ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Πάνω από 70.000 κρούσματα και 258 θάνατοι σε μια βδομάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για τη βδομάδα αναφοράς 8-14/8

Eurokinissi

Σε τριψήφια νούμερα συνεχίζουν να αθροίζονται οι θάνατοι ασθενών COVID-19, αλλά και οι διασωληνωμένοι, στην έκθεση του ΕΟΔΥ για τη βδομάδα 8 έως 14 Αυγούστου.

Συγκεκριμένα, τη βδομάδα αναφοράς καταγράφονται 258 θάνατοι ασθενών, ενώ οι διασωληνωμένοι ανήλθαν σε 118 (διάμεση ηλικία 69 έτη). Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της χώρας έφτασαν τις 1.952, με την πανδημία να εξακολουθεί να πιέζει τις δημόσιες δομές Υγείας, ενώ τα εξιτήρια ανήλθαν σε 2.072 ασθενείς. Από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 32.028 θάνατοι και ο συνολικός αριθμός των λοιμώξεων ανέρχεται σε 4.654.737.

Ο αριθμός των κρουσμάτων υπολογίζεται σε 73.710, εκ των οποίων οι επαναλοιμώξεις αφορούν το 21%. Ο δείκτης Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 0,91. Το ποσοστό θετικότητας ήταν 12,12% σε σύνολο 607.996 εργαστηριακών ελέγχων.

Αυξητικές τάσεις στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα παρατηρήθηκαν στην Αττική (+27%). Πτωτικές τάσεις διαπιστώθηκαν στην Πάτρα (-72%), στον Βόλο (-57%), στην Αλεξανδρούπολη (-54%), στο Ηράκλειο (-47%), στην Ξάνθη (-36%) και στον Αγιο Νικόλαο (-34%), ενώ οριακή ήταν η μείωση στο ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στη Λάρισα (-25%) και στη Θεσσαλονίκη (-20%). Σταθερό παρέμεινε το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων στα Ιωάννινα (+9%) και στα Χανιά (-6%).

Στην Ξάνθη

Μια ηλικιωμένη με κορονοϊό, τρόφιμος του γηροκομείου στην Ξάνθη, όπου βρέθηκαν δεκάδες κρούσματα, άφησε την τελευταία της πνοή, καθώς νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου. Συνολικά στο γηροκομείο έχουν βρεθεί θετικοί 44 από τους 77 τρόφιμους και 12 από τους 34 εργαζόμενους.

Η διοίκηση ισχυρίζεται ότι ο κορονοϊός εμφανίστηκε από ασυμπτωματικό επισκέπτη ή εργαζόμενο. Η εξέλιξη ωστόσο με τη μεγάλη διασπορά και την νεκρή έρχεται να επιβεβαιώσει με τον πιο τραγικό τρόπο τους κινδύνους από την απουσία ουσιαστικών μέτρων προστασίας με ευθύνη του κράτους σε μια περίοδο που η πανδημία «καλπάζει», χτυπώντας ιδιαίτερα τους μεγαλύτερους σε ηλικία και τους πιο ευάλωτους οργανισμούς.

ΕΟΠΥΥ
Νέοι κόφτες σε χιλιάδες οικογένειες διαβητικών

Νέους κόφτες και βάρη σε χιλιάδες λαϊκές οικογένειες διαβητικών έρχεται να προσθέσει το ΦΕΚ (αρ. φύλλου 4204) που αφορά την αποζημίωση των διαβητικών από τον ΕΟΠΥΥ για προϊόντα υγειονομικού υλικού στις κατηγορίες «διαβητολογικό υλικό» και «σακχαρώδης διαβήτης - αντλία ινσουλίνης».

Οπως αποδεικνύεται, ενώ ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει την καινούργια αντλία χορήγησης ινσουλίνης, για τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζεται κάθε μήνα ένας ασθενής η αποζημίωση που προβλέπει το ΦΕΚ είναι αστεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο αισθητήρας «Guardian 4» για Standalone CGM - 1 τεμ. (MMT-7040QD3), ο οποίος στοιχίζει περίπου 74 ευρώ και ένας ασθενής χρειάζεται τουλάχιστον 4 κάθε μήνα, αλλά το ύψος της αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ είναι μόλις 20 ευρώ, ενώ η αντλία χωρίς τον αισθητήρα δεν μπορεί να λειτουργήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την έκδοση του ΦΕΚ «έχουν παγώσει τα πάντα γύρω από την προμήθεια αισθητήρων», οπότε υπάρχουν άνθρωποι που μένουν ακάλυπτοι.

ΠΑΜΕ: Να αποσυρθεί τώρα η εγκληματική απόφαση

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ σημειώνει: «Η κυβέρνηση για ακόμη μια φορά βάζει βαθιά το χέρι στην τσέπη των ασθενών διαβητικών και ουσιαστικά τους καλεί να πληρώνουν αυτοί τα αναλώσιμα που έχουν ανάγκη.

Κοροϊδεύουν τους ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη και ενώ τα αναλώσιμα υλικά που χρειάζονται κοστίζουν περίπου 300 ευρώ τον μήνα για να λειτουργήσει η αντλία χορήγησης ινσουλίνης, η κυβέρνηση τους δίνει το απαράδεκτο ποσό των 20 ευρώ. Τους αφήνει εκτεθειμένους και από την άλλη πριμοδοτεί τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους με εκατομμύρια ευρώ.

Η Γραμματεία του ΠΑΜΕ απαιτεί τώρα από την κυβέρνηση να αποσύρει αυτήν την απαράδεκτη και εγκληματική απόφαση, και τα αναλώσιμα να διατίθενται δωρεάν σε όσους τα έχουν ανάγκη».

ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ
Λήγει σήμερα η παράταση για τις αιτήσεις

Λήγει σήμερα η ολιγοήμερη παράταση που είχε δοθεί στην υποβολή αιτήσεων για το πρόγραμμα επιδότησης θέσεων στους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς, ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠμεΑ. Η παράταση δόθηκε καθώς η διαδικτυακή πλατφόρμα στην οποία υποβάλλονται οι αιτήσεις παρουσίασε μια σειρά τεχνικά προβλήματα, τα οποία δοκίμασαν σκληρά την υπομονή των γονιών, που έτσι κι αλλιώς αγωνιούν για το αν θα εξασφαλίσουν μια θέση στους σταθμούς και τα ΚΔΑΠ για τα παιδιά τους.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε λίγες βδομάδες πριν από την έναρξη της λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, η αγωνία χιλιάδων οικογενειών δεν έχει τέλος. Οι αιτήσεις ξεκίνησαν μόλις στις αρχές του μήνα, η διαδικτυακή πλατφόρμα παρουσίασε σοβαρά προβλήματα με αποτέλεσμα η διαδικασία να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο. Ετσι, η ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων θα γίνει στις 29 Αυγούστου, δηλαδή στο «παρά πέντε» του ανοίγματος των σταθμών. Τα προσωρινά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 11 Αυγούστου και από τις 23 έως τις 25 Αυγούστου θα γίνει η υποβολή ενστάσεων.

Σε συνθήκες που το οικογενειακό εισόδημα εξανεμίζεται από το κόστος της Ενέργειας και των καυσίμων, την ακρίβεια σε είδη διατροφής και πρώτης ανάγκης, το πρόγραμμα που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) για την επιδότηση των τροφείων αποτελεί σε πολλές περιπτώσεις μονόδρομο για πολλές οικογένειες. Είναι ενδεικτικό ότι μέχρι τις 12 Αυγούστου, και παρά τα τεχνικά προβλήματα, είχαν υποβληθεί 181.009 αιτήσεις. Ωστόσο, από το σύνολο των αιτήσεων ένα μεγάλο μέρος θα αποκλειστούν, ακόμα κι αν πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια, αφού τα «voucher» για την επιδότηση των τροφείων χορηγούνται «με βάση τη μοριοδότηση και μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού».

«Για πρώτη φορά, αυξάνουμε τον προϋπολογισμό του προγράμματος και δίνουμε την ευκαιρία σε ακόμη περισσότερα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση», ανέφερε σε δήλωσή της η υφυπουργός Εργασίας, Δ. Μιχαηλίδου. Ωστόσο, η αύξηση του φετινού προϋπολογισμού του προγράμματος σε 331,2 εκατ. ευρώ είναι αμφίβολο κατά πόσο θα καλύψει περισσότερα βρέφη και νήπια, με δεδομένο ότι η αξία του κάθε «voucher» είναι φέτος αυξημένη κατά 10%.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ
Το «καθηκοντολόγιο» εντείνει την πολυδιάσπαση

Στην πεπατημένη της πολυδιάσπασης του νοσηλευτικού προσωπικού, εντείνοντας τους διαχωρισμούς, κινείται το «καθηκοντολόγιο» των Βοηθών Νοσηλευτών και Νοσηλευτριών που έχει διαμορφώσει το υπουργείο Υγείας. Η Υπουργική Απόφαση, που υπογράφηκε στις αρχές του μήνα, έχει προκαλέσει αγανάκτηση σε χιλιάδες νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές.

Η συγκεκριμένη απόφαση διατηρεί την αδικία σε βάρος των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών και δεν περιλαμβάνει μια σειρά από νοσηλευτικές πράξεις που περιλαμβάνονται στα προγράμματα σπουδών των αντίστοιχων σχολών (χορήγηση φαρμάκων, φλεβοκέντηση, λήψη αίματος κ.α.). Την ίδια στιγμή, τους αναθέτει επιπλέον αλλότρια καθήκοντα, όπως η «μεταφορά εργαστηριακών δειγμάτων, εγγράφων, φακέλων ασθενών και άλλων αντικειμένων, από το ένα νοσηλευτικό τμήμα σε άλλο» ή όπου αλλού «παραστεί ανάγκη».

Την Υπουργική Απόφαση που «διαιωνίζει την πολυδιάσπαση του νοσηλευτικού προσωπικού σε νοσηλευτές και βοηθούς νοσηλευτές και καλλιεργεί παραπέρα το "διαίρει και βασίλευε" ακόμα και μέσα στο ίδιο τμήμα» καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Θριάσιο». Παράλληλα, προειδοποιεί ότι στις σημερινές συνθήκες μεγάλης υποστελέχωσης και της αύξησης του φόρτου εργασίας των νοσηλευτών η Απόφαση απειλεί να οδηγήσει «σε αδυναμία λειτουργίας εκατοντάδων νοσηλευτικών τμημάτων σε δεκάδες νοσοκομεία πανελλαδικά».

«Η μόνη πρόταση που συμβάλλει στην εξασφάλιση των δικαιωμάτων όλου του νοσηλευτικού προσωπικού αλλά και των αναγκών των ασθενών είναι η κατάργηση της πολυδιάσπασης και η δημιουργία μίας ενιαίας κατηγορίας, με Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, όπου θα ενταχθούν, με μεταβατικές διαδικασίες, οι ΤΕ και ΔΕ συνάδελφοι. Μόνο έτσι οι νοσηλευτές θα έχουμε ίδιο επίπεδο σπουδών, ίδια δικαιώματα (μισθολογικά και εξέλιξης) και ίδια καθήκοντα και θα μπορούμε να εργαζόμαστε και να προσφέρουμε ολοκληρωμένη νοσηλευτική φροντίδα στους ασθενείς», τονίζει το Σωματείο.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Απαιτεί μέτρα προστασίας από τον καύσωνα

Την άμεση λήψη μέτρων προστασίας των εργαζομένων ενόψει του νέου κύματος καύσωνα, ενάντια στις απαιτήσεις της εργοδοσίας για δουλειά μέχρι τελικής πτώσης, απαιτεί σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Οπως τονίζει, «τις επόμενες μέρες η θερμοκρασία θα χτυπήσει "κόκκινο" και χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με εργασιακούς χώρους - καμίνια, πραγματικά κολαστήρια. Αυτό αφορά και ανοιχτούς χώρους (εργοτάξια, διανομές - delivery κ.λπ.), όπου υπάρχει άμεση έκθεση στον ήλιο, αλλά και κλειστούς χώρους, όπου είτε λόγω κατασκευής (μη επαρκής αερισμός, υπόγεια, θερμοκήπια, μεταλλική σκεπή, κονσερβοποιεία, συσκευαστήρια κ.λπ.) είτε λόγω εργασιακών παραγόντων (π.χ λειτουργία μηχανών) οι συνθήκες εργασίας θα είναι ανυπόφορες και εξοντωτικές. Σε όλους αυτούς τους χώρους υποχρεώνονται οι εργαζόμενοι να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης».

Το Εργατικό Κέντρο απαιτεί με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέτρα και προειδοποιεί ότι «σε κάθε άλλη περίπτωση ο εργοδότης θα είναι υπεύθυνος και υπόλογος για οποιαδήποτε άλλη κατάσταση». Καλεί δε τους εργαζόμενους να επικοινωνούν με τα σωματεία για την τήρηση των μέτρων προστασίας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org