ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
Ιστορικός περίπατος στα χνάρια των μαχητών του ΔΣΕ

Μνημεία και σημεία που σημάδεψαν τις πιο λαμπρές σελίδες της ταξικής πάλης επισκέφθηκαν μέλη και φίλοι του Κόμματος

Πυξός: Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ στο Μνημείο του Κόμματος
Πυξός: Οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ στο Μνημείο του Κόμματος
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το διήμερο των Οργανώσεων Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στις Πρέσπες, με τους κατασκηνωτές να διαμένουν στο «Πατουλίδειο» Αθλητικό Κέντρο, συμμετέχοντας σε ένα πλούσιο πρόγραμμα εξορμήσεων και εκδηλώσεων σε σημεία και τόπους - σταθμούς στην ηρωική Ιστορία του ΔΣΕ.

Η πρώτη στάση ήταν στο χωριό Βατοχώρι, με κατάθεση στεφάνου από το ΚΚΕ στην προτομή του Καπετάν Σκοτίδα (Νίκου Θεοχαρόπουλου). Εκεί για τη δράση του μίλησε ο Μιχάλης Τσακίρης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας της ΚΝΕ. Καπετάνιος του ΕΛΑΣ αλλά και στον ΔΣΕ, ο Καπετάν Σκοτίδας υπήρξε διοικητής του Αρχηγείου Δυτικής Μακεδονίας, και ο λαός της περιοχής τον έκανε θρύλο και τραγούδι.

Επόμενη στάση στο Μνημείο της Επιτροπής Περιοχής Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ στο χωριό Κώττας, μπροστά στον ομαδικό τάφο όπου βρίσκονται θαμμένοι μαχητές του ΔΣΕ, με αντιπροσωπεία του Κόμματος να καταθέτει στεφάνι. Εκεί ο Κώστας Αντάρας, μέλος του ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στο πώς αποκαλύφθηκε ο ομαδικός τάφος και στα στοιχεία που μαρτυρούν ότι στο συγκεκριμένο χωράφι ο αστικός στρατός έθαψε τους αντάρτες του ΔΣΕ που σκοτώθηκαν στα γύρω υψώματα στις 14/8/1949.

Στη συνέχεια, από την πανοραμική θέα της θέσης Περβάλι, έγινε σύντομη ιστορική αναδρομή των σκληρών μαχών που έδωσε ο ΔΣΕ, από τον Κώστα Σταμπολίδη, μέλος της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας.

Το απόγευμα του Σαββάτου το πρόγραμμα των εκδηλώσεων συνεχίστηκε με επίσκεψη στο Μουσείο αφιερωμένο στη δράση των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, στο χωριό Καλλιθέα Πρεσπών. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία των μικρών φίλων της ΚΝΕ, κρατώντας πανό που έγραφε «ΕΑΜ, ΕΛΑΣ, ΕΠΟΝ - Πολεμάμε και τραγουδάμε. Πρέσπες 2020».

Στη σπηλιά όπου λειτούργησε το Νοσοκομείο του ΔΣΕ
Στη σπηλιά όπου λειτούργησε το Νοσοκομείο του ΔΣΕ
Στην ομιλία του ο Κ. Σταμπολίδης αναφέρθηκε στις συχνές και στοχευμένες επισκέψεις και εκδηλώσεις που οργανώνονται στην περιοχή, στην κατασκευή μνημείων και στη δημιουργία του Μουσείου της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ. Οπως είπε, «όλες αυτές οι δράσεις με επίκεντρο το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ και τον ΔΣΕ είναι ενταγμένες σε έναν κεντρικό σκοπό, να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη, να μην ξεχάσουμε όλους αυτούς που αγωνίστηκαν μέσα από τις γραμμές των ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ - ΔΣΕ, που στάθηκαν δίπλα τους, ιδιαίτερα αυτούς που θυσιάστηκαν για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες στη χώρα μας. Το σύνολο των δράσεων πρέπει να συμβάλλει να χτίζονται οι προϋποθέσεις ώστε οι δημιουργοί του πλούτου να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν όχι μόνο το δίκιο τους, αλλά και να γίνουν αυτοί εξουσία».

Η δεύτερη μέρα ξεκίνησε με επίσκεψη στη σπηλιά του ιστορικού Γραμματέα του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη. Προηγήθηκε κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του ΚΣ της ΚΝΕ που είναι αφιερωμένο στους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ, από τον Θανάση Χαστά, Γραμματέα της ΕΠ Δυτ. Μακεδονίας του ΚΚΕ. Στη σύντομη ομιλία της η Μαρία Αντωνακάκη, Γραμματέας του ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, αναφέρθηκε στη συμβολή του Ν. Ζαχαριάδη στην ανάπτυξη και τη δράση του Κόμματος στην Κατοχή και στον Εμφύλιο.

Η περιήγηση συνεχίστηκε με επίσκεψη στον Πυξό, όπου πραγματοποιήθηκε η Α' Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Πανελλαδικής Δημοκρατικής Ενωσης Γυναικών και τα προηγούμενα χρόνια ανεγέρθηκε το Μνημείο της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μαχήτριες του ΔΣΕ. Στη σύντομη ομιλία της η Φωτεινή Δημαράκη, μέλος του ΣΠ Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ, στάθηκε στη συμμετοχή των γυναικών στον ΔΣΕ ως ένα από τα σπουδαιότερα κεφάλαια της ένοπλης ταξικής πάλης στη χώρα μας κατά τον 20ό αιώνα.

Τελευταία στάση το χωριό Βροντερό, όπου έγινε κατάθεση στεφάνου στην προτομή του Πέτρου Κόκκαλη. Οι κατασκηνωτές επισκέφτηκαν τη σπηλιά όπου βρισκόταν το Νοσοκομείο του ΔΣΕ. Εκεί, ο Κ. Αντάρας αναφέρθηκε στην οργάνωση και ανάπτυξη του Υγειονομικού του ΔΣΕ, που υπήρξε ένας πραγματικός άθλος, ενδεικτικός της δύναμης που έχει ένα λαογέννητος επαναστατικός στρατός.

«ΓΥΑΡΟΣ, ΡΩΓΜΕΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΟ ΘΑΝΑΤΟΝΗΣΙ»
Διαθέσιμο στο διαδίκτυο το ντοκιμαντέρ της ΚΕ του ΚΚΕ

To ντοκιμαντέρ «Γυάρος, ρωγμές αντίστασης στο θανατονήσι», παραγωγής της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, είναι πλέον ανεβασμένο στο κανάλι του Κόμματος στο YouTube, όπου μπορείτε να το παρακολουθήσετε ολόκληρο.

Το ντοκιμαντέρ δημιουργήθηκε με αφορμή την αποκάλυψη από την ΚΕ του ΚΚΕ, στις 12/10/2019, του μεγάλου Μνημείου στη Γυάρο προς τιμήν των αλύγιστων της ταξικής πάλης, όλων όσοι στα 21 χρόνια λειτουργίας αυτής της φυλακής άνοιξαν με τη στάση τους ρωγμές στη βαρβαρότητα.

Σ' αυτόν τον κολασμένο τόπο, που διάλεξε η αστική εξουσία για να μετατρέψει τους πέντε όρμους του σε φυλακή, για να εξοντώσει όσους ένιωθε ότι την απειλούν, το ΚΚΕ επέστρεψε 72 χρόνια μετά την ίδρυση της φυλακής για να στήσει ένα μνημείο αντάξιο της θυσίας των περίπου 28.000 αγωνιστών, προπαντός κομμουνιστών, οι οποίοι παρότι υπέφεραν, βασανίστηκαν άγρια και έχασαν τη ζωή τους σ' αυτό το νησί του αίματος και του μαρτυρίου, δεν λύγισαν ούτε μπροστά στο θάνατο.

Στο ντοκιμαντέρ περιέχονται σπάνια ντοκουμέντα από τα χρόνια της φυλακής, σε συνάρτηση με τις εξελίξεις της ταξικής πάλης εκείνα τα χρόνια, κι αυτό σε συνδυασμό με σύγχρονες εικόνες (αεροφωτογραφίες κ.ά.) του νησιού, ώστε τα γεγονότα να τοποθετούνται στον τόπο και το χρόνο όπου έγιναν.

Παράλληλα με την ιστορική αφήγηση, η κάμερα παρακολουθεί τους συντρόφους και φίλους του ΚΚΕ που ανέλαβαν να στήσουν το Μνημείο στον ξερόβραχο, από την ώρα της προκήρυξης του σχετικού καλλιτεχνικού διαγωνισμού, την επιλογή του έργου «Ρωγμή» του γλύπτη Αντώνη Μυρωδιά, μέχρι την κατασκευή του στο μηχανουργείο, τη μεταφορά των υλικών στο νησί, την παραμονή σε αυτό και εντέλει το στήσιμο του Μνημείου, η αποκάλυψη του οποίου έγινε με μια μεγάλη εκδήλωση που οργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ πάνω στο νησί, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις από ΚΟ του ΚΚΕ

«Μένουμε δυνατοί, για να μην πληρώσουμε την κρίση τους»: Με το κάλεσμα αυτό του ΚΚΕ συνεχίζονται οι συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις από Κομματικές Οργανώσεις. Μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 8.30 μ.μ. στη Λιβαδειά (παρκάκι της Ερκυνας) θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Στερεάς και Εύβοιας.

-- Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Σκανδιναβία διοργανώνουν στις 7 μ.μ. ώρα Σκανδιναβίας (8 μ.μ. ώρα Ελλάδας) διαδικτυακή εκδήλωση με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ του Κόμματος και ευρωβουλευτή. Για παρακολούθηση μέσω της εφαρμογής Zoom: www.us02web.zoom.us/j/82137568543?pwd=dkxKMXgrVXRVOThoVmtZSVJNclllUT09.

Αύριο Παρασκευή:

-- Στις 9 μ.μ., η Τομεακή Επιτροπή Μεσσηνίας πραγματοποιεί συνεστίαση στο κέντρο Κουκούτσης, με ομιλητή τον Νίκο Καραθανασόπουλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή.

-- Στις 8 μ.μ., στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης (πλατεία) θα παρουσιαστούν οι εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής» για την καπιταλιστική κρίση, με ομιλητή τον Αλέξη Γουσόπουλο, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας.

Το Σάββατο 18 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία Κυπαρισσίας, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος.

Τη Δευτέρα 20 Ιούλη, στις 8 μ.μ. στο Ρέθυμνο (πλατεία Μικρασιατών), θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Δημουλάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδεία σε Τήνο - Πάρο

Σε Τήνο και Πάρο περιοδεύει ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Σήμερα Πέμπτη στην Τήνο θα επισκεφθεί την Πυροσβεστική Υπηρεσία, το Κέντρο Υγείας, τον αγροτικό συνεταιρισμό και το χωριό Αγάπη. Αύριο Παρασκευή, στην Πάρο, θα περιοδεύσει στα μαγαζιά και στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Παροικιά (αίθουσα Αρχιλόχου).



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ