ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Απρίλη 2019
Σελ. /24
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλήθος εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο

Με σύνθημα «Κάψε τα σενάρια και γράψε το δικό σου. Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!» τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ απλώνονται στις γειτονιές της Αττικής. Για το Σάββατο 20 Απρίλη, Φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί να γίνουν:

Στην Αθήνα, στο Θησείο (σταθμός ΗΣΑΠ), στις 6 μ.μ. Θα γίνει ομιλία και το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης επίδειξη από ομάδες χορού, συναυλίες μαθητικών συγκροτημάτων, συναυλία με τον Μύρωνα Στρατή.

Στον Πειραιά, στην πλατεία Κοραή, στις 7 μ.μ. Θα πραγματοποιηθεί συζήτηση με θέμα «Πρώτη ψήφος κόκκινη και αγωνιστική», με τη συμμετοχή των υποψήφιων δημοτικών συμβούλων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Πειραιά Αρη Παπαϊωαννίδη, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Μιχάλη Φαναρτζή, Περάματος Αναστάση Ζιγγιρίδη και τον υποψήφιο στην Περιφέρεια Αττικής Χάρη Ευθύμερο. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με τους Bunta Planedo και με μαθητικά συγκροτήματα, προβολή ταινιών, παρουσίαση συλλογικών εργασιών μαθητών κ.ά.

Στο Γαλάτσι, στο πάρκο Λυσίου, στις 6.30 μ.μ. Θα περιλαμβάνει συζήτηση με θέμα «Νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ - Γαβρόγλου VS το σχολείο που έχουμε ανάγκη» και θα παρέμβουν η Μαρία Σκορδαλή, υποψήφια δημοτική σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΚΚΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης προβολή βίντεο από μαθητές γυμνασίων, hip hop live με τους Rhyme Riot, Afaza και Rebellion Connexion.

Στην Καισαριανή, στην κεντρική πλατεία, στις 7 μ.μ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ομιλία με θέμα «Η νεολαία ψηφίζει όπως αγωνίζεται! Κάνουμε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ!», θεατρική παράσταση, σύγχρονο χορό, συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα και stand up comedy με τον Χριστόφορο Ζαραλίκο.

Στο Ηράκλειο, στο Θεατράκι ΗΣΑΠ, στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης συναυλία με τον Ησαΐα Ματιάμπα.

Την Κυριακή 21 Απρίλη, στο Μπραχάμι, στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στις 6 μ.μ. Θα μιλήσουν οι νέοι υποψήφιοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Αργυρούπολης Στέφανος Σαβοριανάκης και στην Περιφέρεια Νάσος Μπούρδος. Θα περιλαμβάνει επίσης συναυλία από μαθητικά συγκροτήματα και τους Rhyme Riot, παρουσίαση χορογραφίας και άλλες δραστηριότητες.

Την ίδια μέρα, φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν επίσης: Στο Ιλιον, στην πλατεία Δημαρχείου, με ομιλήτρια την Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτή με το ΚΚΕ, και συναυλία με τους Κυραμαριός και Frank. Στο Μενίδι, στην πλατεία Αγ. Βλάσση. Στην Ελευσίνα, στην πλατεία Λαού.

Στην υπόλοιπη χώρα

Μαθητικά Φεστιβάλ διοργανώνονται τις επόμενες μέρες σε μεγάλες πόλεις της χώρας ως εξής:

Παρασκευή 19 Απρίλη:

  • Κατερίνη, στην κεντρική πλατεία, στις 6.30 μ.μ.
  • Αγρίνιο, πλατεία Δημάδη, στις 7.30 μ.μ.
  • Αμαλιάδα, πλατεία Δημαρχείου, στις 7.30 μ.μ.

Σάββατο 20 Απρίλη:

  • Ηράκλειο Κρήτης, στην πλατεία Ελευθερίας, στις 7.30 μ.μ.
  • Τούμπα Θεσσαλονίκης, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 6 μ.μ.
  • Καλαμαριά Θεσσαλονίκης, στον πεζόδρομο, στις 6.30 μ.μ.
  • Γιαννιτσά, στο Πολύκεντρο, στις 7.30 μ.μ.
  • Ξάνθη, στο πάρκο Μεγάλου Αλεξάνδρου, στις 11.30 π.μ.
  • Πάτρα, στο 12ο Γυμνάσιο, στις 6 μ.μ.
  • Ληξούρι, στην κεντρική πλατεία, στις 7.30 μ.μ.
  • Πύργος, στην Αγ. Βαρβάρα, στις 5 μ.μ.

Κυριακή 21 Απρίλη:

  • Ζάκυνθος, πλατεία Αγίου Μάρκου, στις 8 μ.μ.
  • Αργοστόλι, κεντρική πλατεία, στις 7.30 μ.μ.
Αποβολές μαθητών 4ου Λυκείου Καρδίτσας

Μετά την αστυνομική βία, η διεύθυνση του 4ου Λυκείου Καρδίτσας επιχειρεί και με την τρομοκρατία των αποβολών να εξαναγκάσει τους μαθητές του σχολείου να σταματήσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου για το «νέο Λύκειο». Πριν από λίγες μέρες είχε κληθεί η αστυνομία να τρομοκρατήσει τους μαθητές που έκαναν κατάληψη στο σχολείο, και τρεις απ' αυτούς κλήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα. Οι μαθητές όμως συνέχισαν τον αγώνα, προχωρώντας σε νέα κατάληψη. Αυτήν τη φορά η διεύθυνση του σχολείου συγκάλεσε συνέλευση των καθηγητών, στην οποία αποφασίστηκε να τιμωρηθούν με 2ήμερη αποβολή 7 μαθητές, ως υπεύθυνοι για την κακή κατάσταση στην οποία - όπως ισχυρίζεται - παραδόθηκε το σχολείο μετά την κατάληψη.

Οι μαθητές του σχολείου δεν αποδέχονται την κατηγορία, κάνουν λόγο για άδικη και αδικαιολόγητη τιμωρία και αντιδρώντας προχώρησαν σε 2ωρη αποχή διαμαρτυρίας. Οπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, μετά το τέλος της κατάληψης την Παρασκευή 12/4, το σχολείο παραδόθηκε στα χέρια της διεύθυνσης χωρίς να υπάρχει καμία ζημιά. Τη Δευτέρα 15/4 οι ίδιοι οι μαθητές τοποθέτησαν στη θέση τους όσα θρανία και καρέκλες είχαν μετακινηθεί, όπως είχαν συνεννοηθεί με τον διευθυντή, και τα μαθήματα έγιναν κανονικά. Και ξαφνικά, με τη λήξη των μαθημάτων και χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωση, 7 μαθητές ειδοποιήθηκαν ότι πρέπει να παραμείνουν ως υπαίτιοι για την κατάσταση στην οποία παραδόθηκε το σχολείο μετά την κατάληψη.

Από κει και πέρα, οι μαθητές καταγγέλλουν ότι στη συνέλευση των καθηγητών, αν και προβλέπεται, δεν παρευρίσκονταν ούτε το 15μελές μαθητικό συμβούλιο ούτε οι γονείς των 7 μαθητών, ενώ δεν δόθηκε καν ο λόγος στους «κατηγορούμενους», από τους οποίους ζητήθηκε να μπαίνουν ένας ένας στο γραφείο μόνο για ν' απαντήσουν σε ερωτήσεις των καθηγητών. Οπως ήταν επόμενο, οι μαθητές αρνήθηκαν να υποστούν αυτήν την αντιδημοκρατική - αντιπαιδαγωγική διαδικασία, ενώ όταν ρώτησαν ποιες συγκεκριμένες αποδείξεις υπάρχουν που δικαιολογούν την τιμωρία τους (σημειωτέον, με τις απουσίες αυτών των δύο ημερών οι 2 από τους 7 τιμωρηθέντες συμπληρώνουν το όριο απουσιών που δικαιούνται και κινδυνεύουν να χάσουν τη σχολική χρονιά) συγκεκριμένη απάντηση δεν πήραν.

Στο πλευρό των μαθητών το ΤΣ Καρδίτσας της ΚΝΕ

Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε το Τομεακό Συμβούλιο Καρδίτσας της ΚΝΕ, στην οποία αναφέρει: «Η ΚΝΕ στηρίζει τους αγώνες των μαθητών για ένα σχολείο που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει. Από την αρχή της χρονιάς, σε όλη την Ελλάδα, και στην Καρδίτσα, οι μαθητές έδωσαν δυναμική απάντηση ενάντια στο νομοσχέδιο Γαβρόγλου, που μετατρέπει το σχολείο σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο. Η κυβέρνηση σαν τον κλέφτη πάει να περάσει το νομοσχέδιο μέσα στη Μεγάλη Βδομάδα, όταν τα σχολεία θα είναι κλειστά!

Παράλληλα, με τις γνωστές μεθόδους της τρομοκρατίας, διευθυντές και κυβέρνηση προσπαθούν να βάλουν στη γωνία τούς χιλιάδες μαθητές που κινητοποιήθηκαν! Εμείς τους απαντάμε πως καμία απειλή δεν θα περάσει, κανένας μαθητής δεν θα τιμωρηθεί, επειδή αγωνίστηκε για τις ανάγκες και για τα όνειρά του! Αλλωστε οι μαθητές και στο 4ο ΓΕΛ Καρδίτσας, αλλά και πανελλαδικά, έχουν πείρα και γνωρίζουν πως όταν οι αγώνες τους είναι συλλογικοί και μαζικοί κανένας δεν μπορεί να τους βάλει στο χέρι.

Καλούμε τους μαθητές να "κάψουν τα σενάρια" της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχίσουν ακόμη πιο μαζικά και σε συντονισμό με τα άλλα σχολεία τον αγώνα τους! Για ακόμα μία φορά, έτσι και το επόμενο διάστημα, η ΚΝΕ θα είναι στο πλευρό τους στους αγώνες που έρχονται!».

  • Ανακοίνωση εξέδωσαν και μαζικοί φορείς της πόλης - Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Οικοδόμων, Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας, Ομάδα Γυναικών Σέκλιζας - στην οποία, ανάμεσα στα άλλα, τονίζουν: «Καλό θα είναι όσοι σήμερα κουνάν απειλητικά το δάκτυλο στους μαθητές και θα το κουνήσουν πάλι αύριο, επικαλούμενοι "ζημιές" στα κτίρια, όταν ξεκίνησε η σχολική χρονιά με ελλείψεις σε βιβλία, όταν οι μειωμένες λειτουργικές δαπάνες οδηγούσαν σε "χρηστή" διαχείριση του καυστήρα θέρμανσης το χειμώνα, σε ελαχιστοποίηση των αναγκαίων αναλώσιμων, απουσία αντισεισμικού ελέγχου των κτιρίων κ.λπ. να μας πουν, τι ακριβώς έκαναν; Δεν τους είδαμε να διαμαρτύρονται με την ίδια ένταση που σήμερα μιλούν για προστασία της σχολικής περιουσίας!

Σαν φορείς της Καρδίτσας δεν κάνουμε βήμα πίσω στον αγώνα μας για τη χρηματοδότηση των σχολείων και των σχολικών επιτροπών στο ύψος των πραγματικών αναγκών!

Συμπαρατασσόμαστε με εκείνους τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές, που διεκδικούν, όπως κι εμείς, ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο, για όλα τα παιδιά, που θα μορφώνει και δεν θα εξοντώνει! Που επιδιώκουν να αποσυρθεί εδώ και τώρα η κυβερνητική πρόταση για το Λύκειο».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ
Το πρόγραμμα των ειδικών μαθημάτων

Ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Παιδείας το πρόγραμμα εξετάσεων των ειδικών μαθημάτων, των μουσικών μαθημάτων και η προθεσμία διεξαγωγής υγειονομικής εξέτασης και πρακτικής δοκιμασίας των υποψηφίων για εισαγωγή στα ΤΕΦΑΑ.

Οι εξετάσεις στα ειδικά μαθήματα ξεκινούν στις 21 Ιούνη με Αγγλικά και συνεχίζονται ως εξής: 22 Ιούνη Γερμανικά και Ισπανικά, 24 Ιούνη Ελεύθερο Σχέδιο, 25 Ιούνη Γραμμικό Σχέδιο, 26 Ιούνη Γαλλικά, 27 Ιούνη Αρμονία, 28 Ιούνη Ελεγχος Μουσικών Ακουστικών Ικανοτήτων, 29 Ιούνη Μουσική Αντίληψη και Γνώση, 1 Ιούλη Μουσική Εκτέλεση και Ερμηνεία, 2 Ιούλη Ιταλικά.

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) ορίζεται το διάστημα από την Τρίτη 18 Ιούνη μέχρι και την Παρασκευή 28 Ιούνη.

Υπενθυμίζεται πως οι πανελλαδικές εξετάσεις για τους υποψηφίους από τα Γενικά Λύκεια ξεκινούν την Παρασκευή 7 Ιούνη ενώ μία μέρα νωρίτερα αρχίζουν για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ. Ολοκληρώνονται στις 18 Ιούνη για τους υποψηφίους των ΓΕΛ και στις 20 Ιούνη για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ