάσο, τρομπέτα, πλήκτρα, loops), Απόστολος Ρίζος (Κιθάρες, φυσαρμόνικα).

«Δεν έχει θαύματα εδώ»

Ο Θανάσης Χουλιαράς, γνωστός τα τελευταία χρόνια από τη δουλειά του ως τραγουδιστής των «KollektivA» και μέσα από διάφορες μουσικοθεατρικές παραστάσεις και musical, κυκλοφορεί το πρώτο του προσωπικό album με τίτλο «Δεν έχει θαύματα εδώ».

Πρόκειται για μια συλλογή τραγουδιών, που, αντλώντας επιρροές από διάφορα είδη και στιλ και αξιοποιώντας ένα πλούσιο φάσμα ενορχηστρωτικών προσεγγίσεων, επιδιώκει να αποτελέσει μια ξεχωριστή πρόταση ελληνικού τραγουδιού σήμερα.

Τραγούδια που έχουν κοινό θεματικό τόπο το ταξίδι, την πορεία, την αναζήτηση και στοχάζονται πάνω στον καταλυτικό τρόπο που αυτά επιδρούν στο υποκείμενό τους. Μποέμικες ωραιότητες και αδιάφορες ρουτινιάρικες μετακινήσεις. Μικρές καθημερινές οδύσσειες και καθοριστικά ταξίδια ζωής. Μοναχικές πορείες που μπορεί να οδηγήσουν σε μια βαθύτερη κατανόηση του «μαζί».

Με διάχυτη μια θεατρική ερμηνευτική διάθεση και μουσικές που δεν φοβούνται να πειραματιστούν, τα τραγούδια του album θέλουν να γίνουν η σπίθα που θα ανάψει τη φωτιά του επόμενου ταξιδιού.

Ηχογράφηση / Μείξη: Γιώργος Θεοφάνους, «Studio KollektivΑ». Mastering: Νάσος Νομικός, «Vu Productions Mastering Studio». Photo Session: Αφροδίτη Ζαγγανά. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Γιώργος Θεοφάνους (Ηλεκτρικές/ ακουστικές/ κλασικές κιθάρες, μπάσο, πιάνο, πλήκτρα, φυσαρμόνικα, theremin, programming), Αμέρισσα Φτούλη (Φωνητικά), Δημήτρης Γιαννούχος (Τύμπανα), Κώστας Σταυρόπουλος (Κόντρα μπάσο), Χρήστος Δαλιάνης (Βιολί), Κώστας Εγγλέζος (Πιάνο).

Ρεσιτάλ πιάνου

Ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Ωδείων Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Τμήμα Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, διοργανώνει ρεσιτάλ πιάνου των φοιτητών ειδίκευσης πιάνου του καθηγητή Ούβε Μάτσκε. Η συναυλία με τίτλο «Piano ma non pianissimo» θα πραγματοποιηθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, την Τρίτη 21 Νοέμβρη, ώρα 8.30 μ.μ. και η είσοδος είναι ελεύθερη. Θα παρουσιαστούν έργα των Bach, Mozart, Haydn, Beethoven, Chopin, Liszt, Scriabin, Rachmaninoff.

Ρίτα Αντωνοπούλου και Θοδωρής Οικονόμου σε περιοδεία

Μετά τις sold out παραστάσεις τους στην Αθήνα, η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο πιανίστας Θοδωρής Οικονόμου «ταξιδεύουν» την επιτυχία τους σε όλη την Ελλάδα και Κύπρο!

Χωρίς λόγια. Χωρίς τίτλο. Μόνο η αλήθεια της μουσικής και οι ιστορίες των στίχων. Η Ρίτα Αντωνοπούλου και ο Θοδωρής Οικονόμου, σε μια μουσική σύμπραξη για τη χαρά της δημιουργίας, για την ανακάλυψη μέσα από το παιχνίδι, για τη φλόγα που καίει, για τη στιγμή που περικλείει τα πάντα. Ενα πιάνο, μια φωνή, δύο άνθρωποι που καίγονται επί σκηνής, μας παίρνουν από το χέρι και πάμε...

Πρώτοι σταθμοί περιοδείας: Σήμερα Σάββατο: Τρίκαλα - «Ανδρομέδα». Παρασκευή 24/11: Χανιά. Σάββατο 25/11: Ηράκλειο. Παρασκευή 1/12: Ιωάννινα. Σάββατο 2/12: Κέρκυρα. Παρασκευή 9/12: Κύπρος - Λεμεσός. Σάββατο 9/12: Λαμία - Λελέικα Υπάτης. Παρασκευή 15/12: Λάρισα. Σάββατο 16/12: Βόλος.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org