ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2019
Σελ. /24
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΡΩΤΟΥΛΗΣ
Να ρίξουμε κόκκινο στο μαύρο της εκμετάλλευσης, της μιζέριας, του φασισμού!

«Λίγες μέρες πριν τις εκλογές ξαναβγήκαν σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή και κόβουν βόλτες ξανά στη Δυτική Αθήνα ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και οι άλλοι που όλοι μαζί ψήφισαν πάνω από 1.000 αντιλαϊκούς - αντεργατικούς νόμους», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης ανοίγοντας την ομιλία του και πρόσθεσε: «Ξανακατέβασαν από το ράφι την αραχνιασμένη προπαγάνδα, "πρόοδος - συντήρηση", "ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά", γιατί νομίζουν ότι μπορεί να ξεχαστεί ότι μαζί Τσίπρας και Μητσοτάκης εφάρμοσαν το νόμο του Σαμαρά για τον κατώτατο μισθό. Μαζί Τσίπρας και Μητσοτάκης έφεραν τη δουλειά τις Κυριακές, μαζί Τσίπρας και Μητσοτάκης ψήφισαν τον απεργοκτόνο νόμο, μαζί Τσίπρας και Μητσοτάκης απελευθέρωσαν τις απολύσεις. Μαζί, χέρι χέρι και με το ΠΑΣΟΚ, δεν άφησαν τίποτα όρθιο».

Τα κούφια λόγια τους - σημείωσε - αποδεικνύουν και πόσο λίγη σχέση έχουν με τις γειτονιές της Δυτικής Αθήνας. «Το 2013, το 2014, το 2015 και τα επόμενα χρόνια έπληξαν πλημμύρες το Περιστέρι και όλη τη Δυτική Αθήνα. Πού ήταν τότε όλοι αυτοί;», διερωτήθηκε και θύμισε πως το 2014 «εδώ στο Περιστέρι πραγματοποιήσαμε μια μεγάλη εκδήλωση - παρέμβαση για την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών και την οργάνωση του αγώνα για την αντιπλημμυρική προστασία. Λέγαμε να μην έχετε καμία εμπιστοσύνη. Οταν φύγουν τα φώτα, θα τελειώσουν και τα λόγια συμπάθειας και οι όποιες εξαγγελίες...».

Οπως κι έγινε, και αποτυπώνεται στους προϋπολογισμούς όλων των χρόνων της Περιφέρειας Αττικής. «Για τον Δυτικό Τομέα, που ξαναθυμήθηκαν προεκλογικά, είναι προκλητικά τα λιγότερα!», τόνισε ο Γ. Πρωτούλης, συμπληρώνοντας ότι «φιγουράρουν έργα για τις ΠΑΕ, εκατομμύρια δωράκια για ιδιόκτητα γήπεδα: 35 εκατομμύρια στον ένα, 7 εκατομμύρια στον άλλο, 30 εκατομμύρια στον τρίτο, 469 εκατομμύρια για αστικές αναπλάσεις, 40 εκατομμύρια για να φτιαχτεί μαρίνα για γιοτ στον Αλιμο, για την τουριστική ανάπτυξη, τη γαλάζια οικονομία, ημερίδες και σεμινάρια, και από την άλλη απουσιάζουν σταθερά σχεδιασμένες ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε ζητήματα αντισεισμικής θωράκισης, αντιπλημμυρικής θωράκισης, αντιπυρικής προστασίας, υποδομών Υγείας - Πρόνοιας, σχολικής στέγης, λαϊκού αθλητισμού. Για όλη τη Δυτική Αθήνα, πέντε χρόνια τώρα, μεταφέρουν από έτος σε έτος την ίδια χρηματοδότηση για τον ένα και μοναδικό παιδικό σταθμό! Για το Πάρκο Τρίτση, τη μοναδική ανάσα που έχουμε, αν δεν υπήρχε η ΚΝΕ και το Κόμμα θα το είχαν κόψει ήδη σε κομμάτια και θα το είχαν πουλήσει».

Αναφερόμενος στο μείζον για την περιοχή ζήτημα των απορριμμάτων, τόνισε ότι «οι κομμουνιστές έχουμε δώσει μεγάλους αγώνες για να φύγει η υγειονομική βόμβα των σκουπιδιών από την περιοχή μας. Τα πράγματα πηγαίνουν απ' το κακό στο χειρότερο, με επικίνδυνες, ανεξέλεγκτες διαστάσεις. Η διοίκηση Δούρου επέλεξε την τακτική της μελετημένης απραξίας έτσι ώστε να επιβληθεί, με τον εκβιασμό των σκουπιδιών στους δρόμους, το σχέδιο των προηγούμενων, που ο λαός της Δυτικής Αθήνας καταψήφισε με την επιλογή του! Η τελευταία υγειονομική έκθεση έδειξε ότι στη Δυτική Αθήνα οι θάνατοι από νεοπλασίες είναι 31% περισσότεροι από κάθε άλλη περιοχή στο Λεκανοπέδιο.

Απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση, παρέτειναν επ' αόριστον τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής οι ΣΥΡΙΖΑίοι, που τάχα θα την έκλειναν, εδραίωσαν τη λειτουργία του αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών και των άλλων επικίνδυνων αποβλήτων υγείας, οι ίδιοι που υπόσχονταν ότι θα μεταφερθεί αλλού! Επεκτείνουν με νέα σύμβαση το εργοστάσιο ανακύκλωσης. Νεκρανάστησαν την περιβόητη "τροπολογία Βάσως Παπανδρέου" και όρισαν το ανενεργό λατομείο Μουσαμά ως χώρο κατάλληλο για χωματερή! Και ξανάβαλαν στο "παιχνίδι" την κατασκευή δύο ακόμα μεγάλων εργοστασίων επεξεργασίας σκουπιδιών, το ένα δυναμικότητας έως 60.000 tn ετησίως και το άλλο 100.000 tn ετησίως!».

Ολα αυτά, σχολίασε καυστικά, «είναι επειδή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, Τσίπρας και Μητσοτάκης, Δούρου και Πατούλης έχουν μεγάλη αγάπη για τη Δυτική Αθήνα και τους ανθρώπους της!».

Απέναντι σ' αυτήν την πραγματικότητα, ο Γ. Πρωτούλης προέτρεψε το λαό του Περιστερίου να προχωρήσει μπροστά «με περισσότερους εκλεγμένους κομμουνιστές δημάρχους, με περισσότερους εκλεγμένους περιφερειακούς συμβούλους, με πιο ισχυρό ΚΚΕ σε Ελλάδα και Ευρώπη».

«Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για άλλες αυταπάτες! Το Περιστέρι είναι μια πόλη με βαριά Ιστορία, χρωστάμε πάρα πολλά στους Περιστεριώτες αγωνιστές. Είναι η ώρα οι νέοι και οι νέες του Περιστερίου, της Δυτικής Αθήνας, να κάνουν τη διαφορά, να ρίξουν κόκκινο στο μαύρο της εκμετάλλευσης, κόκκινο στο μαύρο της μιζέριας, κόκκινο στο μαύρο του φασισμού και του συστήματος που τον ταΐζει. Κυριολεκτικά να ρίξουν κόκκινο στη νύχτα, στο μαύρο σκοτάδι που ετοιμάζουν για τη νέα γενιά!», κατέληξε.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΙΔΕΡΗΣ
Να καταδικαστεί ενιαία σε όλες τις κάλπες η αντιλαϊκή πολιτική

«Στις 26 Μάη μπορούμε να καταδικάσουμε με την ψήφο μας μια πολιτική η οποία εκπορεύεται από την ΕΕ, εξειδικεύεται από την κάθε κυβέρνηση, υλοποιείται από Περιφέρειες και δήμους. Και να την καταδικάσουμε ενιαία», τόνισε ο Γιώργος Σιδέρης.

Από το βήμα της συγκέντρωσης απάντησε στις πρόσφατες αναφορές Μητσοτάκη - Τσίπρα στη νεολαία του Περιστερίου, επισημαίνοντας: «Δεν ξέρουμε αν στους κύκλους των επιχειρηματιών και των εφοπλιστών, που συναγελάζεται και ο Τσίπρας και ο Μητσοτάκης, είναι ντροπή να είσαι ψυκτικός και επισκευαστής ανελκυστήρων. Εμάς είναι τιμή μας και καμάρι μας, γιατί με τη δουλειά και τον ιδρώτα μας παράγουμε τον πλούτο όλης της χώρας!».

Κάλεσε τους εργαζόμενους και το λαό να μην πιστέψουν στο παραμύθι πως «τάχα στην Τοπική Διοίκηση δεν συγκρούονται πολιτικές», καθώς αυτό έχει στόχο να εγκλωβίσει τη στάση και την ψήφο τους. «Ανεξάρτητοι, ακομμάτιστοι και αυτοδιοικητικοί δεν υπάρχουν. Ολοι τους έχουν αναφορές σε κόμματα, μα πάνω απ' όλα σε πολιτικές. Ολοι τους είναι με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, με τον "Κλεισθένη", στηρίζουν τα επιχειρηματικά σχέδια που υλοποιούνται, την ανταποδοτικότητα που φορτώνει νέα οικονομικά βάρη στις λαϊκές οικογένειες, είναι με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων», ξεκαθάρισε. Οι εκλεγμένοι δημοτικοί σύμβουλοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», υπογράμμισε, με την ίδια συνέπεια και σταθερότητα που αγωνίστηκαν για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες θα συνεχίσουν να παλεύουν σε όλα τα μέτωπα και την επόμενη μέρα των εκλογών.

Οσον αφορά τη σημερινή δημοτική αρχή, τη διοίκηση Παχατουρίδη, ο Γ. Σιδέρης συνόψισε τις «επιτυχίες» που κατέγραψε τα τελευταία 16 χρόνια: Το 55% των εσόδων του δήμου προέρχεται από φόρους στο λαό. Πάνω από 260 παιδιά από αυτά που έκαναν αίτηση έμειναν εκτός παιδικών σταθμών. Εκατομμύρια ευρώ διοχετεύτηκαν σε εργολάβους και ιδιώτες. Κανένα έργο δεν συνοδεύτηκε από αντιπλημμυρικό, αντισεισμικό, αντιπυρικό σχεδιασμό. Ο έλεγχος στατικότητας αγγίζει μόλις το 15% των σχολείων. Το προσωπικό του δήμου έχει μειωθεί δραματικά και πάνω από το 35% δουλεύει με 8μηνες συμβάσεις. Το νερό και το ρεύμα του γηπέδου του Ατρόμητου, που χρησιμοποιούνται μόνο από την ΠΑΕ, τα πληρώνει ο λαός της πόλης, ενώ τα αθλητικά σωματεία στριμώχνονται σε γήπεδα που δεν έχουν τα στοιχειώδη. Το Περιστέρι έχει μικρότερη αναλογία πρασίνου ανά κάτοικο ακόμα και από το δήμο της Αθήνας. Το Κέντρο Πρόληψης κατά των Ναρκωτικών, «Οδοιπορικό», υπολειτουργεί, με τεράστιες ελλείψεις προσωπικού.

Στο έδαφος αυτό, υπογράμμισε, η σημερινή δημοτική αρχή είναι «πέρα για πέρα επιτυχημένη για τα συμφέροντα των επιχειρηματικών κύκλων που κλήθηκε να υπηρετήσει», ενώ βρήκε άξιους συμπαραστάτες στους υπόλοιπους συνδυασμούς.

Ενώ, απευθυνόμενος ιδιαίτερα σε όλους όσοι το βράδυ των εκλογών θέλουν να γκρεμιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή από την τρίτη θέση, σημείωσε πως «αυτό θα γίνει με ισχυρό ΚΚΕ παντού, ισχυρή "Λαϊκή Συσπείρωση" σε δήμο και Περιφέρεια».

ΛΙΛΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ
Παίρνουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, οργανώνουμε την πάλη ενάντια σε ΕΕ - κυβερνήσεις - κεφάλαιο

Στο ρόλο της ΕΕ στην υπεράσπιση των συμφερόντων των μονοπωλίων της στη διεθνή οικονομική αρένα, διαλύοντας τα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα των λαών αφού αυτό προϋποθέτει η ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη της κερδοφορίας τους, αναφέρθηκε η Λίλα Καφαντάρη. «Ολοι οι λαοί της ΕΕ δέχονται τον ίδιο πόλεμο στα δικαιώματά τους. Χάνουν ό,τι με αγώνες είχε κατακτηθεί τα τελευταία 100 χρόνια. Ακριβώς όταν η τεχνολογία, οι επιστήμες, η γνώση και η εμπειρία των εργαζομένων έχουν εκτινάξει την παραγωγικότητα στα ύψη, όπως και τη δυνατότητα να ζουν οι λαοί με ευημερία. Αντί λοιπόν να απολαμβάνουμε ως παραγωγοί του πλούτου όλες αυτές τις δυνατότητες που έχουμε δημιουργήσει, εξαθλιωνόμαστε όλο και περισσότερο, για να γεμίζουμε με όλο και μεγαλύτερα κέρδη τις τσέπες όλο και πιο λίγων», σημείωσε.

Επεσήμανε ότι σήμερα δεν μπορεί πια να υπάρχει η ελπίδα ότι ένα κόμμα ή μία κυβέρνηση μπορεί να γεφυρώσει τις αντιθέσεις που μαίνονται στην ΕΕ κι αυτή να φτάσει να λειτουργεί φιλολαϊκά. «Το είδαμε. Το ζήσαμε πεντακάθαρα με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Οπως το έχουμε ζήσει με όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις και θα το ζούμε ξανά και ξανά, αν δεν βάλουμε στόχο να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας, οργανώνοντας την πάλη για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος», υπογράμμισε.

Ειδικό κάλεσμα έκανε στους ανθρώπους του πολιτισμού, τονίζοντας ότι «ο πολιτισμός δεν είναι μόνο οι τέχνες που πρέπει να γίνονται κτήμα του λαού, αλλά το ίδιο το βιοτικό επίπεδο των λαών, η δυνατότητα να απολαμβάνουμε τις τεράστιες εξελίξεις στις επιστήμες, στην τεχνολογία, την αύξηση της παραγωγικότητας. Την ειρήνη. Την αδελφοσύνη των λαών. Οι καλλιτέχνες αγαπάμε τον άνθρωπο, αφού αυτός βρίσκεται στο επίκεντρο της έμπνευσής μας. Είναι το ίδιο το κίνητρο της καλλιτεχνικής μας δημιουργίας. Είναι καιρός λοιπόν να πάρουμε τη φυσική μας θέση δίπλα στους άλλους εργαζόμενους, που εξαθλιώνονται υλικά και πνευματικά, όπως κι εμείς άλλωστε, και να γίνουμε με τη δράση και το έργο μας πηγή έμπνευσης του λαού μας για ανειρήνευτους αγώνες μέχρι το σοσιαλισμό - κομμουνισμό (...) Ας δυναμώσουμε όσο ποτέ τη φωνή μας απέναντί τους. Ας δυναμώσουμε το ΚΚΕ με την ψήφο μας σε όλες τις κάλπες».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org