ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 17 Οχτώβρη 2017
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Προκλητική δίωξη σε μέλη και στελέχη του ΚΚΕ

Για συμμετοχή στην κινητοποίηση στον Πολύμυλο Κοζάνης ενάντια στη διέλευση ΝΑΤΟικής φάλαγγας για τη συμμετοχή στην άσκηση «Noble Jump 2017»

Το «παράνομο» για το οποίο διώκονται τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ είναι ο καθ' όλα δίκαιος αγώνας ώστε να μην γίνεται η Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ
Το «παράνομο» για το οποίο διώκονται τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ είναι ο καθ' όλα δίκαιος αγώνας ώστε να μην γίνεται η Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ
Με μια απαράδεκτη ενέργεια, για την οποία η κυβέρνηση φέρει μεγάλες ευθύνες, η ΕΛ.ΑΣ. υπέβαλε δικογραφία στην Εισαγγελία σε βάρος στελεχών και μελών του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων του βουλευτή Σάκη Βαρδαλή και του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, για συμμετοχή σε αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Κοζάνη, τον Ιούνη του 2017. Πρόκειται για την κινητοποίηση του ΚΚΕ ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump», που είχε ως αποτέλεσμα το μπλοκάρισμα της ΝΑΤΟικής φάλαγγας που βρισκόταν καθ' οδόν για την άσκηση.

Στη δικογραφία που συνέταξε η Διεύθυνση Αστυνομίας Ημαθίας και απέστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Κοζάνης, γίνεται λόγος για «παράβαση του άρθρου 292 του Π.Κ. (Παρακώλυση Συγκοινωνιών) που έλαβε χώρα την 02-06-2017». Στη δικογραφία σημειώνεται πως η κινητοποίηση έγινε «με απώτερο σκοπό την παρεμπόδιση της διέλευσης της Αλβανικής στρατιωτικής φάλαγγας αποτελούμενη από εκατόν σαράντα εννέα (149) άτομα και δεκαεννέα (19) τροχοφόρα οχήματα. Το σύνολο των ανωτέρω ατόμων βρίσκονταν έμπροσθεν των δυο δεξιών κισέ των Διοδίων στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη, φωνάζοντας συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ, κρατώντας πανό, το οποίο ανέγραφε "NATO KILLERS GO HOME" και δήλωσαν στις αστυνομικές δυνάμεις ότι απαγορεύουν τη διέλευση της ανωτέρω στρατιωτικής φάλαγγας. (...) Περί ώρα 19.15 της ιδίας ημέρας ανωτέρω στρατιωτική φάλαγγα αναγκάστηκε σε οπισθοπορεία, καθ' ότι η διέλευση της από τα Διόδια απαγορευόταν από τα ανωτέρω άτομα και εισήλθε στον Α/Κ Πολυμύλου με κατεύθυνση την Π.Ε. Πέλλας. Τέλος, περί ώρα 19.50 τα ανωτέρω πεζά άτομα αποχώρησαν ήσυχα, επιβιβαζόμενοι στα οχήματα τους, από το σημείο προς διάφορες κατευθύνσεις», ενώ υπάρχει και η «διευκρίνηση» ότι «ανωτέρω άτομα δεν συνελήφθησαν, λόγω του μεγάλου αριθμού τους και της έντασης που επικρατούσε»!

Το ιστορικό

Είναι πέρα από φανερό ότι τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ διώκονται γιατί εξέφρασαν έμπρακτα τα αισθήματα του ελληνικού λαού και ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς, μπλοκάροντας το κομβόι των ΝΑΤΟικών φονιάδων που διέρχονταν από το ελληνικό έδαφος, καθ' οδόν για την άσκηση της λυκοσυμμαχίας, «Noble Jump 2017», στη Ρουμανία.

Θυμίζουμε ότι η ΝΑΤΟική άσκηση πραγματοποιήθηκε στις 6 - 14 Ιούνη, με τη συμμετοχή περίπου 4.000 στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων από Αλβανία, Βουλγαρία, Βρετανία, ΗΠΑ, Ισπανία, Λετονία, Ρουμανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Πολωνία, και αντικείμενο τον έλεγχο της «γρήγορης ανάπτυξης» της ΝΑΤΟικής δολοφονικής μηχανής. Η Ελλάδα συμμετείχε στην άσκηση παρέχοντας σε ΝΑΤΟικές φάλαγγες, καθ ' οδόν προς Βουλγαρία κι από εκεί για Ρουμανία, υπηρεσίες «φιλοξενούντος έθνους». Ετσι πέρασαν από εδώ βρετανικές, ισπανικές και αλβανικές μονάδες, στον άξονα Αλεξανδρούπολης - Ορμενίου και Κρυσταλλοπηγής - Προμαχώνα, τόσο στη μετάβαση όσο και κατά την αναδίπλωσή τους.

Με αφορμή την άσκηση, σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Αμυνας και Εξωτερικών, απαιτώντας απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη μη χρησιμοποίηση του ελληνικού εδάφους, στρατοπέδων και τμημάτων των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη «Noble Jump» και άλλες παρόμοιες στρατιωτικές ασκήσεις.

Επίσης, δεκάδες σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και φορείς, καθώς και επιτροπές της ΕΕΔΥΕ, με μαζικές διαδηλώσεις, πικετοφορίες, εκδηλώσεις στην Αλεξανδρούπολη και σε άλλες πόλεις στη Θράκη, απαίτησαν να μη χρησιμοποιηθεί ελληνικό έδαφος για τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Τέλος, φαντάροι σε όλη τη χώρα, με ανοιχτές επιστολές τους, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην εμπλοκή της χώρας στα ΝΑΤΟικά σχέδια.

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017
Γενικευμένο σφαγείο με στόχο τη «δημοσιονομική σταθερότητα»

Η πρέσα διαρκείας στα κονδύλια που απομένουν για την κάλυψη στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών, σε συνδυασμό βέβαια με την ενίσχυση της φοροληστείας απέναντι στα λαϊκά στρώματα, αποτελούν τη μόνιμη επωδό στην πορεία εκτέλεσης του φετινού κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2017 οι κρατικές δαπάνες είναι χαμηλότερες κατά 1,6 δισ. ευρώ ακόμη και σε σχέση με τον προβλεπόμενο στόχο που είχε τεθεί, επιβεβαιώνοντας το μόνιμο «σφαγείο» σε βάρος των λαϊκών αναγκών. Την ίδια ώρα, παρά και τις όποιες «αποκλίσεις» σε ό,τι αφορά τους στόχους για τη συγκέντρωση της μάζας των αντιλαϊκών φόρων και χαρατσιών, το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να «διαβεβαιώσει» ότι «η εκτέλεση του προϋπολογισμού κινείται με ασφάλεια πάνω από τον στόχο διασφαλίζοντας τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά».

Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που αφορούν στο 9μηνο Γενάρη - Σεπτέμβρη του 2017:

-- Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) καρατομήθηκαν στα 34,6 δισ. ευρώ (από 36,3 δισ. πέρυσι), με συρρίκνωση ύψους 1,7 δισ. ευρώ.

-- Τα κρατικά έσοδα (τακτικός προϋπολογισμός) καταγράφονται στα 34,7 δισ. ευρώ με αρνητική «απόκλιση» ύψους 2,3 δισ. σε σχέση με το στόχο. Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, οι «αποκλίσεις» θα ομαλοποιηθούν στη συνέχεια από την καταβολή των δόσεων του ΕΝΦΙΑ.

-- Τα συνολικά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού εμφανίζονται στα 36 δισ., οι συνολικές δαπάνες στα 36,4 δισ., ενώ τα ποσά που δόθηκαν για τόκους εξυπηρέτησης του κρατικού χρέους έφτασαν σε 4,9 δισ. ευρώ.

-- Ως «επιστέγασμα» των εξελίξεων αυτών, το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα απεικονίζεται στα 4,5 δισ. ευρώ.

Τα αναλυτικά στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν με προσεχή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο είναι φανερό το γεγονός ότι το «σφαγείο» παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις, όπως και η φοροληστεία απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και τις κατασχέσεις. Την ίδια ώρα, η αποδοτικότητα των αντιλαϊκών μέτρων και η διαμόρφωση των μεγεθών του φετινού κρατικού προϋπολογισμού θα βρεθούν στο επίκεντρο των συζητήσεων της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου που καταφθάνουν τις επόμενες μέρες στην Αθήνα.

Την ίδια ώρα, ο ΣΕΒ, μέσω του «μηνιαίου δελτίου» του, διαπιστώνει ότι «η βελτίωση του οικονομικού κλίματος δεν έχει ακόμα οδηγήσει σε άνοδο της επενδυτικής δραστηριότητας, ενώ η Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλά στην παγκόσμια κατάταξη ανταγωνιστικότητας».

Από την πλευρά του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γ. Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου, αναφορικά με την 3η «αξιολόγηση», επανήλθε στην «εντατικοποίηση των προσπαθειών για την ταχύτατη ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Απαράδεκτη κίνηση, μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης

Το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση, σχετικά με την υποβολή δικογραφίας σε βάρος στελεχών του ΚΚΕ για την παρεμπόδιση διέλευσης στρατιωτικής φάλαγγας από την Ελλάδα για τη ΝΑΤΟική άσκηση «Noble Jump»:

«Το ΚΚΕ καταγγέλλει στον ελληνικό λαό την προκλητική και απαράδεκτη κίνηση της Ελληνικής Αστυνομίας να υποβάλει δικογραφία στην Εισαγγελία σε βάρος μελών και στελεχών του ΚΚΕ, μεταξύ των οποίων του βουλευτή Σάκη Βαρδαλή και του ευρωβουλευτή Σωτήρη Ζαριανόπουλου, για τη συμμετοχή σε αντιΝΑΤΟική κινητοποίηση στην Κοζάνη, τον Ιούνη του 2017.

Το "παράνομο" για το οποίο διώκονται τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ είναι ο καθ' όλα δίκαιος αγώνας ώστε να μην γίνεται η Ελλάδα πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ. Συγκεκριμένα, τα στελέχη του ΚΚΕ διώκονται επειδή πρωτοστάτησαν στο να μπει φραγμός στη διέλευση, μέσω Ελλάδας, ΝΑΤΟικής στρατιωτικής φάλαγγας από την Αλβανία προς τη Ρουμανία για τη συμμετοχή στη ΝΑΤΟική άσκηση "Noble Jump". Η κυβέρνηση, με το κλίμα νομιμοφροσύνης προς το ΝΑΤΟ, που καλλιεργεί, έχει μεγάλες ευθύνες για αυτή την εξέλιξη. Φαίνεται ότι το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, με τις δεσμεύσεις που αναλαμβάνει, φέρνει ήδη αποτελέσματα.

Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα να καταδικάσουν την απαράδεκτη αυτή ενέργεια και να αντιπαλέψουν την εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή».

«ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ»
Παρέμβαση Σημίτη για τον υπό διαμόρφωση φορέα

Παρέμβαση στις διεργασίες διαμόρφωσης του «νέου» φορέα έκφρασης της εγχώριας σοσιαλδημοκρατίας έκανε ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Αρθρογραφώντας στα «Νέα», σημείωσε ότι δεν φτάνει η εκλογή προέδρου για να μην είναι ο «χώρος» «κομπάρσος των εξελίξεων». Οπως είπε, το ζητούμενο δεν είναι μόνο ένα νέο κόμμα, αλλά διαμόρφωση στόχων της παράταξης. Και αναπαράγοντας τη γνωστή ρητορική των αστικών κομμάτων για να χαμηλώνουν οι εργαζόμενοι τις απαιτήσεις τους, ο πρώην πρωθυπουργός είπε ότι πρέπει ο φορέας «να είναι απόλυτα ειλικρινής στην περιγραφή της κατάστασης, τον χρόνο που θα απαιτηθεί για τη βαθμιαία επιστροφή στην ομαλότητα (...) Η χώρα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα δεν αλλάζουν από τη μια μέρα στην άλλη».

Επέμεινε και για «ενότητα» στο χώρο τους και εκφράζοντας την αγωνία του για το ρόλο που πρέπει να παίξει ο «νέος» φορέας στη σταθερότητα του αστικού πολιτικού συστήματος είπε ότι η εκλογή προέδρου «είναι αναγκαίο βήμα, ώστε να ξεπεραστούν οι προσωπικοί ανταγωνισμοί». Πρόσθεσε μάλιστα ότι για να αποκτήσει «δυναμική» η παράταξη δεν πρέπει να συγκροτηθεί κατά το πρότυπο των αρχηγικών κομμάτων.

  • Στο μεταξύ, την απόσυρση της υποψηφιότητάς του για την ηγεσία του «νέου» φορέα, λόγω προβλήματος υγείας, ανακοίνωσε ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ