ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΕΥΒΟΙΑΣ
Συνεχής δράση κατά της επέλασης των μονωπωλίων της Ενέργειας

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Χαλκίδα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στη Χαλκίδα
«Ως εδώ! Δεν παραδίδουμε τα βουνά μας στους επιχειρηματικούς ομίλους της Ενέργειας», διαμήνυσαν σύλλογοι και φορείς της Εύβοιας με νέα κινητοποίηση ενάντια στην επέλαση των ανεμογεννητριών που πραγματοποίησαν χτες το πρωί, έξω από το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας στη Χαλκίδα.

Η πρωτοβουλία για τη χτεσινή κινητοποίηση πάρθηκε από συλλόγους και φορείς του δήμου Διρφύων - Μεσσαπίων και της Χαλκίδας, που αντιδρούν απέναντι στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων στο όρος Δίρφη, τόσο του τελευταίου έργου «μαμούθ» με πάνω από 100 ανεμογεννήτριες, που εντάχθηκε από την κυβέρνηση στις «στρατηγικές επενδύσεις» και εκτείνεται στη μισή σχεδόν Εύβοια, όσο και αντίστοιχων μεγάλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων από τους δήμους Καρύστου, Κύμης - Αλιβερίου και Ερέτριας, οι οποίοι βιώνουν εδώ και χρόνια τις επιπτώσεις της «πράσινης ανάπτυξης» και της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, και τα εργοδοτικά εγκλήματα στο «απελευθερωμένο» και παραδομένο στους εργολάβους δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ, όπως πρόσφατα με τους τρεις νεκρούς στο Γυμνό, τις φωτιές, τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, την ενεργειακή φτώχεια που διευρύνεται.

«Με τη σημερινή μας κινητοποίηση θέλαμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στην περιφερειακή αρχή Στερεάς Ελλάδας. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει με ποιον είναι: Με τους επενδυτές ή με το λαό. Δεν μπορεί από τη μία να βγάζουν ψηφίσματα δήθεν συμπαράστασης και από την άλλη να μας λένε ότι "δεν έχουν νομικό έρεισμα", για να προσφύγουν στο ΣτΕ, ή να μας λέει ο περιφερειάρχης ότι δεν θέλει να προσφύγει νομικά πριν συναντηθεί με τον υπουργό Περιβάλλοντος, μια συνάντηση που εκκρεμεί εδώ και έναν χρόνο σχεδόν», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Τάσος Μπαλτάς, πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Χαλκίδας.

«Γίνεται μια προσπάθεια να συντονιστούμε όλοι οι σύλλογοι και ήδη δεκάδες έχουν ανταποκριθεί. Με τους περισσότερους συλλόγους έχουμε ξανασυναντηθεί σε πρωτοβουλίες για μέτρα προστασίας από τις φωτιές και τις πλημμύρες. Ξανασυναντιόμαστε για να προστατεύσουμε τα βουνά μας από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων», δηλώνει από την πλευρά του ο Στέφανος Μουτουσίδης από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μακρυμάλλης.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος απήθυνε και χαιρετισμό, η Γεωργία Πύθουλα, ο Δημήτρης Παρασκευάς και ο Βαγγέλης Σταματούκος, εκλεγμένοι με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στους δήμους Διρφύων - Μεσσαπίων, Καρύστου και Χαλκίδας αντίστοιχα.

ΤΕ Εύβοιας του ΚΚΕ: «Δεν μπορεί πια να κρυφτεί η κυβέρνηση»

«" Βιώσιμη ανάπτυξη" για το λαό και κέρδη για τα μονοπώλια δεν πάνε μαζί», τονίζει η Τομεακή Επιτροπή Εύβοιας του ΚΚΕ, σχολιάζοντας εκδήλωση που διοργάνωσε η ΝΟΔΕ Ευβοίας της ΝΔ με τίτλο «Δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις με κοινωνικό πρόσωπο».

Ανάμεσα σε άλλα σημειώνει ότι η εκδήλωση αυτή έγινε «την ώρα που ο λαός της Εύβοιας, από τη Δίρφη μέχρι την Κάρυστο, εκφράζει την αντίθεσή του στην επέλαση των μονοπωλίων της Ενέργειας (...) Δεν μπορεί πια να κρυφτεί πως η κυβέρνηση της ΝΔ, πατώντας πάνω στο κυβερνητικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ, νομοθετεί συνεχώς προς το συμφέρον των μονοπωλίων, φορτώνοντας νέα βάρη στο λαό, όπως η ενεργειακή φτώχεια και η καταστροφή του περιβάλλοντος, το χτύπημα του 8ωρου και όσων εργασιακών δικαιωμάτων έχουν απομείνει, το χτύπημα της συνδικαλιστικής δράσης».

ΞΑΝΘΗ
Συντονίζουν τον αγώνα ενάντια στην άναρχη εγκατάσταση ανεμογεννητριών

Σύσκεψη για τα αιολικά πάρκα που πρόκειται να εγκατασταθούν στα βουνά της Ξάνθης πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 9 Απρίλη μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών και Υποψήφιων Διδακτόρων της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης με τη συμμετοχή μελών ΔΣ από δεκάδες συλλόγους και φορείς της περιοχής.

Οπως τονίστηκε στη συζήτηση, η εμπειρία σε μια σειρά από περιοχές αποδεικνύει πως η άναρχη εγκατάσταση αιολικών πάρκων σε κάθε βουνοκορφή γίνεται όχι για να διασφαλιστεί η ενεργειακή αυτάρκεια της χώρας, για φθηνό ρεύμα ή να προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά για να κερδοσκοπούν επιχειρηματικοί όμιλοι, οι οποίοι μάλιστα επιδοτούνται από τα «πράσινα τέλη» που πληρώνει ο λαός.

Ξεκαθαρίστηκε πως δεν υπάρχει δαιμονοποίηση των ΑΠΕ, αλλά, όπως σημειώνεται σε αντίστοιχη ανακοίνωση, «θεωρούμε ότι για να συμβάλλουν πραγματικά στην προστασία του περιβάλλοντος, δεν θα πρέπει να το καταστρέφουν. Θεωρούμε επίσης πως οι μεγάλες δυνατότητες που δίνει η πρόοδος της επιστήμης στην αξιοποίηση όλων των πηγών Ενέργειας, με φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο, πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας και όχι για τα κέρδη των λίγων».

Για το ζήτημα της εγκατάστασης αιολικών πάρκων σε περιοχές του Δήμου Ξάνθης (Λειβαδίτης, Τσαλ) και του Δήμου Μύκης (Θέρμες, Σάτρες), ακόμα και δίπλα στον μεγαλύτερο καταρράκτη των Βαλκανίων, τον Λειβαδίτη (χαρακτηρισμένη ως δασική έκταση «Νατούρα 2000») κατέθεσαν αντίστοιχη Ερώτηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΑΜΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Να καλυφθούν εδώ και τώρα οι ανάγκες των σεισμόπληκτων

Την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο νησί 6 μήνες μετά τον σεισμό στις 30 Οκτώβρη 2020 καταγγέλλει η Τομεακή Επιτροπή Σάμου του ΚΚΕ. Στη σχετική αναλυτική ανακοίνωση προς το λαό της περιοχής σημειώνει χαρακτηριστικά:

«Με τη συμπλήρωση 6 μηνών από τον καταστροφικό σεισμό στο νησί, που στοίχισε τις ζωές 2 μαθητών και χιλιάδες υλικές ζημιές, η ζωή στο νησί είναι σχεδόν σα να βρισκόμαστε στις πρώτες μέρες του σεισμού.

Εκατοντάδες κατεδαφιστέα κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά, στέκονται και απειλούν τη ζωή των κατοίκων, ολόκληρες γειτονιές στην πόλη της Σάμου, στο Ανω Βαθύ και το Καρλόβασι είναι αποκλεισμένες, σε αρκετά χωριά, όπως τα Κοντέικα, οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να ζουν μέσα στα χαλάσματα.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση, που παινεύεται για το ψηφιακό κράτος, για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος έστησε μια γραφειοκρατική διαδικασία που για να εγκριθεί μια κατεδάφιση πρέπει να περάσει από μια σειρά υποστελεχωμένες (δήμοι, πολεοδομίες, ΔΑΕΦΚ κ.λπ.) επιτροπές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο δήμο Δυτικής Σάμου, μέχρι πριν από λίγες μέρες, από τα 250 κατεδαφιστέα κτίρια έτοιμο φάκελο είχαν τα 158 και από αυτά είχαν εγκριθεί τα 49! Στο δήμο Ανατολικής Σάμου από τα 140 είχαν εγκριθεί μόλις 23!

Στα σχολεία, οι αίθουσες κοντέινερ ήρθαν πέντε μήνες μετά κι όχι όλες. Ενώ σε κανένα σχολείο δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά έργα. Τα κονδύλια που δίνονται είναι μικρά και με το σταγονόμετρο. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου εξασφάλισε 20.000 ευρώ που φτάνουν πιθανόν για την αντιμετώπιση μικρότερων ζημιών σε ορισμένα από τα κτίριά του αλλά δεν υπάρχει ούτε σεντ για την αποκατάσταση του κτιρίου της Εμπορικής Σχολής, με αποτέλεσμα και η ζημιά να γίνεται μεγαλύτερη και όταν ανοίξει το Πανεπιστήμιο να μην υπάρχουν αίθουσες διδασκαλίας αφού σε αυτό γίνονταν ένας μεγάλος όγκος μαθημάτων.

Στις δεκάδες επιχειρήσεις που χτυπήθηκαν από τον σεισμό ή τη μετασεισμική πλημμύρα έχει δοθεί ένα πολύ μικρό ποσοστό σε πολύ λίγες.

Με αντίστοιχους ρυθμούς προχωρά και η επιδότηση ενοικίου, η οποία βέβαια σκοντάφτει και στις προϋποθέσεις που έχουν μπει για να είναι κάποιος δικαιούχος. Ετσι, στο δήμο Ανατολικής Σάμου από 97 αιτήσεις είχαν εγκριθεί 14!

Η κυβέρνηση με την επίσκεψη του πρωθυπουργού, με ένα ΦΕΚ "διά πάσαν νόσον" και τον ορισμό ορισμένων υπευθύνων, θεωρεί ότι ξεμπέρδεψε, έκανε το καθήκον της. Πράγματι, έκανε το "καθήκον" της, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση, σε όλες τις άλλες περιοχές που χτυπήθηκαν από φυσικές καταστροφές και ακόμα οι κάτοικοι περιμένουν...».

Το ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή έθεσε αιτήματα διεκδίκησης για την ανακούφιση των πληγέντων και την αποκατάσταση των ζημιών. Εχει καταθέσει έως τώρα 3 σχετικές Ερωτήσεις στη Βουλή και μία στην Ευρωβουλή και θα συνεχίσει να παλεύει για την άμεση αντιμετώπιση των συνεπειών αλλά κυρίως για την προστασία από τους σεισμούς και τα άλλα φυσικά φαινόμενα. Καλεί το λαό του νησιού να βγει μπροστά να διεκδικήσει τα δικαιώματά του.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Απολύσεις και άθλιες συνθήκες στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου

Τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟΚΕΚΑ) Κορίνθου, τόσο για μετανάστες και πρόσφυγες όσο και για τους εργαζόμενους του κέντρου, καταδικάζει ο Σύλλογος Εργαζομένων Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κορινθίας, με αφορμή και τις απολύσεις εργαζομένων από την ιδιωτική εταιρεία, αρμόδια για την παροχή υπηρεσιών στα Κέντρα αυτά.

Οπως αναφέρει ο Σύλλογος, «το κράτος έχει παραδώσει την παροχή της αναγκαίας υγειονομικής περίθαλψης, την ψυχολογική και κοινωνική στήριξη των μεταναστών σε ιδιώτες και συγκεκριμένα στην Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας, η οποία επιχορηγήθηκε και με περισσότερα από 7.000.000 ευρώ. Σε αυτό το πλαίσιο είχαν προσληφθεί 1 γιατρός, 1 διερμηνέας, 5 νοσηλευτές, 3 κοινωνικοί λειτουργοί, 1 διοικητικός και 1 επισκέπτρια υγείας.

Καταγγέλλουμε την απόλυση 4 εργαζομένων (1 διερμηνέας, 2 κοινωνικοί λειτουργοί και 1 ψυχολόγος), μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες που είχαν δηλώσει εγκυμοσύνη και ήταν σε αναστολή σύμβασης κατά τη διάρκεια της οποίας απαγορεύεται να απολυθούν. Η δικαιολογία που χρησιμοποίησε η εταιρεία είναι η ελλιπής χρηματοδότηση από την ΕΕ, τη στιγμή που η τροποποιητική προβλέπει τη λήξη της επιδότησης στις 31-12-2022. Οι απολύσεις αυτές έρχονται να χειροτερέψουν ακόμα περισσότερο τις παρεχόμενες υπηρεσίες περίθαλψης των προσφύγων και μεταναστών που κρατούνται στο ΠΡΟΚΕΚΑ Κορίνθου. Αυτό επιβεβαίωσε με τραγικό τρόπο και η πρόσφατη αυτοκτονία του νεαρού μετανάστη».

Ο Σύλλογος απαιτεί την άμεση επαναπρόσληψή τους, την άμεση καταβολή δεύτερου μισθού σε εργαζόμενους ΠΡΟΚΕΚΑ, η υγειονομική περίθαλψη των προσφύγων και των μεταναστών να είναι αποκλειστικά ευθύνη του κράτους, να δοθούν άμεσα όλα τα απαραίτητα χαρτιά στους πρόσφυγες ώστε να μεταβούν στις χώρες που προορισμού τους. Να σταματήσει ο εγκλωβισμός τους στη χώρα μας.

Περιοδεία στους Αγ. Αναργύρους

Κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, θα περιοδεύσει αύριο Σάββατο, στις 12 μ., στο κέντρο των Αγίων Αναργύρων προκειμένου να ενημερώσει και να συζητήσει με τους κατοίκους και τους επαγγελματίες της περιοχής για την πρόσφατη συμφωνία μεταξύ δήμου και ΓΑΙΟΣΕ για τη μίσθωση των χώρων του ΟΣΕ. Στο κλιμάκιο του Κόμματος θα συμμετάσχουν οι εκλεγμένοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ