Παρασκευή 17 Μάρτη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ
«Στους δρόμους του αγώνα κερδίζει η ζωή!»

«-Πού είναι οι μαθητές; - Στους δρόμους είναι οι μαθητές, του κράτους οι ευθύνες δολοφονικές». Ενα από τα συνθήματα που ακούστηκαν και πάλι χτες δυνατά από τα πολύχρωμα μαθητικά και φοιτητικά μπλοκ στο κέντρο της Αθήνας, δηλώνοντας το «παρών» τους στις παλλαϊκές διεκδικήσεις.

«'Η τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» ανέγραφε το ψηλό πανό των Φοιτητικών Συλλόγων της Αθήνας στην κεφαλή των φοιτητικών μπλοκ που μαζικότατα έδωσαν για άλλη μια φορά το «παρών» στη μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση στα Προπύλαια και περνούσαν για πολλή ώρα, το ένα μετά το άλλο, από το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πάντειο, τη Φιλοσοφική, το ΠαΔΑ κ.λπ.

«Βρισκόμαστε εδώ με τους Φοιτητικούς μας Συλλόγους και τους αυριανούς μας συναδέλφους, γιατί το να μη συγκαλυφθεί το έγκλημα είναι υπόθεση και των φοιτητών και όλου του λαϊκού κινήματος. Ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες στην εταιρεία, στο κράτος», εξηγεί ο Στράτος από το Ιστορικό - Αρχαιολογικό και μας μεταφέρει το κλίμα από τα πανεπιστήμια της Αθήνας: «Στις σχολές συνεχίζει να συζητιέται και να προβληματίζει το θέμα, όπως και σε όλη την κοινωνία. Η οργή πλέον έχει γίνει ένα τεράστιο "γιατί;" και συζητιέται γιατί έγινε το έγκλημα, ποιοι είναι οι πραγματικοί ένοχοι, ποιος πρέπει να καταδικαστεί. Κι εμείς με τον αγώνα μας φωτίζουμε τον δρόμο γι' αυτά ακριβώς».


Αντίστοιχα, πίσω από τα πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας, που απηύθυνε πλατύ κάλεσμα, με κλειστά σχολεία ή αποχές, στο πλευρό των εκπαιδευτικών και των γονιών τους, οι μαθητές φώναξαν ξανά πως «Στέρεψαν τα δάκρυα και έγιναν οργή, η νέα γενιά δεν σας συγχωρεί» προς όσους αντιμετωπίζουν την ασφάλεια σαν κόστος και «Εσείς μετράτε κέρδη και ζημιές, εμείς μετράμε ανθρώπινες ζωές» προς όσους απολαμβάνουν «Κέρδη βαμμένα στων φοιτητών το αίμα».

Παρότι η φωνή τους είχε βραχνιάσει από τα συνθήματα, ο Μιχάλης από Λύκειο της Γκράβας δήλωνε ότι είναι εκεί για να γίνει «η φωνή των νεκρών» και μας απαριθμεί τις πρωτοβουλίες που ξεδιπλώθηκαν στο σχολείο. Μεταφέροντας το κλίμα που εκφράζει η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας, ο Βαγγέλης από το 2ο ΕΠΑΛ Νέας Σμύρνης σχολιάζει τη δυναμική παρουσία, για μία ακόμα φορά, σχολείων από την περιοχή του και μας υπενθυμίζει ότι «οι μαθητές έχουμε μάθει σε κάθε συνθήκη, όπως στην πανδημία, να βγαίνουμε στους δρόμους, να διεκδικούμε τα αυτονόητα, πόσο μάλλον σε αυτό το έγκλημα» και ότι «δεν θα σταματήσουμε εδώ».

«Δεν θέλω να ζω από τύχη», το αποστομωτικό μήνυμα σε μια πικέτα δήλωνε την αγωνία και την οργή για τη γύμνια σε μέτρα προστασίας της ανθρώπινης ζωής, τα «εισιτήρια χωρίς επιστροφή» με σφραγίδα έκδοσης ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ και με κόστος «τις ζωές μας» ήταν κολλημένα πάνω στα ρούχα, ενώ το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής δήλωνε ότι «Ολων των νεκρών γινόμαστε η φωνή, στους δρόμους του αγώνα κερδίζει η ζωή». Αυτό το ελπιδοφόρο μήνυμα απέπνεαν για μία ακόμα φορά οι μαθητές, αποσπώντας χειροκροτήματα, με άλλους να συντονίζονται στα συνθήματά τους καθώς η πορεία περνούσε ανάμεσά τους.

Απάντηση στον αυταρχισμό κυβέρνησης και διευθυντών


Η μαχητική αυτή παρουσία έδινε και έμπρακτη απάντηση σε όσους προσπάθησαν να σταθούν εμπόδιο στον μαθητικό αναβρασμό τον οποίο προκάλεσε το δυστύχημα στα Τέμπη. Και χθες και τις προηγούμενες μέρες δεν έλειψαν οι περιπτώσεις που σε υπό κατάληψη σχολεία ενεργοποιήθηκε η απαράδεκτη πρόβλεψη για τηλεκπαίδευση, με απουσίες από διευθύνσεις Γυμνασίων και Λυκείων, ακόμα και σε μέρες απεργίας. Αντιμέτωποι ακόμα και με αποβολές ήρθαν μαθητές που συμμετείχαν στις συγκινητικές πρωτοβουλίες να σχηματίσουν με τις τσάντες τους συνθήματα σε σχολικές αυλές. Μαζική κινητοποίηση μπροστά στο δημαρχείο πραγματοποίησαν προχτές οι μαθητές του Λυκείου Ραφήνας, αντιδρώντας στο σπάσιμο της κατάληψής τους από τον δήμαρχο, ενώ μαθητές σε Γυμνάσιο του Ιλίου, όταν ζητήθηκαν τα ονόματα όσων συμμετέχουν στην κατάληψη, απάντησαν φωνάζοντας τα ονόματα των νεκρών στα Τέμπη.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ