ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Στο τραπέζι η γενικευμένη μείωση μισθών

Το συνολικότερο σχέδιο ενίσχυσης της πλουτοκρατίας προβλέπει τη μείωση των μισθών στις χώρες - μέλη της ΕΕ

Στην ενίσχυση της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας στοχεύουν τα αντιδραστικά σχέδια που απεργάζεται το πολιτικό προσωπικό της

ASSOCIATED PRESS

Στην ενίσχυση της ευρωενωσιακής πλουτοκρατίας στοχεύουν τα αντιδραστικά σχέδια που απεργάζεται το πολιτικό προσωπικό της
Συνολικό ζήτημα μείωσης των μισθών των εργαζομένων σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης έθεσε χτες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν Κλοντ Τρισέ, επιβεβαιώνοντας ότι οι εργαζόμενοι στη χώρα μας και συνολικά στην ΕΕ βρίσκονται αντιμέτωποι με μια γενικευμένη επίθεση του κεφαλαίου ενάντια στο λαϊκό εισόδημα και τις κατακτήσεις που έχουν απομείνει.

Οι δηλώσεις του Τρισέ έρχονται λίγα εικοσιτετράωρα μετά τις σχετικές δηλώσεις του επιτρόπου Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Ολι Ρεν, αλλά και του διοικητή του ΔΝΤ Ν. Στρος Καν, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η λύση για τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας πέρα από τη σημαντική μείωση των μισθών στο Δημόσιο, περνάνε μέσα από τη μείωση των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα.

Με δηλώσεις που έκανε μετά τη χτεσινή συνεδρίαση του άτυπου Γιούρογκρουπ στη Μαδρίτη, ο Τρισέ υπογράμμισε την ανάγκη «συμβατότητας» των μισθών σε κάθε χώρα της ΕΕ με τα επίπεδα παραγωγικότητας που εμφανίζει.

Είναι καθαρό ότι η επίθεση στους μισθούς των Ευρωπαίων εργαζομένων - και αυτό ανεξάρτητα αν μια χώρα εμφανίζει ή δεν εμφανίζει δημοσιονομικά προβλήματα - έχει ήδη τεθεί στην ημερήσια διάταξη και αναμένεται να κλιμακωθεί το επόμενο διάστημα. Είναι εμφανές ότι η όποια ανάπτυξη εμφανιστεί στην ευρωπαϊκή οικονομία, ως θεμέλιο λίθο της θα έχει το περαιτέρω χτύπημα των εργασιακών κατακτήσεων.

Οι δηλώσεις Τρισέ ήρθαν με αφορμή τη συζήτηση που έγινε στα πλαίσια του Γιούρογκρουπ για την ανάγκη κάλυψης των διαφορών ανταγωνιστικότητας που υπάρχουν ανάμεσα στις χώρες του ευρώ. Διαφορές ανταγωνιστικότητας οι οποίες έχουν νομοτελειακά χαρακτηριστικά, καθώς οφείλονται στην όξυνση του ενδοκαπιταλιστικού ανταγωνισμού για την κατάκτηση νέων θέσεων στις αγορές και τον έλεγχο των πρώτων υλών και οι οποίες ήλθαν στην επιφάνεια την περίοδο εκδήλωσης της καπιταλιστικής κρίσης.

Εξελίξεις από Δευτέρα

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν Κλοντ Γιούγκερ υποστήριξε ότι τα κράτη - μέλη της ζώνης του ευρώ εμφανίζονται σε γενικές γραμμές προετοιμασμένα να ανταποκριθούν σε ενδεχόμενο αίτημα της Ελλάδας για την ενεργοποίηση του μηχανισμού αρωγής.

Προσέθεσε δε ότι προς το παρόν η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ενώ σε ό,τι αφορά τη συνεργασία της ευρωζώνης με το ΔΝΤ ανέφερε ότι συνεχίζεται η μεταξύ τους διαβούλευση, ούτως ώστε σε περίπτωση ενεργοποίησης του μηχανισμού, η δράση τους να είναι εναρμονισμένη.

Αναφερόμενος στις εργασίες του Γιούρογκρουπ, επισήμανε ότι δεν τους απασχόλησε επί μακρόν το ελληνικό ζήτημα, δεδομένου ότι αυτό συνέβη στην τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης Κυριακής, ενώ τόνισε ότι οι διαβουλεύσεις θα ενταθούν από τη Δευτέρα οπότε θα προσέλθουν στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.

Και οι τελευταίες εξελίξεις επιβεβαιώνουν τις θέσεις του ΚΚΕ ότι και με αφορμή το «ελληνικό πρόβλημα», έρχονται στην επιφάνεια με οξύτητα οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί, οι οποίοι στη σημερινή φάση παίρνουν τη μορφή νομισματικών πολέμων ανάμεσα στα αντιμαχόμενα μπλοκ, με στόχο την κατάκτηση της ηγεμονίας, στη μετά την κρίση εποχή.

  • Σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου «Ρόιτερς», ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ενημερώνοντας τους υπουργούς Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στη Μαδρίτη, ανέφερε ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών παραμένει δύσκολη και μπορεί να επιδεινωθεί περαιτέρω.
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συντηρεί φραστικά το ψευτοδίλημμα ΕΕ ή ΔΝΤ

Δεν έχει να παρουσιάσει καμιά επί της ουσίας διαφωνία με την κυβερνητική στρατηγική και στο θέμα του δανεισμού

Το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού για την προσφυγή ή όχι στο ΔΝΤ παίζει η ηγεσία της ΝΔ, ενώ επί της ουσίας συμφωνεί και πλειοδοτεί στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που από κοινού υλοποιούν κυβέρνηση και ΕΕ - ΔΝΤ.

Η αντίθεση της ΝΔ στο ΔΝΤ είναι εικονική και αποπροσανατολιστική και δεν αφορά την ουσία των προτεινόμενων από τον συγκεκριμένο ιμπεριαλιστικό οργανισμό καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων, αλλά έχουν να κάνουν με τις γενικότερες ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τις συμμαχίες για τη μοιρασιά της λείας.

Αλλωστε η «εναλλακτική λύση» που προτείνει η Ρηγίλλης για να αποφευχθεί η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι «να προχωρήσουμε μόνοι μας» τα ίδια αντιλαϊκά μέτρα, με μόνη διαφορά ίσως τα βραδύτερα χρονοδιαγράμματα. Ταυτόχρονα, ο Α. Σαμαράς προτρέπει την κυβέρνηση να πάρει την πρωτοβουλία και την ευθύνη για την προσφυγή στο μηχανισμό διάσωσης ΕΕ - ΔΝΤ, περιοριζόμενος απλά στην καταγραφή της φραστικής διαφωνίας του.

Ο Α. Σαμαράς υποχρεώθηκε χτες να σηκώσει τους τόνους, ακριβώς για να απαντήσει στην προσπάθεια του πρωθυπουργού να επιρρίψει τις ευθύνες για την προσφυγή στο χρηματοδοτικό μηχανισμό ΕΕ - ΔΝΤ στην κυβερνητική θητεία της ΝΔ και τις επιλογές του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). «Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι δική του ιδέα ήταν "το πιστόλι του ΔΝΤ", που "έσκασε" στα χέρια του. Ο κ. Παπανδρέου ξεχνάει ότι τόσο στο ΔΝΤ, όσο και στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προΐστανται σοσιαλιστές», ήταν το σχόλιο που έκανε απαντώντας στα όσα είπε νωρίτερα στη Βουλή ο Γ. Παπανδρέου.

Παράλληλα επανέλαβε ότι η ΝΔ «ήταν από την αρχή και παραμένει αντίθετη με το ΔΝΤ», αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τον πρωθυπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι δε θα δώσει συνέχεια στην αντίδραση του κόμματός του.

Το βάρος το ρίχνει στην επιτάχυνση των αντιλαϊκών μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών ώστε «να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας», όπως δήλωσε από την πλευρά του ο Π. Παναγιωτόπουλος, ο οποίος επισήμανε πως ο κυριότερος λόγος της αντίθεσης στην εμπλοκή του ΔΝΤ είναι ότι «σίγουρα θα θέσει νέους δυσβάσταχτους όρους που θα έχουν καταλυτικές επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία».

Περισσότερο σαφής ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Κ. Μαρκόπουλος, μιλώντας στον «Ρίαλ», τόνισε ότι «το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να πιέσουμε την κυβέρνηση να τελειώνει με αυτή την ιστορία».

ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ
Ομονοούν στο λιβάνισμα της Ευρωένωσης

Σε μία αποπροσανατολιστική αντιπαράθεση για τον αμιγώς ευρωπαϊκό χαρακτήρα ή όχι του περίφημου «μηχανισμού στήριξης» επιδόθηκαν χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή σχετική Ερώτηση του τελευταίου.

Κοινός τόπος αμφότερων των τοποθετήσεων ήταν η αθώωση του στρατηγικού χαρακτήρα της ΕΕ, που σε αγαστή συνεργασία με τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ προωθεί πολιτικές για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, της Κοινωνικής Ασφάλισης και σειρά αντιλαϊκών μέτρων σε όλα τα επίπεδα.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο συμμετέχει σε αυτό το μηχανισμό κατά μειοψηφία, αλλά συμμετέχει και ως ένας οργανισμός που διαθέτει πόρους, αλλά και εμπειρία στη λειτουργία τέτοιων σχημάτων στήριξης». Πρόσθεσε πως «η ενεργοποίηση ή μη του μηχανισμού κρίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον της χώρας».

Ο Γ. Παπανδρέου επισήμανε πως «ο μηχανισμός θα μπορούσε να είναι ευρωπαϊκότερος και ευρωπαϊκός», δηλώνοντας όμως ότι «στην Ευρωπαϊκή Ενωση δυστυχώς η πλειοψηφία είναι συντηρητική και αν σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι εδώ, αυτό έγινε μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ειδικά με την επιμονή δυνάμεων του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος».

Σημείωσε δε ότι «οι προτάσεις μας για ένα διαφορετικό μηχανισμό στήριξης βέβαια δεν παύουν να ισχύουν για το μέλλον». Τέλος, ο πρωθυπουργός εγκάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πως «σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ενωση και εσείς ψηφίσατε τη συμφωνία, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Είναι δεσμεύσεις τις οποίες και εσείς αναλάβατε ως παράταξη, κύριε Τσίπρα».

Αναπαράγοντας τη λογική της «καλής ΕΕ» και του «κακού ΔΝΤ», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προχωρήσατε στη διάλυση του κοινωνικού συμβολαίου της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στην κηδεμονία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου». Πρόσθεσε πως «δεν είναι δυνατόν να εκχωρείτε δημοκρατικές διαδικασίες σε υπερεθνικούς οργανισμούς, να αυτοκαταργείτε το Υπουργικό Συμβούλιο, να δέχεστε το υβρίδιο Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου - Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Παράλληλα, ζήτησε «να θυμηθείτε τον προεκλογικό Παπανδρέου, που άλλα έλεγε στο debate για τις εργασιακές σχέσεις και τον εργασιακό μεσαίωνα. Kαι τώρα φέρνετε ένα σχέδιο που μόνο οι ανθρωποφάγοι λείπουν από μέσα για τις εργασιακές σχέσεις»...



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ