ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 18 Νοέμβρη 2006
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Διαβεβαιώσεις Μπερνς για «ανεξαρτησία»...

... υπό την μπότα του ΝΑΤΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η απόφαση για την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου έχει ληφθεί και θα ανακοινωθεί μετά τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21ης Γενάρη στη Σερβία, δήλωσε χτες από την Ουάσιγκτον ο πρόεδρος του μεγαλύτερου αντιπολιτευόμενου Κόμματος των Κοσσοβάρων Αλβανών και πρώην διοικητής του ΟΥΤΣΕΚΑ, Χασίμ Θάτσι, μεταφέροντας την παραπάνω δήλωση ως ρητή διαβεβαίωση που έλαβε μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό υφυπουργό Εξωτερικών Νίκολας Μπερνς.

Ο Χασίμ Θάτσι δεν έκρυψε ότι υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των μελών της ΕΕ και ότι κατά τον Μπερνς τώρα βρίσκεται σε εξέλιξη μία «διαδικασία για την επίτευξη συμφωνίας» εντός της ΕΕ. Υποστήριξε ότι η απόφαση προβλέπει πλήρη ανεξαρτησία του προτεκτοράτου, που υποτίθεται πως θα έχει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλη την επικράτειά του αλλά με τη «συνεχή» παρουσία του ΝΑΤΟ στο έδαφός του...

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών Αγκίμ Τσέκου, βρισκόταν στη Σλοβενία σε μία προσπάθεια να αποσπάσει δηλώσεις υποστήριξης της «ανεξαρτητοποίησης» του προτεκτοράτου, ενώ στις 30 του μήνα ως τις 2 Δεκέμβρη θα μεταβεί στη Μόσχα με τον ίδιο σκοπό. Ωστόσο, εκπρόσωπος της ρωσικής Δούμας ανακοίνωσε χτες ότι η Μόσχα δεν έχει στείλει επίσημη πρόσκληση στον Τσέκου και ότι οι όποιες επαφές θα γίνουν εν γνώσει και σε συνεννόηση με το Βελιγράδι.

ΝΗΣΙΑ ΤΟΝΓΚΑ
Στρατιωτικός νόμος και ... υπόσχεση εκλογών

Τα κυβερνητικά κτίρια πυρπόλησαν οι διαδηλωτές, απαιτώντας δημοκρατικές ελευθερίες

Associated Press

Τα κυβερνητικά κτίρια πυρπόλησαν οι διαδηλωτές, απαιτώντας δημοκρατικές ελευθερίες
ΝΟΥΚΟΥΑΛΟΦΑ.- Στρατιωτικό νόμο και κατάσταση «έκτακτης ανάγκης» επέβαλε χτες στα Νησιά Τόνγκα του νότιου Ειρηνικού (με συνολικά 100 χιλιάδες κατοίκους) ο βασιλιάς Γεώργιος Τούπου Ε`, μετά την προχτεσινή εξέγερση χιλιάδων νεαρών που ξεχύθηκαν στους δρόμους και πολιόρκησαν Βουλή και πρωθυπουργικό μέγαρο, απαιτώντας δημοκρατία και ελευθερία από την, εδώ και δεκαετίες, καταδυνάστευση της χώρας από την κλίκα των «αριστοκρατών». Παρά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, την απαγόρευση κυκλοφορίας για τουλάχιστον ένα 48ωρο, ο μονάρχης Γεώργιος υποχρεώθηκε να ικανοποιήσει ένα από τα βασικά αιτήματα των νεαρών διαδηλωτών: εκλογές το 2008 και άμεση εκλογή της πλειοψηφίας των βουλευτών που έως σήμερα διορίζονταν από τον ίδιο και την «αριστοκρατία»...

Στη διάρκεια της εξέγερσης σημειώθηκαν λεηλασίες σε δεκάδες επιχειρήσεις - όπως οι εταιρείες ηλεκτρισμού «Σόουρ Λάιν» και τηλεπικοινωνιών «Τονφόν», που ιδιοποιήθηκαν πριν δύο μήνες με το που ανέβηκε στο θρόνο ο μονάρχης μετά το θάνατο του πατέρα του - και καταστήματα. Ολες οι επιχειρήσεις ανήκαν στο βασιλιά Γεώργιο Τούπου, στο διορισμένο πρωθυπουργό Φελκέτι Σεβέλε και στην κλίκα των «ευγενών». Χτες, ανακοινώθηκε ότι καταστράφηκε από πυρκαγιές ή λεηλασίες το 75% των εμπορικών κέντρων και επιχειρήσεων της πρωτεύουσας Νουκουαλόφα και πως μέσα στα αποκαΐδια βρέθηκαν απανθρακωμένα τα πτώματα οκτώ ανθρώπων.

Ο πρωθυπουργός Σεβέλε ισχυρίστηκε ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» και απέρριψε (επί του παρόντος) τις προσφορές Νέας Ζηλανδίας και Αυστραλίας για άμεση στρατιωτική επέμβαση στο νησιωτικό κρατίδιο του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, που είναι μία από τις φτωχότερες χώρες της υφηλίου. Τους διαμήνυσε, ωστόσο, να έχουν έτοιμα σχέδια επέμβασης και αποστολής τουλάχιστον 150 στρατιωτών και αστυνομικών, σε περίπτωση κλιμάκωσης της εξέγερσης που καταλάγιασε μετά την υπόσχεση του βασιλιά για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΠΟΥΣ ΣΤΟ ΒΙΕΤΝΑΜ
Πολλαπλές πιέσεις

ΑΝΟΪ.- Αρχισε χτες την επίσκεψή του στο Βιετνάμ, όπου θα λάβει μέρος στις εργασίες της συνόδου του APEC, οι οποίες ξεκινούν σήμερα Σάββατο, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους. Αν και οι συνομιλίες αναμένεται να επικεντρωθούν στην οικονομική συνεργασία των 21 χωρών - μελών του διεθνούς οργανισμού, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πίεζε ήδη από χτες όσον αφορά το ζήτημα του πυρηνικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας, απαιτώντας να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που αποφάσισε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πέραν αυτού, ο Μπους αναμενόταν να πιέσει να προχωρήσουν οι εμπορικές σχέσεις στην περιφέρεια, καθώς οι διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου έχουν «κολλήσει» από την Ντόχα.

Ο Μπους συζήτησε με τον Αυστραλό πρωθυπουργό Τζον Χάουαρντ την κατάσταση στο Ιράκ, ενώ αναμενόταν να έχει συναντήσεις με τον Κινέζο ομόλογό του Χου Ζιντάο, με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν και τον Ιάπωνα πρωθυπουργό, Σίνζο Αμπε. Ανάμεσα στις επιδιώξεις του Προέδρου των ΗΠΑ είναι η «θανάτωση» του πρωτοκόλλου του Κιότο - ήδη απέσπασε από τον Χάουαρντ τη δέσμευση ότι θα αναζητηθούν «εναλλακτικές» επιλογές.

Ανταποκριτές σημειώνουν ότι η επίσκεψη Μπους - η πρώτη επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στο Βιετνάμ μετά το πέρας του πολέμου - κατά την οποία αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της χώρας Νγκουέν Μινχ Τρίετ και τον πρωθυπουργό Νγκουέι Ταν Τζουνγκ, γίνεται με «άδεια χέρια»: Το Κογκρέσο δεν ενέκρινε το νομοσχέδιο με το οποίο θα «ομαλοποιούνταν» οι διμερείς σχέσεις. Ο Μπους πάντως υποσχέθηκε ότι «θα εγκριθεί». Η βάση αυτού του νομοσχεδίου είναι οι άμεσες επενδύσεις αμερικανικών επιχειρήσεων στην ασιατική χώρα, που αυξήθηκαν από 1,5 δισ. δολάρια το 2001 στα 7,8 δισ. δολάρια το 2005.

Μετά την ολοκλήρωση της συνόδου του APEC, την Κυριακή, ο Μπους θα μεταβεί στην Ινδονησία, όπου αναμένεται να σημειωθούν μεγάλες διαδηλώσεις.

ΣΥΝΔΙΑΣΚΕΨΗ ΕΕ - ΑΦΡΙΚΗΣ
Επικρίσεις για τις επεμβάσεις

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

«Μην μας κάνετε διάλεξη για δημοκρατία και "βοήθεια" για ανάπτυξη!» Αυτό ήταν το μήνυμα των περισσοτέρων εκ των 18 Αφρικανών ηγετών που συμμετείχαν χτες στις Βρυξέλλες στη συνδιάσκεψη για την ανάπτυξη ΕΕ - Αφρικής, ακούγοντας τους ευρωενωσιακούς αξιωματούχους να τους επικρίνουν για τη διαφθορά και την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υποσαχάρεια Αφρική...

Την αρχή έκανε ο Πρόεδρος της Ουγκάντα, Γιοβέρι Μουσεβένι, που στη διάρκεια της ομιλίας του ξέσπασε φωνάζοντας στους ευρωενωσιακούς αξιωματούχους: «Σταματήστε να επεμβαίνετε». Οπως εξήγησε, μετά από μισό αιώνα δυτικών μετααποικιοκρατικών «αναπτυξιακών» πολιτικών «ανάπτυξης» στην Αφρική όχι μόνον δεν αντιμετωπίστηκε αλλά αυξήθηκε η φτώχεια και η μιζέρια...

Ο οικοδεσπότης της συνδιάσκεψης, ευρωενωσιακός επίτροπος για την Ανάπτυξη, Λουίς Μισέλ αναγκάστηκε να παραδεχτεί πως η ΕΕ απέτυχε παταγωδώς να κάνει κάτι για την αντιμετώπιση της φτώχειας στην Αφρική, λέγοντας: «Δέχομαι τις επικρίσεις... Η αναπτυξιακή μας πολιτική ήταν ως τώρα πατερναλιστική, νεοαποικιοκρατική και συμπεριφερόμασταν σαν διευθυντές σχολείου»...

Τη σκυτάλη πήρε ο Αιθίοπας πρωθυπουργός Μέλες Ζενάουι που σημείωσε πως «η δημοκρατία δεν μπορεί να επιβληθεί έξωθεν». Ο Νοτιοαφρικανός αρχιεπίσκοπος Νομπελίστας Ντέσμοντ Τούτου υπογράμμισε ότι «είναι κάτι παραπάνω από χονδροειδέστατο ψέμα η άποψη ότι η δημοκρατία είναι ξένη στην Αφρική». Ο Πρόεδρος της Μποτσουάνα, Φέστους Μογκάε, συνέχισε: «Σταματήστε να επιβάλλετε ένα ενιαίο μοντέλο "αναπτυξιακής βοήθειας" σε όλα τα αφρικανικά κράτη. Δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Κάνετε περισσότερο κακό από καλό». Ο Πρόεδρος του Μπενίν Μπόνι Γιάγι επισήμανε την αύξηση της φτώχειας στην υποσαχάρεια Αφρική, θεωρώντας ως αιτία την κακοδιαχείριση των κεφαλαίων όχι μόνον από την πλευρά των αφρικανικών χωρών αλλά και απ' την πλευρά της ΕΕ.

Πέρσι, η ΕΕ είχε υποσχεθεί αύξηση της ετήσιας «αναπτυξιακής» βοήθειας προς την Αφρική σε 25 δισ. (από 17 δισ.) έως το 2010. Ωστόσο, στη διάρκεια του φόρουμ Κίνας - Αφρικής πριν λίγες βδομάδες, η Κίνα υπέγραψε προγράμματα και συμφωνίες αξίας άνω των 2 δισ. ευρώ, γεγονός που κάνει τους ευρωενωσιακούς αξιωματούχους να θεωρούν πως θα αδυνατίσει η μακρόχρονη επιρροή τους στην Αφρική.

ΣΟΥΔΑΝ - ΤΣΑΝΤ
Εντείνεται η αντιπαράθεση

ΑΝΤΙΣ ΑΜΠΕΜΠΑ - ΧΑΡΤΟΥΜ.--

Συγκεχυμένη παραμένει η επίσημη στάση της σουδανικής ηγεσίας στην πρόταση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για μεικτή αποστολή Αφρικανικής Ενωσης (ΑΕ) - ΟΗΕ στη δυτική επαρχία Νταρφούρ. Χτες, ο σύμβουλος του Σουδανού Προέδρου Ομάρ αλ Μπασίρ, Μαχτζούμπ αλ Καλίφα, δήλωσε ότι το Χαρτούμ δεν έχει πρόβλημα με τη μεικτή ειρηνευτική αποστολή αρκεί να διατηρήσει τη διοίκηση της δύναμης η ΑΕ... Ωστόσο, ο Σουδανός υπουργός Εξωτερικών Λαμ Ακόλ, επέμεινε πως το Χαρτούμ απορρίπτει την πρόταση, τονίζοντας πως ο ΟΗΕ μπορεί να παράσχει μόνον τεχνική επιμελητειακή βοήθεια στην αποστολή της Αφρικανικής Ενωσης και κανέναν άλλο ρόλο...

Το ίδιο 24ωρο, αξιωματούχοι του ΟΗΕ ανακοίνωσαν ότι ανέρχονται σε 180 οι νεκροί απ' τις επιδρομές που έκαναν την τελευταία βδομάδα έφιππες ομάδες ατόμων αραβικής καταγωγής κατά Αφρικανών σε επαρχίες του νοτιοανατολικού Τσαντ κοντά στη μεθόριο με το Σουδάν.

Παράλληλα, η βουλή του Τσαντ ψήφισε πρόταση για την αποστολή στρατού στη γειτονική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία που αντιμετωπίζει παρόμοιο κύμα λεηλασιών αλλά και δράσης αντάρτικων οργανώσεων, που σύμφωνα με τις κυβερνήσεις αμφοτέρων κεντροαφρικανικών χωρών υποστηρίζονται από την κυβέρνηση του Σουδανού Προέδρου Ομάρ Αλ Μπασίρ. Ο πρωθυπουργός του Τσαντ Πασκάλ Γιοαντιμνάντζι δήλωσε μάλιστα ότι μονάδες του στρατού θα ενταχθούν στην εξαμελή δύναμη της Κεντροαφρικανικής Οικονομικής και Νομισματικής Κοινότητας που έχει αναπτυχθεί την τελευταία τετραετία στην πρωτεύουσα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, Μπανγκούι, με στόχο την αποτροπή της δράσης των ανταρτών...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ