Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αντιφάσεις

«Δεν μπορεί να επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα στο εσωτερικό, ενώ ακριβώς την ίδια στιγμή ανακοινώνεται περαιτέρω άνοιγμα των συνόρων σε χώρες όπου η πανδημία καλπάζει. Η αντίφαση υπονομεύει τη συμμόρφωση», διαπιστώνει ένα από τα συγκροτήματα του Τύπου, που δεν φημίζεται για την ...αντιπολίτευσή του στην κυβέρνηση, ειδικά στα ζητήματα της πανδημίας. Αντίθετα, εκφράζει την ανησυχία ότι με τους χειρισμούς της η κυβέρνηση σπέρνει αμφιβολίες και υπονομεύει τα κηρύγματα περί «ατομικής ευθύνης», επειδή είναι πλέον εξόφθαλμο ότι οι αποφάσεις της στη διαχείριση του κορονοϊού κάνουν λάστιχο τα επιστημονικά δεδομένα για να τα προσαρμόσουν στις ανάγκες της οικονομίας, εν προκειμένω των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον Τουρισμό. Ετσι, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να κουνάει το δάχτυλο στο λαό για την τήρηση των μέτρων, απειλώντας με νέα «lockdown», προσαρμόζει τους υγειονομικούς κανόνες και τα πρωτόκολλα για τους επισκέπτες από το εξωτερικό με τρόπο που αδυνατίζουν η πρόληψη και η προστασία της υγείας, της δικής τους και των κατοίκων στις τουριστικές περιοχές. Τις κυβερνητικές αντιφάσεις, που οξύνονται όσο πληθαίνουν ξανά τα κρούσματα, επισημαίνουν κι άλλα επιτελεία του Τύπου, που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, προειδοποιώντας όμως ότι «η ύπαρξη ερωτημάτων δεν πρέπει να οδηγεί σε εκδηλώσεις δυσπιστίας προς τις επιστημονικές ή πολιτικές αρχές». Πολύ περισσότερο επειδή «το ζήτημα γίνεται ακόμη πιο σύνθετο λόγω της ανάγκης να λειτουργήσει και πάλι η οικονομία»...

Τον χαβά τους

«Είμαι πολύ περήφανος για το πού βρισκόμαστε σήμερα σε ό,τι αφορά τη σχέση ΗΠΑ - Ελλάδας (...) στο σύνολό της είναι καλύτερη από ποτέ, συνεργαζόμαστε κάθε μέρα για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας στην Αμυνα και την Ασφάλεια, για περιφερειακά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του συλλογικού μας ενδιαφέροντος να δούμε ότι όλες οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων συνεχίζουν να προχωρούν προς τους ευρωατλαντικούς θεσμούς»... Δεν χρειάζεται μεγάλη φαντασία για να καταλάβει κανείς ότι τα παραπάνω ειπώθηκαν από τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον όμως είναι ότι τα είπε σε διαδικτυακή συζήτηση της πρεσβείας με θέμα τη «Διατλαντική Συνεργασία Covid-19». Προσπερνάμε το γεγονός της «συνεργασίας» για την αντιμετώπιση του κορονοϊού με τις ΗΠΑ, τη χώρα των ομαδικών τάφων, των καθημερινών ρεκόρ θανάτων και κρουσμάτων και της λαϊκής απόγνωσης για το καταρρακωμένο σύστημα Υγείας. Εδώ όμως φαίνεται ότι ακόμα και η «αντιμετώπιση του Covid» γίνεται φερετζές για τη «στρατηγική συμμαχία» με τις ΗΠΑ και την προώθηση του ευρωατλαντικού σχεδιασμού στην περιοχή. Και χωρίς πολλά πολλά, ο πρέσβης επιμένει στο χαβά του: Συνεργασία για «άμυνα και ασφάλεια», με τους γνωστούς ρόλους που αναλαμβάνει η Ελλάδα για να προσελκυστούν όλες οι χώρες της περιοχής στον ευρωατλαντισμό. Κάτι μας λέει ότι ακόμα και για τον ...καιρό να συζητάνε στην πρεσβεία Ελληνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι, η κουβέντα θα καταλήξει σίγουρα στην ενίσχυση του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και στα Βαλκάνια.

Πέπλο

Ενα πέπλο υποκρισίας σκεπάζει τις αντιδράσεις της κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων μετά την «αποκάλυψη» της τριμερούς συνάντησης στη Γερμανία για τα Ελληνοτουρκικά. Η μεν κυβέρνηση δηλώνει ενοχλημένη για τη δημοσιοποίηση της συνάντησης από τον Τσαβούσογλου και προσπαθεί να τη δικαιολογήσει περίπου ως «τυπική», πριν από τη Σύνοδο των ΥΠΕΞ της ΕΕ. Στο παρασκήνιο, όμως, αυτό που διακινείται είναι ότι «επιτέλους η ΕΕ παίρνει πρωτοβουλία με τη γερμανική προεδρία» και ότι «οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία παραμένουν ανοιχτοί». Από κοντά και ο ΣΥΡΙΖΑ, που ζητάει «πλήρη ενημέρωση» από την κυβέρνηση «αντί να μας πληροφορεί ο Τούρκος ΥΠΕΞ» και την ίδια ώρα την καλεί να εντείνει τις διαπραγματεύσεις κάτω από την «ομπρέλα» των δυνάμεων του ευρωατλαντισμού, που είναι οι «προξενήτρες» της συνεκμετάλλευσης σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο. Είτε «μυστικές» είτε «φανερές», τέτοιες συναντήσεις απλά επιβεβαιώνουν τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη, με σφραγίδα ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με επίδικο τη συνεκμετάλλευση, για να διασφαλιστούν η ΝΑΤΟική συνοχή και ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική του πτέρυγα, απέναντι στους ανταγωνιστές του. Κι αυτός ο σχεδιασμός όχι μόνο δεν είναι άγνωστος στην κυβέρνηση, στον ΣΥΡΙΖΑ και στα άλλα αστικά κόμματα, αλλά τον στηρίζουν με τα μπούνια, για τα συμφέροντα της αστικής τάξης και όχι του λαού.

Εξειδίκευση

Εκτός από τα ζητήματα της Ασφάλισης, που ανέδειξε χτες από το πρωτοσέλιδο ο «Ριζοσπάστης», το «πόρισμα Πισσαρίδη» για τον «αναπτυξιακό» σχεδιασμό της κυβέρνησης δεν αφήνει απέξω κανένα πεδίο που να μην προμηνύει ένταση της επίθεσης στα δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού. Προτείνει για παράδειγμα μέτρα για «επιταχυνόμενες αποσβέσεις και μείωση του κόστους Ενέργειας στη μεταποίηση», που σημαίνει γρηγορότερο και μεγαλύτερο κέρδος για τους επενδυτές, την ώρα που το κόστος της Ενέργειας μεγαλώνει για το λαό, όπως και η ενεργειακή φτώχεια. Ζητάει ακόμα «ενίσχυση της βασικής έρευνας μέσω άρσης αγκυλώσεων στα πανεπιστήμια», θεωρώντας προφανώς «αγκυλώσεις» όσα εμπόδια έχουν απομείνει για την πλήρη μετατροπή των πανεπιστημίων σε ανώνυμες εταιρείες, όπως απαιτεί το κεφάλαιο, το οποίο άλλωστε είναι αυτό που καρπώνεται τα αποτελέσματα της έρευνας, αξιοποιώντας το επιστημονικό προσωπικό των πανεπιστημίων. Αλλο μέτρο είναι η «δημιουργία εξειδικευμένων τμημάτων στα δικαστήρια για υποθέσεις σημαντικού οικονομικού ενδιαφέροντος», προκειμένου να ξεμπλοκάρουν επενδύσεις που συνήθως βρίσκουν ανάχωμα σε λαϊκές διαμαρτυρίες και προσφυγές στη Δικαιοσύνη για περιβαλλοντικούς και άλλους λόγους, την ίδια ώρα βέβαια που ένας εργαζόμενος για να βρει το δίκιο του - αν ποτέ το βρει - στα δικαστήρια, θα πρέπει να βασανίζεται χρόνια. Προτείνει ακόμα την «αναδιάρθρωση του συστήματος Υγείας με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση», με στόχο όχι την αναβάθμιση των υπηρεσιών στους ασθενείς και τις καλύτερες συνθήκες δουλειάς για τους υγειονομικούς, αλλά τον εξορθολογισμό και την εξοικονόμηση πόρων, στο πλαίσιο της πολιτικής της υποχρηματοδότησης και της παραπέρα εμπορευματοποίησης της Υγείας. Αν αυτοί είναι οι «γενικοί άξονες» του σχεδίου που παρέλαβε η κυβέρνηση, καταλαβαίνει κανείς τι προμηνύει για το λαό η εξειδίκευσή τους...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1872 Γεννιέται ο Νορβηγός εξερευνητής Ρόαλντ Αμούνδσεν. Ηταν ο επικεφαλής της «Ανταρκτικής Αποστολής» (1910 - 1912) που έφτασε πρώτη στον Νότιο Πόλο.

1917 Στις 16 και 17 Ιούλη πραγματοποιούνται μαζικές εργατικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα της Ρωσίας, Πετρούπολη, με βασικό σύνθημα «Ολη η εξουσία στα Σοβιέτ!».

1940 Ο Χίτλερ δίνει την εντολή για την προπαρασκευή της επιχείρησης «Θαλάσσιος Λέων» (απόβαση στη Βρετανία). Η επιχείρηση ωστόσο δεν υλοποιήθηκε ποτέ. Οι δυνάμεις που προορίζονταν για αυτή ενσωματώθηκαν τελικά στην επιχείρηση «Μπαρμπαρόσα» κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

1941 Ιδρύεται το Εργατικό Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (Εργατικό ΕΑΜ), προπομπός του ΕΑΜ. Το Εργατικό ΕΑΜ συγκροτήθηκε από την Ενωτική Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΕΓΣΕΕ), που βρισκόταν κάτω από την επιρροή του ΚΚΕ, τη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδας (ΓΣΕΕ), που ακολουθούσε ρεφορμιστική γραμμή, και τα επίσης ρεφορμιστικά Ανεξάρτητα Συνδικάτα, που είχαν αποσπαστεί από τη ΓΣΕΕ (τα τελευταία προσχώρησαν στο ΕΕΑΜ λίγο μετά την ίδρυσή του, το Σεπτέμβρη του 1941).

1942 Διαδηλώσεις κατά της κατοχής και της πείνας πραγματοποιούνται σε Αθήνα και Πειραιά.

1945 Σε ένα ερημικό οροπέδιο του Νέου Μεξικού, οι Αμερικανοί δοκιμάζουν με επιτυχία την πρώτη ατομική βόμβα, με το κωδικό όνομα «Αγία Τριάδα».

1946 Οι Θ. Σαπρανίδης και Γ. Καλέμης εκτελούνται στη Θεσσαλονίκη, καταδικασμένοι σε θάνατο. Πρόκειται για τις πρώτες εκτελέσεις με το Γ' Ψήφισμα «περί εκτάκτων μέτρων ασφαλείας».

1947 Ξεκινά να εκπέμπει ο ραδιοσταθμός του ΔΣΕ «Ελεύθερη Ελλάδα».

1969 Εκτοξεύεται το διαστημόπλοιο «Απόλλων 11», με πλήρωμα τους αστροναύτες Ν. Αρμστρονγκ, Μπ. Ολντριν και Μ. Κόλινς και προορισμό τη Σελήνη.

1989 Πεθαίνει ο Αυστριακός μαέστρος Χέρμπερτ φον Κάραγιαν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ