ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Τρικυμία εν κρανίω" στο ΥΠΕΧΩΔΕ

Προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους δήμους, αποσείοντας τις κυβερνητικές ευθύνες, για το τέλμα της κατασκευής των αντιπλημμυρικών έργων

Το ΥΠΕΧΩΔΕ ανενδοίαστα πλέον προσπαθεί να συγκαλύψει τις κυβερνητικές ευθύνες για το ενδεχόμενο και νέων πλημμυρών στην Αττική ενοχοποιώντας την Τοπική Αυτοδιοίκηση! Ετσι ενώ τα αντιπλημμυρικά έργα που έχει εδώ και χρόνια εξαγγείλει το υπουργείο προχωρούν - όπου προχωρούν - με βήματα χελώνας, δε δίστασε να δώσει χτες στη δημοσιότητα κατάλογο 68 δήμων και κοινοτήτων της Αττικής, προκειμένου να κατηγορήσει πάνω από τους μισούς ότι έλαβαν επιδοτήσεις για εκτέλεση έργων προστασίας και εξυγίανσης των ρεμάτων που έχουν στην ευθύνη τους και τις χρησιμοποίησαν για άλλους σκοπούς.

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΧΩΔΕ υποστηρίζει ότι από την 1 - 1 - 1994 μέχρι τις 31 - 12 - 1996 έδωσε από πόρους του ΕΤΕΡΠΣ σε 68 δήμους και κοινότητες της Αττικής περίπου 2 δισ. δρχ. αλλά από αυτούς μόνο οι 31 απάντησαν σε ποια ακριβώς έργα για την προστασία και εξυγίανση των ρεμάτων έχουν διαθέσει τα χρήματα, υπονοώντας ότι οι υπόλοιποι τα διέθεσαν αλλού!

Οπως όμως αποκαλύπτουν οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο κατάλογος αυτός είναι μια ακόμη από τις γνωστές λαθροχειρίες του ΥΠΕΧΩΔΕ και της κυβέρνησης συνολικά, προκειμένου να αποσείσουν τις δικές τους τεράστιες ευθύνες που η Αττική πλημμυρίζει σχεδόν σε κάθε βροχούλα...

  • "Τα έργα γίνονται με λεφτά και όχι με λόγια", επισημαίνει στο "Ρ" ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ζεφυρίου Γιάννης Λάππας. Να επισημάνουμε ότι στον κατάλογο του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφέρεται ότι ο Δήμος Ζεφυρίου έχει πάρει 87 εκατ. δρχ. και δεν έχει απαντήσει σε ποια έργα τα έχει διαθέσει. Οπως όμως μας τονίζει ο Γ. Λάππας για το 1996 "είχε πράγματι εγκριθεί κονδύλι ύψους 52 εκατ. δρχ. το οποίο εμείς αποδεχτήκαμε, αλλά δε μας στάλθηκε ούτε δραχμή. Οσες φορές - προσθέτει - ενοχλήσαμε το ΕΤΕΡΠΣ μάς απάντησαν ότι στον αντίστοιχο κωδικό των κονδυλίων δεν έχουν τοποθετηθεί λεφτά"!

Βέβαια ο Γ. Λάππας συμπληρώνει ότι για το 1995 είχαν εγκριθεί για τον ίδιο λόγο 25 εκατ. δρχ., τα οποία όπως τόνιζε "όχι μόνο απορροφήσαμε μέχρι κεραίας, αλλά πήραμε συνολικά 48 με 50 εκατ., δηλαδή ξοδέψαμε και επιπλέον".

Ψεύδη...
  • Το Δημοτικό Συμβούλιο Ανω Λιοσίων με τη σειρά του καλεί τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Κ. Λαλιώτη "να ανακαλέσει και να επανορθώσει τα όσα σε βάρος του δήμου ψευδή γεγονότα καταγγέλθηκαν από τον ίδιο και τους υφυπουργούς". Να σημειώσουμε ότι στον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα ο Δήμος Α. Λιοσίων αναφέρεται ότι έχει πάρει 375 εκατ. δρχ. χωρίς να απαντήσει σε ποια έργα τα διέθεσε.

Ο δήμαρχος Ν. Παπαδήμας, όμως, δηλώνει κατηγορηματικά ότι τα χρήματα αυτά - που εξαγγέλθηκαν το Φλεβάρη του 1994 από τον υπουργό μετά τις πλημμύρες στη Λίμνη - όχι μόνο έχουν απορροφηθεί από το δήμο, αλλά κατηγορεί το ΥΠΕΧΩΔΕ ότι του διέθεσε μόνο αυτό το ποσόν, ενώ ο ίδιος για αντιπλημμυρικά έργα διέθεσε 1,4 δισ. δρχ. συνολικά. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά τα συνολικά αυτά έργα τα διαφήμισε ο ίδιος ο υπουργός και στη Βουλή απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις!

"Είναι προφανές - τονίζει ο δήμαρχος Α. Λιοσίων - πως από παραδρομή δυσφημείται ο δήμος, αλλά από σκοπιμότητα καλύπτονται με τέτοιο τρόπο οι τεράστιες ευθύνες της ΕΥΔΑΠ και των πολιτικών προϊσταμένων της, αφού το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του ρέματος των Ευπυρίδων μέχρι σήμερα αποτελεί παιχνίδι στα χέρια της ΕΥΔΑΠ, χωρίς να έχουμε ουσιαστική έναρξη εργασιών". Μάλιστα ο δήμαρχος παραθέτει τις εξαγγελίες του υπουργού, το Φλεβάρη του 1994, όταν έλεγε ότι το συγκεκριμένο έργο για το ρέμα Ευπυρίδων θα... ξεκινούσε το Νοέμβρη του 1994!

Πάντως χτες οι εκπρόσωποι της ΕΥΔΑΠ επισήμαιναν ότι η εκτέλεση του έργου αυτού έχει ξεκινήσει από πέρσι το καλοκαίρι...

Η Φθιώτιδα πληρώνει την κρατική αδιαφορία
  • Κομμένος στα δύο παραμένει ο νομός
  • Σοβαρότατο το πρόβλημα με τις καταστροφές έργων υποδομής

Σοβαρότατο αποδεικνύεται κάθε μέρα που περνάει το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο Νομός Φθιώτιδας από τις καταστροφικές συνέπειες της πλημμύρας. Και αυτό γιατί οι τεράστιες ζημιές στα έργα υποδομής προκαλούν μεγάλα προβλήματα, με οικονομικές συνέπειες στους κατοίκους της περιοχής και ιδιαίτερα σε αυτούς που ζουν στους δύο δήμους και τις 50 κοινότητες, που παραμένουν ακόμη ουσιαστικά αποκομμένοι από τον υπόλοιπο νομό. Αποκομμένη εξακολουθεί να είναι η Ευρυτανία. Χτες άρχισαν - επιτέλους - οι εργασίες κατασκευής της γέφυρας στον Αγιο Γεώργιο Τυμφρηστού. Η γέφυρα που στήνεται από το Μηχανικό του στρατού αναμένεται να δοθεί στην κυκλοφορία σε δύο -τρεις μέρες.

Χτες κλιμάκιο από τρεις ειδικευμένους σε γέφυρες μηχανικούς του ΤΕΕ (Παν. Βέτας, Ν. Σωτηρόπουλος, Σπ. Καβουνίδης) επισκέφτηκαν και εξέτασαν τη γέφυρα μεταξύ Σταθμού Λιανοκλαδίου και Κομποτάδων, μια παλιά τύπου "Μπέλεϊ", τη μία από τις τρεις που δεν έπεσαν στο Σπερχειό, πάνω από την Εθνική οδό. Αποφάνθηκαν ότι μπορεί να αποδοθεί στην κυκλοφορία αλλά μόνο για ελαφρά αυτοκίνητα και ότι πρέπει με ειδικά όργανα να ελεγχθούν οι βάσεις στήριξης για να διαπιστωθεί αν αντέχουν για μεγαλύτερα φορτία. Μικρά αυτοκίνητα περνούν και από τη γέφυρα Λαμίας - Φρατζή, ενώ κανονικά περνούν αυτοκίνητα από την παλιά Εθνική Λαμίας - Αθήνας, καθώς η νέα γέφυρα που έγινε πέρσι κοντά στο Μοσχοχώρι και αντικατέστησε την παλιά που ήταν χαμηλή, όχι μόνο άντεξε, αλλά διευκόλυνε τη ροή των υδάτων, γεγονός που θεωρείται ότι ήταν ευεργετικό για το Μοσχοχώρι.

Ελεγξαν επίσης και τη γέφυρα Μακρακώμης - Σπερχειάδας και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι πρέπει να γίνουν έργα αντιστήριξης, που θα διαρκέσουν ένα - δύο μήνες, ώστε να μπορεί να δοθεί προσωρινά στην κυκλοφορία και μόνο για ελαφρά προβλήματα.

Σοβαρό πρόβλημα οι οδικές επικοινωνίες

Η οδική επικοινωνία της αποκομμένης περιοχής με την υπόλοιπη Φθιώτιδα γίνεται μόνο μέσω των δύο μικρών γεφυρών που βρίσκονται νότια της Λαμίας (Κομποτάδες και Φρατζή). Ενα ελαφρό αυτοκίνητο για να πάει από τη Σπερχειάδα στη Μακρακώμη, που απέχουν 4 χιλιόμετρα, πρέπει να διανύσει μια απόσταση περίπου 63 χιλιομέτρων! Η απόσταση αυτή ξεπερνά τα 90 χιλιόμετρα για ένα βαρύτερο αυτοκίνητο, γιατί πρέπει να βγει μέσω Γοργοπόταμου στην παλιά Εθνική Αθήνας - Λαμίας, στο ύψος των Θερμοπυλών.

Ομως, ο επαρχιακός δρόμος Λαμίας - Φρατζή - Κομποτάδων - Λουτρών Υπάτης - Συκά - Αγ. Σώστη - Σπερχειάδας, είναι πολύ στενός, κακοσυντηρημένος και δεν προσφερόταν ούτε καν για τις τοπικές ανάγκες. Μάλιστα σε κάποια σημεία, όπως μεταξύ Φρατζή - Κομποτάδες και Συκά - Αγ. Σώστη περνάει μέσα από χειμάρρους! Θεωρείται βέβαιο ότι ο δρόμος αυτός δεν μπορεί να ικανοποιήσει το νέο κυκλοφοριακό φόρτο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΚΤΕΛ Φθιώτιδας αρνήθηκε να δρομολογήσει χτες λεωφορεία για τα χωριά της περιοχής Σπερχειάδας μέσω του δρόμου που προαναφέρθηκε. Αντίθετα, οι επιβάτες μεταφέρονταν μέχρι τη γέφυρα Μακρακώμης - Σπερχειάδας, περνούσαν απέναντι με τα πόδια και επιβιβάζονταν σε άλλα λεωφορεία.

Με βάση κάποιες πρώτες εκτιμήσεις της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, άμεσα πρέπει να δοθούν περίπου 10 δισ. δραχμές για στοιχειώδη αποκατάσταση των ζημιών. Από το ποσό αυτό τα 4 δισ. αφορούν την κατασκευή νέων πέντε νέων γεφυρών και τα υπόλοιπα για αποκατάσταση ζημιών στο οδικό δίκτυο, σε δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, αλλά και για έκτακτα αντιπλημμυρικά έργα. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει με την πλήρη ή μερική καταστροφή διαφόρων αντιπλημμυρικών έργων, όπως και με τα φερτά υλικά που έχουν συγκεντρωθεί σε πολλούς χειμάρρους και αποστραγγιστικές τάφρους. Οι ζημιές αυτές πρέπει γρήγορα να αποκατασταθούν, γιατί υπάρχει ο κίνδυνος νέων πλημμυρών.

Η κυβέρνηση "μελετάει"

Η κυβέρνηση μέχρι στιγμής έχει αποφύγει να δεσμευτεί συγκεκριμένα. Στην επίσκεψή του στην περιοχή ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, εκτός από τα γνωστά ημίμετρα -"τυφλοσούρτη" για τις περιπτώσεις πλημμυρών (200.000 δραχμές από την Πρόνοια για τις πρώτες ανάγκες κλπ.), για τα μεγάλα και ουσιαστικά προβλήματα απέφυγε επιμελώς να δεσμευτεί. Είπε μόνο ότι μετά από 10 μέρες θα κάνει τις οριστικές ανακοινώσεις. Οι κάτοικοι της περιοχής αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό τη στάση της κυβέρνησης και ήδη άρχισαν να συζητούν τρόπους για να αντιδράσουν. Ακόμη και τοπικοί παράγοντες που ανήκουν πολιτικά στο χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν μπορούν να κρύψουν ότι είναι επιφυλακτικοί.

Για "ενδεχόμενες κυβερνητικές παλινδρομήσεις" έκανε λόγο ο νομάρχης Φθιώτιδας, Θύμιος Παπαβασιλείου,στη διάρκεια της συνάντησής του με τον βουλευτή του ΚΚΕ Σταύρο Παναγιώτου,που επισκέφτηκε προχτές την περιοχή. Υπενθύμισε μάλιστα ότι μετά τις μεγάλες πλημμύρες του 1994, δε δόθηκαν στο νομό τα απαραίτητα χρήματα για την αποκατάσταση των ζημιών. "Δεν κατορθώσαμε να πάρουμε ούτε το 1 δισ. δραχμές, το ελάχιστο που ζητούσαμε για άμεση αντιπλημμυρική προστασία, παρά 480 εκατομμύρια", είπε χαρακτηριστικά ο νομάρχης.

Κληθείς να σχολιάσει τις ανακοινώσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ, ο πρόεδρος του Παραρτήματος Αν. Στερεάς του ΤΕΕ, Ανδρέας Ξάνθης,σημείωσε ότι "πριν ανακοινωθούν συγκεκριμένα πράγματα δεν μπορούμε να πούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι η δυσαρεστημένοι". Ενώ για το πρόβλημα των γεφυρών είπε: "Η Δυτική Φθιώτιδα ήταν ήδη μια περιοχή μαραμένη από απόψεως οικονομίας. Αν καθυστερήσει σημαντικά η αποκατάσταση, δηλαδή, τραβήξει ένα ή και δύο χρόνια, φαντάζομαι ότι θα είναι το τελειωτικό χτύπημα γι' αυτήν".

ΚΟΡΙΝΘΟΣ
Οργανώνονται για να διεκδικήσουν
  • Παγκορινθιακό συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα έξω από τη νομαρχία
  • Συγκροτήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πλημμυροπαθών

Οργή και η αγανάκτηση αισθάνονται οι πλημμυροπαθείς της Κορίνθου, οι οποίοι για πέμπτη μέρα ζουν μέσα σε άθλιες συνθήκες, προσπαθώντας να συνέλθουν από την κυριακάτικη καταστροφή. Για πέμπτη μέρα η Κόρινθος δεν έχει νερό, καθώς δεν έχει αποκατασταθεί ακόμη το δίκτυο ύδρευσης. Στο μεταξύ οι δρόμοι και αρκετά - κυρίως υπόγεια - σπίτια και μαγαζιά, είναι ακόμα γεμάτα λάσπη, καθώς τα συνεργεία καθαρισμού δεν έχουν προλάβει να ολοκληρώσουν το έργο τους. Οπως γίνεται εύκολα αντιληπτό αν παραταθεί λίγες ακόμη μέρες αυτή η κατάσταση είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος επιδημιών και μολύνσεων. Χρειάζεται άμεσα να ψεκαστούν τα κτίρια, για να αποφευχθούν μολύνσεις και επιδημίες, οι οποίες στην παρούσα φάση θα έδιναν το τελειωτικό χτύπημα στον κορινθιακό λαό. Οι περισσότερες επιχειρήσεις και καταστήματα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσουν και φυσικά οι περισσότεροι εργαζόμενοι παίρνουν αναγκαστικά "άδεια άνευ αποδοχών", γεγονός που καθιστά το πρόβλημά τους ακόμη εντονότερο.

Χτες, συνεδρίασε ο Σύλλογος Εμπόρων Κορίνθου, με τη συμμετοχή πολλών εμπόρων αλλά και πλημμυροπαθών. Κάτω από τις πιέσεις των εμπόρων και των άλλων πληγέντων, η διοίκηση του Συλλόγου αποφάσισε τη διεκδίκηση αποζημιώσεων χωρίς κανέναν περιορισμό για τις ζημιές που υπέστησαν τα καταστήματα, τα εμπορικά και οι βιοτεχνίες, καθώς και την ανακούφιση του εμπορικού κόσμου από τα χρέη προς τράπεζες, το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με τη μετάθεση, για εύλογο χρονικό διάστημα, των υποχρεώσεων προς αυτούς, τη χορήγηση άτοκων και ειδικά επιδοτούμενων δανείων με διάρκεια χάριτος για την αποκατάσταση των ζημιών. Ομως, ο Σύλλογος αρνήθηκε να πάρει θέση για τις ευθύνες των κρατικών παραγόντων σχετικά με τα αίτια της καταστροφής, καθώς πολλοί σημείωναν με νόημα πως "δεν είναι τώρα ώρα ευθυνών".

Πάντως, στη διάρκεια της συνεδρίασης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί παγκορινθιακό συλλαλητήριο την ερχόμενη Δευτέρα έξω από τη νομαρχία, οπότε θα επισκεφθεί την πόλη ο Κ. Λαλιώτης, για να διαδηλωθεί η απαίτηση του κορινθιακό λαού να αποζημιωθούν πλήρως οι πληγέντες.

Στο μεταξύ συγκροτήθηκε Επιτροπή Πρωτοβουλίας Πλημμυροπαθών, η οποία σήμερα πραγματοποιεί σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Κορίνθου, με στόχο την οργάνωση της πάλης των πληγέντων για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων, αλλά και τη διεκδίκηση αντιπλημμυρικών έργων, για να αποφευχθούν ανάλογες καταστάσεις στο μέλλον.

Με αργούς ρυθμούς συνεχίζεται η καταγραφή των ζημιών, καθώς έχουν συγκροτηθεί 13 συνεργεία από τη νομαρχία. Ο αριθμός αυτός κρίνεται μικρός και δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι υπάλληλοι πολλών υπηρεσιών, ενώ έχουν προσφερθεί εθελοντικά να συμμετάσχουν στα συνεργεία, δεν καλούνται να βοηθήσουν. Το γεγονός αυτό προκαλεί ερωτηματικά και δυσπιστία στους κατοίκους, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι η νομαρχία επιζητά πλήρως ελεγχόμενες από αυτή επιτροπές, τις οποίες εκφράζονται φόβοι ότι θα χρησιμοποιήσει, με στόχο την απόσπαση ρουσφετολογικών ρυθμίσεων.

Μεγάλες καταστροφές και στη Λοκρίδα

Μεγάλες καταστροφές έχουν σημειωθεί και στη δυτική Λοκρίδα. Πάνω από 50 σπίτια πλημμύρισαν στην Κάτω Τιθορέα και την Αμφίκλεια. Καταστράφηκε γέφυρα στο δρόμο προς τον Εξαρχο, πλημμύρισε η Σκάλα Αταλάντης, ενώ ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές των καλλιεργειών οπωροκηπευτικών στις Λιβανάτες. Χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών σκεπάστηκαν από τα νερά του Κηφισού.

Το παράπονο των κατοίκων της Λοκρίδας είναι ότι οι καταστροφές που έπαθαν έχουν περάσει στο περιθώριο, καθώς τα φώτα της δημοσιότητας έχουν πέσει στην Κόρινθο, αλλά και στην κοιλάδα του Σπερχειού.

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετώπιζαν μέχρι χτες οι κάτοικοι της Κοινότητας Ανθοχωρίου στα όρια των Νομών Φθιώτιδας και Βοιωτίας, Λιβαδειάς, αφού, για τέσσερις μέρες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, βρίσκονταν σε πλήρη αποκλεισμό με μοναδική επικοινωνία ...τη βάρκα που πήγαινε την τροφοδοσία και με τις υπηρεσίες της Νομαρχίας Βοιωτίας να ...έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά και να περιμένουν να χαμηλώσει η στάθμη των νερών, ανίκανες να παρέμβουν για να περισώσουν κάτι απ' τις περιουσίες των κατοίκων, πέντε σπίτια των οποίων έχουν πλημμυρίσει.

Ολη η περιοχή, 20.000 στρέμματα του κάμπου, έχει πλημμυρίσει από νερά, που έχουν καταστρέψει τις καλλιέργειες ολοκληρωτικά, ενώ και η τηλεπικοινωνία με το χωριό έχει κοπεί.

Οπως μας είπε ο πρόεδρος της κοινότητας Σωτήρης Πάνος,το πρόβλημα είναι παλιό γιατί δεν έχει γίνει αποστραγγιστικό έργο στη λεκάνη, ενώ δε διατίθεται απ' τη νομαρχία κονδύλι 15 - 20 εκατομμυρίων δραχμών για την κατασκευή (υπερύψωση) του δρόμου).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ