ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Απρίλη 2010
Σελ. /40
ΣΥΜΒΙΒΑΣΜΕΝΕΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ
Καλούν τους εργάτες να σκύψουν το κεφάλι

Την «αλλεργία» που οι ταξικοί αγώνες προκαλούν σε ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» και άλλες αυτοπροσδιοριζόμενες ως «αριστερές» δυνάμεις επιβεβαιώνει η καθημερινή προετοιμασία της 48ωρης απεργίας. Ακόμα μίας ταξικά προσανατολισμένη κινητοποίηση, την οποία οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού χτυπούν κερδίζοντας νέο έδαφος και χρόνο για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στο εργοστάσιο παραγωγής μοκετών «FINTEXPORT», παρά το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της εταιρείας παραμένουν απλήρωτοι εδώ και δύο μήνες και δεν τους έχει καταβληθεί το δώρο Πάσχα, η διοίκηση του εργοστασιακού σωματείου, όχι μόνο απέρριψε την πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία στις 21 και 22 Απρίλη (όπως είχε ξανακάνει) και την οποία έχει αποφασίσει η Ομοσπονδία του κλάδου, αλλά επιπλέον αδρανεί συστηματικά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στο εργοστάσιο.

Αρνείται να προχωρήσει σε οποιαδήποτε μορφή αγωνιστικής κινητοποίησης, για την πληρωμή των δεδουλευμένων των εργατών. Στην πράξη δημιουργεί τετελεσμένα που ευνοούν την εργοδοσία. Μάλιστα, σε συνέλευση της διοίκησης και απαντώντας στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για απεργία, είπαν πως θα απεργήσουν μόνο όταν πάρει απόφαση η ΓΣΕΕ.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος και το Συνδικάτο Αθήνας, προχώρησαν χτες σε εξόρμηση στο χώρο. Παρά τις προσπάθειες της διοίκησης να αποτρέψουν την επαφή τους με τους εργαζόμενους, οι ταξικές οργανώσεις κάλεσαν τους εργαζόμενους σε Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 19 Απριλίου, την ώρα αλλαγής βάρδιας (1.30 μ.μ. - 2.30 μ.μ.), στην αυλή του εργοστασίου, για να πάρουν αποφάσεις αναφορικά με τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που πρέπει να προχωρήσουν. Σημειώνουν: «Οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, πριν είναι πολύ αργά».

Δε θέλουν απεργία

Κάλεσμα υποταγής στην αντιλαϊκή επίθεση δέχτηκαν και οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο «Αττικόν». Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο νοσοκομείο καταγγέλλουν τη χαρακτηριστική στάση μελών της πλειοψηφίας του Διοικητικού Συμβουλίου του Σωματείου Εργαζομένων του νοσοκομείου που ανήκουν στην «ΑΝΑΣΑ». Οπως επισημαίνουν, στην προχτεσινή γενική συνέλευση, οι δυνάμεις αυτές καταψήφισαν την πρόταση για συμμετοχή στη 48ωρη απεργία, με το επιχείρημα ότι ο κόσμος αιμορραγεί οικονομικά και δεν αντέχει τις επαναλαμβανόμενες απεργίες και γιατί - όπως είπαν - δεν μπορεί να συρθούν πίσω από τις διασπαστικές κινήσεις του ΠΑΜΕ!

«Η εκρηκτική κατάσταση στο χώρο της Υγείας - Πρόνοιας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που χρόνια προωθείται στο όνομα της ΕΕ και της ανταγωνιστικότητας του μεγάλου κεφαλαίου, αντιμετωπίζοντάς τη σαν εμπόρευμα και χώρο επενδύσεων. Πολιτική που βρίσκει στήριγμα στις εκάστοτε κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και στα κόμματα του ευρωμονόδρομου ΛΑΟΣ, ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια στιγμή, οι συνδικαλιστικές πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - «Αυτόνομη Παρέμβαση» αλλά και διάφοροι ψευτοεπαναστάτες στρώνουν το χαλί στις μακροχρόνιες πολιτικές που θησαυρίζουν τα κέρδη των επιχειρήσεων αρνούμενοι να συγκρουστούν με την πολιτική που επιβάλλουν τα μονοπώλια και τα στηρίγματά τους», υπογραμμίζουν οι εργαζόμενοι του ΠΑΜΕ.

Καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΠΟΕΔΗΝ και τις συμβιβασμένες πλειοψηφίες σωματείων εργαζομένων. «Η κατάσταση δεν μπορεί να διορθωθεί προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων χωρίς ρήξεις και ανατροπή. Για να ωφεληθεί ο λαός πρέπει να ηττηθούν τα μονοπώλια και τα στηρίγματά τους».

Η ΠΟΕΔΗΝ

Αντίστοιχα, η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να παραμερίσουν τη συμβιβασμένη ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ που με ανακοίνωσή της «ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ "εγκατέλειψε άτακτα όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις" και "υποκύπτοντας στις απαιτήσεις των αγορών και τα κελεύσματα των πιο αντιδραστικών κύκλων των Βρυξελλών" εξαπολύει επίθεση στα δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων». Η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ ξεκαθαρίζει ότι «λένε ψέματα. Τα αντιλαϊκά μέτρα που παίρνουν κυβέρνηση και ΕΕ με τη στήριξη ΝΔ και ΛΑΟΣ, ήταν προαποφασισμένα εδώ και πολλά χρόνια, περιλαμβάνονται στα προγράμματα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Περιγράφονται αναλυτικά στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, τη στρατηγική της ΕΕ που στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ και ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ». Υπογραμμίζει ακόμα ότι η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ λέει ψέματα ότι η απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της (στις 13 Απρίλη) ήταν ομόφωνη. «Κρύβουν ότι από κοινού ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και «Αυτόνομη Παρέμβαση» (ΣΥΡΙΖΑ) απέρριψαν την πρόταση του ΠΑΜΕ για 48ωρη απεργία στις 21 και 22 Απρίλη, με διεκδικητικό πλαίσιο που απαντάει συνολικά στη γενικευμένη αντεργατική επίθεση και αντιστοιχεί στις σύγχρονες ανάγκες μας», τονίζει.

ΠΑΣΕΒΕ
Συνεχίζονται οι εντατικές προετοιμασίες

Κάλεσμα αγωνιστικής συστράτευσης απευθύνει στους ΕΒΕ και το ΕΚ Νάουσας

Εντατικά προετοιμάζεται σε όλη τη χώρα, μέσα από τις τοπικές Γραμματείες της Πανελλαδικής Αντιμονοπωλιακής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΠΑΣΕΒΕ) και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμά της, η πανελλαδική κινητοποίηση της Πέμπτης, 22 του Απρίλη, ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μεγάλου κεφαλαίου. Στην Αθήνα, η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στην Πλ. Κάνιγγος και ήδη καλεί σ' αυτήν τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες, βιοτέχνες, εμπόρους, η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

Η ΠΑΣΕΒΕ καλεί κάθε συνδικαλιστική οργάνωση και κάθε μικρό ΕΒΕ «να πάρουν την υπόθεση της υπεράσπισης της δουλειάς και των δικαιωμάτων στα χέρια τους, ενάντια στο κλίμα αναμονής και τη μοιρολατρία». Δηλώνει ότι «η αντιλαϊκή πολιτική θα κλιμακώνεται όσο αυτοί που πλήττονται από αυτήν την πολιτική δεν ξεσηκώνονται. Τη "σιωπή" μας θα τη λαμβάνουν σαν συγκατάθεσή μας».

Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας «για να βάλουμε φραγμό σ' αυτήν την αντιλαϊκή, φιλομονοπωλιακή πολιτική με στόχο την ανατροπή της». Καταγγέλλει «τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ, που, με τη συμμετοχή τους στο στημένο διάλογο, διευκολύνουν την κυβέρνηση να υλοποιήσει τα αντιλαϊκά - φιλομονοπωλιακά μέτρα και εξάντλησαν τη δράση τους σε μελέτες και έρευνες που περιγράφουν τη δύσκολη κατάσταση των μικρών επιχειρήσεων, ενώ αρνούνται να πάρουν οποιαδήποτε απόφαση κινητοποίησης και διεκδίκησης». Τέλος, υπογραμμίζει τη συμπαράταξή της με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΥ.

Στη Νάουσα

Σε συστράτευση και κοινό αγώνα με τους εργαζόμενους και σε μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις που διοργανώνει, καλεί το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, τους μικρούς και αυτοαπασχολούμενους ΕΒΕ και τους αγρότες της περιοχής. Το ΕΚΝ διοργανώνει συγκεντρώσεις την Τετάρτη 21 Απρίλη στις 10 το πρωί έξω από το ΙΚΑ Νάουσας και την Πέμπτη 22 Μάρτη στις 10 το πρωί στην πλατεία Καρατάσου.

Στην ανακοίνωσή του σημειώνει: «Η ανεργία στην περιοχή μας ξεπέρασε το 50%. Εκατοντάδες άνεργοι - απολυμένοι "ζουν" χωρίς κανένα εισόδημα, χωρίς καμιά πλέον προστασία. Δε δικαιούνται ούτε το πενιχρό ταμείο ανεργίας, ούτε καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι μισθοί και οι συντάξεις σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα μειώθηκαν, με βάση την απόφαση της κυβέρνησης και τη στρατηγική της Λισαβόνας. Οι αγρότες στην περιοχή μας για την παραγωγή που παρέδωσαν το 2009 πληρώθηκαν (όχι όλοι) τουλάχιστον κατά 20% λιγότερα. Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) θα συνεχίσει το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Ηδη, δεκάδες νέες και νέοι μετακομίζουν στα αστικά κέντρα για ένα ψευτομεροκάματο, αλλά συνεχίζουν να συντηρούνται από γονείς ή παππούδες.

Με βάση αυτήν την εξέλιξη, το εισόδημα των αυτοαπασχολούμενων - ελεύθερων επαγγελματιών μειώνεται, ενώ τα έξοδά τους αυξάνονται (φόροι - ΔΕΗ - νερό - ασφάλιση - νοίκια κ.λπ.) μεγαλώνοντας τα βάσανά τους.

Ταυτόχρονα, τα μεγαλοκαταστήματα - πολυεθνικές, με βάση τα προνόμια που δίνονται στο μεγάλο κεφάλαιο, μονοπωλούν την αγορά, "συνθλίβοντας" τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρομεσαίους ΕΒΕ στη χρεοκοπία και σταδιακά στην ουρά των ανέργων, μαζί με εκατοντάδες αγρότες, νέους και νέες».

«Είναι η ώρα της προσωπικής ευθύνης για όλους μας. Αν τώρα δεν ορθώσουμε το ανάστημά μας στον πόλεμο που μας έχουν κηρύξει, θα βρεθούμε χειροπόδαρα δεμένοι για πολλά χρόνια. Εχουμε χρέος στους εαυτούς μας, στις οικογένειές μας, στα παιδιά μας, να αντιδράσουμε».

Να δώσουν απάντηση οι εκπαιδευτικοί

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής των εκπαιδευτικών σε όλες τις απεργιακές μάχες απευθύνει το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, για να μην περάσουν το πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία και αυτό για το Ασφαλιστικό. Χτες το ΔΣ της ΟΛΜΕ αποφάσισε 24ωρη απεργία την Τρίτη 4 Μάη, μέρα κατάθεσης ή συζήτησης του πολυνομοσχεδίου για την Παιδεία στη Βουλή. Ανάλογη απόφαση πήρε και η ΔΟΕ.

Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών τονίζει ότι το πολυνομοσχέδιο δεν παίρνει καμία θετική τροποποίηση και ζητά να αποσυρθεί άμεσα μαζί με το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων της κυβέρνησης. Οι ταξικές δυνάμεις καλούν όλους τους εκπαιδευτικούς σε μαζική συμμετοχή στη 48ωρη απεργία 21 και 22 Απρίλη, συμμετοχή στις πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ και στην απεργία στις 4 Μάη και αποφασιστική κλιμάκωση της πάλης με όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς μέσα στο Μάη θα ψηφιστεί και το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Διόρθωση

Στο χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» για το κοινό κάλεσμα Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στη 48ωρη απεργία, εκ παραδρομής το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού - Τουρισμού και Ξενοδοχείων Αττικής γράφτηκε ως «σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων Αττικής».

Οι απεργοί «ενοχλούν»

Αντιπροσωπεία στελεχών του ΠΑΜΕ βρέθηκε χτες στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», προκειμένου να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τη 48ωρη απεργία. Με το «καλημέρα σας», οι σεκιουριτάδες του νοσοκομείου προσπάθησαν να εμποδίσουν την περιοδεία, λέγοντας ότι τους έχει δώσει τέτοια εντολή ο νέος διοικητής που ανέλαβε πρόσφατα. Μάλιστα, είπαν ότι έχουν εντολή να μην αφήνουν να μπαίνουν στο νοσοκομείο άνθρωποι που μοιράζουν φυλλάδια! Οι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν ότι η περιοδεία θα συνεχιστεί, αφού είναι δικαίωμα των εργαζομένων να ενημερώνονται και αγωνιστικά να διεκδικούν όσα τους ανήκουν, ότι το νοσοκομείο και οι εργαζόμενοι δεν είναι ιδιοκτησία και τσιφλίκι του κάθε διοικητή. Κατήγγειλαν ότι τα νοσοκομεία έχουν γίνει ξέφραγα αμπέλια για τις φαρμακευτικές και τους εκπροσώπους των εταιρειών που κερδοσκοπούν απ' την Υγεία, αλλά την ίδια ώρα εμποδίζεται η ενημέρωση των εργαζομένων από τους συνδικαλιστές. Η προσπάθεια τρομοκράτησης έπεσε στο κενό. Οι ταξικές δυνάμεις έκαναν εξόρμηση στο χώρο, υπογραμμίζοντας ότι τα αντιλαϊκά μέτρα συνοδεύονται από ένταση της τρομοκρατίας και θα πάρουν απάντηση με την επιτυχία της απεργίας.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ