ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στον αγώνα για μέτρα προστασίας της υγείας και του περιβάλλοντος

Φωτ. αρχείου
Φωτ. αρχείου
Τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που προγραμματίζουν το επόμενο διάστημα στο πλαίσιο της πάλης τους για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Σίνδο, 24ωρης λειτουργίας και βραχείας νοσηλείας, αλλά και ενάντια στα σχέδια δημιουργίας μονάδων καύσης επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ, παρουσίασαν εκπρόσωποι εργατικών σωματείων στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης.

Η συνέντευξη οργανώθηκε από τα Σωματεία Εργαζομένων Μετάλλου και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, Εργαζομένων και Υπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βόρειας Ελλάδας, Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Κεντρικής Μακεδονίας και Σωματείο Γραφικών Τεχνών Τύπου - Χάρτου Κεντρικής Μακεδονίας.

Οι αγωνιστικές παρεμβάσεις ξεκίνησαν από νωρίς χτες το πρωί, με ενημερωτικές εξορμήσεις στις εισόδους της ΒΙΠΕ Σίνδου και σε χώρους δουλειάς με το ψήφισμα και το πλαίσιο πάλης, που διαμορφώθηκε μέσα από την πλατιά σύσκεψη σωματείων και φορέων που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή στη Σίνδο.

Προγραμματίζουν ακόμη παράσταση διαμαρτυρίας στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κινητοποίηση των φορέων την Τρίτη 27/4, στις 6 μ.μ. στην πλατεία της Σίνδου, ενάντια στην καύση υγειονομικών αποβλήτων, συμμετοχή στην απεργία της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη και στη συγκέντρωση το Σάββατο 5 Ιούνη, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Περιβάλλοντος.

Το πλαίσιο των κινητοποιήσεων παρουσίασαν στη συνέντευξη Τύπου ο Γιώργος Καραμπερόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων, και ο Παναγιώτης Κολογκούνης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Ο Γ. Καραμπερόπουλος ανέφερε ότι «στον δήμο Δέλτα, με δύο βιομηχανικές περιοχές, σε Σίνδο και Καλοχώρι, άρα και μεγάλο κίνδυνο για την πρόκληση βιομηχανικού ή εργατικού ατυχήματος, με δεκάδες χιλιάδες κατοίκους, λειτουργούν μόλις δύο Κέντρα Υγείας, σε Διαβατά και Χαλάστρα, η στελέχωση των οποίων δεν επιτρέπει την παροχή ακόμα και στοιχειωδών υπηρεσιών Υγείας.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στον δήμο Χαλκηδόνας, μια περιοχή με πολλά μεγάλα εργοστάσια. Στο ΚΥ Κουφαλίων, το οποίο εξυπηρετεί πάνω από 60.000 κατοίκους, το 2010 υπηρετούσαν 32 γιατροί. Δέκα χρόνια μετά έμειναν μόλις 15».

Επίσης κατήγγειλε ότι η κυβέρνηση δεν αδιαφόρησε μόνο για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και για τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, αφήνοντας να μετατραπούν σε χώρους υπερμετάδοσης και διασποράς του ιού. «Με το ξέσπασμα του δεύτερου κύματος, δεν υπήρξε εργοστάσιο χωρίς κρούσμα, ενώ σε ορισμένα από αυτά η κατάσταση ξέφυγε από κάθε έλεγχο, με εκατοντάδες κρούσματα και - δυστυχώς - μια νεκρή εργάτρια», είπε. Και πρόσθεσε ότι «τα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των βιομηχάνων. Ακόμη και σήμερα δεν γίνονται υποχρεωτικά προληπτικά τεστ στους μεγάλους χώρους, με ευθύνη κράτους και εργοδοσίας. Οταν εμφανίζεται κάποιο κρούσμα, οι ιχνηλατήσεις γίνονται από στελέχη της εταιρείας (!) και οι συνάδελφοι του εργαζόμενου που νοσεί συνήθως δεν ενημερώνονται».

Ο Π. Κολογκούνης αναφέρθηκε στα ελλιπή μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, που έχουν ως αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα εργατικά «ατυχήματα», ιδιαίτερα στους χώρους της βιομηχανίας. Αλλά και στα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ) που δίνονται με το σταγονόμετρο στους εργαζόμενους, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις αναγκάζονται να τα αγοράσουν με δικά τους χρήματα. Τόνισε ότι «υπεύθυνα για την τραγική κατάσταση που ζουν οι εργαζόμενοι είναι το κυνήγι του κέρδους, η περίφημη "ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας", που περνάει κυριολεκτικά πάνω από τα κορμιά των εργατών».

Τέλος, ανέφερε ότι αποτελεί πρόκληση να σχεδιάζεται η εγκατάσταση μονάδων επεξεργασίας επικίνδυνων υγειονομικών αποβλήτων στη ΒΙΠΕ Σίνδου, σε μια περιοχή επιβαρυμένη από την ήδη υφιστάμενη βιομηχανική δραστηριότητα. Και δήλωσε ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειες για να μην προχωρήσει αυτή η επένδυση, αλλά και ενάντια στην επικαιροποίηση των επιτρεπόμενων χρήσεων από τον φορέα της ΒΙΠΕ που θα επιτρέπουν την εγκατάσταση των δύο εργοστασίων.

ΕΡΓΟΤΑΞΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ
Καθολική η συμμετοχή των οικοδόμων στη στάση εργασίας

Διεκδικούν την καταβολή των δεδουλευμένων τους

Σε στάση εργασίας και συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προχώρησαν χτες οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του νέου αερολιμένα στο Καστέλι της Κρήτης, διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Την κινητοποίηση προκήρυξε το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηρακλείου, μετά από συνέλευση με τους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της απληρωσιάς.

Η συμμετοχή στη στάση εργασίας ήταν καθολική, ενώ οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεκινώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και καταλήγοντας στην Περιφέρεια. Ψήφισμα με τα αιτήματά τους επιδόθηκε σε εκπροσώπους και των δύο φορέων της Τοπικής Διοίκησης. Συνεχίζοντας τον αγώνα για την καταβολή των δεδουλευμένων τους αλλά και για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας στο εργοτάξιο, ετοιμάζονται να δώσουν το «παρών» στον αγωνιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, ενώ βρίσκονται σε ετοιμότητα να απατήσουν απεργιακά στο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει την κυβέρνηση, τα εμπλεκόμενα υπουργεία και φορείς για τη συνεχιζόμενη κοροϊδία απέναντι στους συμβασιούχους. «Μετά την επίσχεση εργασίας που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι το Μάρτη, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα δύο μηνών, κατάφεραν να πληρωθούν μόνο για τον μήνα Γενάρη», όπως αναφέρει, ενώ τώρα δέχονται απειλές πως η επίσχεση «είναι παράνομη» και δεν πρόκειται να πληρωθούν για τους μήνες Φλεβάρη και Μάρτη «μέχρι να ελεγχθεί η νομιμότητα της επίσχεσης», στρώνοντας το έδαφος για νέες, ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις στις πληρωμές. «Εκεί που μας χρωστούσαν, μας πήραν και το βόδι», σχολιάζει το Συνδικάτο και απαιτεί να καταβληθούν τώρα όλα τα δεδουλευμένα.

«Καθεστώς» οι καθυστερήσεις πληρωμών και οι απολύσεις στην κατασκευή του φράχτη στον Εβρο

Για τις καθυστερήσεις πληρωμών και τις απολύσεις στην κατασκευή του φράχτη στον Εβρο καταγγέλλει την κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο η Ενωση Οικοδόμων Αλεξανδρούπολης.

«Από την αρχή της κατασκευής του φράχτη τα μεροκάματα είναι πολύ χαμηλά και οι ώρες πολλές. Υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές, ενώ πριν από λίγες μέρες έγιναν και απολύσεις εργαζομένων», όπως αναφέρει. Ολα αυτά, προσθέτει η Ενωση, «δεν είναι ζητήματα αστοχιών εργολάβων ή μεμονωμένα περιστατικά. Η πίεση, η εντατικοποίηση, οι χαμηλοί μισθοί και οι απολύσεις είναι πλέον καθεστώς σε όλα τα μεγάλα εργοτάξια, όπου η εργοδοσία ξεσαλώνει. Δεν είναι τυχαίο ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε ένα έργο που την ευθύνη έχουν οι 4 μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου».

Το σωματείο σημειώνει ότι αν και σε συνάντηση του ΔΣ του με τον εργοταξιάρχη δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε ικανοποίηση μέρους των απαιτήσεων των εργαζομένων, όπως η άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων (έως 12/4) και η επαναπρόσληψη των εργατών που έχασαν τη δουλειά τους, ούτε οι εργαζόμενοι έχουν εξοφληθεί ούτε οι εδώ και 2 βδομάδες απολυμένοι έχουν κληθεί στη δουλειά.

«Φαίνεται ξεκάθαρα», σημειώνει, «η «εταιρική κοινωνική ευθύνη» της κοινοπραξίας αλλά και το «όφελος με τις θέσεις εργασίας για την περιοχή», που κυβέρνηση και τοπικοί παράγοντες προπαγάνδιζαν. «Δεν θα αφήσουμε το θέμα να περάσει έτσι», διαμηνύει και τονίζει πως θα συνεχίσει την πάλη για τα δικαιώματα των εργαζομένων, απαιτώντας μεταξύ άλλων την άμεση εξόφληση όλων των δεδουλευμένων και έγκαιρες πληρωμές των εργαζομένων, την άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων, να σταματήσουν οι υπερωρίες και να προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό για να βγαίνει ανθρώπινα η δουλειά, την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και την τήρηση όλων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Απαιτούν μέτρα προστασίας για τους μετανάστες εργάτες

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Μετανάστευσης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μετανάστευσης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, μαζί με μετανάστες εργαζόμενους στους δύο κλάδους, διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Η ανασφάλιστη εργασία, οι δυσκολίες που συναντούν στην απόκτηση και ανανέωση αδειών παραμονής και εργασίας, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, είναι μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν τους μετανάστες.

Στον κλάδο των Τροφίμων, όπως εξηγεί το Συνδικάτο, τα προβλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα για τους μετανάστες εργάτες γης σε φυτώρια, θερμοκήπια, χωράφια. «Αυτοί οι συνάδελφοι είναι απροστάτευτοι. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χωρίς άδειες παραμονής, χωρίς άδειες εργασίας, ανασφάλιστοι, απλήρωτοι, απροστάτευτοι εν μέσω πανδημίας, χωρίς μέτρα πρόληψης», τονίζει. Κατά κανόνα αντιμετωπίζουν άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ζουν σε ακατάλληλες κατοικίες, με πλημμελείς συνθήκες υγιεινής, στερούνται υγειονομική περίθαλψη. Στον δε κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας η ανασφάλιστη ή υποδηλωμένη εργασία είναι «παρούσα» στους μετανάστες που δουλεύουν στα φασονατζίδικα του ιματισμού, όπως και οι ανθυγιεινές συνθήκες στους χώρους δουλειάς.

Αντιπροσωπεία των δύο Συνδικάτων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους, παίρνοντας ευχολόγια αντί για απαντήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος αρκέστηκε να ενημερώσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγήσει προσωρινό ΑΜΚΑ σε μετανάστες που δεν διαθέτουν, προκειμένου να εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους, και να παρατείνει τις άδειες και βεβαιώσεις παραμονής έως το τέλος του έτους. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να απευθύνει ...γενικό προσκλητήριο και να προχωρήσει σε νομιμοποιήσεις, αντίθετα εξακολουθούν να ισχύουν όσα προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι.

Διασπορά του ιού σε εργοστάσιο στα Οινόφυτα

Ανεξέλεγκτα συνεχίζεται η διασπορά του κορονοϊού σε εργασιακούς χώρους της Στερεάς Ελλάδας και ιδιαίτερα στις περιοχές με εργοστάσια και μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα Οινόφυτα και το Σχηματάρι, όπου παρά το ότι βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» σχεδόν τρεισήμισι μήνες, τα κρούσματα δεν μειώνονται.

Πρόσφατο παράδειγμα είναι το εργοστάσιο της «General Mills» στα Οινόφυτα, όπου σύμφωνα με ανακοίνωση του Συνδικάτου Τροφίμων και Ποτών Βοιωτίας την τελευταία βδομάδα έχουν καταγραφεί 19 επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Στην ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την αντιμετώπιση της διασποράς, ενώ σημειώνει ότι τα όποια μέτρα προστασίας ακυρώνονται μπροστά στις ανάγκες της παραγωγής. Τονίζει επίσης ότι «ήδη ένας συνάδελφος νοσηλεύεται στο νοσοκομείο, ενώ έχουν βρεθεί θετικοί εργαζόμενοι που έχουν και άλλα σοβαρά χρόνια υποκείμενα νοσήματα και με ευθύνη της διοίκησης δεν είχαν σταλεί έγκαιρα στο σπίτι τους».

Στο πλαίσιο αυτό, το Συνδικάτο απαιτεί διενέργεια τεστ σε όλο το προσωπικό ανά εβδομάδα, απολύμανση από εξωτερικό ειδικό συνεργείο σε όλους τους χώρους του εργοστασίου, καθώς και δημιουργία αξιοπρεπών υποδομών που να εξασφαλίζουν την προστασία της υγείας και την ξεκούραση των εργαζομένων κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ