ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ
Απαιτούν άμεσα αποζημιώσεις για τις ζημιές από τον παγετό

Σε αγωνιστικό αναβρασμό οι βιοπαλαιστές αγρότες

Από την κινητοποίηση στην Ηλεία
Από την κινητοποίηση στην Ηλεία
Μετά το σαρωτικό χτύπημα που δέχτηκαν οι αγρότες από τον παγετό που εκδηλώθηκε στις 9 Απρίλη σε μια σειρά από περιοχές της χώρας, προκαλώντας ζημιές που φτάνουν το 100% της παραγωγής για χιλιάδες στρέμματα, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες οργανώνουν πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις, διεκδικώντας να δοθούν άμεσα προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ στους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους επλήγησαν από τον παγετό και στη συνέχεια ο ΕΛΓΑ να προχωρήσει σε εκτιμήσεις και δίκαιες αποζημιώσεις για τις ζημιές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο παγετός αυτός ήταν η «χαριστική βολή» σε πολλούς αγρότες, αφού ήρθε να προστεθεί στις ζημιές που προκάλεσε η «Μήδεια» τον Φλεβάρη (17-18/2) και τρεις στη σειρά παγετοί τον Μάρτη (3/3, 12/3 και 26/3).

Στο πλαίσιο αυτό, την περασμένη Δευτέρα, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Ηλείας πραγματοποίησε δυναμική κινητοποίηση, στη διασταύρωση στο χωριό Καράτουλα, για τις ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειες κορινθιακής σταφίδας και αμπελιού.

Προχτές, πραγματοποιήθηκε μαζική μηχανοκίνητη πορεία με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο Αμύνταιο της Φλώρινας, για τις ζημιές που υπέστησαν τα οπωροφόρα δέντρα.

Τη Δευτέρα, 19 Απρίλη, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου, Αμπελώνα, Δαμασίου, Αργυροπουλίου - Λυγαριάς, διοργανώνουν κινητοποίηση στις 9.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία του Τυρνάβου, ενώ στις 9.10 π.μ. θα γίνει η προσυγκέντρωση στην Τούμπα. Το διεκδικητικό πλαίσιο θα επιδοθεί τη μέρα του συλλαλητηρίου στον ΕΛΓΑ, στην Περιφέρεια και τον Δήμο Τυρνάβου, ενώ παράλληλα ζητούν άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο κάλεσμά τους, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Πλέον είναι γνωστό σε όλους μας ότι καμιά κυβέρνηση δεν μας χάρισε ποτέ τίποτα, ό,τι κερδίσαμε το κερδίσαμε με τους αγώνες και τα τρακτέρ στον δρόμο που αποτελεί τη μεγαλύτερη δύναμή μας. Να είναι σίγουροι οι κυβερνώντες ότι αυτό θα είναι μόνο η αρχή αν δεν ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα επιβίωσής μας, διότι, κύριοι της κυβέρνησης, ο καμένος τη φωτιά δεν την φοβάται. Η υπομονή μας τελείωσε, χορτάσαμε εμπαιγμό και αδικίες, δεν θα δεχτούμε άλλες».

Για το οργανωμένο ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους Αγροτικούς Συλλόγους που συσπειρώνονται σε αυτήν, το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή, του ΕΛΓΑ και των αποζημιώσεων είναι μέσα στα βασικά ζητήματα πάλης τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς. Ολες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου δίνουν υποσχέσεις χωρίς να κάνουν τίποτα, αφήνοντας τον αγροτικό κόσμο τελείως αβοήθητο, στο έλεος του καιρού. Κι όταν έρχονται οι καταστροφές, όπως η τωρινή, σπεύδουν να τις αποδώσουν στα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα», για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα και να κρύψουν τις ευθύνες τους.

Σε αυτήν τη βάση, καλούν τους βιοπαλαιστές αγρότες να πάρουν μέρος στις κινητοποιήσεις που οργανώνονται, να συσπειρωθούν στους συλλόγους τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, για να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής, για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση, και όχι να στηρίζεται μόνο στις ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, συμψηφισμό των ασφαλιστικών εισφορών με τα χρήματα που είναι να λαμβάνουν οι παραγωγοί ως αποζημίωση, να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες προσλήψεις στον ΕΛΓΑ, ώστε να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις και αποζημιώσεις.

Ερώτηση στη Βουλή από το ΚΚΕ

Να ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να γίνουν από τον ΕΛΓΑ άμεσα οι εκτιμήσεις και οι καταγραφές του συνόλου των ζημιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες των χωριών της ΠΕ Καστοριάς ζητούν από την κυβέρνηση οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗ «NEW SIA GREECE»
Απολύσεις, τηλεργασία και εντατικοποίηση οι «απαντήσεις» της εργοδοσίας

Τα αιτήματα για την επαναπρόσληψη των εργαζομένων που έχουν απολυθεί το τελευταίο διάστημα, για τη λήψη μέτρων προστασίας από την πανδημία στους χώρους δουλειάς, για τα προβλήματα που δημιουργούν η τηλεργασία και η εντατικοποίηση, έθεσε στην εργοδοσία το Σωματείο Εργαζομένων στη «New Sia Greece» (πρώην «First Data»), σε συνάντηση που είχε με εκπροσώπους της την περασμένη Τρίτη. Το ΔΣ του Σωματείου μετάφερε την έντονη δυσαρέσκεια των εργαζομένων, που εκφράστηκε άλλωστε και με τη μαζική συμμετοχή στην πρόσφατη στάση εργασίας, στις 9 Απρίλη.

Απαίτησε την επαναπρόσληψη όλων των εργαζομένων που απολύθηκαν το τελευταίο δίμηνο, αίτημα που η Διοίκηση της εταιρείας απέρριψε, επικαλούμενη «μείωση δραστηριότητας» και ισχυριζόμενη ότι οι απολύσεις έγιναν με βάση τις «δυνατότητες» και τις «δεξιότητες» κάθε εργαζόμενου. Ωστόσο, το Σωματείο κάνει λόγο για «καταχρηστικές και στοχευμένες» απολύσεις, ενώ υπενθυμίζει και τη σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας προς την εργοδοσία για την επαναπρόσληψη των απολυμένων. Μάλιστα, σε ερώτηση του Σωματείου αν θα ακολουθήσουν κι άλλες απολύσεις, η απάντηση της εργοδοσίας ήταν πως «όλα είναι ρευστά» (!).

Το Σωματείο επανέφερε το σύνολο των αιτημάτων του για την προστασία των εργαζομένων από την πανδημία (συχνά και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλους, αύξηση των δρομολογίων των υπηρεσιακών λεωφορείων, συχνές απολυμάνσεις, αύξηση του προσωπικού καθαριότητας, καραντίνα για το προσωπικό στην περίπτωση εμφάνισης κρούσματος μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των τεστ, κ.ά.). Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εταιρεία κάνει «το μέγιστο δυνατό», ενώ η διασπορά έρχεται ...απ' έξω και όχι από τα ελλιπή μέτρα στους χώρους δουλειάς. «Η πείρα που έχουμε από την διαχείριση των κρουσμάτων στο κτίριο του Κρυονερίου είναι αποκαλυπτική. Η εταιρεία αντί άμεσα να βάλει όλο το τμήμα σε καραντίνα και να κάνει τα απαραίτητα τεστ, έφερε τους εργαζόμενους για δουλειά εν αναμονή των αποτελεσμάτων», υπενθυμίζει το Σωματείο και ξεκαθαρίζει ότι η ατομική ευθύνη που κυβέρνηση και εργοδοσία επικαλούνται σε μόνιμη βάση «δεν μπορεί να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη και την ευθύνη που έχει ο εργοδότης απέναντι στους εργαζόμενους».

Οσον αφορά το καθεστώς της τηλεργασίας, με το οποίο συνεχίζει να δουλεύει η συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού, η διοίκηση ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι παρά μόνο μετά από το τέλος της υγειονομικής κρίσης και υπό προϋποθέσεις, ενώ θα παραμένει «επιλογή» και για το μέλλον, για άλλους εργαζόμενους σε μόνιμη βάση και για άλλους εκ περιτροπής. «Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει!», καταγγέλλει το Σωματείο και επισημαίνει ότι την παγίωση της συγκεκριμένης μορφής εργασίας προωθεί και η κυβέρνηση με το αντεργατικό νομοσχέδιο που σχεδιάζει. Τέλος, για το ζήτημα των υπερωριών, της εντατικοποίησης και των επιβαρυμένων προγραμμάτων, ειδικά στα τμήματα του τηλεφωνικού κέντρου, η μόνη απάντηση που πήρε το Σωματείο είναι ότι τα ...νούμερα δεν δικαιολογούν νέες προσλήψεις εργαζομένων.

Το επόμενο διάστημα «πρέπει να μας βρει ενωμένους, συσπειρωμένους, έτοιμους για μάχη», τονίζει το Σωματείο. Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στις απολύσεις, την κατάργηση του 8ωρου, την επίθεση τα δικαιώματά τους, να δώσουν απεργιακή απάντηση στο αντεργατικό νομοσχέδιο και να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με τη συμμετοχή τους στην απεργία.

ΟΕΦΣΕΕ
Καταγγέλλει τις απολύσεις σε φαρμακαποθήκη

Τις απολύσεις εργαζομένων σε φαρμακαποθήκη στη Θεσσαλονίκη καταγγέλλει η Ομοσπονδία Εργαζομένων Φαρμακευτικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΟΕΦΣΕΕ), διεκδικώντας την ανάκλησή τους. Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδία καταγγέλλει την εργοδοσία στην επιχείρηση «ΛΙΑΦΑΡΜ», η οποία προχώρησε σε απολύσεις προσωπικού «την ίδια ώρα που η εντατικοποίηση της εργασίας έχει ξεπεράσει κάθε όριο». Με τις απολύσεις, όπως εξηγεί, η εργοδοσία επιδιώκει να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που διεκδικούν «να μην εργάζονται υπερωρίες και τα Σάββατα, και μάλιστα να πληρώνονται παράνομα έναντι κουπονιών για 4 ευρώ την ώρα».

«Ο εκφοβισμός των εργαζομένων από την εργοδοσία δεν θα περάσει!», τονίζει η Ομοσπονδία. Εκφράζει την υποστήριξή της σε κάθε αγωνιστική κινητοποίηση που θα αποφασίσουν οι εργαζόμενοι και το συνδικάτο τους και διεκδικεί: Να ανακληθούν οι απολύσεις. Πληρωμή όλων των υπερωριών και τα Σάββατα μέσω του μισθού με υπερωριακή απασχόληση.

  • Σε μαζική συμμετοχή στην εκλογοαπολογιστική του Γενική Συνέλευση, που θα γίνει την Κυριακή 25 Απρίλη, στις 10.30 π.μ., στο θεατράκι της πλατείας Εθνικής Αντίστασης στο Περιστέρι (κοντά στη στάση του μετρό «Αγ. Αντώνιος», απέναντι από τον ΟΤΕ), καλεί το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου - Καλλυντικού Αττικής.
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των ασκούμενων δικηγόρων

Κινητοποίηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποίησε χτες το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων, απαιτώντας να δοθεί λύση στην εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με την αναβολή των εξετάσεων των ασκούμενων δικηγόρων. Είχε προηγηθεί τη Δευτέρα 12/4 κινητοποίηση στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κατά την οποία το Σωματείο έθεσε το αίτημα να αποκτήσουν όλοι οι ασκούμενοι την άδεια άσκησης του επαγγέλματος χωρίς εξετάσεις.

Σκοπός της χτεσινής κινητοποίησης ήταν να τεθεί το ίδιο ζήτημα στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, που είναι αρμόδια να προχωρήσει στις αντίστοιχες νομοθετικές ρυθμίσεις. Αντιπροσωπεία το Σωματείου θα συναντηθεί τελικά με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου την Τετάρτη 21/4.

«Οι εξελίξεις γύρω από τα δικαιώματα των ασκούμενων συναδέλφων στις συνθήκες της πανδημίας επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ποιος κερδίζει και ποιος χάνει τελικά από τον αναχρονιστικό θεσμό της άσκησης. Μόνοι κερδισμένοι είναι οι εργοδότες μας, οι δικηγορικές εταιρείες και οι μεγαλοδικηγόροι, που απολαμβάνουν ένα διαρκώς ανανεούμενο, "ευέλικτο" επιστημονικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα, για τις ανάγκες της κερδοφορίας τους», σημειώνει σε ανακοίνωσή του το Σωματείο.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ