ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΣΩΤΗΡΗΣ ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΣ
Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση των σχολείων

Σε σχολικό συγκρότημα περιόδευσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας

Στο σχολικό συγκρότημα «Ευκλείδης» στη Θεσσαλονίκη περιόδευσε την Τρίτη ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», μαζί με τους υποψήφιους περιφερειακούς συμβούλους Νίκο Αγαθαγγέλου, Αρτεμις Ανδρονικίδου και Δέσποινα Δάσιου, όπου συζήτησε με τους εκπαιδευτικούς των επαγγελματικών λυκείων και επισκέφθηκε τα εργαστήρια.

Ο Σ. Αβραμόπουλος τόνισε τη σημασία που έχει να εκλεγούν σε δήμο και Περιφέρεια αξιόπιστοι σύμμαχοι των εργαζομένων, όπως οι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του αγώνα και έχουν αποδείξει ότι υπερασπίζονται τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ για τα ζητήματα της Παιδείας και της τεχνολογικής - επαγγελματικής εκπαίδευσης, τονίζοντας ότι το Κόμμα ασχολείται με το πώς θα αναβαθμιστούν η θέση του εκπαιδευτικού και οι όροι δουλειάς του, το περιεχόμενο των μαθημάτων αλλά και σε ποιες υποδομές πραγματοποιείται η προσπάθεια κατάκτησης της γνώσης από τους μαθητές.

Για το κομμάτι των υποδομών, το οποίο περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Τοπικής Διοίκησης, χαρακτήρισε «σταγόνα στον ωκεανό» τη χρηματοδότηση των όποιων έργων πραγματοποιούνται - ύστερα από πιέσεις - από την Περιφέρεια στα σχολεία. «Δεν συμβιβαζόμαστε με την κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία, δηλαδή να λείπουν εκατοντάδες σχολικές αίθουσες, δεκάδες σχολικά συγκροτήματα μόνο στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, να υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στα εργαστήρια αλλά και προβλήματα ελέγχου της αντισεισμικής επάρκειας των σχολικών κτιρίων».

Αναφέρθηκε στις διεκδικήσεις της «Λαϊκής Συσπείρωσης», όπως για απαραίτητα έργα και υποδομές, προσθέτοντας ότι «όπως και το προηγούμενο διάστημα, θα αμφισβητήσουμε τις προτεραιότητες και ιεραρχήσεις της περιφερειακής διοίκησης, η οποία αντιμετώπισε αυτά τα έργα ως μη επιλέξιμα, γιατί δεν συμβάλλουν στην ανάπτυξη των κερδών μεγάλων επιχειρηματιών».

Στην παρέμβασή του ο Ν. Αγαθαγγέλου κάλεσε τους συναδέλφους του εκπαιδευτικούς να απαντήσουν «αν μπορεί κάποιος που είναι υπέρ της ιδιωτικοποίησης της Εκπαίδευσης να υπερασπιστεί τη δημόσια δωρεάν Παιδεία», σημειώνοντας ότι και αυτό πρέπει να αποτελέσει κριτήριο ψήφου.

ΚΟΡΩΠΙ - ΠΑΠΑΓΟΥ
Απαράδεκτες διευκολύνσεις στη Χρυσή Αυγή από τις δημοτικές αρχές

Την απαράδεκτη απόφαση της δημοτικής αρχής Κορωπίου να παραχωρήσει χώρο στη Χρυσή Αυγή για να κάνει εκδήλωση και μάλιστα στις 21 Απρίλη, προφανώς για να τιμήσει τη χούντα και τους φασίστες προγόνους της, καταγγέλλει η ΤΟ Μεσογείων - Λαυρεωτικής Αττικής του ΚΚΕ. Σημειώνει ότι «η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος Κιούσης έχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες για τις διευκολύνσεις που παρέχουν στους υπόδικους ναζιστές εγκληματίες». Και προσθέτει ότι πρόκειται για ενέργεια που ρίχνει νερό στο μύλο του «ξεπλύματος» της ναζιστικής συμμορίας, «σε συνέχεια της συνύπαρξης στελεχών όλων των κομμάτων των μνημονίων, του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ». Και συνεχίζει: «Ο φασισμός, ο ναζισμός και οι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής δεν αντιμετωπίζονται ούτε με διευκολύνσεις για να χύνουν το δηλητήριό τους, ούτε με τις δήθεν προοδευτικές συμμαχίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (...)

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να βάλει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις και να στείλει στις τρύπες τους τους απογόνους των ναζί. Τώρα συμπόρευση με το ΚΚΕ για να γκρεμίσουμε από την 3η θέση τη ναζιστική εγκληματική συμμορία της Χρυσής Αυγής, το μακρύ χέρι της μεγαλοεργοδοσίας και του συστήματος της φτώχειας, των πολέμων και της προσφυγιάς που τους εκτρέφει».

Νομιμοποιεί τους χρυσαυγίτες η δημοτική αρχή Παπάγου - Χολαργού

Παράλληλα, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Παπάγου - Χολαργού καταγγέλλει την απαράδεκτη ενέργεια της δημοτικής αρχής να προσκαλέσει τη ναζιστική εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στη σημερινή σύσκεψη των πολιτικών κομμάτων και των τοπικών παρατάξεων για τον καθορισμό του τρόπου χρήσης των χώρων κατά την προεκλογική περίοδο.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «η πρόσκληση της εγκληματικής οργάνωσης με πρόφαση τα περί "νόμιμου πολιτικού κόμματος" είναι φαιδρά, τη στιγμή που όλος ο λαός γνωρίζει ότι αυτό το δήθεν νόμιμο πολιτικό κόμμα αποτελεί το μανδύα της ναζιστικής οργάνωσης, που γι' αυτόν ακριβώς το λόγο είναι εγκληματική».

Η «Λαϊκή Συσπείρωση» απαιτεί να μη δοθεί καμία διευκόλυνση και να μην παραχωρηθεί κανένας χώρος στους υπόδικους εγκληματίες ναζιστές και καλεί το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα και όλους τους συνδυασμούς να υπογράψουν αντίστοιχο ψήφισμα.

ΔΗΜΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενόψει εκλογών παραιτείται από ένδικα μέσα ενάντια στους εργαζόμενους

Να παραιτηθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης από τα ένδικα μέσα (έφεση) για τους 192 συμβασιούχους εργαζομένους στον τομέα της καθαριότητας, που δικαιώθηκαν από τα δικαστήρια για την επιστροφή στην εργασία τους με σύμβαση αορίστου χρόνου, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Θεσσαλονίκης. Η απόφαση ανοίγει το δρόμο για τη δικαίωση του αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Υπέρ της παραίτησης από την έφεση ψήφισαν δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας και σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση, παρά την αρνητική εισήγηση του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, που επανέλαβε την αντίθεσή του στη μονιμοποίηση των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι όσοι ξαφνικά θυμήθηκαν - όχι τυχαία, εν μέσω προεκλογικής περιόδου - ότι οι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, μέχρι χτες κρύβονταν πίσω από τη δήθεν «νομιμότητα» που επικαλείται ακόμα και σήμερα ο δήμαρχος.

Σχολιάζοντας τη θετική αυτή εξέλιξη, ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σημείωσε: «Αποδείχθηκε ότι η πίεση που ασκήθηκε με τους πολύχρονους αγώνες και τις πολύμορφες κινητοποιήσεις, ακόμα και η πολιτική πίεση, έφερε αποτέλεσμα. Ο λαός όμως δεν πρέπει να ξεχνά ούτε στιγμή ποια είναι η βασική θέση αυτών των παρατάξεων. Είναι ολοφάνερο ότι αν δεν είχαμε εκλογές τώρα η στάση τους θα ήταν διαφορετική». Τα προηγούμενα χρόνια, θύμισε, οι παραπάνω έβαλλαν εναντίον της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το ότι υπερασπιζόταν το δικαίωμα των συμβασιούχων στη δουλειά και ζητούσε τη μονιμοποίησή τους. Ακόμα και μέχρι προχτές, που η «Λαϊκή Συσπείρωση» ζητούσε να παραιτηθεί ο δήμος από την έφεση, να πάνε οι εργαζόμενοι στη δουλειά τους και να μπορέσουμε να έχουμε πιο καθαρή πόλη. Και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει αίτημα και να εκφραστεί και με την ψήφο στις ερχόμενες εκλογές η απαίτηση για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

ΣΕΡΡΕΣ
Συκοφαντίες και ωμός αντικομμουνισμός από τη ΝΔ

Συκοφαντίες, αντικομμουνισμός και προβοκατόρικες πρακτικές από τη ΝΔ ξεδιπλώθηκαν στις αρχές της βδομάδας στη πόλη των Σερρών, με πρωτοστάτη τον Παναγιώτη Σπυρόπουλο, πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη του Απ. Τζιτζικώστα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Π. Σπυρόπουλος, στη Διακομματική Επιτροπή του δήμου Σερρών, ζήτησε την απομάκρυνση του ΚΚΕ από τη διαδικασία συζήτησης των όρων για τη διεξαγωγή της προεκλογικής περιόδου στην πόλη των Σερρών!

Αφορμή για την έκρηξή του αποτέλεσε η διαφωνία του εκπροσώπου του ΚΚΕ σχετικά με την απαγόρευση των αφισοκολλήσεων και άλλων πρακτικών που ουσιαστικά οδηγούν στην επιβολή φίμωσης της φωνής του.

Με θράσος και αξιοποιώντας χωροφυλακίστικες μεθόδους, o Π. Σπυρόπουλος προσπάθησε να επιβάλει στον υπεύθυνο της Διακομματικής Επιτροπής το τι θα γραφτεί στο πρακτικό της συνεδρίασης, λέγοντας πως «το ΚΚΕ πάει ενάντια στο νόμο» και πως «δεν γίνεται να παρευρίσκεται στη διαδικασία, αφού διαφωνεί με τις νόμιμες ενέργειες που επιβάλλει η εγκύκλιος»!

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ απαντά θυμίζοντας ότι ανάλογες πρακτικές ακολούθησε και η φοιτητική παράταξη της ΝΔ στις πρόσφατες φοιτητικές εκλογές, όπου δεν επέτρεπε τη χρήση παραβάν (!): «Το ψεύδος και οι απειλές δεν περνάνε. Η συκοφαντία που φτάνει στα όρια του αντικομμουνισμού, της ΔΑΠ και του στελέχους της ΝΔ, θα απαντηθούν από τον κάθε εργαζόμενο, φτωχό αγρότη, τους αυτοαπασχολούμενους, στους αγώνες και στις κάλπες.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους, τη νεολαία, να γυρίσουν την πλάτη στον αντικομμουνισμό και να ενισχύσουν το ΚΚΕ (...) Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στις πολιτικές που μας έφεραν έως εδώ, που ευθύνη έχουν τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ) όσο και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, και που έχουν την υπογραφή τόσο των δημάρχων όσο και των περιφερειαρχών που εκλέχτηκαν από αυτές τις δυνάμεις».

Συγκεντρώσεις και περιοδείες στην Αττική

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας, θα περιοδεύσει στις 10 π.μ. στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Μηχανολογικού του δήμου (Ιερά Οδός 151), στις 12.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο (Ακαδημίας 50) και στη 1.30 μ.μ. στο 1ο Δημοτικό Ιατρείο (Σόλωνος 78). Στις 7 μ.μ., θα μιλήσει σε συγκέντρωση στον Αγ. Νικόλαο Αχαρνών (καφενείο «Σκορπιός»), μαζί με τον Μουσταφά Αχμετ, υποψήφιο ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ.

-- Ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής, θα επισκεφτεί στις 6.30 π.μ. το αμαξοστάσιο του δήμου Νίκαιας, στις 9 π.μ. το δημαρχείο Νίκαιας και στις 11 π.μ. το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας.

-- Στις 8 π.μ., ο Νίκος Παπαναστάσης, αντισυνταγματάρχης ε.α., και η Ναυσικά Τόλια - Κηπουρού, υποψήφια δήμαρχος Δάφνης, θα επισκεφτούν το ΑΤ Δάφνης.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Παλιούρας, υποστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, θα επισκεφτεί το ΑΤ Ακρόπολης.

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Κερατσινίου - Δραπετσώνας (Ελ. Βενιζέλου 200), η «Λαϊκή Συσπείρωση» Αττικής διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση για τον Αθλητισμό. Θα μιλήσουν ο Θοδωρής Λιάππης, υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Αττικής, και ο Μιχάλης Λεάνης, αθλητικογράφος και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ. στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Πειραιά θα γίνει η παρουσίαση του ψηφοδελτίου της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το δήμο Πειραιά και για την Περιφέρεια.

-- Στις 10 π.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης θα επισκεφτεί το μαιευτήριο «Μητέρα» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 6 μ.μ., ο Γιάννης Πρωτούλης, ο Νίκος Γαρδίκης, υποψήφιος δήμαρχος Π. Φαλήρου, και η Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος Αγ. Δημητρίου, θα περιοδεύσουν στο Π. Φάληρο και θα μιλήσουν σε σύσκεψη στο καφενείο «Δάφνη» για το ρέμα της Πικροδάφνης.

-- Στις 10 π.μ. ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα, θα επισκεφτεί τις υπηρεσίες του Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) στην οδό Πειραιώς.

-- Στις 11 π.μ., ο Γιώργος Παλιούρας θα επισκεφτεί το ΑΤ Αμπελοκήπων.

-- Στις 12 μ., ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο της «Orbit» (Λ. Κηφισίας και Λασκαρίδου) για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1.30 μ.μ., ο Γιώργος Σιδέρης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και υποψήφιος δήμαρχος Περιστερίου, θα πραγματοποιήσει περιοδεία στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «Αττικόν».

-- Στις 7 μ.μ. στο Ιλιον, στο θέατρο «Μ. Μερκούρη» (Αγ. Φανουρίου 99), θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου, σε συγκέντρωση για την Παιδεία.

-- Στις 7 μ.μ., στα Κύθηρα, στο Μυλοπόταμο, στο καφενείο «Ο Πλάτανος», θα μιλήσει ο Γιάννης Πατσής, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org