ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Μάη 2019
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ
Δεν θα γίνουμε γλάστρες στις προεκλογικές φιέστες και τα παιχνίδια τους!

Ανακοίνωση με αφορμή το σόου που στήνει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου η κυβέρνηση

Την έντονη διαμαρτυρία τους στην επιχείρηση της κυβέρνησης να μετατρέψει τις καθαρίστριες σε «γλάστρες στις προεκλογικές φιέστες» και να παίξει πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες τους, εκφράζουν σε κοινή ανακοίνωσή τους Σωματεία καθαριστών και καθαριστριών.

Οπως σημειώνουν τα Σωματεία, ενώ όλο το προηγούμενο διάστημα «κώφευαν, ακύρωναν συναντήσεις και πουλούσαν φύκια για μεταξωτές κορδέλες», χτες τους ανακοινώθηκε ότι το προγραμματισμένο ραντεβού που είχαν με τον υπουργό Εσωτερικών, το οποίο μάλιστα είχε ζητηθεί εδώ και μήνες και το ανέβαλαν συνεχώς, μεταφέρεται όλως τυχαίως για σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσία του πρωθυπουργού!

Δεν λύθηκε τίποτα όσον αφορά την ομηρία μας και την εκμετάλλευση

«Στις πλάτες των καθαριστριών έχουν παιχτεί αρκετά προεκλογικά παιχνίδια», ξεκαθαρίζουν τα Σωματεία και επισημαίνουν τα εξής:

«Καμία συναδέλφισσα δεν μπορεί να πει ότι δεν ξέρει, ότι δεν γνωρίζει. Ο δίκαιος αγώνας των συναδελφισσών καθαριστριών του υπουργείου Οικονομικών μπορεί να αξιοποιήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για την ανέλιξή του στην κυβέρνηση, όμως η εμπειρία όλων μας δείχνει πως στον κλάδο της καθαριότητας δεν λύθηκε τίποτα όσον αφορά την ομηρία μας, το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία με συγκροτημένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με την ένταξη όλου του κλάδου στα βαρέα και στα ανθυγιεινά. Οι εργολάβοι στην καθαριότητα, παρά τα επικοινωνιακά μεγάλα λόγια, συνεχίζουν όχι μόνο να υπάρχουν και να πολλαπλασιάζουν το έργο τους, αλλά και οξύνουν την τρομοκρατία απέναντι στους εργαζόμενους, με καθυστερήσεις δεδουλευμένων, με απειλές και απολύσεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διατηρώντας όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό οπλοστάσιο στον κλάδο της καθαριότητας, με την πολυδιάσπαση και την εργασιακή ομηρία, τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, που επικρατούν σε κάθε χώρο δουλειάς, σε σχολεία, σχολές, νοσοκομεία, στις μεταφορές, στα λιμάνια, σε υπουργεία και ΟΑΕΔ, αλλά και σε δεκάδες χώρους δουλειάς, έρχεται υποκριτικά 10 μέρες πριν τις εκλογές να τερματίσει την κοροϊδία στις πλάτες των εργαζομένων, καλώντας τα σωματεία καθαριστριών στο Μαξίμου για να μοιράσει ψίχουλα, όταν μας έχουν κλέψει καρβέλια ολάκερα.

Από το σύνθημα "διώχνουμε τους εργολάβους" οι εργαζόμενοι εργολαβικοί βρέθηκαν να υπογράφουν ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου με κουτσουρεμένα δικαιώματα, εκτός ΒΑΕ, επιδόματα, άδειες εγκυμοσύνης, 13ο και 14ο μισθό. Εγινε δηλαδή εργολάβος το ίδιο το κράτος. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβάλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολικές καθαρίστριες».

Ο,τι αποσπάμε προέρχεται από τους αγώνες μας - Συνεχίζουμε ανυποχώρητα!

Μπροστά σε αυτήν την κοροϊδία της κυβέρνησης, που δεν έχει τέλος, τα Σωματεία, απαντώντας και στη ρητορική της κυβέρνησης πως δήθεν εκπροσωπεί τους «πολλούς», ερωτούν: «Για ποιον τάχα αγωνίζεται η κυβέρνηση, όταν διατηρεί και συντηρεί τους μισθούς πείνας των 200 - 300 ευρώ και παράλληλα αρνείται τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων σχολικών καθαριστριών, διατηρώντας όλες τις μορφές ομηρίας με συμβάσεις που ανανεώνονται ανά 8μηνο, έτος ή ανά 2 έτη; Γιατί θυμήθηκε ξαφνικά τώρα ο υπουργός να στείλει τάχα "αυστηρή" εγκύκλιο προς τους δήμους για την υπογραφή συμβάσεων και για τα μέτρα ατομικής προστασίας;».

Οσο για τη φιέστα που στήνουν για τα κανάλια αλλά και για να ξεγελάσουν συνολικά τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τα Σωματεία σημειώνουν: «Τους αφήνουμε να μιλήσουν με αυτούς που συνομιλούσαν μέχρι και χτες... τον γνωστό εργοδότη - συνδικαλιστή Καραγεωργόπουλο και τα ποδάρια της συνδικαλιστικής μαφίας στην ΟΙΥΕ».

Τέλος η ανακοίνωση καταλήγει:

«Οι ανάγκες μας είναι υπαρκτές και μεγάλες! Η εργοδοτική ασυδοσία σε πλήθος εργασιακών χώρων γενικεύεται!

Τα αιτήματά μας είναι δίκαια, είναι συγκεκριμένα και αφορούν το σύνολο του κλάδου! Να τα ικανοποιήσουν στο σύνολό τους χωρίς επικοινωνιακά τρικ και εμπαιγμό! Ο,τι αποσπάμε προέρχεται από τους αγώνες μας. Αυτοί ασκούν πίεση στην κυβέρνηση!

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα, οργανώνουμε τις διεκδικήσεις μας!

Η ένταξη του επαγγέλματος στα ΒΑΕ και οι αυξήσεις στους μισθούς αφορούν όλους τους εργαζόμενους στην καθαριότητα!

Δεν θα γίνουμε προεκλογική κορνίζα κανενός!».

Απαιτούν ανάκληση των απολύσεων στη φύλαξη της ΣΤΑΣΥ

Από την κινητοποίηση στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα
Από την κινητοποίηση στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα
Παρέμβαση ενάντια στις απολύσεις εργαζομένων στη φύλαξη χώρων και σταθμών της ΣΤΑΣΥ ΑΕ από τις εταιρείες KAS FACILITIES - ESA SECURITY SOLUTIONS έκαναν χτες στο σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας και η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ.

Με το πανό και την ανακοίνωση που μοίρασαν, απαίτησαν να ανακληθούν οι εκδικητικές απολύσεις εργαζομένων που είχαν προσφύγει στην Επιθεώρηση Εργασίας, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων προηγούμενων μηνών. Διεκδίκησαν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων αλλά και τον τερματισμό του άθλιου καθεστώτος των «εργολαβιών». Οπως καταγγέλλει ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων, «εργολάβοι και υπεργολάβοι, που αλλάζουν ρόλους αναμεταξύ τους, νομικά πρόσωπα και ταμπέλες σαν τα πουκάμισα, έχουν αφήσει στους εργαζόμενους "φέσι" απλήρωτα δεδουλευμένα», ενώ παραβιάζουν μια σειρά από δικαιώματά τους.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΛΑΡΚΟ
Απεργιακός αγώνας για την υπογραφή ΣΣΕ

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν σήμερα Πέμπτη, από τις 6 π.μ., οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, με βασικό αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Πρόκειται για την πρώτη από τις τέσσερις συνολικά 24ωρες απεργίες που είχαν αποφασίσει οι εργαζόμενοι. Στη Γενική Συνέλευση του Σωματείου Εργαζομένων ΛΑΡΚΟ, στις 10/5, οι εργαζόμενοι απέρριψαν ομόφωνα τις προτάσεις της εργοδοσίας και ανανέωσαν την απόφασή τους για τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο καλεί σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση που θα γίνει στην πύλη του εργοστασίου. Στην ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «η απεργία μας δεν έχει το χαρακτήρα της τουφεκιάς. Είναι ξεκάθαρη και δίνει το στίγμα της μαζικότητας και της αποφασιστικότητας. Θα το τραβήξουμε μέχρι τη νίκη, και αυτό το σύνθημα θα πρέπει να αποτυπωθεί στην πράξη, στη συγκέντρωση και στη συμμετοχή στην απεργία. Δίνουμε την πιο σημαντική μάχη ως εργαζόμενοι. Παλεύουμε και διεκδικούμε τους όρους που θα εργαζόμαστε, τις αμοιβές που θα πληρωνόμαστε, το μέλλον των οικογενειών μας. Σε αυτή τη μάχη δεν περισσεύει κανείς».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Σήμερα η απεργία και η πορεία στο υπουργείο Υγείας

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν σήμερα Πέμπτη οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, απέναντι στα οξυμένα προβλήματα από την εντεινόμενη αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε απεργιακή συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Αλεξάνδρας στις 9 π.μ. και από εκεί σε πορεία στο υπουργείο Υγείας.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να δυναμώσουν την πάλη τους, διεκδικώντας: Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού, με άμεση καταβολή του επιδόματος αδείας. Ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος. Ενταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη αναγκαίων μέτρων για προστασία της υγείας και της ασφάλειας στην εργασία. Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν σύστημα Υγείας, που θα καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες και θα εξασφαλίζει μόνιμη εργασία με πλήρη δικαιώματα σε όλους τους εργαζόμενους.

Παρέμβαση για το ζήτημα των εκλογικών αδειών

Σε τηλεφωνική παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, για το ζήτημα των εκλογικών αδειών, προχώρησε χτες το Συνδικάτο Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οι εκπρόσωποι του υπουργείου απάντησαν πως η έκδοση της σχετικής εγκυκλίου έχει δρομολογηθεί για σήμερα.

Το Συνδικάτο έχει δεχτεί καταγγελίες από εργαζόμενους του κλάδου, οι οποίοι στο αίτημα για χορήγηση άδειας συνάντησαν εμπόδια, με τους εργοδότες να ισχυρίζονται πως «δεν ξέρουν» και «δεν μπορούν» να δώσουν τις απαιτούμενες άδειες. Το πρόβλημα αφορά τόσο εργαζόμενους που δουλεύουν στην Αττική και θέλουν να ταξιδέψουν στους τόπους όπου ψηφίζουν, όσο και εργαζόμενους που δουλεύουν σεζόν σε τουριστικές περιοχές και πρέπει επίσης να μετακινηθούν για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.

ΚΛΑΔΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ - ΣΕΑΑΝ
Πέτυχαν την αναστολή διακοπής ρεύματος σε ανάπηρο

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ πραγματοποίησαν χτες το κλαδικό Σωματείο Ενέργειας και η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ), ενάντια στην απειλή διακοπής ρεύματος σε άτομο με αναπηρία. Μετά την παρέμβαση, η εντολή διακοπής ανεστάλη.

Ωστόσο, το ζοφερό μέλλον για χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά αποτυπώνεται σε όσα ανέφερε εκπρόσωπος της εταιρείας, λέγοντας ότι πλέον η ΔΕΗ, ως Ανώνυμη Εταιρεία, πρέπει να αντεπεξέλθει στο σύγχρονο περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί με την «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, να είναι ανταγωνιστική, να έχει αυξημένη χρηματοροή και να επιτυγχάνει υψηλή απόδοση για τα κεφάλαιά της...

«Καταδικάζουμε την πολιτική της τωρινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, καθώς και της διοίκησης της ΔΕΗ, που στο πλαίσιο της "απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας" προβαίνουν σε σωρεία μαζικών εντολών διακοπής ηλεκτροδότησης, καθώς ολοένα και περισσότερες οικογένειες αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή του ηλεκτρικού ρεύματος», υπογραμμίζει το κλαδικό Σωματείο. «Η απάντηση πρέπει να είναι η μαζική καταδίκη αυτής της πολιτικής, που γεννάει φτώχεια και διαχωρισμούς, περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ενέργειας», προσθέτει.

Σε αυτήν την κατεύθυνση, το Σωματείο και η ΣΕΑΑΝ απαιτούν: Να μη γίνει καμία διακοπή ρεύματος, ειδικά σε άτομα με αναπηρία. Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα έτσι ώστε να έχουν όλα τα ΑμεΑ πρόσβαση στην ηλεκτρική ενέργεια, χωρίς όρους και προϋποθέσεις.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ