ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 17 Ιούλη 2011
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το «Ζάππειο» τροφοδοτεί κυβέρνηση και τρόικα

Το σύνολο σχεδόν των αντιλαϊκών μέτρων που είχε προτείνει ο Αντ. Σαμαράς, έχουν ενσωματωθεί στα αλλεπάλληλα μνημόνια

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ανοιχτή γραμμή» και συνεννόηση με την κυβέρνηση, υπερψήφιση νόμων και άρθρων που υλοποιούν αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις, ενεργό συμμετοχή στην υλοποίησή τους. Αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν τη νέα φάση της επιθετικής συναίνεσης που εφαρμόζει η ηγεσία της ΝΔ, προκειμένου να υλοποιηθεί η στρατηγική της πλουτοκρατίας, που φορτώνει τα βάρη της κρίσης στο λαό για να διασωθεί η ίδια και να θωρακίσει την κερδοφορία της.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για καθημερινές πρόβες συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ, που προετοιμάζουν το επόμενο στάδιο, αυτό της κυβερνητικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πυλώνων του αστικού πολιτικού συστήματος, που αποτελεί διακηρυγμένη στρατηγική επιδίωξη της πλουτοκρατίας, προκειμένου να κλιμακώσει τον πόλεμο κατά του λαού.

Ηδη, στο πλαίσιο της παραπάνω τακτικής, η ηγεσία της ΝΔ:

  • Ψηφίζει τα πλέον βάρβαρα και αντιδραστικά μέτρα, όπως αυτά καταγράφονται στο Μεσοπρόθεσμο και τον εφαρμοστικό νόμο. Το «ναι» της ΝΔ στα 22 από τα 49 άρθρα του εφαρμοστικού, δεν είναι μια απλή συμφωνία στα μισά από τα άρθρα του συγκεκριμένου νόμου, αλλά συνιστά μια πλήρη σύμπλευση και γενναία στήριξη σε πρωτοφανή για την αγριότητά τους αντιλαϊκά και αντιδραστικά μέτρα, όπως η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, η διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών και οι απολύσεις («εργασιακή εφεδρεία») στο δημόσιο τομέα, το πετσόκομμα των συντάξεων και η διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων, η κυριαρχία της ευέλικτης εργασίας.
  • Συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση των παραπάνω μέτρων και «ελέγχει» την κυβέρνηση για τη «σωστή» και έγκαιρη εφαρμογή τους. Στην κατεύθυνση αυτή, έχει αποδεχθεί τη συγκρότηση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, έχοντας μάλιστα υποδείξει και εκπρόσωπο της αρεσκείας της για τη στελέχωσή της. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται πανέτοιμη να συμβάλει στο αντιλαϊκό έργο της Επιτροπής με εποικοδομητικές προτάσεις, προσφέροντας πλήρη στήριξη στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
  • Είναι σε ανοιχτή γραμμή και συνεχή διαβούλευση με την κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης, ενθαρρύνοντας την ταχεία υλοποίηση των προωθούμενων από την κυβέρνηση και την τρόικα βάρβαρων μέτρων. Μάλιστα, ο ίδιος ο Αντ. Σαμαράς βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το κυβερνητικό επιτελείο, όχι μόνο για να ενημερώνεται, αλλά και για να προσφέρει τη συναίνεσή του. Το αποκάλυψε ο Ευ. Βενιζέλος αναφέροντας ότι από τις Βρυξέλλες είχε ενημερώσει τηλεφωνικά για τα όσα συζητούνταν στο Γιούρογκρουπ της περασμένης Δευτέρας, όπου η κυβέρνηση αποδέχθηκε την επιλεκτική χρεοκοπία αλλά και τις εμπράγματες εγγυήσεις.

Στο πλαίσιο αυτής της συναίνεσης στην πράξη, η ΝΔ έχει ψηφίσει περίπου τα δύο τρίτα των αντιλαϊκών νομοσχεδίων στη Βουλή και ταυτόχρονα προπαγανδίζει υπέρ της υιοθέτησης συμπληρωματικών υπέρ των συμφερόντων του κεφαλαίου μέτρων.

Γενικευμένη σύμπλευση

Εκτός των παραπάνω, όμως, η ηγεσία της ΝΔ έχει «ξεμείνει» και από συμπληρωματικές φιλομονοπωλιακές προτάσεις, καθώς αυτές που περιλαμβάνονταν στο «Ζάππειο 2» έχουν ήδη υιοθετηθεί στο σύνολό τους από κυβέρνηση και τρόικα και έχει δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Η σημαντικότερη από αυτές, που προβλέπει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών στα επιχειρηματικά κέρδη στο 15% (από 20%), θα περιλαμβάνεται στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που θα φέρει η κυβέρνηση το Σεπτέμβρη, όπως προανήγγειλε το οικονομικό επιτελείο.

«Αρχίζουν όλοι να συζητούν ακόμα και εκείνα τα μέτρα που εμείς προτείναμε και που μέχρι χθες απέρριπταν: Και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τώρα υιοθετούν, ακόμα και τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την απλοποίηση του φορολογικού συστήματος», δήλωνε ο Α. Σαμαράς στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ την περασμένη Τρίτη. Με δεδομένη, μάλιστα, την υιοθέτηση των προτάσεων του «Ζαππείου 2», ο πρόεδρος της ΝΔ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ψηφίσει το νέο μνημόνιο που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση τον ερχόμενο Σεπτέμβρη, επισφραγίζοντας έτσι την τακτική σύμπλευσης και ανοιχτής συνεργασίας με την κυβέρνηση.

«Εγκαιρα προειδοποιήσαμε πως ούτε και τη νέα δανειακή σύμβαση θα ψηφίσουμε αν δεν αλλάξει η πολιτική που εφαρμόζεται. Αντίθετα, θα ψηφίσουμε αν αλλάξει η πολιτική, με προτεραιότητες την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάκαμψη», δήλωσε, προετοιμάζοντας ουσιαστικά το έδαφος για το ενδεχόμενο τής από κοινού υπερψήφισης του νέου μνημονίου.

Ταυτόχρονα, ομολογεί ότι η σκληρή επαναδιαπραγμάτευση που υπόσχεται ότι θα κάνει με την τρόικα είναι ένα σκέτο επικοινωνιακό πυροτέχνημα. Τα μέτρα που θέλει να «επαναδιαπραγματευτεί» προς όφελος των επιχειρηματικών ομίλων, τα έχει ήδη ενσωματώσει η τρόικα και η κυβέρνηση στο πρόγραμμά τους. Επιπλέον, τα ίδια μέτρα εφαρμόζονται ήδη σε Ιρλανδία και Πορτογαλία «κλειδώνοντας», τη μόνιμη χρεοκοπία των λαών.

Συναντίληψη και σύμπλευση με την κυβέρνηση υπάρχει και στο ζήτημα της ελεγχόμενης χρεοκοπίας, παρά τις υποκριτικές και δημαγωγικές κορώνες του προέδρου της ΝΔ ότι «η λέξη χρεοκοπία απαγορεύεται στο λεξιλόγιό μας». Οσο την ξορκίζει, τόσο έτοιμος είναι να την αποδεχθεί. «Αυτό (σ.σ. την επιλεκτική χρεοκοπία) ας το κάνουμε και ας μην το λες», δήλωσε χαρακτηριστικά την επομένη των σχετικών δηλώσεων Παπανδρέου - Βενιζέλου ο σύμβουλος του προέδρου της ΝΔ Χρ. Λαζαρίδης, αποκαλύπτοντας τον υποκριτικό χαρακτήρα της φραστικής αντίθεσης της ηγεσίας της ΝΔ, που ήδη έχει φροντίσει «να ρίξει τους τόνους» στο θέμα αυτό.


Π.Κ.


ΛΑ.Ο.Σ.
Ζητάει «οικουμενική» πυγμή στο τσάκισμα του λαού

Καταφεύγοντας στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία, ο ΛΑ.Ο.Σ. προσπαθεί να συγκαλύψει την απόλυτη συμφωνία του στο περιεχόμενο της ασκούμενης πολιτικής, που τσακίζει το λαό και τα δικαιώματά του. Αποκαλυπτικός ως προς αυτό ήταν ο λόγος για τον οποίο καταψήφισε το μεσοπρόθεσμο, όχι γιατί διαφωνούσε με αυτό, αλλά για να μην προσφέρει στήριξη σε μια κυβέρνηση που κατά τη γνώμη του πρέπει να αντικατασταθεί από μία «οικουμενικής αντίληψης», που θα εφαρμόσει την ίδια πολιτική με μεγαλύτερη πυγμή απέναντι στον λαό.

Εσπευσε άλλωστε να υποδείξει στέλεχός του - την Α. Ζωηρού, σύμβουλο επιχειρήσεων - που θα συμμετάσχει στο ΔΣ του λεγόμενου «Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου», μαζί με στελέχη του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Το ταμείο αυτό θα χειριστεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας όπως προβλέπεται από τον εφαρμοστικό νόμο για το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο. Μπορεί ο Γ. Καρατζαφέρης να δημαγωγεί ισχυριζόμενος ότι «τούβλα πουλάμε, δεν πουλάμε νερό, νικέλιο κ.λπ.», όμως στο στόχαστρο του Ταμείου μπαίνουν άμεσα για πώληση ανάμεσα σε άλλα η ΕΥΑΘ, η ΛΑΡΚΟ, η ΕΛΒΟ και άλλες στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις, στις οποίες ήδη το κεφάλαιο έχει πατήσει το πόδι του.

Την περασμένη Πέμπτη ο Γ. Καρατζαφέρης επανέφερε την πρότασή του για οικουμενική κυβέρνηση, προβάλλοντάς την μάλιστα σαν επιθυμία του λαού να έχει απέναντί του τσιμενταρισμένο το μπλοκ των αστικών πολιτικών δυνάμεων. Οπως είπε, «οι εκλογές θα έρθουν και θα επιβάλλουν αυτή τη θέληση του ελληνικού λαού». Αναφερόμενος στα σενάρια περί «επιλεκτικής χρεοκοπίας», ο Γ. Καρατζαφέρης επέλεξε βολικά να καυτηριάσει «λειψή ηγεσία της ΕΕ», συσκοτίζοντας το ρόλο που απολύτως συνειδητά παίζει η ΕΕ στην προσπάθειά της να διαχειριστεί την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου.

Κάνοντας ένα βήμα παραπέρα, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να αποκρυφτούν απ' τον λαό οι πραγματικές αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, υπέδειξε τη Γερμανία και τους μετανάστες σαν την πηγή του κακού! Για τη μεν πρώτη δήλωσε ότι με τη στάση της «θα διαλύσει την Ευρώπη και θα "τσαλακώσει" το κοινό μας νόμισμα (...) με λυπεί το γεγονός πως στην σημερινή Ευρώπη δεν υπάρχουν ηγέτες με ειδικό βάρος». Ενώ για τους μετανάστες τόνισε: «Να σταματήσουμε αυτή την πρωτοφανή αιμορραγία των χρημάτων που βγαίνουν από την πατρίδα μας, περίπου 12 δισ. ευρώ από τα 2 εκατομμύρια λαθρομετανάστες, πέρα από τις άλλες επιπτώσεις στην υγεία και την εγκληματικότητα».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org