ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 17 Γενάρη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ασέβεια στα ανάπηρα παιδιά
  • Η ΕΛΕΠΑΠ έκλεισε το Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αναπήρων Νέων (ΤΕΚΑΝ), με τη δικαιολογία ότι δε διατίθενται απ' το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας 60 εκατ. δραχμές
  • Κοντά στα παιδιά και τους γονείς η βουλευτίνα του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου

Τριάντα νέοι άνθρωποι - "άτομα με ειδικές δυνατότητες" και όχι με ειδικές ανάγκες, όπως οι ίδιοι ξεκαθαρίζουν - μαζί με τους γονείς τους απορούν, αγανακτούν, θυμώνουν. "Για ελάχιστα εκατομμύρια το χρόνο το κράτος θα μας οδηγήσει ξανά στο περιθώριο", λένε τα παιδιά. "Δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου θεού, είναι παιδιά μας κι έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους υπόλοιπους", λένε οι γονείς.

Στα γραφεία της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αναπήρων Παίδων (ΕΛΕΠΑΠ) στο Μπραχάμι, χτες το πρωί, η οργή περίσσευε. Η απόφαση της ΕΛΕΠΑΠ να κλείσει, έπειτα από δέκα χρόνια λειτουργίας, το Τμήμα Επαγγελματικής Κατάρτισης Αναπήρων Νέων (ΤΕΚΑΝ), με τη δικαιολογία ότι δεν μπορούν να διατεθούν από το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας τα 60 εκατ. που χρειάζονται για την ετήσια λειτουργία του, έχει ξεσηκώσει γονείς και μαθητές. "Δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας στη χώρα μας. Κανείς δεν ενδιαφέρεται πραγματικά γι' αυτά τα παιδιά. Τα θυμούνται μόνο όταν πρόκειται να διοργανώσουν καμιά φιέστα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες", τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων της ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας, Κ. Αποστολίδης.

Οταν σταμάτησαν οι επιδοτήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοτικού Ταμείου, τα ΤΕΚΑΝ Αθήνας και Θεσσαλονίκης (που έκλεισε κι αυτό) λειτούργησαν με δωρεές του Συλλόγου Γονέων. Το δεκαμελές προσωπικό του ΤΕΚΑΝ Αθήνας βρίσκεται ήδη σε διαθεσιμότητα. Τους τελευταίους μήνες το προσωπικό της ΕΛΕΠΑΠ Αθήνας πρόσφερε στην Εταιρεία ένα μεγάλο μέρος του μισθού τους ως οικονομική ενίσχυση.

Το ΤΕΚΑΝ προσφέρει τριετή επαγγελματική κατάρτιση για άτομα με κινητικές κυρίως δυσκολίες, αλλά και με άλλα συμπτώματα, όπως πνευματική αναπηρία, επιληψία κ.ά. Το πρόγραμμα έχουν τελειώσει περισσότερα από 60 άτομα, από τα οποία σήμερα 24 εργάζονται και δύο έχουν παντρευτεί.

"Το σημαντικότερο είναι ότι τα παιδιά μας μέσα από το ΤΕΚΑΝ απέκτησαν ελπίδα, διάθεση για ζωή. Η παρέα, οι γνώσεις, οι επαγγελματικές δεξιότητες που αποκτούν τους έδιναν μεγάλο κουράγιο. Αν κλείσουν οριστικά τα ΤΕΚΑΝ, αυτά τα παιδιά είναι καταδικασμένα να επιστρέψουν στο σπίτι χωρίς καμία άλλη διέξοδο", έλεγε γεμάτη αγωνία η Σταματία Χαρχαντή,μητέρα δύο παιδιών με ειδικές ανάγκες.

Κοντά στους μαθητές και τους γονείς βρέθηκε χτες η βουλευτίνα του ΚΚΕ, Μαρία Μπόσκου,που άκουσε με ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις τους. Η Μ. Μπόσκου δεσμεύτηκε πως η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα φέρει το θέμα με ερώτηση στη Βουλή, κάλεσε όμως τους γονείς να μη σταματήσουν τον αγώνα τους. "Το κλείσιμο και αυτού του Ιδρύματος έχει να κάνει με τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης και με τις περικοπές στον καινούριο προϋπολογισμό των δαπανών για την υγεία και την πρόνοια", είπε χαρακτηριστικά.

Στη χτεσινή κινητοποίηση παραβρέθηκε και ο Χρ. Κατσώτης,εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ.

Τα νοσήλια τραβούν την ανηφόρα

Η κυβέρνηση προετοιμάζει την αύξησή τους, που θα σημάνει επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με 30 δισ. εκ των οποίων τα μισά θα τα επωμιστεί το ΙΚΑ

Ενα διπλό χτύπημα στα ασφαλιστικά ταμεία περιλαμβάνει το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για την υγεία, καθώς προβλέπει - όπως και τα παλιότερα σχέδια Πεπονή - ημερήσιο ή ενοποιημένο κλειστό νοσήλιο διαφοροποιημένο κατά κατηγορία ιατρικών υπηρεσιών ή συνολικό νοσήλιο (κλειστό) κατά διαγνωστική κατηγορία.

Η δυνατότητα αυτή των "διαφοροποιήσεων" θα θεσμοθετηθεί με το νέο νομοσχέδιο και θα γίνεται με την υπογραφή κοινών αποφάσεων των συναρμόδιων υπουργών. Εκτός όμως απ' τις κατά κατηγορία διαφοροποιήσεις των νοσηλίων η κυβέρνηση μελετά και την αύξηση του ήδη ισχύοντος κλειστού νοσήλιου που φαίνεται στους πίνακες. Η αύξηση θα κυμανθεί από 5.000 δραχμές για την Γ θέση και θα φτάσει τις 8.000 - 10.000 για την Α θέση. Αυτό θα σημάνει μια άμεση επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων με 30 δισ. δραχμές, εκ των οποίων τα μισά θα τα επιβαρυνθεί το ΙΚΑ.

Εκτός απ' αυτή την επιβάρυνση των ασφαλιστικών ταμείων, η κυβέρνηση προσδοκά να κλείσει μέρος της "μαύρης τρύπας" των νοσοκομείων και απ' την είσπραξη νοσηλίων και εξέταστρων απ' τη λειτουργία των απογευματινών εξωτερικών ιατρείων στα δημόσια νοσοκομεία, που επίσης προβλέπονται στο νέο νομοσχέδιο. Επίσης, το νέο σχέδιο προβλέπει και έσοδα ακόμα και απ' την πολυδιαφημισμένη νοσηλεία κατ' οίκον, ορισμένων ασθενών.

Το σχέδιο νόμου για την υγεία αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, αντικείμενο της διυπουργικής σύσκεψης που έγινε χτες στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Επίσης στη σύσκεψη συζητήθηκε η αντιμετώπιση των χρεών των νοσοκομείων προς τις προμηθεύτριες εταιρίες που ανέρχονται σε 140 δισ. δραχμές.

Η κυβέρνηση έχει προτείνει την αποπληρωμή των χρεών με την καταβολή του 5% σε μετρητά και τα υπόλοιπα με ομόλογα (35% διετή, 30% τριετή και 40% τετραετή). Οι φαρμακοβιομήχανοι πιέζουν για το διπλασιασμό των μετρητών και την αποπληρωμή των υπόλοιπων χρεών κατά 40% σε διετή και το 25% σε τριετή ομόλογα.

Στη χτεσινή σύσκεψη προκρίθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η επιλογή να δοθεί το 5% σε μετρητά και η χρονική διάρκεια των ομολόγων θα επιλεγεί απ' τους ίδιους τους φαρμακοβιομηχάνους.

Τέλος, στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πάντα πληροφορίες, αποφασίστηκε η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για την πρόσληψη μάνατζερ στα δημόσια νοσοκομεία.

Γ. Μ.

Απροκάλυπτη κοροϊδία

Τις ευθύνες του υπουργείου Υγείας και της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης απέναντι στα 170 παιδιά με ειδικές ανάγκες επισημαίνουν οι 150 εργαζόμενοι του Ψυχολογικού Κέντρου Β. Ελλάδας, καθώς το Ιδρυμα, λόγω πλημμελούς χρηματοδότησης, υπολειτουργεί, ενώ οι προμηθευτές απειλούν να σταματήσουν την παράδοση υλικών για την τροφοδοσία και την περίθαλψη των παιδιών. Οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι για δύο μήνες και χωρίς Δώρο Χριστουγέννων.

Οι εργαζόμενοι από τη Δευτέρα κάνουν επίσχεση εργασίας με αίτημα την άμεση εξασφάλιση χρηματοδότησης. Προχτές πληροφορήθηκαν πως ακόμα και τα 120 εκατομμύρια που είχε υποσχεθεί το υπουργείο από τον Δεκέμβριο κόπηκαν, ενώ η Νομαρχία σε χτεσινή συνάντηση με το σωματείο εκ νέου υποσχέθηκε πως θα βρει χρήματα μέχρι το τέλος του μήνα. Αν και αρμόδια για το Ιδρυμα δηλώνει αναρμόδια για το ζήτημα της χρηματοδότησης επικαλούμενη έλλειψη πόρων.

Σήμερα στις 12 το μεσημέρι οι εργαζόμενοι κάνουν νέα συνέλευση, στην οποία θα αποφασιστεί η πορεία του αγώνα. "Μας κοροϊδεύουν, τόνισε χτες στον "Ρ" η Καλλιόπη Χαραλαμπίδου, μέλος της διοίκησης του σωματείου και 29 χρόνια εργαζόμενη στο Ιδρυμα. Πέρα από το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε οι εργαζόμενοι, σήμερα το μεγαλύτερο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι γονείς των 100 παιδιών που δεν είναι οικότροφα και αναγκάζονται να μένουν σπίτι".

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ημερίδα για το νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών

Τη λήξη όλων των εκκρεμοτήτων σχετικά με το Νοσοκομείο Δυτικών Συνοικιών ("Παπαγεωργίου") ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης και καλεί σε δημόσιο διάλογο όλους τους τοπικούς φορείς, την κυβέρνηση, τα κόμματα και τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο επίμαχο θέμα του ελέγχου και της διαχείρισης του Ιδρύματος. Αν και το Νοσοκομείο έχει αποπερατωθεί σε ποσοστό 97% και θα μπορούσε να λειτουργήσει μέσα στο 1997, η διαμάχη του Ιδρύματος "Παπαγεωργίου" με την κυβέρνηση για τη σύνθεση του Διοικητικού Συμβουλίου στερεί από τους πολίτες της Θεσσαλονίκης τις υπηρεσίες ενός νέου νοσοκομείου.

Το Σάββατο 18 Ιανουαρίου ο Ιατρικός Σύλλογος διοργανώνει ημερίδα στο Συνεδριακό Κέντρο "Ι. Βελλίδη" της ΔΕΘ, καλεί σε δημόσιο διάλογο το υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας, το Ιδρυμα "Παπαγεωργίου", εκπροσώπους της ΤΕΔΚ, της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των Νοσοκομειακών Γιατρών, της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και όλα τα κόμματα, προκειμένου να διατυπωθούν όλες οι απόψεις και να δρομολογηθούν εκείνες οι διαδικασίες που θα οδηγήσουν στην άμεση έναρξη των διαδικασιών για τη λειτουργία του Νοσοκομείου.

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Πικετοφορίες ενάντια στον αποκλεισμό

Με τρεις πικετοφορίες, στην Αθήνα, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη, θα εκφράσουν στις 23 Γενάρη οι συνταξιούχοι τη διαμαρτυρία τους για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα (ΣΕΑ) - που εκπροσωπεί τους συνταξιούχους του ΙΚΑ, του ΤΕΒΕ, του ΤΣΑ, του ΝΑΤ, του ΟΣΕ, του ΟΤΕ, των ΕΛΤΑ, της ΔΕΗ, των τραπεζών και του δημοσίου - καλεί τις Συντονιστικές Επιτροπές των άλλων πόλεων να οργανώσουν δικές τους πικετοφορίες.

Οι τρεις πικετοφορίες θα έχουν τις εξής αφετηρίες:

  • Στην Αθήνα,την πλατεία Κάνιγγος, ώρα 10 π.μ.
  • Στη Θεσσαλονίκη,το άγαλμα Βενιζέλου, ώρα 10 π.μ.
  • Στον Πειραιά,το Εργατικό Κέντρο, ώρα 10 π.μ.

"Οι αυξήσεις των συντάξεων κατά 2,5+2,5% - που σε ετήσια βάση είναι 3,25% - αντιστοιχούν σε 60 - 150 δραχμές τη μέρα για χιλιάδες συνταξιούχους", τονίζει η ΣΕΑ σε ανακοίνωσή της και καλεί τους συνταξιούχους να δώσουν το ενωτικό αγωνιστικό τους "παρών". "Εκτός απ' την ακρίβεια, υπογραμμίζει η ΣΕΑ, τις αυξήσεις εμπαιγμού και τη βαριά φορομπηχτική πολιτική, που αφανίζουν το πενιχρό εισόδημα, οδηγούν τελικά στον κοινωνικό αποκλεισμό εκατοντάδες εργαζόμενους και συνταξιούχους".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ