ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη"
  • Οι τριήμερες εκδηλώσεις για το Κιλελέρ που διοργάνωσε η ΠΑΣΕ, σταθμός κι αφετηρία των νέων αγώνων της αγροτιάς για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ
  • Το συντονισμό των αγώνων σε πανελλαδικό επίπεδο αποφάσισε η πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα
  • Παλλαϊκός ο χαρακτήρας του γιορτασμού, δείγμα συνειδητοποίησης της αναγκαιότητας λαϊκής συσπείρωσης εναντίον της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης

Ορκο πίστης και τιμής για συνέχιση των αγώνων μέχρι την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, έδωσαν οι αγρότες απ' όλη τη χώρα που συμμετείχαν στις τριήμερες εκδηλώσεις για το Κιλελέρ που διοργάνωσε η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Μαζί τους συμπαρατάχτηκαν, συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις, χιλιάδες εργαζόμενοι της πόλης και του χωριού, νέοι, συνταξιούχοι, άνθρωποι της Τέχνης και του Πολιτισμού.

Απολογισμός των αποτελεσμάτων των αγώνων έγινε στην πανελλαδική σύσκεψη Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα απ' όλη τη χώρα που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, όπου συζητήθηκαν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την ενότητα του αγωνιστικού ταξικού αγροτικού κινήματος. Ταυτόχρονα - κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία κι αξία - στη σύσκεψη συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να δρομολογηθεί σε καθορισμένη και μόνιμη βάση ο συντονισμός των αγώνων σε πανελλαδικό επίπεδο,ώστε το αγωνιστικό, ταξικό αγροτικό κίνημα να είναι σε θέση να κινητοποιεί τους αγρότες κάθε φορά που η ΕΕ και η κυβέρνηση θα λαμβάνουν αντιαγροτικά μέτρα, κάθε μέρα, όλο το χρόνο, παντού και πάντα, με βασικό και καθαρό στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Στις φετινές εκδηλώσεις για το Κιλελέρ, που χαρακτηρίζονται από τη μαζική συμμετοχή του λαού απ' όλη την Ελλάδα και την αποφασιστικότητα της μαχόμενης αγροτιάς, αναδείχτηκε πιο καθαρά, σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, η ομόθυμη αντίθεση του αγροτικού κόσμου στην πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης, που οδηγεί στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και η αγωνιστική διάθεση να συγκρουστεί μ' αυτή και να την ανατρέψει. Ταυτόχρονα αναδείχτηκε η άλλη πρόταση του αγροτικού κινήματος για την αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας στη χώρα μας. Μια πρόταση που στοχεύει στη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και της παραγωγικής βάσης, στην παραμονή των ξωμάχων στη γη τους και στα χωριά τους ώστε να μην ερημωθεί η ελληνική ύπαιθρος, στην ανάπτυξη των παραγωγικών συνεταιρισμών και των οικογενειακών εκμεταλλεύσεων, ώστε ν' αντιμετωπιστεί η επιχείρηση της ΕΕ και της κυβέρνησης να "περάσει" η γη στα χέρια εταιριών - νεοτσιφλικάδων.

Η αγροτιά της Ελλάδας, 88 χρόνια μετά την εξέγερση και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων, συνεχίζει ν' αγωνίζεται για να νοικοκυρεύει αυτή στον τόπο της. Ο αγώνας της έχει πατριωτικά χαρακτηριστικά, καθότι αφορά στην απεμπλοκή της χώρας μας από την "κηδεμονία" των Βρυξελλών και του μεγάλου ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο. Ενας αγώνας επιβίωσης και αξιοπρέπειας, που θα συνεχιστεί κόντρα στην τρομοκρατία της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που εκδηλώνεται μέσω του κρατικού αυταρχικού μηχανισμού και των "αγροτοδικείων". Ας συνειδητοποιήσουν οι τωρινοί και οι μελλούμενοι κυβερνώντες πως δε θα ξεμπλέξουν με τη μαχόμενη αγροτιά, που έχει αποφασίσει και είναι, ανά πάσα στιγμή έτοιμη, να λύσει τις διαφορές της με την αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική στα "μπλόκα του αγώνα".

Ξεκίνημα νέων αγώνων

Μέγα πλήθος, με τη συμμετοχή αγροτών, εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, νέων, συνταξιούχων απ' όλη την Ελλάδα, και μέγα πάθος για το δίκιο της πάλης της αγροτιάς

Στην Καρδίτσα των "μπλόκων των τρακτέρ της οργής και του αγώνα",πραγματοποιήθηκε την Κυριακή η κορυφαία εκδήλωση για το Κιλελέρ. Στο σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης, μπροστά στο μνημείο του αγρότη, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες αγρότες, εργαζόμενοι, νέοι, συνταξιούχοι απ' όλη την Ελλάδα, για να θυμηθούν την εξέγερση και τη θυσία των Θεσσαλών κολίγων, ν' αποδώσουν φόρο τιμής στους μετέπειτα αγροτικούς αγώνες και ιδιαίτερα των τελευταίων χρόνων που συγκλόνισαν ολόκληρη τη χώρα και να δώσουν κοινή υπόσχεση συνέχισης της πάλης, όσο θα συνεχίζεται η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική, όσο θα υπάρχει η κοινωνική αδικία σε βάρος των ανθρώπων του μόχθου.

Πριν ξεκινήσει το πρόγραμμα της εκδήλωσης, τον τόνο έδωσαν τα "κορναρίσματα" των τρακτέρ που έφταναν εκεί από χωριά του νομού, μεταφέροντας το πνεύμα των "μπλόκων". Σε λίγο, ο χώρος γέμισε από αγωνιστές που έρχονταν με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Στήθηκαν τα "πανό" με τα γνωστά αιτήματα της αγωνιζόμενης αγροτιάς. Το πρώτο συναίσθημα ήταν αυτό της συγκίνησης, όταν οι συγκεντρωμένοι άκουσαν τον Κ. Βρετόπουλο,έναν ηλικιωμένο ξερακιανό αγρότη από την Πιερία, ν' απαγγέλλει ποίημα αφιερωμένο στον αγρότη και τους αγώνες του. Κι ύστερα στο βήμα ανέβηκαν για να χαιρετήσουν οι Δ. Τσέλιος και Β. Αναγνωστόπουλος,μέλη της ΠΑΣΕ, που μετέφεραν την αποφασιστικότητα των ξωμάχων να συνεχίσουν τον αγώνα μέχρι τη δικαίωσή του.

Μέτωπο για ανατροπή αυτων των πολιτικών

Κεντρικός ομιλητής, ο Β. Μπούτας,μέλος της ΠΑΣΕ και βουλευτής του ΚΚΕ. Μέσα σε θύελλα χειροκροτημάτων κι ενώ τα συνθήματα "Αγρότη πολέμα, σου πίνουνε το αίμα", "Στα μπλόκα της αγροτιάς, θα σπάσει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς", δονούσαν την ατμόσφαιρα κι ακουγόταν τα "σφυρίγματα" των τρακτέρ, ο Β. Μπούτας αναφέρθηκε στο δίκιο των αγώνων για να μείνει ο αγρότης στον τόπο του να καλλιεργεί τη γη του και για ν' ανατραπεί η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική των πολυεθνικών του μεγάλου κεφαλαίου, που εφαρμόζουν η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις. Κι όταν ο ομιλητής τόνιζε πως η πάλη θα συνεχίζεται κάθε μέρα, όλο το χρόνο, παντού και πάντα, οι συγκεντρωμένοι απαντούσαν με το σύνθημα "Εμπρός λαέ μην σκύβεις το κεφάλι, με την αγροτιά αντίσταση και πάλη".

"Τα τρακτέρ είναι εδώ - ανταπάντησε ο Β. Μπούτας - έτοιμα ανά πάσα στιγμή να ξαναβγούν στους δρόμους. Ο αγώνας μας θα είναι μακρόχρονος, θα έχει πολλές και εναλλασσόμενες μορφές. Είναι αγώνας δύσκολος, αλλά ωραίος, γιατί παλεύουμε για την προοπτική των παιδιών μας, για να φτιάξουμε μια καλύτερη κοινωνία. Χρειάζεται, όμως, να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για τη συσπείρωση σ' αυτόν τον αγώνα όλων των εργαζομένων, των επαγγελματοβιοτεχνών, της νεολαίας, των συνταξιούχων, για τη δημιουργία ενός πατριωτικού μετώπου, ικανού να ανατρέψει την αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται".

Απευθυνόμενους στους συναγωνιστές του αγρότες και σε όλους όσοι προβληματίζονται για το ρόλο των κομμάτων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους αγώνες της αγροτιάς, ο Β. Μπούτας, επισήμανε: "Εχει μεγάλη σημασία να θυμηθούμε ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε τις κινητοποιήσεις μας με την τρομοκρατία των ΜΑΤ και τα "αγροτοδικεία". Πρέπει ακόμα να σκεφτούμε ποιοι στάθηκαν δίπλα μας και ποιοι απέναντί μας. Πού ήταν οι νομάρχες και οι δήμαρχοι; Αν η Τοπική Αυτοδιοίκηση ήταν μαζί μας στα μπλόκα, έτσι θα μας φερόταν η κυβέρνηση; Γι' αυτό χρειάζεται αγωνιστές των μπλόκων ν' αναδειχτούν στη Νομαρχιακή και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για να βρίσκονται κοντά στους αγρότες, κοντά στον αγωνιζόμενο λαό, να "περνούν" το πνεύμα των μπλόκων".

Στη συνέχεια, ο Θ. Τσαλόπουλος,μέλος της ΠΑΣΕ, διάβασε το ψήφισμα της συγκέντρωσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με τον Χ. Φλωράκη,επίτιμο Πρόεδρο, τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος και άλλα στελέχη, της ΚΝΕ, οι βουλευτές Ν. Γκατζής και Αχ. Κανταρτζής του ΚΚΕ και Ν. Σαλαγιάννης του ΠΑΣΟΚ, ο Λ. Κατσικάρης,αντινομάρχης Καρδίτσας, δήμαρχοι και πρόεδροι κοινοτήτων, εκπρόσωποι εκατοντάδων αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, εργατικών συνδικάτων, συλλόγων ΕΒΕ και εμπόρων, γυναικών, φοιτητών, μαθητών, συνταξιούχων κι αντιστασιακών οργανώσεων, κινημάτων ειρήνης απ' όλη τη χώρα. Συγκινητικές ήταν οι χρηματικές προσφορές εκπροσώπων μαζικών φορέων και απλών ανθρώπων στην ΠΑΣΕ για τη συνέχιση των αγώνων.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΘΥΣΙΑΣ
"Θα κρατήσουμε ψηλά τη σημαία"

Με μια σεμνή τελετή τιμήθηκε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου στο μνημείο του Κιλελέρ η θυσία των εξεγερμένων κολίγων πριν 88 χρόνια. Στον τόπο της ματωμένης εξέγερσης, το πλήθος των αγωνιστών της αγροτιάς που συγκεντρώθηκε, τίμησε πραγματικά και όπως τους αξίζει τους πρωτοπόρους μάρτυρες και ήρωες του Κιλελέρ και έδωσε αγωνιστικό όρκο πως θα συνεχίσει να κρατά ψηλά τα μαχητικά λάβαρα του αγροτικού κινήματος.

Η τελετή ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση μπροστά στο μνημείο, ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες και στη συνέχεια η κατάθεση στεφανιών. Εκτός από τους αγρότες, τις πρωτοβάθμιες και δευτεροβάθμιες αγροτικές οργανώσεις της Θεσσαλίας και Συντονιστικές Επιτροπές Αγώνα των αγροτών από όλη τη χώρα, παρόντες ήσαν στην εκδήλωση, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών μαζικών φορέων και οργανώσεων της Θεσσαλίας, καθώς και από άλλες περιοχές της χώρας. Παραβρέθηκαν, επίσης, οι βουλευτές Β. Μπούτας και Ν. Γκατζής του ΚΚΕ, Ν. Κατσαρός και Γ. Σούρλας της ΝΔ, ο ανεξάρτητος Γ. Σουφλιάς,καθώς και αντιπροσωπείες του ΚΚΕ, μ' επικεφαλής τον Γ. Χώτο μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του Κόμματος, του ΔΗΚΚΙ, του ΠΑΚΕ, του ΑΚΟΑ.

Ορκος πίστης στον αγώνα

Στο βήμα των ομιλητών πρώτος ανέβηκε και απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της κοινότητας Κιλελέρ Απ. Γερόπουλος

και ακολούθησαν ο Θ. Κοκκινούλης,μέλος της ΠΑΣΕ και ο Κ. Ανεστίδης,εκπρόσωπος του μπλόκου των Μαλγάρων. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Παττάκης,μέλος της ΠΑΣΕ, που στην ομιλία του τόνισε: "Ορκιζόμαστε στο αίμα σας, να κρατάμε πάντα σφιχτά ολοένα και πιο ψηλά την ιερή σημαία του αγώνα που εσείς μας παραδώσατε. Ορκιζόμαστε πως δε θα την παρατήσουμε μπροστά σε καμία δυσκολία και σε κανένα εμπόδιο. Δε θα τη χαμηλώσουμε μπροστά σε καμία εξουσία, σε καμία τρομοκρατία της κυβέρνησης που έχει μετατρέψει τη χώρα σε ένα απέραντο "αγροτοδικείο", με τις δίκες και καταδίκες χιλιάδων αγροτών. Δε θα αφήσουμε να την τσαλαπατήσουν οι νεόκοποι κήρυκες του συμβιβασμού, της υποταγής και του "σφάξε με αγά μ' να αγιάσω"". Τα συνθήματα που ήχησαν αμέσως στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων ήταν: "Αντύπα ζεις εσύ μας οδηγείς" και "η τρομοκρατία δε θα περάσει".

Στη συνέχεια έγινε κατάθεση στεφανιών που "σκέπασαν" το μνημείο του Κιλελέρ. Τα πρώτα στεφάνια που κατατέθηκαν ήταν της Κοινότητας και του Αγροτικού Συλλόγου Κιλελέρ και ακολούθησαν αυτά της ΠΑΣΕ, των Ομοσπονδιών και Ενώσεων Συνεταιρισμών, καθώς και αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών της Θεσσαλίας, των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα των αγροτών, Δήμων και Κοινοτήτων των θεσσαλικών νομών. Στεφάνια κατατέθηκαν ακόμα εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, καθώς και από το ΚΣ της ΚΝΕ και την ΚΟ Κεφαλλονιάς του ΚΚΕ, από τη ΓΣΕΕ, το ΓΕΩΤΕΕ, την ΠΕΚΔΥ, την ΠΕΑΕΑ και από πληθώρα σωματείων εργαζομένων, συλλόγων επαγγελματοβιοτεχνών και οργανώσεων συνταξιούχων και αντιστασιακών, από τη Θεσσαλία, την Αθήνα και άλλες περιοχές της χώρας.

Αμέσως μετά κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, για να ακολουθήσει ο Εθνικός Υμνος και να θυμίσει σε κάποιους ότι ο αγώνας των αγροτών είναι πατριωτικός.

ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Σύναξη της αγροτιάς

Στο χώρο του μεγάλου πανελλαδικού συλλαλητηρίου στο σιδηροδρομικό σταθμό της Καρδίτσας ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ, Χαρίλαος Φλωράκης,δήλωσε:

"Εχω πάρει μέρος σε πολλές εκδηλώσεις της επετείου του Κιλελέρ στη Λάρισα. Ετούτο έχει, νομίζω, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, δεν έχει χαρακτήρα μνημόσυνου, αλλά είναι μια σύναξη της αγροτιάς, που χαρακτηρίζεται από την αποφασιστικότητα να συνεχίσει και να εντείνει τον αγώνα, για να υπερασπιστεί πραγματικά τα προβλήματά της. Το δεύτερο χαρακτηριστικό είναι ότι συμμετέχουν από όλες τις άκρες της Ελλάδας. Συνάντησα εδώ αντιπροσωπεία από την Κεφαλονιά, για να μην πω απάνω Μακεδονία και τα ρέστα. Αυτό είναι ένα καινούριο στοιχείο, που παίρνει αυτός ο αγώνας της Πανθεσσαλικής Συντονιστικής Επιτροπής και δεν ξέρω, δικό τους πρόβλημα είναι, να εξελιχθεί αυτή η Συντονιστική Επιτροπή σε Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.

Τα προβλήματα τα ακούσατε από τους ομιλητές. Η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και οι αγρότες όχι μονάχα στους δρόμους πρέπει να βγούνε, αλλά και ακόμα παραπάνω αν μπορούνε, αν υπήρχε άλλος τρόπος".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ