ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Μάρτη 1998
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ
Σταματήστε το σκάνδαλο!

Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας

Τεράστιες ευθύνες καταλογίζει το ΚΚΕ στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και συνολικά στην κυβέρνηση για την υπόθεση της προμήθειας των έξι ελικοπτέρων παντός καιρού, και με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, επαναφέρει το θέμα στη Βουλή, για να σταματήσει το σκάνδαλο.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας επισημαίνει στην Επίκαιρη Ερώτηση ότι αφού το Κόμμα εξάντλησε κάθε περιθώριο παρέμβασης, τόσο στη Διακομματική Επιτροπή Προμηθειών του Δημοσίου, όσο και με Επίκαιρη Ερώτηση στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, επαναφέρει το όλο θέμα, κρίνοντας ότι χρειάζεται πλέον προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού για να σταματήσει ένα εξελισσόμενο σκάνδαλο, που έχει βρει αντίθετους και τους εκπροσώπους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ στη Διακομματική Επιτροπή και που βάζει σε δοκιμασία τη συμμετοχή του ΚΚΕ σε τέτοιου είδους διαδικασίες.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι "είναι τεράστιες οι ευθύνες που αναλαμβάνουν το υπουργείο Εμπορικής και η κυβέρνηση συνολικά στην υπόθεση της προμήθειας των 6 ελικοπτέρων παντός καιρού, για έρευνα και διάσωση στις ελληνικές θάλασσες, συνολικού προϋπολογισμού 18 δισ. δραχμών. Το ΥΕΝ - τονίζεται στην Ερώτηση - θα έπρεπε να οργανώσει έναν πραγματικό διαγωνισμό προς το συμφέρον της χώρας, ώστε η προμήθεια αυτή να γίνει το συντομότερο δυνατόν και με τις καλύτερες δυνατές τιμές, τεχνικά χαρακτηριστικά, χρόνο παράδοσης και ουσιαστική συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας (λ.χ., ΕΑΒ).

"Αντί γι' αυτό - επισημαίνει ο βουλευτής - το υπουργείο επιμένει για ένα χρόνο τώρα στη Διακομματική Επιτροπή Προμηθειών του Δημοσίου να γίνει η προμήθεια με τις πιο ακριβές τιμές από μια συγκεκριμένη εταιρία, παρά την αντίθετη άποψη των εκπροσώπων τριών πολιτικών κομμάτων στην επιτροπή (ΚΚΕ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ). Προηγουμένως του ΥΕΝ "φρόντισε" να αποκλείσει για τυπικούς λόγους και ουσιαστικά παράτυπα όλες τις άλλες εταιρίες. Αυτή τη σκανδαλώδη πρακτική το υπουργείο είχε ξανακάνει πριν 4 - 5 χρόνια όπου και τότε επιχείρησε να προμηθευτεί τα ελικόπτερα από τη συγκεκριμένη εταιρία".

Ο Στρατής Κόρακας καταλήγει ερωτώντας τον πρωθυπουργό, εάν η κυβέρνηση επιμένει σε αυτή τη σκανδαλώδη εύνοια προς τη συγκεκριμένη εταιρία παρά την αντίθεση τριών πολιτικών κομμάτων.

Ευχολόγια κατά της εγκληματικότητας

Αντί για ριζικό εκδημοκρατισμό και αναπροσανατολισμό της δράσης της Αστυνομίας, έτσι ώστε να απελευθερωθούν δυνάμεις για την ουσιαστική αντιμετώπιση του εγκλήματος, ο υπουργός καλεί τους αξιωματικούς να βγαίνουν περιπολίες...

Στους αξιωματικούς της Αστυνομίας πέταξε το "μπαλάκι" για την πάταξη της εγκληματικότητας η κυβέρνηση, διαμηνύοντάς τους μέσω του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Ρωμαίου,κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης ανωτάτων και ανωτέρων αξιωματικών από όλη την Ελλάδα, ότι δεν μπορεί να επικαλούνται πλέον την έλλειψη δύναμης ή τα χρόνια προβλήματα της Αστυνομίας, όταν δεν ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους! Αμεσος στόχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης είναι οι αστυνομικές περιπολίες, αλλά για την επίτευξή του, όπως είναι φυσικό, δεν αρκούν τα ευχολόγια. Τον ίδιο στόχο επαναλάμβαναν και άλλοι υπουργοί Δημόσιας Τάξης, χωρίς, τελικά, να τον πετύχουν.

Το μεγάλο ζητούμενο για την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας του πολίτη, όπως έχει επισημάνει πολλές φορές ο "Ρ", είναι ο ριζικός εκδημοκρατισμός και ο αναπροσανατολισμός της δράσης της Ελληνικής Αστυνομίας, που είναι ένα από τα πιο πολυπληθή σώματα της Ευρώπης, σε σύγκριση με τον πληθυσμό της χώρας. Αυτά τα καίριας σημασίας θέματα δεν απασχολούν, όμως, την κυβέρνηση, ούτε τέθηκαν στη χτεσινή σύσκεψη με τόλμη και παρρησία από τους αποδέκτες των νουθεσιών του υπουργού, αν και γίνεται όλο και πιο φανερό ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων. Το μέγεθος της αποτυχίας του σημερινού συστήματος αστυνόμευσης εμφανίζεται σε όλο του το μεγαλείο, όταν λάβει κανείς υπόψη του και το γεγονός ότι από το σύνολο των 42.000 και πλέον αστυνομικών, μόνο οι μισοί διατίθενται για καθήκοντα γενικής αστυνόμευσης σε ολόκληρη τη χώρα. Επίσης προκλητικό είναι και το ότι από το σύνολο των 17.000 αστυνομικών που υπηρετούν στο Λεκανοπέδιο σήμερα, δεν κάνουν περιπολίες ούτε 1.000 αστυφύλακες! Οι υπηρεσίες Ασφαλείας (δίωξη ναρκωτικών, εγκλημάτων κατά ζωής κλπ.) δε συγκεντρώνουν όλες μαζί το προσωπικό που υπηρετεί, για παράδειγμα, στα ΜΑΤ (1.700) και η δύναμή τους είναι αρκετά μικρότερη από τη δύναμη που διατίθεται συνολικά σε μέτρα τάξης κατά τη διάρκεια λαϊκών κινητοποιήσεων και συγκεντρώσεων των εργαζομένων. Μια άλλη νευραλγική υπηρεσία, η Αμεση Δράση με 1.400 αστυνομικούς, έχει στη διάθεσή της μόνο 50 περιπολικά για ολόκληρο το Λεκανοπέδιο...

Περιπολίες ...αξιωματικών

Ανοίγοντας τη συζήτηση, ο Γ. Ρωμαίος επισήμανε ότι η εικόνα της Αστυνομίας σκιάζεται από την αύξηση της εγκληματικότητας. "Οι πολίτες, είπε, ανησυχούν δικαιολογημένα και οφείλουμε να αποκαταστήσουμε το αίσθημα ασφαλείας και το κύρος της αστυνομίας. Οχι με λόγια, αλλά με έργα".

Ο στόχος αυτός, κατά τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, θα επιτευχθεί με τη διαρκή δράση όλου του αστυνομικού προσωπικού και με τον καλύτερο συντονισμό των αστυνομικών υπηρεσιών. "Ολοι οι αστυνομικοί στους δρόμους", έριξε το σύνθημα ο Γ. Ρωμαίος, καλώντας τους αξιωματικούς να ανταποκριθούν πρώτοι σε αυτό, αρχίζοντας οι ίδιοι, ανεξαρτήτως βαθμού, τις περιπολίες. Στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αναφέρθηκαν επίσης ο αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. αντιστράτηγος Β. Βασιλόπουλος, ο υπαρχηγός Ι. Γεωργακόπουλος και ο νέος αστυνομικός διευθυντής Αττικής Π. Γεωργακόπουλος, ο οποίος μίλησε για ημερήσιες και νυχτερινές εξορμήσεις περίπου από 1.000 αστυνομικούς που θα "χτενίζουν" διαφορετικές περιοχές της πρωτεύουσας, σε μια προσπάθεια αναχαίτισης της εγκληματικότητας. Περιπολίες, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να κάνουν οι νέοι αστυφύλακες που αναλαμβάνουν δράση τις προσεχείς μέρες, αστυνομικοί που απασχολούνται σε μέτρα τάξης, καθώς και άνδρες των επιτελείων. Οι σχεδιασμοί αυτοί έχουν βέβαια ακουστεί πολλές φορές κατά το παρελθόν και όταν εφαρμόστηκαν δεν είχαν διάρκεια.

Οι αλλοδαποί

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η αντιμετώπιση των αλλοδαπών και η εγκληματικότητα που αποδίδεται σε αυτούς. Πολλοί ζήτησαν από τον υπουργό να διευκρινιστεί, αν πρέπει να συνεχιστούν οι απελάσεις, αφού με τα Προεδρικά Διατάγματα για τη χορήγηση αδειών παραμονής και εργασίας, έχουν σταματήσει οι επιχειρήσεις - "σκούπα" και οι απελάσεις. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι η Αστυνομία πρέπει να συνεχίσει τους επιλεκτικούς ελέγχους με σαφή προσανατολισμό τη σύλληψη των κακοποιών και όχι το διωγμό των λαθρομεταναστών. Ζήτησε, μάλιστα, να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην καλλιεργηθεί από την ίδια την Αστυνομία ένα κλίμα ξενοφοβίας και ρατσισμού. "Δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν την άποψη ότι για όλα φταίνε οι αλλοδαποί",είπε ο υπουργός.

Η Ενωση Αττικής

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, με ανακοίνωσή της, σημειώνει εξάλλου για το θέμα ότι "οι Ελληνες αστυνομικοί δίνουν καθημερινά τη μάχη απέναντι σε κάθε μορφή εγκληματικής δραστηριότητας, εργαζόμενοι πέραν από τις προβλεπόμενες ώρες εργασίας και μέσα στα όρια του καλώς νοούμενου καθήκοντος, επιδεικνύοντας υπομονή, ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ζήλο, παρότι για το δύσκολο έργο που επιτελούν δεν αμείβονται όπως θα έπρεπε". Το σωματείο προτείνει να αρχίσουν οι απελάσεις εκείνων που στερούνται τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, να ενισχυθούν οι μάχιμες υπηρεσίες με προσωπικό και μέσα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η προληπτική - κατασταλτική αστυνόμευση και να ενισχυθούν άμεσα οι υπηρεσίες της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (δακτυλοσκόπηση, εξερεύνηση κλπ.).

Φρένο στον "εκτροχιασμό" του ΟΣΕ

Την επανεξέταση όλων των αποφάσεων της διοίκησης του ΟΣΕ το τελευταίο διάστημα, για περικοπές δρομολογίων και τοπικών γραμμών, κλείσιμο σταθμών και γραφείων, καθώς και για περικοπή και κατάργηση βαρδιών, ζητά ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής.

Σε Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή, επισημαίνει ότι πριν στεγνώσει το μελάνι της γνωστής κυβερνητικής τροπολογίας για τις ΔΕΚΟ, διοίκηση και γενική διεύθυνση στον ΟΣΕ, με τη μέθοδο του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν", επιδιώκουν με ταχύρυθμες διαδικασίες να συρρικνώσουν το σιδηρόδρομο και να επιβάλουν αντιδραστικές τομές στις εργασιακές σχέσεις. Ειδικότερα, σημειώνει ότι η περικοπή δρομολογίων και τοπικών γραμμών, το κλείσιμο σταθμών και γραφείων εμπορευμάτων και εισιτηρίων, η κατάργηση των κεντρικών σταθμαρχών και του 7ημέρου στις επιθεωρήσεις, η περικοπή και κατάργηση βαρδιών, η κατάργηση του εποπτικού ελέγχου στις αμαξοστοιχίες το Σαββατοκύριακο, ο ορισμός κυκλωμάτων εργασίας κατά παράβαση του Κανονισμού Εργασίας - Αναπαύσεων Προσωπικού και οι τροποποιήσεις στους Πίνακες Ωρών Εργασίας, χωρίς διάλογο, είναι ενέργειες που οδηγούν: Στη συρρίκνωση του σιδηροδρομικού δικτύου και του μεταφορικού έργου, στη μείωση των εσόδων του ΟΣΕ, της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών και της ομαλής λειτουργίας του Οργανισμού, καθώς και στην επιβάρυνση των εργαζομένων, με πρόσθετη απασχόληση και μείωση του εισοδήματός τους.

Ο Ν. Γκατζής,ρωτά τον υπουργό Μεταφορών - Επικοινωνιών αν θα επανεξεταστούν οι παραπάνω αποφάσεις, που προκαλούν δυσμενείς επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο των εργαζομένων, αλλά και το ίδιο το μέλλον του ΟΣΕ.

Τον Οχτώβρη η τελευταία δίκη του Γ. Μπαλάφα

Αναβλήθηκε για τις 26-10-98 η τελευταία δίκη με κατηγορούμενο τον Γ. Μπαλάφα και συγκατηγορούμενή του, αυτή τη φορά, την σύντροφό του Βασιλική Μίχου. Η περίφημη "υπόθεση Καπανδριτίου" επρόκειτο να εκδικαστεί χτες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, που συνεδρίασε στη δικαστική αίθουσα των γυναικείων Φυλακών Κορυδαλλού, αλλά λόγοι υγείας δεν επέτρεψαν στην Β. Μίχου να είναι παρούσα. Κώλυμα υπήρξε και στο πρόσωπο του συνηγόρου υπεράσπισης Βασ. Αλεξανδρή.

Το κατηγορητήριο στη συγκεκριμένη περίπτωση περιλαμβάνει τρία πιστόλια και 6,5 κιλά χασίς, που "βρέθηκαν" μετά τη σύλληψη του ζευγαριού στις 30-11-1992, στο σπίτι όπου αυτό έμενε στο Καπανδρίτι. Ο Γ. Μπαλάφας έχει από την αρχή καταγγείλει την υπόθεση σαν μια ακόμα πτυχή της σκευωρίας των διωκτικών αρχών εις βάρος του. Κραυγαλέα αυθαιρεσία των ίδιων αρχών αποτελεί η απόδοση της κατηγορίας της "υπόθαλψης εγκληματία" στη Β. Μίχου, αφού μετατρέπει τις προσωπικές σχέσεις σε ποινικό αδίκημα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ