ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 18 Γενάρη 2017
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Παζάρια για νέα τελωνειακή ένωση με την ΕΕ

Οριστικοποιήθηκε η διαδικασία για το Βrexit

ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Θέλουμε μια νέα δίκαιη σύμπραξη (...) όχι ένα καθεστώς εν μέρει μέλους ή συνδεδεμένου μέλους της ΕΕ, που θα μας άφηνε κατά το ήμισυ μέσα ή κατά το ήμισυ έξω», σημείωσε χτες η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι, ξεκαθαρίζοντας ότι θα επιδιώξει ένα «σκληρό» Βrexit κατά την επικείμενη διαπραγμάτευση για αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, όταν ενεργοποιήσει έως το τέλος Μάρτη το άρθρο 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας.

Μιλώντας από το βήμα ομιλητή στο Λάνκαρστερ Χάουζ στο Λονδίνο, όπου το 1988 η τότε πρωθυπουργός Μάργκαρετ Θάτσερ είχε εκφωνήσει ομιλία για την ένταξη της Βρετανίας στην ενιαία αγορά της ΕΕ, η Μέι είπε πως θα επιδιώξει μία «νέα συμφωνία» τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ, επειδή είναι αποφασισμένη να αποχωρήσει από την ενιαία αγορά των 500.000.000 Ευρωπαίων και να ανακτήσει η χώρα πλήρως τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και στο θέμα του ελέγχου της μετανάστευσης και της εισροής προσφύγων στο Ηνωμένο Βασίλειο, όσο και στο ζήτημα των εξουσιών νομοθέτησης, υπογραμμίζοντας πως θα τερματιστεί η δικαιοδοσία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στη Βρετανία.

Υπογράμμισε ότι για την τελική συμφωνία «διαζυγίου» με την ΕΕ θα αποφανθεί το βρετανικό Κοινοβούλιο, όταν ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση κατά τα μέσα του 2019.

Αντιδράσεις σε Λονδίνο, Βρυξέλλες, Βερολίνο

Η ομιλία της Μέι προκάλεσε ανάμεικτες αντιδράσεις τόσο εντός όσο και εκτός Βρετανίας.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν, ηγέτης των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιδιώκοντας να καπηλευτεί την ανησυχία λαϊκών δυνάμεων που έτσι κι αλλιώς βγαίνουν χαμένα από τις κινήσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου, κατηγόρησε την Μέι ότι επιδιώκει να μετατρέψει τη χώρα σε φορολογικό παράδεισο των μεγάλων επιχειρήσεων, αφαιρώντας από τους Βρετανούς εργαζόμενους όσα δικαιώματα τους έχουν απομείνει. Ο Κόρμπιν έχει ταχθεί υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ.

Ο αρχηγός των «Φιλελεύθερων Δημοκρατών», Τιμ Φάρον, σημείωσε ότι η Μέι πρότεινε μία ακραία εκδοχή του Brexit που θα βλάψει τη βρετανική οικονομία. Ο γενικός διευθυντής των Βρετανικών Εμπορικών Επιμελητηρίων, Ανταμ Μάρσαλ, σχολίασε πως αν και οι επιχειρήσεις έχουν τώρα «καθαρότερη εικόνα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης», εντούτοις εξακολουθούν να γνωρίζουν «λίγα για το πιθανό αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης του Brexit».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Ντόναλντ Τουσκ, χαρακτήρισε «λυπηρή τη διαδικασία» αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, προσθέτοντας ότι θα διαδραματιστεί «σε σουρεαλιστικούς καιρούς, αλλά τουλάχιστον είναι μία πιο ρεαλιστική ανακοίνωση για τις βρετανικές προθέσεις περί Brexit».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, διέκρινε πως η ομιλία της Τ. Μέι «δημιούργησε λίγο περισσότερη σαφήνεια για τα βρετανικά σχέδια».

Ο νομπελίστας οικονομολόγος, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια, Τζόζεφ Στίγκλιτς, δήλωσε έκπληκτος που η βρετανική κυβέρνηση επέλεξε τη στρατηγική αποχώρησης από την ενιαία αγορά προς όφελος του ελέγχου στη μετανάστευση, λέγοντας ότι θα ήταν «πολιτικά σοφότερη» η επιδίωξη ενός ήπιου Brexit.

Χτες, πάντως, δεν συνεχίστηκε η περαιτέρω πτώση της λίρας, που από το 1,20 δολάρια που έφτασε τη Δευτέρα καταρρίπτοντας ρεκόρ 31ετίας, ανέβηκε έστω και λίγο στα 1,23 δολάρια.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ανακοίνωσαν σύλληψη του δράστη του μακελειού της Πρωτοχρονιάς

Αστυνομικοί φρουρούν κυβερνητικά κτίρια στην Κωνσταντινούπολη, καθώς τα μέτρα ενισχύονται στο όνομα της «ασφάλειας»

Copyright 2017 The Associated

Αστυνομικοί φρουρούν κυβερνητικά κτίρια στην Κωνσταντινούπολη, καθώς τα μέτρα ενισχύονται στο όνομα της «ασφάλειας»
ΑΓΚΥΡΑ.--

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ανακοίνωσε χτες το πρωί ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας συνελήφθη ο δράστης του πρόσφατου μακελειού στην Κωνσταντινούπολη που είχε κοστίσει τη ζωή 39 ανθρώπων.

Είχαν προηγηθεί δηλώσεις του κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης Βασίπ Σαχίν, που είπε ότι ο δράστης έχει γεννηθεί στο Ουζμπεκιστάν και εκπαιδεύτηκε στο Αφγανιστάν, είναι «επαγγελματίας τρομοκράτης» και έδρασε για λογαριασμό του «Ισλαμικού Κράτους». Οι αρχές λένε ότι ο δράστης ονομάζεται Αμπντουλγκαντίρ Μασαρίποφ, όπως και ότι ομολόγησε πως είναι ο δράστης της πολύνεκρης επίθεσης που έγινε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς, στο πολυσύχναστο κέντρο νυχτερινής διασκέδασης «Ρέινα», στην Κωνσταντινούπολη. Μαζί με τον Μασαρίποφ συνελήφθησαν ένας άνδρας και τρεις γυναίκες, ενώ συνολικά έχουν γίνει 50 συλλήψεις σε σχέση με την επίθεση στο «Ρέινα». Ο 34χρονος εντοπίστηκε σε ένα διαμέρισμα της συνοικίας Εσενγιούρτ, στη διάρκεια ευρείας επιχείρησης της αστυνομίας και των μυστικών υπηρεσιών. Στο διαμέρισμα βρέθηκαν και σχεδόν 200.000 δολάρια.

Στον απόηχο της σύλληψης του Ουζμπέκου, η Αγκυρα εντείνει τις ευρύτερες μεθοδεύσεις της με επίκεντρο τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας», αναζητώντας συσχετισμούς ευνοϊκούς για τις δικές της προτεραιότητες στην «ασφάλεια» της περιοχής. Ετσι, ο Τούρκος επιτελάρχης Χουλούσι Ακάρ, συμμετέχοντας στη συνάντηση των ομολόγων του από τις χώρες - μέλη του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τη «Σαμπάχ», τόνισε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού αγώνα» και να προσφέρει μεγαλύτερη στήριξη στην Τουρκία.

Στο μεταξύ, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει στη Βουλή η δεύτερη ανάγνωση και τελική διαδικασία έγκρισης των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, που μεταξύ άλλων ενισχύουν τις αρμοδιότητες του Προέδρου της χώρας. Η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 21 Γενάρη και άνευ απροόπτου θα προκηρυχθεί δημοψήφισμα, αφού το κυβερνών ΑΚΡ έχει διασφαλίσει την πολύτιμη στήριξη του εθνικιστικού ΜΗΡ, όπως και σε άλλα μέτωπα (π.χ. παράταση «καθεστώτος έκτακτης ανάγκης»).

Χτες, ο Γιλντιρίμ έκρινε σκόπιμο να διαψεύσει «σενάρια» περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, δηλώνοντας ότι «δεν χρειάζεται να καλλιεργείται σύγχυση για τη σταθερότητα της χώρας, ανασύροντας θέμα πρόωρων εκλογών», ανέφερε.

  • Η εισαγγελία πρότεινε χτες την καταδίκη του ηγέτη του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε φυλάκιση μέχρι και 142 χρόνων, με κατηγορίες όπως «διαχείριση τρομοκρατικής οργάνωσης», «άσκηση τρομοκρατικής προπαγάνδας».
ΣΥΡΙΑ
Διαβουλεύσεις για τις ενδοσυριακές συνομιλίες

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΑΓΚΥΡΑ - ΜΟΣΧΑ.--

Πυκνώνουν τα παζάρια και οι κόντρες για επικείμενη πραγματοποίηση ενδοσυριακών συνομιλιών στην Αστάνα του Καζακστάν την ερχόμενη Δευτέρα, που προωθούν οι Ρωσία, Τουρκία και Ιράν.

Χτες, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, επέκρινε εκ νέου την απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ πως καθυστερεί σημαντικά τις επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ, σημειώνοντας ότι αυτό δεν αποβαίνει προς όφελος των διμερών σχέσεων.

Στην Τεχεράνη ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών, Μ. Τζ. Ζαρίφ, είπε πως η χώρα του αντιτίθεται στη συμμετοχή των ΗΠΑ στις ενδοσυριακές συνομιλίες, μολονότι λίγη ώρα νωρίτερα ο Ρώσος ομόλογός του, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε εκφράσει την πεποίθηση πως θα είναι θετική εξέλιξη η πρόσκληση αξιωματούχων της νέας κυβέρνησης στις ΗΠΑ... Ο Ρώσος υπουργός μάλιστα κατηγόρησε τις ΗΠΑ (την κυβέρνηση Ομπάμα) και τους συμμάχους τους πως ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τζιχαντιστές της «Αλ Κάιντα» από το πρώην «Μέτωπο Νούσρα» και το «Ισλαμικό Κράτος» στη Συρία, για να εξασθενίσουν και μετά να ανατρέψουν την κυβέρνηση του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ. «Γι' αυτό, ήταν εξ αρχής αρκετά επιφυλακτικοί στην εφαρμογή του δεδηλωμένου τους στόχου για καταπολέμηση της τρομοκρατίας», εξήγησε...

Οσον αφορά στις συνθέσεις των αντιπροσωπειών που θα συμμετάσχουν την ερχόμενη Δευτέρα στις διαπραγματεύσεις στο Καζακστάν ανακοινώθηκε ότι επικεφαλής της συριακής κυβερνητικής αντιπροσωπείας θα είναι και πάλι ο Σύρος πρέσβης στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ Τζααφάρι, και επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της συριακής αντιπολίτευσης ο Μοχάμαντ Αλούς.

Στην ομάδα της συριακής κυβέρνησης θα συμμετέχουν επίσης Σύροι στρατιωτικοί αξιωματούχοι, βουλευτές και δικαστικοί, ώστε να εκπροσωπείται όλο το φάσμα των κρατικών θεσμών. Από την άλλη πλευρά, έγινε γνωστό ότι η αντιπροσωπεία της συριακής αντιπολίτευσης θα αποτελείται από περίπου 20 άτομα.

Οσον αφορά την ατζέντα των συνομιλιών στο Καζακστάν αυτή φαίνεται πως είναι σχετικώς ρευστή. Η συριακή φιλοκυβερνητική εφημερίδα Αl Watan υποστήριξε χτες πως η κυβερνητική αντιπροσωπεία θα επιδιώξει την εξεύρεση «πολιτικής λύσης για τον τερματισμό του πολέμου» στη Συρία, ενώ ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ, τόνισε ότι «ένας από τους βασικούς στόχους της συνάντησης θα είναι η ενίσχυση της εκεχειρίας» στη Συρία.

ΛΙΒΥΗ
Διευρύνεται ο ρόλος του στρατηγού Χάφταρ

ΤΡΙΠΟΛΗ - ΜΟΣΧΑ.--

Οι προσπάθειες της Ρωσίας να δημιουργήσει προγεφυρώματα στη Λιβύη, και κατ' επέκταση στη Βόρεια Αφρική, αντικατοπτρίστηκαν στην επίσκεψη που πραγματοποίησε ακριβώς πριν μία βδομάδα ο Λίβυος ε.α. στρατηγός Χαλίφα Χάφταρ στο ρωσικό αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνετσόφ» που πλέει στην Ανατολική Μεσόγειο μετά τη συμμετοχή του σε στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Το Γαλλικό Πρακτορείο αξιοποίησε ως αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη του στρατηγού Χάφταρ (πρώην στρατηγού του Καντάφι και συνεργάτη της CIA, που εκπροσωπεί μέρος της λιβυκής αστικής τάξης), για να υπογραμμίσει την αποδοχή και τη στήριξη που φαίνεται πως απολαμβάνει από τη Μόσχα. Υπογράμμισε έτσι πως όχι μόνον «ξεναγήθηκε» στο ρωσικό αεροπλανοφόρο αλλά και είχε βιντεο-διάσκεψη με το Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, τον οποίον είχε συναντήσει στη Μόσχα στις αρχές Δεκέμβρη, συζητώντας για την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας». Επίσης, σημειώνει ότι μεγαλώνουν οι δυσκολίες από τη διορισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του πρωθυπουργού Φαγιέζ Σάρατζ να επιβληθεί ακόμη και στην πρωτεύουσα Τρίπολη.

Ωστόσο, δεν πρέπει να θεωρείται «δεδομένο» πως ο ε.α. στρατηγός Χάφταρ είναι δεμένος στο «άρμα» της Ρωσίας. Χτεσινό ρεπορτάζ λιβυκής εφημερίδας, που επικαλείται πληροφορίες διαδικτυακών ιστοσελίδων «Intelligence Online» και «War is Boring», ανέφερε ότι οι πιλότοι που υπακούν στις εντολές του ε.α. στρατηγού Χάφταρ και απογειώνονται από την αεροπορική βάση Αλ Χαντίμ στη Λιβύη είναι κυρίως Αμερικανοί μισθοφόροι που δουλεύουν στην ιδιωτική εταιρεία μισθοφόρων «Reflex Responses Company» του Ερικ Πρινς, πρώην ιδρυτή της «Blackwater», που είχε παίξει βρώμικο ρόλο στην επέμβαση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ το 2003. Η λιβυκή εφημερίδα υποστηρίζει πως οι μισθοφόροι του Ερικ Πρινς προσελήφθησαν από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που στηρίζουν μαζί με την Αίγυπτο τις δυνάμεις του ε.α. Λίβυου στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ