Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οποια πέτρα

Σήραγγες χωρίς μέτρα πυρασφάλειας, 3.000 γέφυρες χωρίς έλεγχο εδώ και δεκαετίες, λιμενάρχες που προειδοποιούν για ακατάλληλα λιμάνια, ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που «χτυπάνε καμπάνα» για τις τεράστιες ελλείψεις στην ασφάλεια των μεταφορών, σχολεία χωρίς αντισεισμικούς ελέγχους εδώ και 30 χρόνια, σιδηροδρομικοί που δουλεύουν 9ήμερα χωρίς ρεπό. Είναι μερικές μόνο από τις ειδήσεις που κατέκλυσαν την ειδησεογραφία στη σκιά του προδιαγεγραμμένου εγκλήματος στα Τέμπη. Αλήθεια όμως: Παντού όπου συμβαίνουν όλα αυτά, φταίνε τα «ανθρώπινα λάθη», όπως λέει η κυβέρνηση της ΝΔ και όπως έλεγε προηγουμένως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ; Και πώς, αλήθεια, το «αργοκίνητο» αστικό κράτος μοίραζε όλες τις προηγούμενες δεκαετίες με ταχύτητες - αστραπή τα διάφορα «πακέτα» στους επιχειρηματικούς ομίλους, «έκοβε κι έραβε» τη νομοθεσία στα μέτρα τους για να φτιάξουν τέτοιες ακατάλληλες, όπως αποδεικνύεται σήμερα, υποδομές; Κι αν ο χρόνος τις έχει επιβαρύνει, γιατί δεν επισκευάζονται και δεν συντηρούνται πριν αποτελέσουν κίνδυνο για τον λαό; Η απάντηση είναι απλή: Οποια πέτρα κι αν σηκώσεις θα βρεις από κάτω το καπιταλιστικό κέρδος, που βάζει τις υποδομές και την ασφάλεια του λαού στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για το κεφάλαιο, ενώ σήμερα υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να καλυφθούν οι λαϊκές ανάγκες σε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές. Οσο όμως επιβιώνει αυτό το βάρβαρο σύστημα, η πολιτική του κέρδους, τόσο θα αναπαράγονται οι αιτίες που προετοιμάζουν τα επόμενα «Τέμπη».

Χορηγός

Αφού πρώτα «έσκασε» από κέρδη με το εμβόλιο για τον κορονοϊό, η «Pfizer» ανακοίνωσε την εξαγορά της φαρμακοβιομηχανίας «Seagen Inc», με τίμημα 43 δισ. δολάρια, επενδύοντας σε φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου, που η πώλησή τους απέφερε στην «Seagen» περισσότερα από 2 δισ. δολάρια το 2022. Η «Pfizer» μυρίστηκε κέρδος στα πανάκριβα αντικαρκινικά φάρμακα και επένδυσε πολλά από τα χρήματα που κέρδισε την περίοδο της πανδημίας, από τις κρατικές παραγγελίες για το εμβόλιο του κορονοϊού. Το φάρμακο - εμπόρευμα, με «γερές πλάτες» από το κράτος, εξασφαλίζει στα μεγαθήρια τεράστια κερδοφορία, την ώρα που στην αγορά είτε λείπουν φάρμακα, είτε οι ασθενείς εκβιάζονται να τα πληρώσουν ακριβότερα, για να συμφέρει η πώλησή τους τα μονοπώλια. Κι ενώ οι επενδύσεις των φαρμακοβιομηχανιών κοντεύουν να επισκιάσουν τα ΑΕΠ ολόκληρων χωρών, ο υπουργός Υγείας της Γερμανίας τις καλεί «να συνεισφέρουν εθελοντικά σε ένα κοινό Ταμείο για την έρευνα», λέγοντας πως αυτό θα ήταν «κάτι παραπάνω από μια κίνηση καλής θέλησης, αλλά κάτι που θα έπρεπε να το αναμένουμε»! Μιλάμε, δηλαδή, για ...παρακάλια στα φαρμακευτικά μεγαθήρια να αποδώσουν (με το αζημίωτο) ένα μέρος της τρελής κερδοφορίας τους στην περαιτέρω έρευνα για θεραπείες που θα μπορούσαν να σώσουν ζωές. Οσο για το κράτος; Επιβεβαιώνεται, για άλλη μια φορά, ο ρόλος του ως χορηγού των μονοπωλίων, τροχονόμου των ανταγωνιστικών συμφερόντων τους και ...επιλεκτικά απόντος όταν πρόκειται για τις ανάγκες του λαού σε δωρεάν και σύγχρονη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αλληλουχία

«Αλληλουχία λαθών» είναι και επισήμως το κυβερνητικό πόρισμα που παρουσίασε ο Γεραπετρίτης στη Βουλή, κλιμακώνοντας την άθλια προσπάθεια να συγκαλυφθεί η πολιτική της «απελευθέρωσης» και ιδιωτικοποίησης του σιδηρόδρομου, που βάζει τη ζωή του λαού στο ζύγι του «κόστους - οφέλους» για τα κέρδη του κεφαλαίου. Την ίδια ώρα, κάτι «υπόλοιπα» τύπου Ψαριανού μάς ανέλυαν ότι καμία σχέση δεν έχει η ιδιωτικοποίηση - που έσπασε σε χίλια κομμάτια τον ΟΣΕ, υποβαθμίζοντας περαιτέρω και την ασφάλεια - αλλά φταίει το «σάπιο Δημόσιο» που δεν αξιολογείται! Κάνει γαργάρα ότι ο ΟΣΕ, τον οποίο υπονοεί, ήταν «αξιολογημένος» και «πιστοποιημένος» από ένα τσούρμο εξωτερικούς συνεργάτες, με κριτήριο όμως όχι την ασφάλεια και τις ανάγκες των επιβατών, αλλά την πολιτική και τα «στάνταρ» της «απελευθέρωσης». Κανείς δεν ξεχνάει άλλωστε ότι και στα πλοία, τις πιστοποιήσεις και τις αξιολογήσεις τις κάνουν ιδιωτικοί νηογνώμονες, με αποτέλεσμα ο ελέγχων να είναι και ελεγχόμενος... Να λοιπόν ποιος ευθύνεται για το έγκλημα: Το σάπιο κράτος των ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, που υπηρετεί την κερδοφορία των ομίλων. Δεν είναι όμως μόνο οι Νεοδημοκράτες που πετάνε την μπάλα στην εξέδρα σε ό,τι αφορά τις ευθύνες για το έγκλημα. Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλ. Τσίπρα στη συνέντευξη της περασμένης Τρίτης να μιλάει για «ανθρωπογενή» καταστροφή, δίνοντας την πιο βολική πάσα στην κυβέρνηση. Με δυο λόγια, η «αλληλουχία» της συγκάλυψης σε πλήρη εξέλιξη. Και απέναντι, ο μόνος που μπορεί να σπάσει αυτή την αλυσίδα είναι ο λαός, δυναμώνοντας τον αγώνα για προστασία της ζωής του, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους.

Αρρώστια

Αθλιότητα χωρίς πάτο: Ισραηλινοί έμποροι όπλων και ενεργειακοί όμιλοι υπογράφουν ως «σπόνσορες» την πρόσκληση που έστειλε η ελληνική πρεσβεία στο Ισραήλ για τη δεξίωση που θα δώσει σε ξένους διπλωμάτες και αξιωματούχους με αφορμή την επέτειο της 25ης Μαρτίου. Η κυβέρνηση δεν αφήνει τίποτα στη φαντασία για το τι εννοεί όταν μιλάει για «εθνικούς» στόχους και «συμμαχίες», όπως αυτή με το κράτος - δολοφόνο και τους επιχειρηματικούς ομίλους του Ισραήλ. Σχέσεις που αναβαθμίζονται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με όλες τις κυβερνήσεις (ΝΔ - ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ). Ισως πάλι να ήθελαν μέρα που είναι να γιορτάσουν «αντισυμβατικά» την επέτειο, αποτίοντας φόρο τιμής στις σημερινές «Ιερές συμμαχίες» απέναντι στους λαούς. Είτε έτσι είτε αλλιώς, το να γιορτάζεις τη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ελληνικού κράτους με «σπόνσορα» εκείνους που δολοφονούν τον Παλαιστινιακό λαό, στον αγώνα του να αποκτήσει πατρίδα, δεν «κουμπώνει» ούτε με την πιο αρρωστημένη φαντασία.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ