ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 16 Μάη 2000
Σελ. /48
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Με αισιοδοξία κορυφώνεται η μάχη για την ΠΚΣ

Σε 146 συλλόγους των ΑΕΙ και 52 συλλόγους των ΤΕΙ πανελλαδικά, τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ συσπειρώνουν πάνω από 3.700 υποψηφίους, μια δυναμική που αναμένεται αύριο να αναδειχθεί και από τα αποτελέσματα της κάλπης

Με στόχο σημαντική άνοδο σε ψήφους και σε ποσοστό σε όλες τις σχολές δίνουν τη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών τα μέλη κι οι φίλοι της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ όλης της χώρας. Αύριο, Τετάρτη, ανοίγουν οι κάλπες των φοιτητών και σπουδαστών για την ανάδειξη των νέων διοικητικών συμβουλίων των συλλόγων τους και την εκλογή των αντιπροσώπων τους για πανσπουδαστικό συνέδριο.

Τα ψηφοδέλτια της ΠΚΣ, με σήμα το γαρίφαλο του αγώνα, «κατεβαίνουν» σε 146 από τους 159 συλλόγους των ΑΕΙ, όπου θα πραγματοποιηθούν αύριο εκλογές και αντίστοιχα σε 52 από τους 53 συλλόγους στα ΤΕΙ. Πρόκειται για ένα γεγονός ενδεικτικό για τη δυναμική των θέσεων της παράταξης, αφού καμιά άλλη παράταξη δεν έχει παρουσία σε τόσους πολλούς συλλόγους πανελλαδικά. Επίσης, ενδεικτική είναι η σημαντική μαζικοποίηση των ψηφοδελτίων της ΠΚΣ με πολύ περισσότερους νέους και νέες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι της ΠΚΣ φέτος είναι πάνω από 3.700 φοιτητές και σπουδαστές, ενώ πέρσι οι φοιτητές και σπουδαστές που συμμετείχαν στα ψηφοδέλτια της παράταξης ήταν περίπου 2.800.

Τα μηνύματα των τελευταίων ημερών κάνουν τα μέλη της ΠΚΣ να αντιμετωπίζουν με αέρα και αισιοδοξία τη μάχη των εκλογών, καθώς στις συζητήσεις με τους φοιτητές και τους σπουδαστές, στα αμφιθέατρα, στους διαδρόμους και τα τραπεζάκια καταγράφεται καθημερινά το ρεύμα ανόδου της παράταξης.

Η ΠΚΣ καλεί τους φοιτητές και σπουδαστές να ρίξουν αύριο στην κάλπη το ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο, να στηρίξουν το αντίπαλο δέος στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, ενάντια στην ηττοπάθεια και το συμβιβασμό. Τους καλεί να ενισχύσουν τη δύναμη εκείνη που δεν εμφανίστηκε από το πουθενά μια βδομάδα πριν τις εκλογές, αλλά βρέθηκε δίπλα τους όλο το προηγούμενο διάστημα, μπροστά στους μικρούς και μεγάλους αγώνες.

Κριτήριο ψήφου σ' αυτές τις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές, που μπορούν να αποτελέσουν ένα βήμα στην κατεύθυνση αλλαγής των συσχετισμών, είναι το τι το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα χρειάζεται. Σ' αυτό η πρωτοπόρα αγωνιστική μαχητική παράταξη λέει ξεκάθαρα:«Εχουμε τη δύναμη. Για ένα μαζικό, μαχητικό και ενωτικό φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα, που σε συντονισμό με το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα θα αντιπαλεύει την πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματά μας, για ένα τέτοιο κίνημα που θα μπορεί να έχει δύναμη και πολιτικό ρόλο στην κοινωνία, αύριο ψηφίζουμε ΠΚΣ».

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΤΕΑΠΗ
Πανσπουδαστική αγωνιστική συνέχεια

Το «ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο» δίνει δυνατά τη μάχη στους νηπιαγωγούς
Το «ψηφοδέλτιο με το γαρίφαλο» δίνει δυνατά τη μάχη στους νηπιαγωγούς
Ενα δείγμα του τι σημαίνει μαζικός, μαχητικός κι ενωτικός φοιτητικός σύλλογος είναι ο Σύλλογος Φοιτητών του Τμήματος Εκπαίδευσης και Αγωγής Προσχολικής Ηλικίας (ΤΕΑΠΗ - Νηπιαγωγοί) Αθήνας. Ενας σύλλογος όπου η ΠΚΣ είναι σταθερά τα τελευταία χρόνια πρώτη δύναμη και μάλιστα με αυτοδυναμία στο ΔΣ και αναμένει να κρατήσει αυτή τη θέση αυξάνοντας τις δυνάμεις της και σ' αυτές τις εκλογές.

Χτες η ΠΚΣ οργάνωσε στους νηπιαγωγούς μια εκδήλωση αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο, που σημείωσε μεγάλη επιτυχία και πολλές φοιτήτριες του τμήματος άκουσαν τη συγγραφέα Ζωή Βαλάση και τη ζωγράφο, χαράκτρια και εικονογράφο Εύα Μελά να μιλούν για τη μεγάλη σημασία και προσφορά των παιδικών βιβλίων, που μπορούν να λειτουργήσουν σαν «χάρτινα περιστέρια της ειρήνης και της συναδέλφωσης». Επίσης, μίλησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το καλό παιδικό βιβλίο μέσα «στις συμπληγάδες του εμπορίου και της τεχνολογίας» και ανανέωσαν το ραντεβού τους για πιο εξειδικευμένες συζητήσεις πάνω σ' αυτό το θέμα, που συνδέεται άμεσα με το αντικείμενο της σχολής.

Πρόκειται για μια εκδήλωση ενδεικτική της δραστηριοποίησης της παράταξης πάνω στα ζητήματα που απασχολούν τους φοιτητές της σχολής κι έχουν σχέση με το αντικείμενο των σπουδών τους. Επίσης, όλο το προηγούμενο διάστημα η ΠΚΣ είχε οργανώσει μια σειρά από πολιτιστικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κι αφιερώματα, που είχαν τη μαζική υποστήριξη και συμμετοχή των φοιτητών.

Ζωντανός, μαχητικός σύλλογος

«Αυτή τη χρονιά πραγματοποιήσαμε αρκετές και μαζικές γενικές συνελεύσεις. Συζητήσαμε για πολλά θέματα που αφορούν τους φοιτητές και τις σπουδές μες», λέει η Νατάσα Μιχαήλ, μέλος της ΠΚΣ και του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών ΤΕΑΠΗ, κι εξηγεί: «Για παράδειγμα, ανοίξαμε το θέμα του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, που αποσυνδέει το πτυχίο μας από το δικαίωμα στην εργασία και σκοπεύει στη δημιουργία εύκολα χειραγωγήσιμων εκπαιδευτικών. Βγάλαμε ψηφίσματα και ο σύλλογος συμμετείχε στις κινητοποιήσεις του μαθητικού αλλά και του αντιιμπεριαλιστικού κινήματος».

Επιπλέον συμμετέχοντας στα όργανα του Τμήματος, οι φοιτητές της ΠΚΣ κατάφεραν να αποκαλύψουν έγκαιρα και να φρενάρουν αντιδραστικές ρυθμίσεις που προωθούνταν, όπως τους πολλούς κύκλους σπουδών. «Σε συνελεύσεις τμήματος έπεσε κάποια στιγμή στο τραπέζι η πρόταση να περιοριστούν οι πρακτικές μας και να περάσουν εκτός του πτυχίου. Δηλαδή να μην έχουν όλοι οι φοιτητές τη δυνατότητα να βγαίνουν νηπιαγωγοί με γενικές γνώσεις και ειδίκευση πάνω στο αντικείμενό τους, αλλά να βγαίνουν και κάτι άλλο... Και οι λίγοι φοιτητές που θα μπορούν να κάνουν πρακτικές να παίρνουν μετά το πτυχίο ένα Πιστοποιητικό Παιδαγωγικής και Διδακτικής Επάρκειας. Εμείς είπαμε ξεκάθαρα ότι δεν παζαρεύουμε τα επαγγελματικά μας δικαιώματα και βάλαμε φρένο σ' αυτό».

Επίσης, αντιπαλεύοντας λογικές όπως αυτή της προέδρου του Τμήματος, κας Φραγκουδάκη, που δηλώνει στους φοιτητές ότι είναι ενάντια στη δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και στέλνει τους φοιτητές να αγοράζουν σημειώσεις, ο σύλλογος με μπροστάρη την ΠΚΣ κατάφερε να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα.

Με πρωτοβουλία της ΠΚΣ προωθήθηκαν ρυθμίσεις για τη διευκόλυνση των φοιτητών με ειδικές ανάγκες. «Από το πιο απλό (κάγκελα που μπήκαν στις σκάλες) μέχρι τη διοργάνωση μαθημάτων νοηματικής και τη μετάφραση στη νοηματική της συζήτησης που γίνεται στις γενικές συνελεύσεις, για να μπορούν να παρακολουθούν και να συμμετέχουν και οι συνάδελφοι με ειδικές ανάγκες. Μάλιστα, φέτος συμμετέχει και στο ψηφοδέλτιό μας μια φοιτήτρια που έχει περάσει στη σχολή με αυτές τις ειδικές κατηγορίες».

ΠΚΣ και στους δασκάλους

Στο άλλο τμήμα των παιδαγωγικών της Αθήνας, το τμήμα των δασκάλων, οι υπόλοιπες παρατάξεις που συμμετέχουν στο ΔΣ μπλοκάρουν εσκεμμένα και συστηματικά τις διαδικασίες. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά τη δραστηριοποίηση του συλλόγου των νηπιαγωγών, ο σύλλογος των δασκάλων δεν πραγματοποίησε ούτε μια γενική συνέλευση όλο το χρόνο.

«Χρειάζεται αγώνας για δημόσια και δωρεάν παιδεία, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει», μας λέει η Σοφία Προμπονά, πρωτοετής φοιτήτρια στους δασκάλους, «και η μόνη παράταξη που παλεύει γι' αυτό είναι η ΠΚΣ. Η ΠΑΣΠ κι η ΔΑΠ έχουν ουσιαστικά ίδιες θέσεις και μιλούν για ιδιωτικοποίηση και τα ΕΑΑΚ κάνουν σημαία ότι δήθεν είναι ανεξάρτητοι, πράγμα που είναι ψέμα. Η ΠΚΣ είναι η μόνη που μιλάει ξεκάθαρα στους φοιτητές και παλεύει για ένα ισχυρό φοιτητικό κίνημα, ενώ οι άλλοι θέλουν τη νεολαία στα ναρκωτικά και τα γήπεδα».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Να παραμεριστούν οι θιασώτες της υποταγής

Μία μέρα απομένει μέχρι την κάθοδο των φοιτητών και σπουδαστών στις κάλπες και όλα δείχνουν πως οι φετινές φοιτητικές εκλογές έχουν ιδιαίτερα έντονο το πολιτικό στοιχείο. Οι παρατάξεις της ΠΑΣΠ και της ΔΑΠ, αφού ολοκλήρωσαν το ρόλο τους ως ταξιδιωτικά-εκδρομικά γραφεία, τις τελευταίες μέρες επιχειρούν να μεταφέρουν στις σχολές τις πρακτικές και τις μεθόδους που επιστρατεύτηκαν από τους μηχανισμούς των κομμάτων τους στο πλαίσιο των βουλευτικών εκλογών. Ανησυχούν για τη φανερά ανοδική πορεία που ακολουθούν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας, οι οποίες και φέτος θα διεκδικήσουν την ψήφο των συμφοιτητών τους με ψηφοδέλτια σε όλες τις σχολές του ΑΠΘ και του Πανεπιστημίου Μακεδονίας αλλά και σε όλες τις σχολές του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Οι παρατάξεις του δικομματισμού (ΔΑΠ - ΠΑΣΠ) αλλά και ο συνεταίρος τους στην προσπάθεια διάλυσης του φοιτητικού κινήματος, η Ενωση Ανεξαρτήτων, δίνουν τη μάχη με κάθε θεμιτό και αθέμιτο μέσο, προκειμένου να διασφαλίσουν μια όσο το δυνατόν πιο ανώδυνη εκλογική ήττα, αφού ήδη έχουν καταδικαστεί στις συνειδήσεις μεγάλης μερίδας των φοιτητών.

Κυρίως ΔΑΠ και ΠΑΣΠ έχουν βάλει σε δράση όλους τους μηχανισμούς που διαθέτουν, από τη λασπολογία και τη συκοφαντία μέχρι τον εκβιασμό και το ρουσφέτι. Σε κάποιες σχολές, π.χ. Νομική, έφτασαν σε σημείο να απειλούν υποψηφίους της ΠΚΣ, και σε άλλες περιπτώσεις να τάζουν ιδιαίτερη μεταχείριση σε όσους το επόμενο διάστημα θα υπηρετήσουν τη θητεία τους στο στρατό.

Μέχρι και ο υπουργός Παιδείας «επιστρατεύτηκε», προκειμένου κυρίως η κυβερνητική παράταξη να καταφέρει να βγει αλώβητη από τις φετινές εκλογές. Μέσα από εκδηλώσεις παρουσιάζεται το ευρωπαϊκό όραμα, η πολιτική εναρμόνισης των ελληνικών πανεπιστημίων με αυτά των ευρωπαϊκών χωρών. Επιλογές που πίσω από τα μεγαλόσχημα λόγια κρύβουν την πλήρη απαξίωση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και την πλήρη αποσύνδεση του πτυχίου από την επαγγελματική αποκατάσταση. Ενα πράγμα δεν μπορούν όμως να κρύψουν. Πως ακόμη και στο χώρο της εκπαίδευσης η Θεσσαλονίκη και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα επιλέχθηκε να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στα σχέδια των ιμπεριαλιστικών για τα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Το παραδέχτηκε ο Π. Ευθυμίου χτες από τη Θεσσαλονίκη, όταν δήλωσε πως «η Β. Ελλάδα αποκτά έναν νέο στρατηγικό ρόλο στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη. Ο χώρος της εκπαίδευσης είναι προνομιακός για την ανάπτυξη αυτών των πολιτικών (που εκπορεύονται από το ρόλο της). Επομένως, πρέπει με κάθε τρόπο όλοι να συμβάλουμε για την κατάκτηση του νέου ρόλου και σ' αυτό το επίπεδο».

Γι' αυτό οι φοιτητές με την ψήφο τους θα πρέπει να πάρουν θέση και στο ζήτημα της διαρκώς εντεινόμενης εμπλοκής της χώρας στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών. Και να απαντήσουν θετικά στο κάλεσμα των ΠΚΣ, με το οποίο τους προτρέπει «να παραμερίσουν τους θιασώτες της υποταγής και της διάλυσης του φοιτητικού κινήματος, να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να ενισχύσουν αποφασιστικά με την ψήφο τους τα πλατιά ενωτικά ψηφοδέλτια της σύγκρουσης και της νίκης».

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Με ενθουσιασμό και δυναμική

Με ενθουσιασμό και αισιοδοξία δίνουν τη μάχη των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας στη Θεσσαλία. Καθημερινά κλιμάκια της παράταξης πραγματοποιούν περιοδείες και εξορμήσεις στις σχολές των ΑΕΙ και των ΤΕΙ, που εδρεύουν στους νομούς της περιοχής και σε άλλα νεολαιίστικα στέκια, όπου γίνονται εποικοδομητικές συζητήσεις για τη σημασία των αυριανών εκλογών και για την αναγκαιότητα ενίσχυσης των αγωνιστικών ψηφοδελτίων των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.

Οι φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές στη Θεσσαλία θα διεξαχθούν για την ανάδειξη νέων διοικητικών συμβουλίων σε 10 φοιτητικούς συλλόγους στο Βόλο, σε ένα στη Λάρισα, σε ένα στα Τρίκαλα και σε ένα στην Καρδίτσα. Στα ΤΕΙ εκλογές θα διεξαχθούν σε 4 Συλλόγους Σπουδαστών στη Λάρισα, σε έναν στην Καρδίτσα.

Στα αισιόδοξα μηνύματα για την άνοδο των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας και στη Θεσσαλία, αναφέρθηκε μιλώντας στο «Ρ» ο Θ. Κοτζαμπασάκης, υποψήφιος της παράταξης στη Σχολή Τεχνολόγων - Γεωπόνων ΤΕΙ Λάρισας. «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα "πιάσουμε" πολύ καλά ποσοστά - τονίζει - και αυτό πηγάζει από το θετικό κλίμα που επικρατεί στην καθημερινή επαφή μας με τους σπουδαστές και στην αποδοχή που βρίσκουν οι θέσεις και οι προτάσεις των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας. Στις συζητήσεις που γίνονται, στα πλαίσια των εξορμήσεων που πραγματοποιούμε, οι σπουδαστές εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους για την αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, που δίνει καίριο "χτύπημα" και στο χώρο των ΤΕΙ. Ξέρουν ότι χωρίς αγώνα δε γίνεται τίποτα και γνωρίζουν ότι η διέξοδος βρίσκεται στη συσπείρωσή τους στις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Δηλώνουν, δε, τη θέλησή τους να ενισχύσουν με την ψήφο τους τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια της παράταξής μας».

ΛΕΥΚΑΔΑ
Στάση εργασίας για τους διωκόμενους μαθητές

Τρίωρη στάση εργασίας (9 πμ - 12 μ)κήρυξε το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας για την Πέμπτη 18 του Μάη, μέρα που παραπέμπονται σε δίκη οι 12 μαθητές, μέλη του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου του ΤΕΛ - ΤΕΕ Λευκάδας, για τη συμμετοχή τους στις περσινές κινητοποιήσεις. Την ίδια μέρα και ώρα οι εκπαιδευτικοί θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι οι 12 μαθητές αντιμετωπίζουν την κατηγορία για «διατάραξη οικιακής ειρήνης», αλλά και ότι με την κατάληψη που έκαναν στο σχολείο τους, παρεμπόδισαν την εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας, χωρίς την άδεια του Λυκειάρχη κ. Ζούρου! Επίσης, θυμίζουμε ότι ο λυκειάρχης του σχολείου κ. Ζούρος, ο οποίος θα είναι και μάρτυρας κατηγορίας, είναι ο μοναδικός λυκειάρχης σε όλο το νομό που έδωσε στην εισαγγελέα τα ονόματα των μαθητών που συμμετείχαν στην κατάληψη.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Λευκάδας Β. Χριστούλη έχει ξεκινήσει διαδικασίες «πρόσκλησης» σε απολογία σε φορείς που δηλώνουν τη συμπαράστασή τους στους διωκόμενους μαθητές.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Λευκάδας με ανακοίνωσή του καταγγέλλει ως απαράδεκτο και ανησυχητικό το γεγονός της παραπομπής σε δίκη ανήλικων μαθητών, θεωρώντας πως τα προβλήματα της εκπαίδευσης δε λύνονται όταν ανήλικοι σύρονται στα δικαστήρια επειδή διαμαρτυρήθηκαν για τα οξυμένα προβλήματά τους. «Η εισαγγελική παρέμβαση - παρά τις διαβεβαιώσεις προεκλογικά ότι διευθετήθηκε πολιτικά το ζήτημα - επιλεκτικά στο ΤΕΕ Λευκάδας που αντιμετωπίζει τα περισσότερα προβλήματα ως σχολείο, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της», καταγγέλλει η ΕΛΜΕ.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι Επίκαιρη Ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης έχει καταθέσει στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Χουρμουζιάδης, με την οποία τους ρωτά αν σκοπεύει η κυβέρνηση να επιλύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί και αν θα προχωρήσει στην κατάργηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που καθιέρωσε ένα ασφυκτικό αυταρχικό καθεστώς στα σχολεία.

Επίσης, τη συμπαράσταση όλων των καθηγητών της χώρας στους διωκόμενους μαθητές εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ, το οποίο καλεί την κυβέρνηση και τα υπουργεία Παιδείας και Δικαιοσύνης να εγκαταλείψουν την τακτική της ποινικοποίησης των μαθητικών διεκδικήσεων, αλλά και να καταργήσουν την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ανακυκλώνονται τα αδιέξοδα στα ΤΕΕ και εσπερινά

Ρυθμίσεις για απαλλαγή από τις πανελλαδικές εξετάσεις για το Β' κύκλο των ΤΕΕ και τα εσπερινά λύκεια

Επιχειρώντας να αντιμετωπίσει τα αδιέξοδα που δημιούργησε η «μεταρρύθμιση», το υπουργείο Παιδείας προχώρησε χτες σε ανακοινώσεις που απαλλάσσουν από τις πανελλαδικού επιπέδου εξετάσεις τους μαθητές των ΤΕΕ και των εσπερινών λυκείων, που δεν επιθυμούν να συνεχίσουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ταυτόχρονα, η κατηγορία των μαθητών που θα κάνει χρήση αυτής της ρύθμισης αποκλείεται από την τριτοβάθμια εκπαίδευση, ενώ τα αδιέξοδα αυτά ανακυκλώνονται καθώς παραμένει η ουσία της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής.

Ειδικότερα, σύμφωνα με προεδρικό διάταγμα που υπογράφηκε από τον υπουργό Παιδείας, οι μαθητές του Β` κύκλου των ΤΕΕ που δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στις πανελλαδικές εξετάσεις στα Μαθηματικά και Νέα Ελληνικά, έχουν τη δυνατότητα να εξεταστούν σε αυτά τα μαθήματα στο σχολείο τους, σε θέματα που θα ορίσει ο Σύλλογος Διδασκόντων.

Στο πτυχίο, το ατομικό δελτίο και στο μητρώο μαθητών σημειώνεται ότι η απόλυση έγινε με την εφαρμογή της παραπάνω ρύθμισης και οι πτυχιούχοι της κατηγορίας αυτής δεν έχουν τη δυνατότητα να εγγράφονται στο ειδικό πρόγραμμα εκπαίδευσης και προετοιμασίας για την πρόσβαση σε ΤΕΙ αντίστοιχης ειδικότητας. Πτυχιούχοι Β` κύκλου ΤΕΕ της παραπάνω κατηγορίας, αλλά και κάθε πτυχιούχος Β` κύκλου ΤΕΕ που επιθυμεί τη βελτίωση της βαθμολογίας του πτυχίου του έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν εκ νέου και να επαναλάβουν κανονικά όλα τα μαθήματα του Β` κύκλου σπουδών ή να συμμετέχουν μόνο στις εξετάσεις πανελλαδικού επιπέδου, διατηρώντας την προφορική τους βαθμολογία.

Αντίστοιχη ρύθμιση γίνεται και για τους μαθητές της Γ` και της Δ` τάξης των Εσπερινών Ενιαίων Λυκείων, με νομοθετική ρύθμιση που προωθείται στη Βουλή. Οι εξετάσεις της Γ` και της Δ` Λυκείου διεξάγονται πανελλαδικά για όσους επιθυμούν να έχουν πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οσοι μαθητές δεν επιθυμούν να υπαχθούν σε αυτές τις ρυθμίσεις, παίρνουν απολυτήριο Ενιαίου Λυκείου ύστερα από εξετάσεις στο σχολείο τους, σε θέματα που ορίζει ο Σύλλογος Διδασκόντων. Ειδικά για το τρέχον σχολικό έτος, η επιλογή συμμετοχής στις πανελλαδικές εξετάσεις θεωρείται ότι δηλώνεται με τη συμμετοχή χωρίς να απαιτείται γραπτή δήλωση.

Οι κάλπες των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών θα ανοίξουν αύριο στις 7 το πρωί και θα παραμείνουν ανοιχτές μέχρι και τις 7:30 το απόγευμα. Οι φοιτητές κι οι σπουδαστές για να ψηφίσουν χρειάζεται να έχουν μαζί τους το τρίπτυχό τους (φοιτητική ταυτότητα), ή το πάσο τους και την αστυνομική τους ταυτότητα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ