ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
Σελ. /28
«Στους δρόμους του αγώνα κερδίζει η ζωή!»

«-Πού είναι οι μαθητές; - Στους δρόμους είναι οι μαθητές, του κράτους οι ευθύνες δολοφονικές». Ενα από τα συνθήματα που ακούστηκαν και πάλι χτες δυνατά από τα πολύχρωμα μαθητικά και φοιτητικά μπλοκ στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας το «παρών» τους στις παλλαϊκές διεκδικήσεις.

«'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ανέγραφε το ψηλό πανό των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας στην κεφαλή των φοιτητικών μπλοκ που μαζικότατα έδωσαν για άλλη μια φορά το «παρών» στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια και περνούσαν για πολλή ώρα, το ένα μετά το άλλο, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο, τη Φιλοσοφική, το ΠαΔΑ κ.λπ.

«Βρισκόμαστε εδώ με τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους και τους αυριανούς μας συναδέλφους, γιατί το να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα είναι υπόθεση και των φοιτητών και όλου του λαϊκού κινήματος. Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία, στο κράτος», εξηγεί ο Στράτος από το Ιστορικό - Αρχαιολογικό και μας μεταφέρει το κλίμα από τα πανεπιστήμια της Αθήνας: «Στις σχολές συνεχίζει να συζητιέται και να προβληματίζει το θέμα, όπως και σε όλη την κοινωνία. Η οργή πλέον έχει γίνει ένα τεράστιο "γιατί;" και συζητιέται γιατί έγινε το έγκλημα, ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι, ποιος πρέπει να καταδικαστεί. Κι εμείς με τον αγώνα μας φωτίζουμε τον δρόμο γι' αυτά ακριβώς».

Αντίστοιχα, πίσω από τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που απηύθυνε πλατύ κάλεσμα, με κλειστά σχολεία ή αποχές, στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των γονιών τους, οι μαθητές φώναξαν ξανά πως «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» προς όσους αντιμετωπίζουν την ασφάλεια σαν κόστος και «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» προς όσους απολαμβάνουν «Κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το αίμα».

Παρότι η φωνή τους είχε βραχνιάσει από τα συνθήματα, ο Μιχάλης από Λύκειο της Γκράβας δήλωνε ότι είναι εκεί για να γίνει «η φωνή των νεκρών» και μας απαριθμεί τις πρωτοβουλίες που ξεδιπλώθηκαν στο σχολείο. Μεταφέροντας το κλίμα που εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ο Βαγγέλης από το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης σχολιάζει τη δυναμική παρουσία, για μία ακόμα φορά, σχολείων από την περιοχή του και μας υπενθυμίζει ότι «οι μαθητές έχουμε μάθει σε κάθε συνθήκη, όπως στην πανδημία, να βγαίνουμε στους δρόμους, να διεκδικούμε τα αυτονόητα, πόσο μάλλον σε αυτό το έγκλημα» και ότι «δεν θα σταματήσουμε εδώ».

«Δεν θέλω να ζω από τύχη», το αποστομωτικό μήνυμα σε μια πικέτα δήλωνε την αγωνία και την οργή για τη γύμνια σε μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τα «εισιτήρια χωρίς επιστροφή» με σφραγίδα έκδοσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και με κόστος «τις ζωές μας» ήταν κολλημένα πάνω στα ρούχα, ενώ το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής δήλωνε ότι «Ολων των νεκρών γινόμαστε η φωνή, στους δρόμους του αγώνα κερδίζει η ζωή». Αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα απέπνεαν για μία ακόμα φορά οι μαθητές, αποσπώντας χειροκροτήματα, με άλλους να συντονίζονται στα συνθήματά τους καθώς η πορεία περνούσε ανάμεσά τους.

Απάντηση στον αυταρχισμό κυβέρνησης και διευθυντών

Η μαχητική αυτή παρουσία έδινε και έμπρακτη απάντηση σε όσους προσπάθησαν να σταθούν εμπόδιο στον μαθητικό αναβρασμό τον οποίο προκάλεσε το δυστύχημα στα Τέμπη. Και χθες και τις προηγούμενες μέρες δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που σε υπό κατάληψη σχολεία ενεργοποιήθηκε η απαράδεκτη πρόβλεψη για τηλεκπαίδευση, με απουσίες από διευθύνσεις Γυμνασίων και Λυκείων, ακόμα και σε μέρες απεργίας. Αντιμέτωποι ακόμα και με αποβολές ήρθαν μαθητές που συμμετείχαν στις συγκινητικές πρωτοβουλίες να σχηματίσουν με τις τσάντες τους συνθήματα σε σχολικές αυλές. Μαζική κινητοποίηση μπροστά στο δημαρχείο πραγματοποίησαν προχτές οι μαθητές του Λυκείου Ραφήνας, αντιδρώντας στο σπάσιμο της κατάληψής τους από τον δήμαρχο, ενώ μαθητές σε Γυμνάσιο του Ιλίου, όταν ζητήθηκαν τα ονόματα όσων συμμετέχουν στην κατάληψη, απάντησαν φωνάζοντας τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη.

Στημένη και απροκάλυπτη επίθεση των δυνάμεων καταστολής

Κουκουλοφόροι παρέα με τα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη
Κουκουλοφόροι παρέα με τα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη
Στην καταστολή κατέφυγε και χθες η κυβέρνηση, επιστρατεύοντας τη συντονισμένη δράση των ΜΑΤ και διάφορων ομάδων και μηχανισμών ενάντια στους χιλιάδες διαδηλωτές που συμμετείχαν στα ογκώδη συλλαλητήρια.

Θυμίζουμε ότι οι κατασταλτικοί μηχανισμοί είχαν επιχειρήσει ανεπιτυχώς να χτυπήσουν και τις προηγούμενες μεγάλες διαδηλώσεις στην Αθήνα, επιστρατεύοντας την ωμή βία και αξιοποιώντας στημένα σκηνικά με κουκουλοφόρους ως πρόσχημα.

Μάλιστα, μέχρι και η πρεσβεία των ΗΠΑ είχε αναλάβει να προϊδεάσει για «επεισόδια», στέλνοντας μηνύματα σε Αμερικανούς πολίτες να προσέχουν και να μην κυκλοφορούν κοντά σε διαδηλώσεις γιατί «θα πέσουν δακρυγόνα».

Κοντά στα παραπάνω η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά έκλεισε σταθμούς του μετρό για να βάλει εμπόδια στις μετακινήσεις, ενώ μόλις προχθές επιχείρησε μια άθλια προβοκάτσια παραποιώντας δικαστική απόφαση για να δημιουργήσει εντυπώσεις ότι η απεργία είναι «παράνομη».

Απρόκλητες επιθέσεις των δυνάμεων καταστολής

Βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τα χθεσινά συλλαλητήρια, καταγράφουν διμοιρίες των ΜΑΤ να επιτίθενται αναίτια σε μπλοκ διαδηλωτών, με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων και κρότου λάμψης στην κάτω μεριά της πλατείας Συντάγματος, κόβοντας τη διαδήλωση που ανέβαινε από την Σταδίου.

ΜΑΤ χτυπούν μπλοκ διαδηλωτών στο Σύνταγμα
ΜΑΤ χτυπούν μπλοκ διαδηλωτών στο Σύνταγμα
Μάλιστα τη διαδήλωση αυτή την ακολούθησαν οι δυνάμεις καταστολής σε όλη την Πανεπιστημίου, κυνηγώντας την αναίτια μέχρι που τη χτύπησαν όταν έφτανε μέσω της Πατησίων στην Κάνιγγος. Προκλητική είναι μάλιστα η στάση διμοιριών που φαίνονται να χτυπούν με μανία με τις ασπίδες τους και να ψεκάζουν διαδηλωτές που διαμαρτύρονται στην Πατησίων.

Αλλο βίντεο καταγράφει βαρύ γερανοφόρο όχημα της Αστυνομίας να κάνει επικίνδυνους ελιγμούς με μεγάλη ταχύτητα στην Ακαδημίας σαρώνοντας στο πέρασμά του κάδους απορριμμάτων, με κίνδυνο να χτυπήσει άτομα που κινούνταν στο σημείο.

«Χέρι - Χέρι» κουκουλοφόροι και ΜΑΤ!

Στο μεταξύ, αποκαλυπτικές είναι οι φωτογραφίες που δείχνουν μπουλούκια κουκουλοφόρων να χαριεντίζονται με άνδρες των ΜΑΤ, προκαλώντας έντονα ερωτηματικά. Πιο συγκεκριμένα φωτογραφίες δείχνουν τέτοιους τύπους να κοντοστέκονται πλάι πλάι με τις διμοιρίες στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (στη συμβολή των οδών Εγνατίας και Μητροπολίτου Γενναδίου), χτες, την ώρα που ήταν σε εξέλιξη οι απεργιακές συγκεντρώσεις. Οι φωτογραφίες απαθανατίζουν μια ομάδα ατόμων που φορούν κουκούλες και σακίδια, ενώ ένας από αυτούς έχει δεμένο ακόμα και πυροσβεστήρα πάνω του!

Προφανώς βρίσκονταν σε διατεταγμένη αποστολή ενάντια στο απεργιακό συλλαλητήριο, όπως κάνουν συνήθως οι δυνάμεις καταστολής, είτε με στολή είτε χωρίς στολή...

ΚΚΕ: Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι θα ανακόψουν το ποτάμι της λαϊκής οργής!

«Για μια ακόμη φορά, απέναντι στις μαζικές λαϊκές και νεολαιίστικες κινητοποιήσεις και τις απεργιακές συγκεντρώσεις επιστρατεύθηκαν από την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της η καταστολή, οι προβοκάτσιες, η συκοφαντία.

Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου, με ΜΑΤ έξω από χώρους δουλειάς, με κουκουλοφόρους πίσω από ΜΑΤ σε διατεταγμένη υπηρεσία στη Θεσσαλονίκη, με την αναίτια κι απρόκλητη επίθεση σε διαδηλωτές στην Αθήνα και σε συντονισμό με τη δράση προβοκατόρικων μηχανισμών, με οχήματα της αστυνομίας να πέφτουν με δολοφονικό τρόπο πάνω σε διαδηλωτές, είναι ενδεικτικά ενός κράτους που είναι ικανό να επιστρατεύει μέσα και μηχανισμούς καταστολής, αλλά εντελώς ανίκανο να προστατεύσει την ανθρώπινη ζωή. Ματαιοπονούν όσοι νομίζουν ότι με τέτοιες πρακτικές θα ανακόψουν το ποτάμι της οργής του λαού και της νεολαίας. Η απάντηση που θα πάρουν θα είναι ακόμη πιο μαχητική».

ΣΕΠΟΛΙΑ - ΚΟΛΩΝΟΣ - ΡΟΥΦ
Μέτρα για τις αφύλακτες διαβάσεις απαιτούν οι κάτοικοι

Κινητοποίηση αύριο από συλλόγους και μαζικούς φορείς

Κινητοποίηση αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στη συμβολή Ιεράς Οδού και Κωνσταντινουπόλεως διοργανώνουν σύλλογοι και μαζικοί φορείς από την 3η και 4η Δημοτική Κοινότητα της Αθήνας. Πρόκειται για γειτονιές τις οποίες διασχίζει χωρίζοντας στη μέση ο σιδηρόδρομος, με αποτέλεσμα να θρηνούν διαρκώς θύματα από δυστυχήματα. Μάλιστα, μόνο τα χρόνια 2017-2022 έχουν σκοτωθεί 5 άνθρωποι.

Στην κινητοποίηση μέχρι στιγμής καλούν ο Εκπολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος Σεπολίων «Η Αναγέννηση», ο Σύλλογος Κατοίκων Κεραμικού - Γκάζι - Ρουφ «Μ. Αλέξανδρος», Επιτροπές Αγώνα Ταξί, η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων - Κολωνού (μέλος ΟΓΕ) και η Ενωση Γονέων της 4ης Δημοτικής Κοινότητας.

Οπως σημειώνουν στο κάλεσμά τους: «Δεν πρέπει να ξεχάσουμε αυτό το έγκλημα (...) Γιατί οι ζωές μας και οι ζωές των παιδιών μας δεν κοστολογούνται! Γιατί αν δεν γίνουμε η φωνή όλων των νεκρών θα επιτρέψουμε να επικρατήσει η σιωπή και η ανοχή που επιδιώκουν αυτοί που ευθύνονται! Γιατί θρηνούμε τους επιβάτες στα Τέμπη αλλά και τις νεκρές γειτόνισσες και γείτονες στις διαβάσεις σε Σεπόλια, Κολωνό, Βοτανικό και δεν θέλουμε να περιμένουμε το επόμενο θύμα! Γιατί η προστασία της ανθρώπινης ζωής και τα μέτρα ασφαλείας είναι πιο σημαντικά από τα κόστη, τα κέρδη και τις ζημιές που μετράνε οι κυβερνήσεις και οι εταιρείες!».

Οι φορείς απαιτούν άμεσα μέτρα ασφαλούς διέλευσης στις αφύλακτες διαβάσεις, ηχητικές και φωτεινές σημάνσεις, πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με δικαιώματα, εξειδικευμένα μέτρα για τα ΑμεΑ - εξασφάλιση ορατότητας και καθαριότητας. Ακόμα, την επιτάχυνση των έργων της υπογειοποίησης των σιδηροδρομικών γραμμών στα Σεπόλια και τη λήψη μέτρων από κυβέρνηση και δημοτική αρχή για τα προβλήματα όχλησης, ασφάλειας και διατάραξης της καθημερινότητας σε κάτοικους και επαγγελματίες.

ΛΑΟΘΑΛΑΣΣΑ ΣΤΟ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ