ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 18 Νοέμβρη 2014
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΙΤΑΛΙΑ
Κι άλλοι νεκροί από τις πλημμύρες

ΠΑΡΙΣΙ - ΡΩΜΗ.--

Την ώρα που οι ηγέτες Γαλλίας και Ιταλίας «συνεδρίαζαν» στην Αυστραλία ως μέλη της Ομάδας των 20 ισχυρότερων κρατών του κόσμου, λαϊκές οικογένειες στις αντίστοιχες χώρες μετρούσαν θύματα από την έλλειψη - όπως φαίνεται - ουσιαστικών μέτρων αντιπλημμυρικής προστασίας.

Κατολισθήσεις και πλημμύρες προκάλεσαν τραγικές καταστάσεις σε μια σειρά περιοχές, ακόμα και μεγάλες πόλεις, όπου δρόμοι γέμισαν λασπόνερα (όπως η Γένοβα) και σπίτια γκρεμίστηκαν καταπλακώνοντας ζωντανούς ανθρώπους. Λόγω των συσσωρευμένων νερών, διακόπηκε η κυκλοφορία σε μεγάλους αυτοκινητόδρομους.

Στη Γαλλία, στη νότια περιοχή Γκαρντ μια τετραμελής οικογένεια αποδεκατίστηκε, όταν η μητέρα και τα δύο παιδιά της (ηλικίας 4 και 1 έτους), σκοτώθηκαν, αφού το αυτοκίνητό τους παγιδεύτηκε σε γέφυρα ποταμού που είχε πλημμυρίσει και έπεσε από ύψος οκτώ μέτρων. Σώθηκε μόνο ο πατέρας. Στην περιοχή Λοζέρ, σε αντίστοιχες συνθήκες, πνίγηκε ένας 50χρονος, ενώ μέσα στο αυτοκίνητό του εντοπίστηκε νεκρός ένας συνταξιούχος που επίσης είχε παρασυρθεί από τα νερά.

Στην Ιταλία, κοντά στα σύνορα με την Ελβετία, στην περιοχή Τσέρο ντι Λαβένο, μια 5μελής οικογένεια βυθίστηκε στο πένθος όταν ένας 70χρονος και μία 16χρονη σκοτώθηκαν μόλις κατέρρευσε το σπίτι. Επίσης, ένας 67χρονος φέρεται ότι αγνοείται στο Σέρα Ρόκο, ένα χωριό κοντά στη Γένοβα, στην περιφέρεια της βόρειας Ιταλίας Λιγουρία, όπου από τον περασμένο μήνα έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τέσσερις θάνατοι από τις πλημμύρες.

Στην ελβετική πλευρά των συνόρων, δύο γυναίκες ανακοινώθηκε ότι σκοτώθηκαν από κατολίσθηση στο Νταβέσκο - Σοράνιο, από την ελβετική πλευρά των συνόρων.

Στη Γαλλία, τόσο στον περσινό προϋπολογισμό όσο και σε αυτόν που πρόσφατα εγκρίθηκε για το 2015, βασικός στόχος ήταν η μείωση κοινωνικών «δαπανών» και της επιδότησης των δήμων, που είναι αυτοί που κύρια «σηκώνουν» το βάρος της (όποιας) αντιπλημμυρικής προστασίας.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Σίγησε το ρομπότ στον κομήτη

Μετά το τεράστιο επίτευγμα της προσεδάφισης του ρομπότ «Φιλέ» στον κομήτη 67Ρ/ Τσουριούμοφ - Γκερασιμένκο, από το διαστημικό σκάφος «Ροζέτα» της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, την περασμένη Τετάρτη, φαίνεται ότι η αποστολή του ρομπότ ολοκληρώθηκε, στέλνοντας πρωτόγνωρες για την επιστημονική έρευνα εικόνες και τα πρώτα στοιχεία. Την Παρασκευή το ρομπότ σταδιακά έχανε την Ενέργειά του μετά από δεύτερη αναπήδηση στην επιφάνεια του κομήτη. Χωρίς να το βλέπει ο ήλιος δεν μπορούν να φορτιστούν τα φωτοβολταϊκά του συστήματα, ενώ οι επιστήμονες δεν έχουν εντοπίσει το ακριβές σημείο που βρίσκεται το ρομπότ αλλά θεωρούν βέβαιο ότι έχει πέσει σε σκοτεινό σημείο και γι' αυτό έχει σιγήσει. Ωστόσο, οι επιστήμονες ευελπιστούν ότι κάποιες πρώτες αναλύσεις που έχει κάνει θα μπορέσουν να φτάσουν στη Γη. Αν αυτό συμβεί θα είναι ένα επιπλέον σημαντικό επίτευγμα, γιατί μπορεί να δώσει στοιχεία για τον κομήτη, που εκτιμάται ότι αυτό το συσσωμάτωμα από βράχια, σκόνη και παγωμένα αέρια εμπεριέχει σημαντικές πληροφορίες για το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος. Το δε μητρικό σκάφος «Ροζέτα» θα συνεχίσει την αποστολή της τουλάχιστον ως τον Αύγουστο του 2015, παρακολουθώντας τη μεταμόρφωση του κομήτη.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΑΓΚΥΡΑ.-- Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Γιαλτσίν Ακντογάν δήλωσε ότι «δε βρίσκουμε σωστό να υπάρξει μια διαφορετική χώρα, ένας μηχανισμός, ένα σύστημα ή μια οργάνωση που θα γίνει μέρος της», αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με την κουρδική κοινότητα. Πριν από μερικές μέρες, στελέχη του PKK ανοιχτά δήλωσαν ότι θα βοηθούσε η διαμεσολάβηση μιας τρίτης πλευράς στις επαφές, εκφράζοντας μάλιστα την «προτίμησή» τους για τις ΗΠΑ. Στο μεταξύ, ο ηγέτης του φιλοκουρδικού κόμματος HDP Σελαχατίν Ντεμίρτας εκτίμησε ότι οι Κούρδοι αυτονομιστές μαχητές εντός της Τουρκίας θα μπορούσαν να αφοπλιστούν ακόμη και στις αρχές του 2015, εάν επιτευχθεί μια ειρηνευτική συμφωνία.

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ.-- Χημική ουσία, που συνήθως χρησιμοποιείται στα ποντικοφάρμακα, είχαν τα χάπια που δόθηκαν στις 15 γυναίκες που πέθαναν μετά τη συμμετοχή τους σε πρόγραμμα μαζικών στειρώσεων. Το παραπάνω προκύπτει από τις πρώτες έρευνες που έγιναν, όπως ανέφερε υψηλόβαθμος αξιωματούχος των τοπικών αρχών που είπε ότι «τα συμπτώματα των ασθενών συνάδουν με τη δηλητηρίαση από φωσφίδιο του ψευδαργύρου».

ΡΩΜΗ.-- Συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις της Ιταλίας, με τους διαδηλωτές να καταδικάζουν τις αντεργατικές και άλλες αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Ρέντσι. Την ίδια στιγμή, η ηγεσία των ρεφορμιστικών συνδικάτων ναρκοθετεί τους εργατικούς αγώνες, ζητώντας συνεννόηση για την ανάπτυξη. Στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων στην πρωτεύουσα, αναρτήθηκε πανό και στο μνημείο του Κολοσσαίου. Που κατήγγειλε τις αλλαγές στα Εργασιακά και την ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών.

ΜΠΑΝΓΚΟΓΚ.-- Ανθρώπινα λείψανα που ανήκαν κυρίως σε βρέφη εντοπίστηκαν στην Μπανγκόκ, σε ένα δέμα που επρόκειτο να σταλεί στις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Η μακάβρια ανακάλυψη έγινε το Σάββατο από τους υπαλλήλους μιας μεταφορικής εταιρείας. «Δεν προέρχονταν από ένα πτώμα μόνο και ήταν κομμένα σε μικρά κομμάτια», είπε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας, στρατηγός Τσαουαλίτ Πρασόψιν. Σύμφωνα με τον ίδιο, το δέμα ενδέχεται να προοριζόταν για κάποιον εκκεντρικό συλλέκτη ή για κάποιο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΚΟΛΟΜΒΙΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ - ΑΝΤΑΡΤΩΝ
«Απαγωγή στρατηγού» αναστέλλει τις διαπραγματεύσεις

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.-- Την αναστολή των διαπραγματεύσεων που γίνονται στην Αβάνα της Κούβας, ανάμεσα στην αντιδραστική κυβέρνηση της Κολομβίας και τις Ενοπλες Επαναστατικές Δυνάμεις Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP τους κομμουνιστές αντάρτες) αποφάσισε ο Κολομβιανός Πρόεδρος Χουάν Μανουέλ Σάντος. Η ανακοίνωση που έγινε τα ξημερώματα Δευτέρας (ώρας Ελλάδας) εξήγησε την απόφαση ως απάντηση στην «απαγωγή του στρατηγού Ρούμπεν Νταρίο Αλσάτε Μόρα, της ειδικής μονάδας "Τιτάν", από αντάρτες του 34ου Μετώπου των FARC στην επαρχία Τσόκο, στις όχθες του ποταμού Ατράτο».

Για την υπόθεση, οι FARC δεν έχουν βγάλει ανακοίνωση ανάληψης της ευθύνης, ενώ πολλά είναι τα ερωτηματικά και τα περίεργα περιστατικά, που ούτε ο Πρόεδρος Σάντος μπορεί να κρύψει, ζητώντας εξηγήσεις από το υπουργείο Αμυνας. Συγκεκριμένα, ο ανώτατος στρατιωτικός επικεφαλής της ειδικής αντιαντάρτικης μονάδας που συνδυάζει δυνάμεις στρατού ξηράς, ναυτικού και αεροπορίας, βρέθηκε στην περιοχή που θεωρείται «επικίνδυνη ζώνη» μέσα στη ζούγκλα - λόγω της παρουσίας ανταρτών - παραβιάζοντας κάθε «πρωτόκολλο ασφαλείας». Ηταν με πολιτικά χωρίς ουσιαστικά φρουρά και συνοδευόταν από το λοχαγό Χόρχε Ροντρίγκες Κοντρέρας και την δικηγόρο σύμβουλό του Γκλόρια Ουρέγκο, ενώ ο στρατιώτης οδηγός της μικρής βάρκας που τους μετέφερε κατάφερε να διαφύγει και να ειδοποιήσει τις αρχές για το περιστατικό. Σύμφωνα με τον υπουργό άμυνας Χουάν Κάρλος Πινσόν, ο στρατηγός «απήχθη όταν αποβιβάστηκε σε ποταμό κοντά στην πόλη Κιμπντό, στη διάρκεια επίσκεψής του σε χώρο κατασκευής ενός έργου».

Το όλο θέμα είναι αρκετά περίεργο και διάφορα εναλλακτικά δίκτυα ενημέρωσης όπως το ANNCOL επισημαίνουν ότι δεν αποκλείεται η εμφανιζόμενη ως απαγωγή, να είναι μια παγίδα της κυβέρνησης, ώστε να δικαιολογηθεί η οριστική διακοπή των διαπραγματεύσεων που διαρκούν ήδη 2 χρόνια, έχουν συμφωνηθεί κάποια επιμέρους σημεία και χτες αναμενόταν να συνεχιστούν στην Αβάνα.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ
«Συναγερμός» σε Βρετανία και Ολλανδία

ΛΟΝΔΙΝΟ - ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ.--

Καραντίνα επιβλήθηκε χτες γύρω από αγρόκτημα με πάπιες στο Γιορκσάιρ της βόρειας Βρετανίας μετά τον εντοπισμό κρούσματος ιού της γρίπης των πτηνών. Ωστόσο, παρά το χαμηλό κίνδυνο μετάδοσης του ιού, οι σφαγές περίπου 6.000 πτηνών άρχισαν άμεσα ως προληπτικό μέτρο αποτροπής μετάδοσης της νόσου.

Εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Περιβάλλοντος, Τροφίμων και Αγροτικών Υποθέσεων σημείωσε, σε κάθε περίπτωση, ότι «δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την τροφική αλυσίδα». Ο ίδιος πάντως δεν διευκρίνισε ποιο στέλεχος της νόσου έχει εντοπιστεί στο συγκεκριμένο αγρόκτημα.

Ως γνωστόν, το στέλεχος Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών προκάλεσε το 2003, κυρίως σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας, το θάνατο τουλάχιστον 400 ανθρώπων και εκατομμυρίων πουλερικών που σφαγιάστηκαν στο πλαίσιο προληπτικών μέτρων. Το 2013 εμφανίστηκε ένα νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των πτηνών, το H7N9 που προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον 170 ανθρώπων.

Τον περασμένο Σεπτέμβρη, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ εξέδωσε προειδοποίηση κατά της νέας γρίπης τύπου Α (H5N6), ενώ στις αρχές τρέχοντος μηνός, ένα επιπλέον στέλεχος της γρίπης των πτηνών, ο ιός H5N8, αναφέρθηκε σε αγρόκτημα με γαλοπούλες στη βόρεια Γερμανία, για πρώτη φορά στην Ευρώπη.

Προχτές, ο εντοπισμός κρούσματος της γρίπης τύπου Η5Ν8 σε κέντρο αναπαραγωγής πουλερικών στην Ολλανδία προκάλεσε την προσωρινή αναστολή μεταφοράς πουλερικών και αυγών στη χώρα, εξαιτίας της «υψηλής παθογονικότητας» του συγκεκριμένου ιού, καθώς οι αρμόδιες ολλανδικές υγειονομικές αρχές έκριναν πως η «μόλυνση μπορεί να περάσει από ζώο σε άνθρωπο».

ΡΟΥΜΑΝΙΑ
Νέος Πρόεδρος ο κεντροδεξιός Γιοχάνις με 54,8%

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ.--

Ο 42χρονος Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτωρ Πόντα αποδέχτηκε την ήττα του στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν την Κυριακή, αποκλείοντας ωστόσο κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να παραιτηθεί από το συγκεκριμένο αξίωμα και διαβεβαιώνοντας ότι η συγκεκριμένη κυβέρνηση θα παραμείνει «μέχρι τις εκλογές του 2016».

Συνεχάρη, ωστόσο, άμεσα τον 55χρονο (γερμανικής καταγωγής) αντίπαλό του, Κλάους Γιοχάνις με τη λαϊκίστικη φράση «ο λαός έχει πάντα δίκιο». Ο νικητής των εκλογών εμφανίστηκε συγκρατημένος και επανέλαβε τις υποσχέσεις του για «ανεξάρτητο» δικαστικό σύστημα και επαναφορά της χώρας σε «φυσιολογικές συνθήκες», καθώς το ρουμανικό δικαστικό σύστημα τελεί υπό την «ειδική επίβλεψη» της ΕΕ.

Αρχικά, τα πρώτα αποτελέσματα του δεύτερου εκλογικού γύρου έδειχναν μάχη στήθος - στήθος ανάμεσα στους δύο υποψήφιους για την προεδρία. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν πως τελικά όλα κρίθηκαν από τις ψήφους των νέων και κυρίως των πολλών χιλιάδων Ρουμάνων μεταναστών του εξωτερικού (γεγονός που εξηγεί και τα σοβαρά προβλήματα που εμπόδισαν την ψηφοφορία σε πρεσβείες του εξωτερικού κατά τον πρώτο εκλογικό γύρο στις 2 Νοέμβρη).

Η συμμετοχή του εκλογικού Σώματος στις κάλπες έφθασε στο 61%, ποσοστό που θεωρείται από τα υψηλότερα στις εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων δύο δεκαετιών.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, ο κεντροδεξιός Κλάους Γιοχάνις (δήμαρχος της πόλης Σιμπίου της Τρανσυλβανίας) αναδείχθηκε νικητής με σημαντική διαφορά, λαμβάνοντας ποσοστό 54,8% έναντι 45,2% που πήρε ο έτερος υποψήφιος, πρωθυπουργός, Βίκτωρ Πόντα. Ο Γιοχάνις είναι μέλος της γερμανικής μειονότητας που ζει στη Ρουμανία, ενώ έχει πολύ καλές σχέσεις με τη γερμανική κυβέρνηση.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org