ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Ιούλη 2020
Σελ. /24
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Στους εργαζόμενους το «μπαλάκι» της ευθύνης για την εξάπλωση του κορονοϊού

INTIME NEWS

Η «εντατικοποίηση των ελέγχων» και η «αυστηρή εφαρμογή των υφιστάμενων μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού» συζητήθηκαν χτες σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου, την ώρα που η κυβέρνηση συνεχίζει να πορεύεται με διαχειριστικά ημίμετρα, «μπρος - πίσω» και πρωτόκολλα - «λάστιχο», όλα υποταγμένα στην προστασία του «τουριστικού προϊόντος», των κερδών δηλαδή των ομίλων του Τουρισμού.

Κι ενώ οι τραγικές ελλείψεις στο σύστημα Υγείας παραμένουν, όπως και η ανυπαρξία ολοκληρωμένου σχεδίου θωράκισης των δομών Υγείας, για να αντεπεξέλθουν σε ένα δεύτερο κύμα, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε ότι «το πλαίσιο είναι επαρκές. Υπάρχουν ζητήματα εφαρμογής του». Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση δίνει το «ελεύθερο» στις πτήσεις από Μ. Βρετανία, ενώ χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στην «τήρηση όλων των κανόνων και του πλαισίου υγιεινής από τους εργαζόμενους, ειδικά στον κλάδο του Τουρισμού και της Εστίασης», αναπαράγοντας πάλι την πρόκληση της «ατομικής ευθύνης». Μίλησε επίσης για «υποχρεωτική χρήση μάσκας και όλα τα σχετικά τα οποία έχουν προβλεφθεί από τις κανονιστικές πράξεις». Επέμεινε και για «αποφυγή των συναθροίσεων και του συγχρωτισμού, ειδικά σε κλειστούς χώρους», προαναγγέλλοντας ένταση των ελέγχων και πρόστιμα.

Οι έλεγχοι θα σχεδιάζονται από το συντονιστικό επιχειρησιακό όργανο που λειτουργεί υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα παρέχει καθημερινά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Στο κοινό επιχειρησιακό κέντρο, όπου εκπροσωπούνται όλοι οι φορείς (ΕΛΑΣ, ΛΣ - ΕΛΑΚΤ, Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αποκεντρωμένη Διοίκηση και κλιμάκια της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή) που συμμετέχουν στην ελεγκτική διαδικασία, θα προστεθεί ένας εκπρόσωπος από κάθε Περιφέρεια και από τους μεγάλους ή παραλιακούς δήμους της χώρας, βάζοντας και την Τοπική Διοίκηση στην τέτοια διαδικασία.

Δημοσιοποιώντας χτες σχετικά στοιχεία, η κυβέρνηση ανέφερε ότι στο διάστημα 14 - 15/7 έγιναν έλεγχοι σε 69 δήμους, σε συνολικά 569 σημεία ενδιαφέροντος (παραλίες, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, πολυκαταστήματα κ.α.) στα 39 εκ των οποίων βεβαιώθηκαν 51 παραβάσεις και επιβλήθηκαν πρόστιμα συνολικού ύψους 13.350 ευρώ, που αφορούσαν κυρίως τη μη χρήση μάσκας από το προσωπικό εργασίας καθώς και υπέρβαση της αναλογίας ατόμων ανά τ.μ. συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας. Τέλος, επιβλήθηκε η αναστολή λειτουργίας 2 καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για 15 μέρες.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΤΥΠΟΥ - ΧΑΡΤΟΥ
«Σφυρίζει» αδιάφορα η διοίκηση του ΙΤΥΕ για το επιβεβαιωμένο κρούσμα

Καθημερινά οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν, πως η εργοδοσία με τις πλάτες της κυβέρνησης δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Αυτό συνέβη και με τον τρόπο που αντιμετώπισε η διοίκηση του Ινστιτούτου Τεχνολογίας Υπολογιστών και Εκδόσεων «Διόφαντος» το επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού εργαζόμενου στις αποθήκες στον Ασπρόπυργο.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, «η διοίκηση του ΙΤΥΕ από την περασμένη Δευτέρα που έγινε γνωστό το κρούσμα, προσπαθεί με κάθε τρόπο να διασφαλίσει τους χρόνους παράδοσης των παραγγελιών, ουσιαστικά πιέζει τους εργαζόμενους να συνεχίζουν να δουλεύουν, καλώντας τους "εθελοντικά", με "ατομική ευθύνη" και να "βάλουν πλάτη" για να παραδοθούν τα βιβλία μέσα στους χρόνους.

Στη λογική ανησυχία των εργαζομένων, η διοίκηση (...) πετάει το μπαλάκι στους αντεργατικούς νόμους της κυβέρνησης της ΝΔ, τις οδηγίες του γιατρού Εργασίας (αν υπάρχει), τις συμβουλές των ειδικών του ΕΟΔΥ».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει την τακτική αυτή του ΙΤΥΕ και απαιτεί να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα από τη διοίκηση, να κάνουν τα απαιτούμενα τεστ όλοι οι εργαζόμενοι του ΙΤΥΕ (εργολαβικοί, «αορίστου», σε Ασπρόπυργο, Αθήνα) να γίνονται καθημερινά απολυμάνσεις, να χορηγηθούν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, να μη χαθεί κανένα μεροκάματο εργαζόμενου και έγκυρη ενημέρωση.

Παράλληλα, καλεί τους εργαζόμενους στο ΙΤΥΕ, ανεξάρτητα μορφής εργασίας, «αορίστου» και «εργολαβικούς» να διεκδικήσουν ουσιαστικά μέτρα υγείας και ασφάλειας, ενωμένοι και οργανωμένοι στο Συνδικάτο να απαιτήσουν τον τερματισμό του «σύγχρονου δουλεμπορίου» και όλοι οι συνάδελφοι του εργολάβου να προσληφθούν από το ΙΤΥΕ με συμβάσεις αορίστου χρόνου.

Ανησυχία από την άνοδο των κρουσμάτων

Συνεχίζεται η ανοδική πορεία του αριθμού των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, με τον ΕΟΔΥ να ανακοινώνει χτες άλλα 27, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν στις πύλες εισόδου της χώρας. 835 κρούσματα έχουν αδιευκρίνιστη πηγή έκθεσης. Aπό την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 193 θάνατοι, με μέση ηλικία των θανόντων τα 76 έτη. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 13.

Στην Κέρκυρα, επιβεβαιώθηκε - σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ - το έβδομο κρούσμα κορονοϊού, ένας άντρας από Ρουμανία, ο οποίος κάνει διακοπές με την σύζυγό του στο νησί και πριν από λίγες μέρες είχε υποβληθεί σε τεστ στον Προμαχώνα. Αναμένεται να μεταφερθεί στο ξενοδοχείο αναφοράς.

Κλειστό μέχρι το πρωί της Δευτέρας θα παραμείνει το Κέντρο Υγείας Καλλονής μετά τα κρούσματα κορονοϊού που εντοπίστηκαν στο δήμο Δυτικής Λέσβου, προκειμένου να πραγματοποιηθεί απολύμανση των χώρων. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, είναι σε εξέλιξη διαδικασία ιχνηλάτησης επαφών των τριών φορέων του ιού. Το κενό που αφήνει το προσωρινό κλείσιμο του ΚΥ επιχειρείται να αναπληρωθεί με «ιατρείο στην πλατεία της Καλλονής, μόνο για τα απολύτως επείγοντα περιστατικά». Υπενθυμίζεται ότι 85χρονος που είναι θετικός στην covid 19, αρχικά μεταφέρθηκε με συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος στο ΚΥ, χωρίς μέτρα προφύλαξης και από εκεί στάλθηκε στο νοσοκομείο όπου και νοσηλεύεται. Θετικοί στον κορονοϊό βρέθηκαν ο γιος του και ο εγγονός του. Ο γιος του 85χρονου είναι ασυμπτωματικός, ενώ ο εγγονός του έχει χαμηλό πυρετό εδώ και 10 μέρες. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η οικογένεια φιλοξένησε επισκέπτες από τη Βόρεια Ελλάδα.

Το πρώτο θετικό κρούσμα ανακοίνωσε και το ΚΥ Πάρου, «πρόκειται για Ελληνίδα, με ιδιόκτητη κατοικία στο νησί» και ήδη ανιχνεύονται οι υγειονομικοί του ΚΥ.

Στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής θα υποβληθούν σε εργαστηριακό έλεγχο τα 600 παιδιά που φιλοξενούνται, μετά από απόφαση του ΕΟΔΥ.

Την ίδια ώρα, προσγειώθηκαν σε Ρόδο, Ζάκυνθο, Κέρκυρα και Ηράκλειο, οι πρώτες απευθείας πτήσεις από τη Βρετανία (η οποία βρίσκεται στη 10η θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων - 291.373).

Πόσα είναι τα κρούσματα στην Κρήτη;

Την ανεπαρκή ενημέρωση για τον αριθμό κρουσμάτων στην Κρήτη από την κυβέρνηση, σχολιάζει με ανακοίνωσή της η ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ, με αφορμή σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών. Οπως αναφέρει η Οργάνωση του Κόμματος για την κυβέρνηση, «είναι "ηλίου φαεινότερο" ότι επιδιώκει να καλύψει ότι τα λεγόμενα "υγειονομικά πρωτόκολλα" έχουν γίνει κυριολεκτικά σουρωτήρι για να εξυπηρετηθεί η κερδοφορία των tour operators, των αεροπορικών εταιρειών και των ξενοδοχειακών ομίλων, θυσιάζοντας την υγεία του λαού».

Καλεί την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Κρήτης και την 7η ΥΠΕ «να δώσουν εξηγήσεις στη δικαιολογημένη ανησυχία των εργαζομένων στα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία, συνολικά του λαού: Πόσα είναι τα κρούσματα, πώς κατανέμονται και πού νοσηλεύονται οι ασθενείς. Ποια είναι τα ξενοδοχεία καραντίνας σε επίπεδο Κρήτης και αν είναι στελεχωμένα με υγειονομικό προσωπικό. Ποιος είναι ο φορέας εποπτείας - παρακολούθησης των ξενοδοχείων καραντίνας. Πόσα τεστ διενεργούνται καθημερινά στα αεροδρόμια κι αν έχει ανατεθεί σε εξειδικευμένο προσωπικό η εργασία αυτή αντί για τους αστυνομικούς και τους πυροσβέστες. Αν έχει εξασφαλιστεί επαρκής ποσότητα τεστ για προληπτική αξιοποίησή τους τουλάχιστον στους εργαζόμενους στα αεροδρόμια και τα ξενοδοχεία».

Ραγδαία εξάπλωση σε όλο τον κόσμο

Mε αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση του κορονοϊού SARS COV 2 σε όλο τον κόσμο και μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές τα κρούσματα έφταναν τα 13.540.397 και οι νεκροί τις 583.149. Επίκεντρο της πανδημίας παραμένει η αμερικανική ήπειρος. Στις ΗΠΑ καταγράφηκαν, για άλλη μια μέρα, πάνω από 65.000 νέες μολύνσεις και ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνάει τα 3,5 εκατομμύρια με τους νεκρούς να πλησιάζουν τις 140.000.

Ως αποτέλεσμα, κορυφαίοι επιστήμονες, όπως ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος και σύμβουλος του Λευκού Οίκου Αντονι Φάουτσι, προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξει ανακοπή του ρυθμού διάδοσης της ασθένειας COVID 19, τα θύματα θα ξεπεράσουν το φθινόπωρο τις 220.000. Πολλές Πολιτείες ανακοινώνουν επαναφορά μέτρων περιορισμού στη λειτουργία καταστημάτων και υπηρεσιών, ενώ καθιστούν πλέον υποχρεωτική τη χρήση προστατευτικής μάσκας σε δημόσιους χώρους.

Πολύ σοβαρή παραμένει η κατάσταση και σε σχεδόν όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Στη Βραζιλία καταγράφονται 1.933.655 κρούσματα και 74.336 θάνατοι (με το τελευταίο 24ωρο να έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 1.400 άνθρωποι).

Ασχημα εξελίσσονται τα πράγματα και στην πολυπληθή Ινδία με ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας (με πάνω από 25.000 κρούσματα τη μέρα) και το συνολικό αριθμό να έχει φτάσει τις 959.993 μολύνσεις και οι νεκροί να προσεγγίζουν τις 25.000 (ενώ είναι γεγονός ότι τόσο στην Ινδία όσο και σε άλλες χώρες τα επιβεβαιωμένα περιστατικά υπολείπονται κατά πολύ της πραγματικότητας).

Στον κατάλογο των χωρών που καταγράφονται σε παγκόσμιο επίπεδο, σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων, περιλαμβάνονται στη συνέχεια η Ρωσία (746.369 - 11.770 νεκροί), Περού (333.867 - 12.229 με χτεσινά στοιχεία), Χιλή (319.493 - 7.069, επίσης), το Μεξικό (311.486 - 36.327) και ακολουθούν η Ισπανία (303.699 - 28.409), η Νότια Αφρική (298.292 - 4.346) και το Ηνωμένο Βασίλειο (291.911- 45.035).

Στον τομέα της εύρεσης εμβολίου όπου διεξάγεται σφοδρός ανταγωνισμός ανάμεσα σε μονοπωλιακούς ομίλους, καθώς προσδοκούν τεράστια κέρδη, ανακοινώθηκε στη Ρωσία ότι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η δοκιμή ενός εμβολίου σε ομάδα 20 εθελοντών. Οι υπεύθυνοι του Εθνικού Ερευνητικού Κέντρου Επιδημιολογίας και Μικροβιολογίας «Ν. Φ. Γεκμαλέι», που διεξάγει τις δοκιμές, δήλωσαν ότι υπήρξαν θετικά αποτελέσματα, ωστόσο η έγκριση του εμβολίου θα απαιτήσει αρκετούς μήνες ακόμη. Επίσης, η αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας «Moderna» ανακοίνωσε ότι θα εισέλθει στις 27 Ιούλη στην τελική φάση των κλινικών δοκιμών εμβολίου της για την αντιμετώπιση του νέου κορονοϊού, μετά τη δημοσιοποίηση των υποσχόμενων προκαταρκτικών αποτελεσμάτων του.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ