ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Σήμερα η σύσκεψη με μαθητές ΕΠΑΛ

Σύσκεψη για τη συγκρότηση Γραμματείας Επαγγελματικών Λυκείων διοργανώνει το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας που ήδη έχει απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ, τα 5μελή και τα 15μελή τους να συμμετάσχουν. Η σύσκεψη γίνεται σήμερα στις 6.30 το απόγευμα στο Στέκι Εργαζομένων και Νεολαίας (Πατησίων 252).

«Δεν το βάζουμε κάτω! Οι μαθητές από τα ΕΠΑΛ συντονίζουμε και οργανώνουμε τον αγώνα που έχουμε ανάγκη! Εναν αγώνα που θα έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματα μας στη δουλειά και τη μόρφωσή μας, έναν αγώνα με αντοχή και διάρκεια, στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ. Δε συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο. Διεκδικούμε τις ανάγκες μας. Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΣΑΣΑ απευθυνόμενο στους μαθητές των ΕΠΑΛ.

ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
«Τα παπαγαλάκια του κεφαλαίου στο πανεπιστήμιο»!

Ανακοίνωση της Γραμματείας Αττικής του ΜΑΣ για διημερίδα στο ΤΕΙ Αθήνας για την επιχειρηματικότητα

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα, στο ΤΕΙ Αθήνας, διημερίδα της Μονάδας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του ιδρύματος με το χαρακτηριστικό τίτλο «Καινοτόμος επιχειρηματικότητα - Στόχος και διέξοδος στην κρίση» και απευθύνεται, όπως αναφέρεται στη σχετική πρόσκληση, «κατά προτεραιότητα στους φοιτητές και τους αποφοίτους του ΤΕΙ Αθήνας».

Η Γραμματεία Αττικής του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών εξέδωσε ανακοίνωση για τη διημερίδα και έκανε εξόρμηση στο χώρο που διεξάγεται, αποκαλύπτοντας στους σπουδαστές το περιεχόμενο και τα ιδεολογήματα τέτοιων πρωτοβουλιών. Στην ανακοίνωση τονίζει:

«Οι συμμετέχοντες (σ.σ. στη διημερίδα), γνωστοί για το ρόλο τους, έχοντας υπογράψει και προωθήσει στο ΤΕΙ όλες τις αναδιαρθρώσεις που έχουν κυριολεκτικά τσακίσει το δικαίωμα των σπουδαστών από λαϊκές οικογένειες για σπουδές και δουλειά με δικαιώματα, ανταμώνουν με εκπροσώπους και συμβούλους επιχειρήσεων για να προωθήσουν την πιο άθλια προπαγάνδα, να σπείρουν αυταπάτες, να καθυποτάξουν συνειδήσεις. Παίρνουν θέση δίπλα στα παπαγαλάκια του κεφαλαίου, της συγκυβέρνησης, της ΕΕ και της τρόικας.

Το ψέμα: "Η διέξοδος από την κρίση και η προοπτική για τη νεολαία βρίσκονται στην καπιταλιστική ανάκαμψη, στην αναζήτηση της ευκαιρίας για ατομική ανέλιξη, στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του κεφαλαίου. Η κρίση γεννά ευκαιρίες για όσους είναι ικανοί, τολμηροί και καινοτόμοι. Ο νέος, σήμερα, αν ξεπεράσει παρωχημένες αντιλήψεις, προσαρμοστεί στα σύγχρονα δεδομένα κι έχει τα κατάλληλα εφόδια και προσόντα, μπορεί να χτίσει το μέλλον του".

Η αλήθεια: Η νεολαία δέχεται αλλεπάλληλα συντριπτικά χτυπήματα στη ζωή, στις σπουδές και το μέλλον της. Ο εφιάλτης της ανεργίας έχει χτυπήσει την πόρτα κάθε λαϊκής οικογένειας, πάνω από 1 εκατομμύριο είναι οι επίσημα καταγεγραμμένοι άνεργοι, ένας στους δύο νέους είναι στις ουρές των ανέργων. Για όσους καταφέρουν να βρουν μια δουλειά, ανεξάρτητα από κλάδο και ειδικότητα, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΕΕ - τρόικας έχει έτοιμο το κρεβάτι του Προκρούστη: Μισθός 429 ευρώ, με μόνο κριτήριο ότι είναι νέοι κάτω από τα 25. Οι Συμβάσεις σμπαραλιάζονται, τα δικαιώματα τσακίζονται. Τα σπασμένα της κρίσης και τα κέρδη της προσδοκώμενης ανάκαμψης θέλουν να τα βγάλουν από το ξεζούμισμα των νέων εργαζομένων».

Καμία αυταπάτη

Το ΜΑΣ απευθύνεται στους σπουδαστές και στις σπουδάστριες καλώντας τους να σκεφτούν: «Η καινοτομία και η επιχειρηματικότητα θ' ανεβάσουν τους μισθούς, θα θωρακίσουν τις Συμβάσεις, θα εξαλείψουν την ανεργία ή είναι εργαλεία για ν' ανέβει η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου, που προϋποθέτει εργασιακό μεσαίωνα διαρκείας για ν' αυγατίζουν τα κέρδη των μονοπωλίων;

Ο σπουδαστής που αναγκάζεται να εγκαταλείψει τις σπουδές του επειδή δεν τα βγάζει πέρα, θα βρει σανίδα σωτηρίας στην πολιτική που η ως τα τώρα υλοποίησή της οδήγησε εδώ ή θα βρεθεί σε χειρότερη θέση, αν αυτή η πολιτική και η εξουσία από την οποία πηγάζει δεν ανατραπούν;

Το απαξιωμένο πτυχίο με την κουτσουρεμένη γνώση που θα πάρουμε - αν πάρουμε - εξασφαλίζει δουλειά με δικαιώματα ή μήπως οι στρατηγικές στοχεύσεις της ΕΕ και του κεφαλαίου για την Παιδεία, ο νέος νόμος - πλαίσιο, η διά βίου μάθηση κ.λπ., που υλοποιούνται με τον πακτωλό εκατομμυρίων του ΕΣΠΑ, υπηρετούν την ανάγκη του κεφαλαίου για φτηνό, αναλώσιμο εργατικό δυναμικό, σε διαρκή περιπλάνηση από την ανεργία στη δουλειά με κουτσουρεμένα δικαιώματα;

Γιατί τα εκατομμύρια του ΕΣΠΑ, που είναι λεφτά του λαού, πάνε σε δομές όπως η ΔΑΣΤΑ και η ΜΟΚΕ, που αποτελούν το μακρύ χέρι των επιχειρήσεων στα ιδρύματα, δίνονται για φιέστες "επιχειρηματικότητας", ενισχύουν τα προγράμματα διά βίου μάθησης και το σμπαράλιασμα των πτυχίων, την ίδια ώρα που στο ΤΕΙ βιώνουμε τεράστια προβλήματα (ελλείψεις σε καθηγητές και βιβλία, λίστες αναμονής, απλήρωτες πρακτικές, δυσβάσταχτο για τη λαϊκή οικογένεια κόστος σπουδών);

Καμία αυταπάτη! Δεν υπάρχει ατομικός δρόμος για έξοδο απ' την κρίση. Η φτώχεια, η εξαθλίωση, τα αδιέξοδα στη ζωή της λαϊκής οικογένειας είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία των μονοπωλίων, εντείνει την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης, κλείνει τα μικρομάγαζα, τσακίζει τη νεολαία. Φτιασιδώματα και μερεμέτια αυτή η πολιτική δεν παίρνει! Λύση υπάρχει: Διαγραφή του χρέους - έξω από την ΕΕ - λαϊκή εξουσία! Χρειάζεται σύγκρουση, αντεπίθεση, λαϊκή συμμαχία για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και αυτής της εξουσίας.

Οι σπουδαστές πρέπει να απορρίψουν τους εκβιασμούς και τα ψέματα της συγκυβέρνησης, της ΕΕ, των υποτακτικών και προπαγανδιστών του κεφαλαίου μέσα κι έξω από το ΤΕΙ, που, αν και συμμετέχουν στη σφαγή, παριστάνουν τους σωτήρες. Η καπιταλιστική ανάκαμψη που υπόσχονται έχει ως προϋπόθεση την περαιτέρω εξαθλίωση του λαού και οδηγεί σε νέα κρίση. Τώρα είναι η ώρα της συμπόρευσης με το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών στους αγώνες για να ξεκουμπιστούν οι επιχειρήσεις από τις σχολές, για επιστήμη στα χέρια του λαού και της εξουσίας του»!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ο νόμος θα εφαρμοστεί με νέο «διάλογο»

Με τους πρυτάνεις συναντήθηκε, χτες, ο υπουργός Γ. Μπαμπινιώτης

Για τρεις ώρες συναντήθηκε χτες με τους πρυτάνεις ο νέος υπουργός Παιδείας, Γ. Μπαμπινιώτης, και μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Βεβαίως, ο νόμος, ο οποίος έχει ψηφιστεί, θα εφαρμοστεί». Και πρόσθεσε ότι αποφασίστηκε «να υπάρξει ένας διάλογος». Σε σχετική ερώτηση για τις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης, οι οποίες δεν έχουν γίνει σε κανένα πανεπιστήμιο, λόγω της αντίδρασης φοιτητών και διδασκόντων, απάντησε πως θα ενημερώσει τις επόμενες μέρες. Να σημειώσουμε πως η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τα οποία έχουν πρόβλημα λειτουργίας, πλέον, συνδέεται με την εφαρμογή του νόμου και συγκεκριμένα με τη συγκρότηση των Συμβουλίων Διοίκησης.

Ο νέος υπουργός είπε πως χρειάζεται «αποκατάσταση της απαραίτητης ηρεμίας στα πανεπιστήμια», υποστήριξε πως θα αντιμετωπιστεί «οποιαδήποτε δυσλειτουργία», ενώ επανέλαβε πως θα συνεχιστεί ο «διάλογος» που έχει ξεκινήσει με τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο. Ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε ότι συζητήθηκαν ζητήματα που έχουν σχέση με τον προϋπολογισμό των ιδρυμάτων, αλλά ξεκαθάρισε πως «απαρέγκλιτος στόχος όλων μας είναι η εφαρμογή του νόμου» και η «απρόσκοπτη διαδικασία των εκλογών».

Είναι, λοιπόν, προφανές ότι ο όποιος «διάλογος» στήσουν θα είναι ακριβώς για την εφαρμογή του νόμου, η οποία για το υπουργείο Παιδείας είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ο προεδρεύων της συνόδου, Τ. Αλμπάνης, επιβεβαίωσε ότι έγινε «διάλογος» και ότι οι πρυτάνεις προσβλέπουν σε λύσεις.

Σύσκεψη εκπαιδευτικών

Η Επιτροπή ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος διοργανώνει σύσκεψη, με θέμα «Αξιολόγηση: όχημα για το σχολείο της αγοράς, για απολύσεις εκπαιδευτικών και καταστρατήγηση κάθε μορφωτικού δικαιώματος», αύριο Κυριακή, στις 6.30 μ.μ., στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Κερατσινίου (Ταϋγέτου 8).

ΠΙΕΡΙΑ
Οι εκπαιδευτικοί αντιστέκονται στην PISA

Την αντίθεσή τους στην υλοποίηση του προγράμματος αξιολόγησης PISA του ΟΟΣΑ σε 217 σχολεία της χώρας, εκφράζουν οι εκπαιδευτικοί της Πιερίας. Μετά από παρέμβαση και πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, η ΕΛΜΕ Πιερίας κήρυξε 3ωρη στάση εργασίας κατά τις ώρες διεξαγωγής του προγράμματος σε όσα σχολεία του νομού γίνει απόπειρα υλοποίησής του PISA (ΓΕΛ Αιγινίου, ΓΕΛ Κονταριώτισσας, 1ο ΕΠΑΛ και 4ο ΓΕΛ Κατερίνης).

Στο μεταξύ, ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Αιγινίου, ήδη από τον περασμένο Δεκέμβρη συνεδρίασε και αποφάσισε να μη συμμετάσχει το σχολείο στο πρόγραμμα, κρίνοντας ότι αυτό αποτελεί εργαλείο για να συντάσσει ο ΟΟΣΑ τις γνωστές εκθέσεις του, αλλά στις σημερινές συνθήκες, πηγαίνει πακέτο με τη σχεδιαζόμενη «αξιολόγηση», η οποία οδηγεί στο σχολείο της αγοράς και της αμάθειας, στις απολύσεις εκπαιδευτικών. Η απόφαση αυτή υλοποιήθηκε παρά την προσπάθεια της διεύθυνσης του σχολείου όσο και συνολικά της διοίκησης να αλλάξει γνώμη ο σύλλογος, επιστρατεύοντας μάλιστα και απειλές περί «συνεπειών».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ