ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να παρθούν άμεσα μέτρα για τη νέα αντιπυρική περίοδο

Κατέθεσε Ερώτηση προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών και Περιβάλλοντος

Eurokinissi

Ερώτηση με θέμα τα μέτρα της κυβέρνησης για τη νέα αντιπυρική περίοδο κατέθεσε στη Βουλή, προς τους υπουργούς Προστασίας του Πολίτη, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Η Ερώτηση έχει ως εξής:

«Εχοντας νωπές τις μνήμες από την καταστροφικότερη αντιπυρική περίοδο από πλευράς ανθρώπινων απωλειών που έζησε ποτέ η χώρα μας, συνέπεια των αντιδασικών πολιτικών που εφαρμόζονται διαχρονικά, το ΚΚΕ εκφράζει και για την επερχόμενη αντιπυρική περίοδο την έντονη ανησυχία του.

Η αγωνία πηγάζει από το γεγονός ότι ενώ είμαστε μόλις δεκαπέντε μέρες πριν από την έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου, διαπιστώνουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα για την ενίσχυση της πυροπροστασίας της χώρας, όπως επιβαλλόταν υπό το βάρος των τραγικών συνεπειών από την πυρκαγιά ιδιαίτερα στην Ανατολική Αττική.

Η απουσία προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα επιβεβαιώθηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε πρόσφατα στο δάσος της Στροφυλιάς στην Ηλεία. Σε ένα δάσος μάλιστα που έχει χαρακτηριστεί εθνικό πάρκο και προστατεύεται από τη Συνθήκη Ραμσάρ και το Δίκτυο Natura και υποτίθεται ότι θα έπρεπε να είναι πιο αυξημένα τα μέτρα φύλαξης και πρόληψης και για τον επιπρόσθετο λόγο ότι ο νομός Ηλείας συγκαταλέγεται στις πλέον πυρόπληκτες περιοχές.

Ο βαθμός ετοιμότητας παράλληλα του μηχανισμού πυροπροστασίας και δασοπυρόσβεσης, που υποφέρει χρόνια από την έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποδομών, κατάλληλου μηχανολογικού και ατομικού εξοπλισμού, γίνεται εύκολα αντιληπτός αν λάβουμε υπόψη ότι:

Οι πιστώσεις του προϋπολογισμού για το Πυροσβεστικό Σώμα που διατέθηκαν για το 2019 είναι αυξημένες σε σχέση με το 2018 μόνο κατά 18.528.000 ευρώ και δεν λύνουν το πρόβλημα γιατί: Μόνο από το Πυροσβεστικό Σώμα έχουν περικοπεί σωρευτικά από το 2010 μέχρι και σήμερα 1.153.894.800 ευρώ, με σημείο αναφοράς τον προϋπολογισμό του 2009 που και αυτός υπολειπόταν σε σχέση με τις πραγματικές και σύγχρονες ανάγκες του. Επίσης, σχετικά με τη Δασική Υπηρεσία, από το 1998 και μετά που έγινε ο αντιεπιστημονικός και καταστροφικός διαχωρισμός πρόληψης - καταστολής, περιορίστηκαν τραγικά οι προληπτικές παρεμβάσεις στα δασικά οικοσυστήματα. Αυτές οι πολιτικές εφαρμόστηκαν απαρέγκλιτα από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να αντιληφθούμε τις βαριές ευθύνες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των προηγούμενων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

H υποχρηματοδότηση του μηχανισμού πυροπροστασίας και πυρόσβεσης έχει την αντανάκλασή της στο νέο σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος που ανακοινώθηκε για τη νέα αντιπυρική περίοδο.

Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.

Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.

Να δυναμώσει η λαϊκή πάλη για να λυθούν τα άμεσα ζητήματα

Το ΚΚΕ θεωρεί ότι πρέπει να δυναμώσει ο προσανατολισμός του εργατικού - λαϊκού κινήματος, που με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα, σήμερα, των οποίων επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:

-- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Να εξασφαλισθούν οι προϋποθέσεις για ολοκληρωμένη διαχείριση και προστασία των δασών.

-- Να αποζημιωθούν οι πυρόπληκτοι στο 100% των ζημιών που έχουν υποστεί.

-- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.

-- Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες, με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην Πυροσβεστική και τη Δασική Υπηρεσία.

-- Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Εφαρμογή πενθήμερης βδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.

-- Μονιμοποίηση, με σταθερές εργασιακές σχέσεις, όλων των 5ετούς θητείας και των εποχικών πυροσβεστών. Να αναπληρώσει το κράτος τις απώλειες - ληστεία που έγινε στα αποθεματικά των Ταμείων, με το χρηματιστήριο και με το περιβόητο "κούρεμα" και για τα οποία δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες μέχρι σήμερα.

-- Υποστηρίζουμε τον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας. Μπορεί να ασκείται και από τους πυροσβέστες, με τους ίδιους όρους που το ασκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα από την κατοχύρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θα κάνουν εφικτή την άσκησή του και δεν θα το καθιστούν στην πράξη ανεφάρμοστο.

-- Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων και επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.

-- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσου, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.

-- Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.

-- Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

-- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών - αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών - ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.

ΕΡΩTΩNTAI οι κ. κ. υπουργοί:

  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση έστω και την τελευταία στιγμή για να μην ξαναζήσει ο τόπος μας παρόμοιες τραγωδίες και καταστροφές όπως το Μάτι, η Κινέτα, η Μάνδρα και η Στροφυλιά;
  • Τι μέτρα προτίθεται να πάρει γενικότερα για την προστασία της ζωής και της υγείας των πυροσβεστών από τους επαγγελματικούς κινδύνους και την εξασφάλιση αξιοπρεπούς διαβίωσης όσων θα επανδρώσουν τις μηχανοκίνητες μονάδες;
  • Είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η οριστική εργασιακή αποκατάσταση όλων των πενταετών και συμβασιούχων πυροσβεστών με μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας;».
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ
Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα Τετάρτη, στις 7 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμαριάς, σε εκδήλωση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» για το παραλιακό μέτωπο και τους ελεύθερους χώρους, θα μιλήσουν ο Βικέντιος Αντωνάκης, υποψήφιος δήμαρχος Καλαμαριάς, και ο Βασίλης Μπαλτίκας, μέλος της Ομάδας Οικονομίας της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, υποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΑΠΘ.

Την Παρασκευή 19 Απρίλη, στις 7 μ.μ., σε εκδήλωση για την παρουσίαση των υποψηφίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» του Ε' Διαμερίσματος Θεσσαλονίκης, στο Πάρκο Κρήτης, θα μιλήσουν η υποψήφια ευρωβουλευτής και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Θεανώ Καπέτη και ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Ζαριανόπουλος.

Σε άλλες περιοχές

Σήμερα, Τετάρτη:

-- Στις 8 μ.μ., στην Ικαρία, στο δημοτικό κατάστημα Ευδήλου (Κουτσουφλάκειο) θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη εποχικών εργαζομένων από όλους τους κλάδους.

-- Στις 9 π.μ., ο Κώστας Μπασδέκης θα περιοδεύσει στο Αστυνομικό Τμήμα και στο Πυροσβεστικό Σώμα Θήβας.

-- Σε συγκέντρωση στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Φαλάνης Λάρισας (Cafe «Πιάτσα»), θα μιλήσουν οι Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και Πέτρος Κρίκης, υποψήφιος δήμαρχος Λάρισας.

-- Η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ, στις 7 μ.μ., στη μουσική σκηνή «Νυν και Αεί» παρουσιάζει τους υποψήφιους δημοτικούς και περιφερειακούς συμβούλους. Θα μιλήσουν οι Μανώλης Συντυχάκης, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Κρήτης, και ο Δημήτρης Βρύσαλης, υποψήφιος δήμαρχος Ηρακλείου. Θα ακολουθήσει μουσικό πρόγραμμα από το συγκρότημα «ΑΡΜΟΣ».

-- Στην Πρέβεζα, στις 8 μ.μ., στο «Preveza City», σε εκδήλωση με θέμα τη διαχείριση απορριμμάτων, θα μιλήσουν: Ο Γιώργος Μισιρλής, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου, ο υποψήφιος δήμαρχος Πρέβεζας Σταύρος Αμάραντος, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Κώστας Κωτσαντής και ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πέτρος Λελοβίτης.

-- Στις 8 μ.μ., η ΤΕ Κέρκυρας θα πραγματοποιήσει εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων, με ομιλητή τον Γιάννη Μπορμπότη, υποψήφιο δήμαρχο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Αύριο, Πέμπτη:

-- Στις 7 μ.μ., στην Πάτρα, στην πλατεία Υψηλών Αλωνιών θα περιοδεύσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ.

-- Σε συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ., στην πλατεία Μικρασιατών στη Γιάννουλη Λάρισας θα μιλήσουν οι Τάσος Τσιαπλές και Πέτρος Κρίκης.

-- Σε εκδήλωση με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ξάνθη, στις 8.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο ΠΡΟΚΑΤ, θα μιλήσει ο Δημήτρης Παπατολίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφιος περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Εισηγήσεις θα κάνουν: Ο Γιώργος Κολλάρος, αναπληρωτής καθηγητής Πολυτεχνείου Ξάνθης, δημοτικός σύμβουλος Ξάνθης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και η Κλεοπάτρα Χοροζίδη, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 19 Απρίλη:

-- Ο Κώστας Μπασδέκης θα περιοδεύσει στην Αμφισσα και πιο συγκεκριμένα: Στις 9 π.μ. σε Υπηρεσίες Περιφέρειας, στις 11 π.μ. στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στις 11.30 π.μ. σε υπηρεσίες του δήμου, στη 1 μ.μ. σε ελαιαποθήκες στην Ιτέα. Στις 8 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στη Δεσφίνα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org