Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΚΑΙ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΑΣ
Απαιτούν μέτρα προστασίας για τους μετανάστες εργάτες

Κινητοποίηση χτες στο υπουργείο Μετανάστευσης

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Μετανάστευσης πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα το Συνδικάτο Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Αττικής και το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος, μαζί με μετανάστες εργαζόμενους στους δύο κλάδους, διεκδικώντας μια σειρά από αιτήματα για την προστασία της υγείας και των δικαιωμάτων τους.

Η ανασφάλιστη εργασία, οι δυσκολίες που συναντούν στην απόκτηση και ανανέωση αδειών παραμονής και εργασίας, η έλλειψη μέτρων προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς, είναι μερικά από τα προβλήματα που απασχολούν τους μετανάστες.

Στον κλάδο των Τροφίμων, όπως εξηγεί το Συνδικάτο, τα προβλήματα αυτά είναι ιδιαίτερα έντονα για τους μετανάστες εργάτες γης σε φυτώρια, θερμοκήπια, χωράφια. «Αυτοί οι συνάδελφοι είναι απροστάτευτοι. Η συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χωρίς άδειες παραμονής, χωρίς άδειες εργασίας, ανασφάλιστοι, απλήρωτοι, απροστάτευτοι εν μέσω πανδημίας, χωρίς μέτρα πρόληψης», τονίζει. Κατά κανόνα αντιμετωπίζουν άσχημες συνθήκες διαβίωσης, ζουν σε ακατάλληλες κατοικίες, με πλημμελείς συνθήκες υγιεινής, στερούνται υγειονομική περίθαλψη. Στον δε κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας η ανασφάλιστη ή υποδηλωμένη εργασία είναι «παρούσα» στους μετανάστες που δουλεύουν στα φασονατζίδικα του ιματισμού, όπως και οι ανθυγιεινές συνθήκες στους χώρους δουλειάς.

Αντιπροσωπεία των δύο Συνδικάτων συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, στον οποίο έθεσαν τα αιτήματά τους, παίρνοντας ευχολόγια αντί για απαντήσεις. Πιο συγκεκριμένα, το κυβερνητικό στέλεχος αρκέστηκε να ενημερώσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για την πρόθεση της κυβέρνησης να χορηγήσει προσωρινό ΑΜΚΑ σε μετανάστες που δεν διαθέτουν, προκειμένου να εμβολιαστούν όταν έρθει η σειρά τους, και να παρατείνει τις άδειες και βεβαιώσεις παραμονής έως το τέλος του έτους. Πρόσθεσε όμως ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να απευθύνει ...γενικό προσκλητήριο και να προχωρήσει σε νομιμοποιήσεις, αντίθετα εξακολουθούν να ισχύουν όσα προβλέπουν οι σχετικοί νόμοι.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ