Παρασκευή 16 Απρίλη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απεργιακή Πρωτομαγιά στις 6 Μάη για τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ

Νέο εργατικό «ατύχημα» με θύμα εργολαβικό εργαζόμενο στη Λάρυμνα

Την απόφαση να τιμήσουν την Εργατική Πρωτομαγιά με απεργία στις 6 Μάη, μαζί με δεκάδες ακόμη συνδικάτα σε όλη τη χώρα, έλαβαν τα επιχειρησιακά Σωματεία της ΛΑΡΚΟ και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, στη σύσκεψη του Συντονιστικού που πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στη Λάρυμνα.

Παράλληλα, τα Σωματεία Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και το κλαδικό συνδικάτο θα καταθέσουν πρόταση στα δευτεροβάθμια συνδικαλιστικά όργανα της Στερεάς Ελλάδας για τη λήψη αντίστοιχων αποφάσεων για γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στις 6 Μάη, καθώς και για έκφραση αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, που συνεχίζεται εδώ και 16 μήνες.

Επίσης, στο Συντονιστικό τέθηκαν ζητήματα που αφορούν τις εξελίξεις στη ΛΑΡΚΟ και αποφασίστηκε νέα κλιμάκωση των κινητοποιήσεων ενάντια στους εγκληματικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, με μια σειρά πολύμορφων δράσεων που θα εξειδικευτούν το επόμενο διάστημα. Στα αιτήματα των εργαζομένων παραμένει η απαίτηση να ενημερωθούν από την κυβέρνηση για τους σχεδιασμούς της σχετικά με τη διασφάλιση της λειτουργίας της επιχείρησης, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Παράλληλα απαιτούν την καταβολή έκτακτης ενίσχυσης στο ύψος ενός μισθού, για να ανακουφιστούν οι εργαζόμενοι από την οικονομική εξαθλίωση που επέφεραν οι περικοπές στις αποδοχές τους, καθώς και να σταματήσει η απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, να επισκευαστούν οι εγκαταστάσεις και να μπει σε πλήρη λειτουργία.

Επίσης, συζητήθηκε το νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να φέρει κυβέρνηση, ενώ το επιχειρησιακό Σωματείο της Λάρυμνας έχει πάρει ήδη απόφαση για 24ωρη απεργία, όταν το νομοσχέδιο κατατεθεί στη Βουλή.

Νέο εργοδοτικό έγκλημα χτες

Χαρακτηριστικό της εγκληματικής απαξίωσης είναι ότι την ίδια στιγμή που τα Σωματεία συζητούσαν για την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στους χώρους δουλειάς, εργολαβικός εργαζόμενος στο εργοστάσιο, εκτελώντας εργασίες συντήρησης στην εγκατάσταση διακίνησης σκουριάς, έπεσε από ύψος 4 μέτρων και υπέστη κατάγματα σε πόδια και χέρια, με αποτέλεσμα να διακομισθεί στο Νοσοκομείο ΚΑΤ και να υποβληθεί σε χειρουργικές επεμβάσεις.

«Συνάδελφος που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες της ΛΑΡΚΟ μέσω του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και συγκεκριμένα του δουλεμπορικού γραφείου της ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ, σακατεύτηκε», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, σημειώνοντας ότι «και αυτό το εργατικό "ατύχημα" επιβεβαιώνει τις καταγγελίες όλων των σωματείων ότι η ΛΑΡΚΟ έχει εγκαταλειφθεί για να απαξιωθεί ενόψει των διαγωνισμών εκποίησης και "όποιον πάρει ο χάρος"».

Και προσθέτει: «Δεν υπάρχουν τα κατάλληλα εργαλεία και ανταλλακτικά για να πραγματοποιούνται με ασφάλεια οι εργασίες. Αυτό, σε συνδυασμό με τη σύγχυση που υπάρχει στους εργαζόμενους και έχει σχέση με τη συνέχιση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων, έχει δημιουργήσει μία εκρηκτική, άκρως επικίνδυνη κατάσταση».

Επίσης, το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας τονίζει ότι «η κυβέρνηση έχει την ευθύνη», καθώς «την απαξίωση που προωθεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που ενδιαφέρονται για τα φιλέτα της ΛΑΡΚΟ, την πληρώνουν οι εργαζόμενοι με το αίμα τους».

Στο πλαίσιο αυτό καλεί όλους τους εργαζόμενους από την εργολαβία σε συγκέντρωση, σήμερα, Παρασκευή, στη 1 μ.μ. στα γραφεία της τοπικής διεύθυνσης στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, με σκοπό να εκφραστεί η διαμαρτυρία απέναντι σ' αυτήν την κατάσταση.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απαντούν με απεργία στο διαλυτικό σχέδιο που «τρέχει» η κυβέρνηση(2020-11-24 00:00:00.0)
Απαντούν αγωνιστικά στην πρόθεση της κυβέρνησης για «λουκέτο» στο τέλος του έτους(2020-09-15 00:00:00.0)
Οργανώνουν συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 25 Γενάρη(2020-01-08 00:00:00.0)
Πολύμορφες δράσεις από τα σωματεία στη ΛΑΡΚΟ(2020-01-03 00:00:00.0)
Ανοιχτή σύσκεψη στις 8 Δεκέμβρη(2019-11-30 00:00:00.0)
Απέργησαν για δουλειά με δικαιώματα, ενάντια στις απολύσεις και τις εργολαβίες(2017-08-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ