ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ 20 ΙΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ
Στην τελική ευθεία

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες και οι σχεδιασμοί του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, της ΠΑΣΥ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ για τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις στις 20 Ιούλη 2011 κατά των νέων αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης στην Υγεία, που, όπως δήλωσε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, από την «Τρίτη μέχρι το τέλος του μήνα και κάθε μέρα» θα ανακοινώνει «ορισμένα πράγματα με τα οποία το υπουργείο Υγείας εκτελεί το πρόγραμμά του, όπως αυτό διαμορφώθηκε το Δεκέμβρη του 2010 και ενσωματώθηκε στον προϋπολογισμό» και «ταυτόχρονα με αυτό και διά αυτού, εφαρμόζουμε το Μεσοπρόθεσμο».

Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στην Ομόνοια, ώρα 7 μ.μ., και στη Θεσσαλονίκη στο Αγαλμα Βενιζέλου, ώρα 7.30 μ.μ. Για την προετοιμασία του παννατικού συλλαλητηρίου στην Ομόνοια γίνονται περιοδείες σε χώρους δουλειάς και νοσοκομεία, καθώς και τοπικές συγκεντρώσεις, ενώ αύριο στη Θεσσαλονίκη δίνεται συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο, ώρα 12 το μεσημέρι.

Στις 19 Ιούλη 2011 θα γίνουν οι παρακάτω τοπικές συγκεντρώσεις στην Αττική: Δυτικές Συνοικίες, Νοσοκομείο Λοιμωδών, ώρα 7.30 μ.μ. Περιστέρι, Κέντρο Υγείας και ΙΚΑ, ώρα 7.30 μ.μ. Κεντρικός Τομέας, «Αιγινήτειο» - «Αρεταίειο», ώρα 11 π.μ. Βόρειες Συνοικίες, ΚΑΤ και «Αγία Ολγα», ώρα 10 π.μ. Πειραιάς, Κρατικό Νίκαιας και «Τζάνειο», ώρα 8 π.μ. Επίσης η ΟΓΕ θα κάνει εξόρμηση στους δρόμους της Αθήνας, ώρα 7 μ.μ.

Στο συλλαλητήριο στην Ομόνοια καλούν οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ και ΟΤΑ. Επίσης, στην Ομόνοια καλεί και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), έχει προσυγκέντρωση στα γραφεία της, Χαλκοκονδύλη 37, ώρα 6 μ.μ. Απόφαση για τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση της Αθήνας στις 20 Ιούλη πήρε η Γενική Συνέλευση των γιατρών και των εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό».

Προσυγκεντρώσεις για το συλλαλητήριο στην Ομόνοια θα γίνουν στις 6 μ.μ. στα παρακάτω σημεία:

ΚΑΝΙΓΓΟΣ: Σωματεία, εργαζόμενοι και μαζικοί φορείς Κατασκευών, Επισιτισμού - Ξενοδοχείων Αττικής Εμπορίου, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών, Μεταφορών, Καθαριστών - Καθαριστριών, ΟΤΑ και Δημοσίου Τομέα, Δημόσιας και Ιδιωτικής Υγείας, Χρηματοπιστωτικού, Καλλιτεχνών, ΠΑΣΕΒΕ, Κεντρικού Τομέα, Μεσογείων, Λαυρεωτικής.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΑΘΗΣ: Τροφίμων, Τύπου και Χάρτου, Μετάλλου, Φαρμάκου, Ενέργειας, Ιματισμού, Τηλεπικοινωνίες.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ: Δυτικού, Βόρειου Τομέα και Θριάσιου.

ΠΛΑΤΕΙΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ (πρώην ΚΟΤΖΙΑ): Νότιου Τομέα, Πειραιά, Συνταξιούχοι.

ΧΑΥΤΕΙΑ: Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, Εκπαιδευτικοί.

Οι συγκεντρώσεις στην επαρχία

Συγκεντρώσεις για τις 20.7.2011 ορίστηκαν και στις παρακάτω πόλεις:

Ξάνθη, 8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Αλεξανδρούπολη, 8 μ.μ., Φάρος. Καβάλα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Κοζάνη, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Πτολεμαΐδα, 8 μ.μ., κεντρική πλατεία. Φλώρινα, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Κατερίνη, 8 μ.μ., Συντριβάνι (πλατάνι). Σέρρες, 8 μ.μ., πλατεία Ελευθερίας. Αρτα, 8 μ.μ., πλατεία Κιλκίς. Πικετοφορία στη Λευκάδα και πλατιά εξόρμηση στο Νοσοκομείο της Πρέβεζας και στο ΙΚΑ της Κέρκυρας. Πάτρα, 8 μ.μ., πλ. Τριών Συμμάχων. Καλαμάτα, 8 μ.μ., στο λιμάνι. Πύργος, στις 12 το μεσημέρι, συγκέντρωση στα νοσοκομεία Πύργου, Αμαλιάδας, Κρεστένων και στις 8 το βράδυ στην πλ. ΟΤΕ. Τρίπολη, 8 μ.μ., στην πλ. Αγ. Βασιλείου. Κόρινθος, 8 μ.μ., Περιβολάκια. Σπάρτη, 7.30 μ.μ., κεντρική πλατεία. Ναύπλιο, 8 μ.μ., πλ. Καποδιστρίου. Κεφαλονιά, στις 7 π.μ., συγκέντρωση στο νοσοκομείο του Αργοστολίου και στις 7.30 μ.μ., στο ΕΚΚΙ. Ζάκυνθος, 8 μ.μ.,ΕΚ Ζακύνθου. Ιθάκη στις 8 π.μ., συγκέντρωση στο Κέντρο Υγείας στο Βαθύ και στις 8 μ.μ., πάλι στο Κέντρο Υγείας στο Βαθύ. Συλλαλητήρια την ίδια μέρα στην Ικαρία και στους Φούρνους αποφάσισε το Συντονιστικό Φορέων για την Υγεία. Αλιβέρι, πλατεία Πολυτεχνείου, 7.30 μ.μ. Στη Χίο στις 20.7.2011 θα γίνει συγκέντρωση στο νοσοκομείο (8 π.μ. - 2 μ.μ.) και κατάληψη των ταμείων.

Την Πέμπτη 21 Ιουλίου συγκεντρώσεις θα γίνουν στην Ηγουμενίτσα στις 7.30 μ.μ. στον ΟΤΕ και στο Αγρίνιο στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

ΤΑΞΙΚΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για τα ΒΑΕ

Στις 21 Ιούλη, 11 π.μ., στο υπουργείο Εργασίας

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας για την πολιτική χτυπήματος του θεσμού των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) οργανώνουν ταξικές Ομοσπονδίες, Συνδικάτα και Σωματεία στις 21 Ιούλη, στις 11 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας στη Σταδίου.

Η κινητοποίηση είναι αναπόσπαστο μέρος των συνολικότερων δράσεων των ταξικών δυνάμεων ενάντια στη βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου και των κυβερνήσεών του. Ταυτόχρονα, απαντά στην ανάγκη οργάνωσης του αγώνα ενάντια στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που στόχο έχουν τη συρρίκνωση του αριθμού των επαγγελμάτων και των ειδικοτήτων που εντάσσονται στη λίστα των ΒΑΕ. Στόχος που επιβεβαιώνει και η επιμονή του υπουργείου Εργασίας να προχωρήσει στην κρίση επαγγελμάτων χωρίς να υπάρχει κανένα επιστημονικό δεδομένο.

Στις αρχές της βδομάδας που πέρασε η Ομοσπονδία Οικοδόμων οργάνωσε σύσκεψη για το ζήτημα των ΒΑΕ με τη συμμετοχή και άλλων συνδικαλιστικών φορέων. Σε αυτή τονίστηκε μεταξύ άλλων η ανάγκη η εργατική τάξη να παλέψει για να διαφυλάξει τα ΒΑΕ «καθώς αποτελεί τη βασική ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή στον περιορισμό των συνεπειών του επαγγελματικού κινδύνου και της πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά κλάδους, χώρους και ειδικότητες». Από την άλλη, έγινε καθαρό πως «η Υγεία και Ασφάλεια στην εργασία μπορεί να έχει προβάδισμα, να είναι κίνητρο ανάπτυξης μόνο σε μια άλλη κοινωνία, με άλλη πολιτική και οικονομία, όπου ο άνθρωπος δε θα είναι καύσιμο στη μηχανή που παράγει αμύθητα πλούτη για το κεφάλαιο, αντίθετα η ζωή θα υπολογίζεται ως ύψιστο αγαθό».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ
Απεργία 20 Ιούλη για ικανοποιητικές συμβάσεις εργασίας

Σε νέα απεργία, στις 20 Ιούλίου, προχωρούν οι εργαζόμενοι στον κλάδο γάλακτος - τροφίμων - ποτών, μετά από απόφαση της ταξικής τους Ομοσπονδίας, απαιτώντας την υπογραφή ικανοποιητικών κλαδικών συμβάσεων εργασίας. Οι βιομήχανοι του κλάδου επέδειξαν, για μια ακόμη φορά, προκλητική στάση, απαντώντας αρνητικά στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, λέγοντας μάλιστα ότι οι συμβάσεις στον κλάδο είναι από 7% έως 17,2% πάνω από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατά συνέπεια, δεν μπορούν να δώσουν νέες αυξήσεις. Διαφαίνεται, λοιπόν, πως στόχος τους είναι να συρρικνώσουν τα μεροκάματα και συνολικά τα δικαιώματα των εργαζομένων του κλάδου.

«Μετά από αυτήν την προκλητική απάντηση οργανώνουμε - συμμετέχουμε - περιφρουρούμε την απεργία στις 20 Ιούλη», τονίζει με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία. Και επισημαίνει: «Συνάδελφοι, οι βιομήχανοι του κλάδου μας πρέπει να πάρουν δυναμική απάντηση από όλους μας. Εμείς οι εργαζόμενοι είμαστε η πλειοψηφία που παράγει όλο τον πλούτο και αυτοί είναι μια ελάχιστη μειοψηφία που τον εκμεταλλεύονται για λογαριασμό τους. Στόχος τους είναι η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων με προοπτική τις ατομικές συμβάσεις». Και καταλήγει: «Απαιτούμε τώρα υπογραφή ικανοποιητικών ΣΣΕ. Εργάτες ενωμένοι ποτέ νικημένοι».

Στο μεταξύ σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, μετά από κάλεσμα της Ομοσπονδίας, επισημάνθηκε η ανάγκη συντονισμού και οργάνωσης των εργαζομένων για την επιτυχία της απεργίας, με σειρά περιοδειών, συσκέψεων και συζητήσεις εργάτη τον εργάτη.

ΠΑΜΕ - ΠΑΣΕΒΕ - ΠΑΣΥ - ΜΑΣ - ΟΓΕ
Κοινή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα

Κοινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιούν, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου, στις 12 μ., το ΠΑΜΕ (Πανεργατικό αγωνιστικό Μετώπο), η ΠΑΣΕΒΕ (Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων), η ΠΑΣΥ (Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση), το ΜΑΣ (Μετώπο Αγώνα Σπουδαστών) και η ΟΓΕ (Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας) με θέμα: «Η απάντηση των εργαζόμενων, των αυτοαπασχολούμενων, των φτωχών αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών απέναντι στα χαράτσια του μεσοπρόθεσμου προγράμματος». Η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του ΠΑΜΕ (Αγ. Φιλοθέης 5β, Αθήνα).

Η κοινή συνέντευξη Τύπου θα μεταδοθεί ζωντανά τη Δευτέρα 18 Ιουλίου στις 12μ, μέσα από την ιστοσελίδα του ΠΑΜΕ (http://www.pamehellas.gr/).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org