ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Μάρτη 2013 - Κυριακή 17 Μάρτη 2013
Σελ. /32
Για τη δουλειά μας στις μικρότερες ηλικίες

Η παρέμβασή μας στις μικρότερες ηλικίες είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Κόμματος, αποτελεί σοβαρή και σύνθετη δουλειά υποδομής και αν το καλοσκεφτούμε απορρέουν μια σειρά καθήκοντα από τις Θέσεις της ΚΕ ειδικότερα για την παρέμβαση μας στους μαθητές, που χρειάζεται κατά τη γνώμη μου να σκεφτούμε σοβαρά, να μελετήσουμε πείρα θετική και αρνητική, να αντιστοιχήσουμε την παρέμβασή μας με τις απαιτήσεις αλλά και τις ανάγκες που υπάρχουν. Πιο συγκεκριμένα:

Οικοδόμηση γερών ΟΒ στα σχολεία που ιεραρχούμε, που συγκεντρώνονται παιδιά εργατών, ανέργων, μεταναστών. Αυτά τα παιδιά είναι που θα αποτελέσουν την αυριανή βάρδια της εργατικής τάξης, θα βρεθούν σε σχολές μαθητείας, στους μεγάλους εργασιακούς χώρους. Αυτή είναι η δουλειά με κοινωνικοταξικά χαρακτηριστικά και βλέποντας μπροστά μπορεί να παίξει ρόλο στη βελτίωση της κοινωνικής εργατικής σύνθεσης του Κόμματος. Επόμενα, η δουλειά υποδομής στους μαθητές αποκτά βαρύνουσα σημασία για την προετοιμασία του υποκειμενικού παράγοντα.

Κομμουνιστική διαπαιδαγώγηση του δυναμικού μας. Είναι σημαντική παρακαταθήκη για το Κόμμα και την ΚΝΕ, το δυναμικό μας από την πιο μικρή ηλικία να διαπαιδαγωγείται με τις αξίες της εργατικής τάξης και του Κόμματός της, να τρέφει σεβασμό και αγάπη για την εργατική τάξη και τα παιδιά της, να συγκρούεται, στο βαθμό των δυνατοτήτων του, με το αστικό σχολειό, να μαθαίνει να δουλεύει με ανιδιοτέλεια και αυταπάρνηση για την υπόθεση του σοσιαλισμού, να αντιλαμβάνεται πως η δράση μας σήμερα, σε μη επαναστατικές συνθήκες, μπορεί να εξασφαλίσει τη νικηφόρα δράση μας σε επαναστατικές συνθήκες. Είναι σημαντικό να μαθαίνουμε από νεαρή ηλικία στο σύντροφο πως ό,τι κι αν κάνει στη ζωή του, σκοπός του είναι να υπηρετεί από όποιο πόστο κι αν βρεθεί την υπόθεση της εργατικής τάξης. Ετσι μπορούμε να ενισχύουμε και τον προσανατολισμό των μαθητικών μας δυνάμεων σε σχολές μαθητείας και σε μεγάλους εργασιακούς χώρους. Να αντιλαμβάνεται ο σύντροφος τα χαρακτηριστικά που πρέπει να χτίσει για να γίνει επαναστάτης, να το επιδιώκει όχι μόνο για τον ίδιο αλλά για να πλάσει αυτά τα χαρακτηριστικά στον περίγυρό του, στο χώρο που βρίσκεται. Να κατοχυρώνεται με άλλα λόγια, βήμα το βήμα ως «λαϊκός ηγέτης». Να επιδιώκει και να έχει στο νου του ότι θα είναι μεγάλη τιμή για τον ίδιο να γίνει μέλος του Κόμματος.

Εξειδίκευση της στρατηγικής του Κόμματος με σκοπό την πλατιά διαφωτιστική δουλειά, την ανάπτυξη ισχυρών δεσμών με τα παιδιά της εργατικής τάξης και των συμμάχων της. Η διάδοση των επαναστατικών ιδεών σήμερα, σε συνθήκες που ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός, μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αλλαγή του, στην προετοιμασία της αυριανής εργατικής τάξης για να εκπληρώσει την ιστορική της αποστολή, να εκφραστεί με λίγα λόγια σε συνθήκες επαναστατικής κατάστασης. Είναι τα ίδια παιδιά που θα οικοδομήσουν άλλωστε το σοσιαλισμό. Οπως έχουμε εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη, το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά της. Ποιο είναι το καθήκον: Να προωθήσουμε τη στρατηγική του Κόμματος σε αυτό το τμήμα της νεολαίας. Η επεξεργασία του σχεδίου, της εξειδίκευσης, είναι ανάγκη να γίνει από κοινού Κόμματος - ΚΝΕ. Για παράδειγμα, δε χρειάζονται σκέψεις, ιδέες ώστε από κοινού να καταλήγουμε στη δράση που θα αναπτύσσει η κάθε κομματική ομάδα, ποιο το περιεχόμενό της, ακόμα και ποια η θεματολογία που θα συζητάει;

Προσέλκυση των νεότερων ηλικιών στο εργατικό κίνημα και τους συμμάχους του, ενίσχυση της Λαϊκής Συμμαχίας. Η πείρα από τους χώρους δουλειάς, τα σωματεία, τις λαϊκές επιτροπές μπολιασμένη στις μαθητικές κοινότητες, στα μαθητικά συμβούλια, βοηθάει στην ωρίμανση του μαθητή, στην απόκτηση από νωρίς της αντίληψης ποιοι είναι οι εχθροί και ποιοι φίλοι του, σε ποια μεριά ανήκει ο ίδιος, στην καλλιέργεια εμπιστοσύνης στην τάξη του, στη δύναμή του. Ταυτόχρονα με αγωνιστικές διεργασίες, συζήτηση στην τάξη, συνέλευση του σχολείου, συντονισμό με άλλες τάξεις και σχολεία, διεκδικήσεις, ο μαθητής μπορεί να μάθει τι χρειάζεται να κάνει για να πάρει τη ζωή στα χέρια του, την οργάνωση από τα κάτω, την ταξική αλληλεγγύη ώστε ως αυριανός εργαζόμενος με καλύτερους όρους, να γίνει οργανωτής της πάλης κόντρα στους εκμεταλλευτές του. Να διαπαιδαγωγούνται με άλλα λόγια οι μαθητές που υποφέρουν από τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού κόντρα στο φόβο, τη μοιρολατρία, στη λογική ότι «τίποτα δεν αλλάζει», κάνοντας σε αυτές τις ηλικίες πράξη το σύνθημα «δίνουμε ζωή στο σχολείο, κάνουμε τη ζωή σχολείο». Προϋπόθεση βέβαια γι' αυτό είναι η οργάνωση της πάλης πάνω στα οξυμένα προβλήματα σε κάθε σχολειό, να βγαίνει «το πρόβλημα» έξω από τα κάγκελα του σχολείου, στη γειτονιά, στο σύλλογο γονέων, καθηγητών, να γίνεται η σύνδεση με το ταξικό σωματείο. Για παράδειγμα τα σχολεία που έχουν κτιριακά προβλήματα, δεν είναι υπόθεση που πρέπει να πάρει πάνω του το σωματείο των οικοδόμων; Πώς θα βάζουμε στη ζωή το σύνθημα «εργάτη κάνε υπόθεση δική σου, το μέλλον και τη μόρφωση που θα 'χει το παιδί σου»; 'Η αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ, δε είναι αναγκαίο ένα σχέδιο «περικύκλωσης» αυτών των σχολείων με σκοπό την οργάνωση μαθητών στα σωματεία, τη μαζικοποίησή τους; Με προσανατολισμό αυτή η προσπάθεια να πατήσει στο σχολείο, την ειδικότητα, το σωματείο, το χώρο δουλειάς.

Ολα τα παραπάνω, κατά τη γνώμη μου, είναι στοιχεία του «Κόμματος παντός καιρού», μια σειρά πτυχές αποτελούν προετοιμασία για άλλες συνθήκες. Είναι καθαρό πως όσο καλύτερα προετοιμαζόμαστε σήμερα, τόσο δυναμώνουμε τις προϋποθέσεις για την τελική νίκη.

Τέλος, να μη διστάσουμε να συζητήσουμε για τα ζητήματα που ανοίγονται στις Θέσεις, στο σχέδιο Προγράμματος με τους μαθητές, με τις απαιτούμενες βέβαια προσαρμογές. Είναι όπλο στα χέρια μας και ως τέτοιο πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε στην πράξη. Το σχολείο των αστών και οι μηχανισμοί που έχουν στα χέρια τους στο σύνολό τους, ζυμώνουν το «ανέφικτο του σοσιαλισμού», παρουσιάζουν ως «επαναστατικές» και «ελευθεριακές», λύσεις στην πραγματικότητα ανώδυνες για το σύστημα, κάνουν ωμό αντικομουνισμό ταυτίζοντας τον κομμουνισμό με το φασισμό, εξυψώνουν στα μάτια των μαθητών τους αστικούς θεσμούς. Μονόδρομος από την πλευρά μας είναι να αναδείξουμε ότι ο σοσιαλισμός είναι αναγκαίος και επίκαιρος όσο ποτέ. Τώρα είναι η ώρα κάθε μαθητής που προέρχεται από εργατική - λαϊκή οικογένεια να πάρει τη θέση του στον αγώνα για την ανατροπή του καπιταλισμού και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας. Τώρα είναι η ώρα να δυναμώσει το Κόμμα του, το ΚΚΕ.


Τατιάνα Μάντζιου
ΚΟΒ καθηγητών Κεντρικής Μακεδονίας

Για τις Θέσεις της ΚΕ

Στο όνομα του Σοσιαλισμού (!) και της «φίλιας» κριτικής, ορισμένοι κάνουν συνειδητή οργανωμένη προσπάθεια, προκειμένου να προκαλέσουν συγχύσεις. Δεν είναι καλοδεχούμενοι. Στόχος του ταξικού αντιπάλου είναι ένας -και είτε το θέλουν είτε όχι- σε αυτήν την κατεύθυνση αξιοποιούνται και αυτές οι προσπάθειες.

Η ουσία της επίθεσης στοχεύει στην προσπάθεια αμφισβήτησης της επαναστατικής στρατηγικής του ΚΚΕ. Να μεταλλαχθεί, να στραφεί η προσοχή της εργατικής τάξης αλλού. Κορυφαία ζητήματα της αντιπαράθεσης που ανοίγονται με τις θέσεις του 19ου Συνεδρίου, είναι 1) ο ιμπεριαλισμός, 2) η θέση της Ελλάδας και 3) η ανάπτυξη πολιτικής συμμαχιών του ΚΚΕ. Ο χαρακτήρα της εποχής, η θέση της Ελλάδας στο διεθνές σύστημα, η μελέτη των εξελίξεων σε οικονομικό πολιτικό επίπεδο, η ιστορική αποστολή της εργατικής τάξης καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις θέσεις μας για το χαρακτήρα της Λαϊκής Συμμαχίας, τον προσανατολισμό της αλλά και τη σπέκουλα που δεχόμαστε σήμερα για να συρθούμε σε συνεργασίες, να αλλάξει το μέτωπο, η συμμαχία και τα χαρακτηριστικά της. Πιο συγκεκριμένα:

Χρησιμοποιούν διαστρεβλωμένα τη λέξη ιμπεριαλισμός, με την έννοια μιας εξωτερικής επεμβατικής πολιτικής, μιας μερίδας ισχυρών κρατών που έρχεται από έξω και από πάνω. Εννοιες όπως η παγκοσμιοποίηση, επιστρατεύονται συχνά για να συσκοτίζουν την πραγματικότητα. Διαχωρίζουν «ντόπιους καπιταλιστές και ξένους ιμπεριαλιστές». Εκφράζεται η πέρα για πέρα αντιεπιστημονική, οπορτουνιστική θεώρηση ότι η Ελλάδα δεν είναι ιμπεριαλιστικό κράτος.

Εδώ και έναν αιώνα, βρισκόμαστε στο τελευταίο «στάδιο» του καπιταλισμού, τον ιμπεριαλισμό. Ιμπεριαλισμό εννοώντας το μονοπωλιακό καπιταλισμό. Ο Λένιν αποκάλυψε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της εποχής αυτής, τα οποία συνοπτικά είναι α) διαδικασία συγκέντρωσης της παραγωγής (κύριο χαρακτηριστικό του καπιταλισμού), β) ανάπτυξη του μονοπωλίου, γ) εξαγωγή κεφαλαίων και διεθνοποίηση των οικονομικών σχέσεων, δ) πάλη για την κατάκτηση νέων αγορών, ε) σάπισμα του καπιταλισμού, στ) όξυνση της αντίθεσης κεφαλαίου εργασίας και ζ) δημιουργία των υλικών προϋποθέσεων για το πέρασμα στο σοσιαλισμό. Ποιο από τα παραπάνω στοιχεία δεν πληρεί ο ελληνικός καπιταλισμός;

Δε γελιόμαστε. Γνωρίζουμε και γνωρίζουν ότι η εγχώρια παραγωγή έχει συγκεντρωθεί εδώ και δεκαετίες, ειδικά στη βιομηχανία και την ενέργεια. Υπάρχουν ισχυροί μονοπωλιακοί όμιλοι, που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικής σημασίας κλάδους. Γνωρίζουν ότι επενδύθηκαν την προηγούμενη δεκαετία τεράστια κεφαλαία σε άλλα κράτη, π.χ. των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια. Ξέρουν ότι ελληνικοί κολοσσοί έχουν σημαντικότατη εγχώρια παραγωγή με κύριο προσανατολισμό στις εξαγωγικές δραστηριότητες (π.χ. ορυκτού πλούτου, εμπορικής ναυτιλίας - μεταφορές, κατασκευές), με αναβαθμισμένο ρόλο τα τελευταία χρόνια. Πού εξυπηρετεί λοιπόν όλη αυτή η επιχειρηματολογία τους;

Χρησιμοποιούν τα περί «υποτέλειας και δουλοφροσύνης της ελληνικής αστικής τάξης», «η εθνική αστική τάξη είναι ανύπαρκτη» κλπ. Κρύβοντας, πρώτον, ότι τα γενικά συμφέροντα της αστικής τάξης είναι ενιαία ως τάξη για τον εαυτό της, ως εκμεταλλεύτρια, ανεξαρτήτως πατρίδας. Δεύτερον, κουκουλώνεται ότι δεν επέβαλε κανείς με το ζόρι στην ελληνική αστική τάξη να κάνει τις υπάρχουσες συμφωνίες και συμβιβασμούς.

Αντιθέτως, αυτές είναι προϊόν στρατηγικών επιλογών της κυρίαρχης τάσης μέσα στο ελληνικό κεφάλαιο, για την εξασφάλιση των ιδιαίτερων συμφερόντων του. Παράδειγμα αποτελεί η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Γι' αυτό και τα περισσότερα αστικά κόμματα δεν μπορούν -προς το παρόν τουλάχιστον- να αμφισβητήσουν την παραμονή της Ελλάδας στην ΕΕ, στην Ευρωζώνη.

Αναμφίβολα υπάρχουν διαβαθμίσεις και εξαρτήσεις ανάμεσα στα καπιταλιστικά κράτη. Η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού είναι άλλο ένα κύριο χαρακτηριστικό του συστήματος. Υφίσταται ανεξάρτητα από τη θέληση των ίδιων. Η οικονομική συνεπώς και η πολιτική ανισομετρία που συνοδεύει την παραγωγή, είναι απόλυτος νόμος του καπιταλισμού (Λένιν). Λειτουργεί και συνδέεται με τις ανισότιμες σχέσεις αλληλεξάρτησης σε πολιτικό, οικονομικό και στρατιωτικό επίπεδο, παρ' όλες τις συμφωνίες.

Μοναδικές παραβιάσεις αυτής της ανισομετρίας συμβαίνουν στις κρίσεις και στον πόλεμο. Από δω βγαίνει εξάλλου ότι η σοσιαλιστική επανάσταση είναι πραγματοποιήσιμη και σε μια χώρα μονάχα, όπου θα σπάσει ο κρίκος. Από δω καθορίζεται και η στάση των κομμουνιστών σε ενδεχόμενο πολέμου, να στρέψουν τα όπλα αντίστροφα.

Συνεπώς, το ελληνικό κεφάλαιο δεν είναι δέσμιο, παίρνει το μερίδιο που του αναλογεί και πάντα προσπαθεί να πλασαριστεί σε υψηλότερες θέσεις.

Αυτοί σε όλα αυτά κλείνουν τα μάτια, η διαστρέβλωση είναι σκόπιμη. Υποβαθμίζουν το ρόλο και τις επιδιώξεις της ντόπιας πλουτοκρατίας, για να αφήνουν ανοιχτό πεδίο για συμμαχία με μερίδα της «πατριωτικής αστικής τάξης» και επιδιώκουν να υπάρχει αυτό στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ ως στόχος. Ματαιοπονούν.

Από τις θεωρήσεις αυτές προκύπτει και η αμφισβήτησή τους σχετικά με την πολιτική συμμαχιών και την επιτυχία της. Λένε ότι «από τις Θέσεις επιδιώκεται η συσπείρωση δυνάμεων μόνο σε συνθήκες επαναστατικές» ή ότι «συμμαχούμε με τον εαυτό μας» κ.ά. Συστήνουν συμμαχία για το επιμέρους ζήτημα, για το πιο εφικτό -αυτό που καταλαβαίνει ο λαός- για το ενδιάμεσο σκαλοπάτι. Μέτωπο με κοντά ποδάρια, στο όνομα της «τακτικής συσπείρωσης δυνάμεων μεσαίων στρωμάτων». Εισάγονται δηλαδή από την πίσω πόρτα οι επιμέρους στόχοι, τα στάδια, η «σταδιακή πάλη για το σοσιαλισμό» και το χαμήλωμα των απαιτήσεων.

Στο διά ταύτα, δε συνδέεται η οργανωμένη πάλη με το σκοπό. Μπαίνει ο στρατηγικός στόχος στο πάνω ράφι - και αυτό είναι διαφωνία πάνω στη στρατηγική. Η πρόταση πάλης και διεξόδου του ΚΚΕ κατατίθεται καθημερινά στους χώρους σήμερα και είναι για το ΣΗΜΕΡΑ.

Δεν μπορεί παρά η πολιτική συγκέντρωσης δυνάμεων στην πάλη για το σοσιαλισμό να διαπερνά σαν νήμα τη δράση σου παντού, πάντα, να δουλεύεται ενιαία. Να είναι στη βάση της στρατηγικής σου επιδίωξης. Εδώ χρειάζεται η τέχνη των κομμουνιστών, να συνδέσουν τον καθημερινό αγώνα της ε.τ. για την ανακούφισή της με την ανάγκη της οργανωμένης πάλης για την οριστική διέξοδο, το Σοσιαλισμό.

Σημ.1: Για το ζήτημα της συμμετοχής σε συνασπισμό κυβέρνησης με «αντιιμπεριαλιστικό πρόσημο»: δεν αποδείχθηκε ποτέ και πουθενά ότι μια κυβέρνηση συνέβαλλε στην επαναστατική διαδικασία, το αντίθετο. Τις αντικειμενικές λενινιστικές προϋποθέσεις για το πέρασμα στο σοσιαλισμό δεν μπορεί να τις ελέγξει ο υποκειμενικός παράγοντας, πόσο μάλλον να τις καθορίσει ένα κόμμα. Γι αυτό η εργατική τάξη πρέπει να στοχεύει να αποκτήσει τα κλειδιά της οικονομίας, να πάρει τα μέσα παραγωγής.

Σημ.2: Ασκώντας κριτική στην ΚΕ, με αφορμή το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι φορτώνουν τις απώλειες σε λανθασμένη γραμμή, στο τρίπτυχο Αποδέσμευση - Διαγραφή του χρέους - Λαϊκή Εξουσία. Λένε ότι ο Λένιν έκανε επανάσταση με το «ψωμί - γη - ελευθερία», εμείς γιατί να μην προκρίνουμε την Αποδέσμευση; Ουσιαστικά για να αποσυνδέσουν την πάλη για αποδέσμευση από την ΕΕ από το στρατηγικό στόχο. Ξεχνούν(;) όμως ότι το σύνθημα αυτό, πρώτον έπεσε σε επαναστατική περίοδο, δεύτερον, ήταν άμεσα συνδεδεμένο με το ζήτημα της εξουσίας και το σύνθημα «όλη η εξουσία στα Σοβιέτ» που είχαν ρίξει οι μπολσεβίκοι. Αλλά η επιλεκτικότητα και η μηχανιστική μεταφορά είναι προσόν του οπορτουνισμού.


Γιώργος Σκουρλής
Μέλος του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ

Τα αδιέξοδα της «αριστερής κυβέρνησης»

Ενα από τα σημεία - κλειδιά που αναδεικνύει ο προσυνεδριακός διάλογος είναι το εξής: Μια μειοψηφία συντρόφων και φίλων δε φαίνεται να διαφωνεί με τη συγκεκριμένη άρνηση του Κόμματος να συμμετάσχει σε κυβέρνηση «αλά ΣΥΡΙΖΑ» αλλά με τη γενική άρνηση που εκφράζουν οι θέσεις για συμμετοχή σε οποιαδήποτε κυβέρνηση αστικής διαχείρισης. Για να θεωρητικοποιηθεί αυτή η βασική διαφωνία, εμφανίζεται ο εμπλουτισμός της στρατηγικής του Κόμματος ως άρνηση των επεξεργασιών του 15ου Συνεδρίου, ως και ρήξη με το Μαρξισμό. Το ολοκληρωτικό ξερίζωμα των κοινοβουλευτικών αυταπατών ρήξη με το Μαρξισμό! Βέβαια, κοινό χαρακτηριστικό όσων διαφωνούν με αυτή τη θέση είναι ότι αποφεύγουν να περιγράψουν, έστω γενικόλογα, τα χαρακτηριστικά αυτής της κυβέρνησης, τις προτεραιότητές της, τα μέτρα λαϊκής ανακούφισης που θα πάρει. Ο λόγος είναι απλός: Αν το κάνουν, θα φανερωθεί σε όλη της τη μεγαλοπρέπεια η γύμνια του προβαλλόμενου επιχειρήματος.

Για χάρη του διαλόγου, το παρόν άρθρο επιχειρεί να κάνει ό,τι δεν κάνουν οι διαφωνούντες: Να περιγράψει μια τέτοια «Αριστερή Κυβέρνηση» (εφεξής ΑΚ) ώστε να φανερωθούν τα αδιέξοδά της. Είναι δεδομένο ότι μια ΑΚ θα εκλεγεί από το λαό για να αντιμετωπίσει τα μείζονα προβλήματα του τελευταίου. Αν το ζήτημα εξεταστεί κοινωνικοταξικά (υπάρχει άλλος τρόπος;), τα μεγαλύτερα προβλήματα ανά τάξη / στρώμα που θα κληθεί να υπηρετήσει η ΑΚ έχουν ως εξής:

-- Εργατική τάξη: Τεράστια ανεργία και μεγάλη υποτίμηση της τιμής της εργατικής δύναμης (ΕΔ). Αυτά δεν αγγίζονται. Για την ανεργία νομίζω συμφωνούμε όλοι, η ΑΚ δε θα μπορούσε να λύσει αυτό που ο καπιταλισμός δεν έχει καταφέρει να λύσει εδώ και κάμποσους αιώνες, το πρόβλημα των κρίσεων. Η αειφόρος ανάπτυξη που ονειρεύονται οι αστοί, και συνεπάγεται μικρή ανεργία, προϋποθέτει άρνηση των κρίσεων. Αυτό δε γίνεται, το έχουμε λυμένο. Οι μισθοί όμως; Κάποιοι πιστεύουν ότι τα μεροκάματα δε θα καταβαραθρωθούν από μια κυβέρνηση με συμμετοχή του ΚΚΕ. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη από αυτή: Οταν το εργατικό κίνημα διεκδικούσε, σε περιόδους ανάπτυξης, 1.400 ευρώ μεικτά, το αίτημα χαρακτηριζόταν «μαξιμαλιστικό». Και εμείς οι ίδιοι βέβαια γνωρίζαμε ότι αυτή η διεκδίκηση δεν είναι εφικτή στο σημερινό καπιταλισμό. Αποτελεί όμως σύνθημα που επιβάλλεται να ζυμωθεί στο ταξικό κίνημα για να αναδείξει τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και τις αντικειμενικές δυνατότητες που υπάρχουν για την ικανοποίησή τους σε μια άλλου τύπου εξουσία (όχι κυβέρνηση). Στο Πέραμα, άλλωστε, μας λένε ότι «έπρεπε να χαμηλώσετε τις διεκδικήσεις για να μη φύγουν τα καράβια»! Αυτό δε δείχνει το ανεδαφικό της θέσης για σταθερά μεροκάματα στο γερασμένο δυτικό καπιταλισμό; Αν λοιπόν το ΚΚΕ κρατούσε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου τα μεροκάματα στα προ κρίσης επίπεδα, ποιος θα επένδυε στην Ελλάδα; Κανείς. Ας είναι καλά η Βουλγαρία, η Ρουμανία κ.λπ. Αυτό όμως σημαίνει κλείσιμο εργοστασίων, αύξηση της ανεργίας, επέκταση της μερικής απασχόλησης, υπονόμευση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας, αύξηση της φορολόγησης των μισθωτών. Ανθρακες ο θησαυρός...

-- Φτωχομεσαία αγροτιά: Παίρνεται ως δεδομένη η έξοδος από την ΕΕ που αποτελεί την ελάχιστη προϋπόθεση για άσκηση αγροτικής πολιτικής φιλικής προς τους μικρομεσαίους αγρότες. Μέτρα εχθρικά στις ισχυρές αγροτοκτηνοτροφικές καπιταλιστικές μονάδες και μια κάποια εκδίωξή τους από τον πρωτογενή τομέα για να «ανασάνει» ο μικρός αγρότης θα σήμαιναν χρήση χειρότερων μηχανημάτων (ούτε μεγάλοι συνεταιρισμοί μπορούν να ανταγωνιστούν τα μονοπώλια), άρση της καθετοποίησης στην παραγωγή που έχουν πετύχει όμιλοι όπως η «ΦΑΓΕ», απώλεια οικονομιών κλίμακας. Σε τελική ανάλυση, μείωση της παραγωγικότητας της εργασίας, αύξηση του κοινωνικά αναγκαίου χρόνου εργασίας, αύξηση των τιμών στα ράφια. Ο,τι πιθανόν θα κέρδιζε ο λαός από μια κάποια πάταξη των μεσαζόντων λόγω αυστηρότερων κρατικών ελέγχων θα το έχανε πολλαπλάσια από τις αυξημένες τιμές. Εξάλλου, αν μιλάμε σήμερα για «θάλασσα εισαγωγών» φανταστείτε τι θα γινόταν σε περίπτωση περαιτέρω μείωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων (αλήθεια, πόσο κάνει σήμερα το Milbona στα Lidl, παρότι έρχεται από Γερμανία, σε σχέση με το ΔΕΛΤΑ;). Συνεπώς, πτώση των πωλήσεων για τις ελληνικές εταιρείες, απολύσεις και μειώσεις μισθών πάντα στο όνομα της επιβίωσης της επιχείρησης...

-- Φτωχοί ΕΒΕ: Στενάζουν από τα λουκέτα, τη ραγδαία προλεταριοποίηση, τα δυσβάσταχτα χρέη που τους πνίγουν. Με οικονομικούς όρους, μιλάμε για συγκέντρωση / συγκεντροποίηση του κεφαλαίου σε κλάδους όπου η κυριαρχία των μονοπωλίων παρουσιάζει κάποια υστέρηση (κύρια ορισμένοι τομείς εμπορίου και υπηρεσιών). Εστω ότι η ΑΚ παίρνει μέτρα ενίσχυσης των μικρομεσαίων (π.χ., αύξηση φορολογίας ΑΕ και μείωση σε ΟΕ - ΕΕ, διατήρηση κάποιων επαγγελμάτων ως «κλειστών», κρατικές επιδοτήσεις σε «μικρούς») σε βάρος των μονοπωλίων. Καταρχήν αυτή η απόφαση θα όξυνε το φαύλο κύκλο της μείωσης ανταγωνιστικότητας, κλεισίματος επιχειρήσεων, ανεργίας. Περαιτέρω, τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια στους φθίνοντες κλάδους δε θα έβρισκαν πεδία τοποθέτησης σε νέους, πιο κερδοφόρους, αφού η πολιτική απόφαση του ΚΚΕ δε θα επέτρεπε να συμβεί κάτι τέτοιο (αν το επέτρεπε μιλάμε για φιλομονοπωλιακή πολιτική, όχι πολιτική υπέρ των μικρομεσαίων ΕΒΕ). Ο,τι θα κέρδιζαν οι τελευταίοι από μειωμένους φόρους θα το έχαναν από την τεράστια έλλειψη κρατικών εσόδων (από κάπου πρέπει να μαζέψεις τελικά για στοιχειώδη Υγεία - Παιδεία - Πρόνοια ή μήπως ούτε αυτά θα κάλυπτε η ΑΚ;).

-- Γυναίκες: Υποφέρουν από διπλή εκμετάλλευση, που εδράζεται στην άνιση αμοιβή για ίση εργασία. Στον καπιταλισμό, όπου η ΕΔ είναι εμπόρευμα, η άνιση αμοιβή για ίση εργασία έχει αντικειμενική βάση: Η γυναίκα είναι πιο ακριβή γιατί τεκνοποιεί, δηλαδή τα έξοδα αναπαραγωγής της ΕΔ είναι μεγαλύτερα. Επειδή ακριβώς έχει αντικειμενικό συμφέρον να μη την προσλάβει (είναι πιο ακριβή), ο καπιταλιστής την «πατάει στο λαιμό» και την πληρώνει λίγο. Θα το λύσει αυτό η ΑΚ; Μα ΕΔ θα υπάρχει ως εμπόρευμα. Εξάλλου, η ίση αμοιβή για ίση εργασία είναι νομικά κατοχυρωμένη σε όλο τον «προηγμένο κόσμο». Μάλλον υπάρχει λόγος που δεν εφαρμόζεται...

Αφού λοιπόν η ΑΚ δεν μπορεί να λύσει όλα τα παραπάνω (και πολλά άλλα) γιατί θα σχηματιστεί; Για να επαναφέρει το επίδομα ανεργίας στα 450 ευρώ; Για να βάλει πλαφόν στις τιμές της ΔΕΗ; Για να σφραγίσει βιβλιάρια ανέργων; Μα τέτοιες ελάχιστες νίκες δεν προϋποθέτουν το ΚΚΕ στην κυβέρνηση. Στη Βουλγαρία (σήμερα) πετυχαίνουν μειώσεις στη ΔΕΗ επειδή ξεσηκώνονται στοιχειωδώς. Χωρίς υποτίμηση στα λαϊκά προβλήματα, και εμείς άλλωστε τα βιώνουμε, αλλά θα κάνει κυβέρνηση το ΚΚΕ για να προσφέρει στο λαό ψίχουλα που αντικειμενικά η μακροημέρευση του καπιταλισμού θα τα πάρει πίσω εν ριπή οφθαλμού; Και σε αυτό το στόχο θα υποτάξουμε τα πάντα;

Αν, σύντροφοι και φίλοι, δεν είναι αυτό οπορτουνισμός, τότε τι είναι;


Αντώνης Πατίδης
ΚΟΒ Ταμπουρίων

Τρία κρίσιμα ζητήματα

Τρία ζητήματα ήταν πάντα βασικά και κρίσιμα στην ενενηνταπεντάχρονη μέχρι σήμερα πορεία του Κόμματος. Πρώτο, η στρατηγική του και όλα όσα την αφορούν. Δεύτερο, το επίπεδο του ταξικού εργατικού κινήματος και του αγωνιστικού προσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων. Και τρίτο, το ποσοτικό και ποιοτικό δυνάμωμα των γραμμών του Κόμματος με νέο αίμα, η πρωτοπόρα, καθημερινή δράση των κομμουνιστών, όπου κι αν βρίσκονται και, πρωτίστως, στους χώρους δουλειάς.

Το ίδιο συμβαίνει και σήμερα. Παρά τα σοβαρά βήματα, που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, παραμένει η μεγάλη απόσταση από τις αντικειμενικές ανάγκες. Οι σύγχρονες συνθήκες και οι πρωτόγνωρες δυσκολίες βάζουν μπροστά μας σύνθετες και πολύ ψηλότερες απαιτήσεις. Η αντιμετώπιση και το ξεπέρασμα των αδυναμιών, των καθυστερήσεων και των προβλημάτων παίρνουν καθημερινά και περισσότερο επιτακτικό χαρακτήρα.

Πρώτο: Η βαθύτερη κατανόηση, δημιουργική εξειδίκευση και αποτελεσματική εφαρμογή στην πράξη της στρατηγικής του Κόμματος αποτελεί σήμερα πρωταρχική ανάγκη και αναντικατάστατη προϋπόθεση για την παραπέρα πορεία. Απ' όλο το Κόμμα, την ΚΝΕ, κάθε κρίκο, κάθε σύντροφο και συντρόφισσα χωριστά. Οπως και η σε ανάλογη βάση συσπείρωση και συστράτευση του στενού -τουλάχιστον- περίγυρου των οπαδών και φίλων του Κόμματος. Αυτό απαιτεί και συνεπάγεται πολλά, όπως γίνεται φανερό κι από τις Θέσεις της ΚΕ για το 19ο Συνέδριο. Πρωτίστως, όμως, απαιτεί την αποφασιστική αντιμετώπιση και ξεπέρασμα των κάθε λογής αυταπατών, περί φιλολαϊκής κυβέρνησης στο πλαίσιο του συστήματος. Κι όχι μόνο, γιατί δεν υπάρχει η παραμικρή τέτοια δυνατότητα, ενώ, το ενδεχόμενο αποδοχής της θέσης αυτής από το Κόμμα θα συνιστούσε -σε τελευταία ανάλυση- προδοσία της εργατικής τάξης και απώλεια του επαναστατικού χαρακτήρα του, με όλα όσα αυτά συνεπάγονται. Οι αυταπάτες αυτές εμποδίζουν και υπονομεύουν την αποτελεσματική και επιτακτικά αναγκαία σήμερα αντιμετώπιση των γενικότερων κοινοβουλευτικών αυταπατών, που είναι κυρίαρχες στην εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ακόμη και σε μεγάλη μερίδα των οπαδών του Κόμματος. Εμποδίζουν και υπονομεύουν την αντιμετώπιση και ξεπέρασμα των κυρίαρχων λογικών της ανάθεσης στους «ειδικούς» (στα κόμματα και την κυβέρνηση με τις βουλευτικές εκλογές, στα ΔΣ με τις αρχαιρεσίες, κλπ.), έως και της πρακτικής του «καναπέ». Συσκοτίζουν και νοθεύουν το πραγματικό, ταξικό περιεχόμενο και ρίζα των προβλημάτων, που βασανίζουν σήμερα την εργατική τάξη και το λαό και, γενικότερα, την κρίσιμη σχέση οικονομίας και πολιτικής. Εμποδίζουν τη βαθύτερη κατανόηση των σύγχρονων όρων διεξαγωγής της ταξικής πάλης, της διάταξης και των στόχων των τάξεων και των πολιτικών τους εκπροσώπων, του ταξικού χαρακτήρα και ρόλου του αστικού κράτους, όπως και αυτού της ΕΕ και της Ευρωζώνης, του σύγχρονου καπιταλισμού γενικότερα. Και, βέβαια, οι αυταπάτες αυτές δε βοηθούν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση μιας σειράς αποπροσανατολιστικών ιδεολογημάτων, που θέλουν τις αιτίες της σημερινής κατάστασης στην υποτέλεια και υποταγή, στην ανικανότητα και διαφθορά ή στην κυριαρχία των νεοφιλελεύθερων αντιλήψεων της Μέρκελ και όχι των νεοκεϋνσιανικών απόψεων Ομπάμα. Αλήθεια, σε τι απ' όλ' αυτά οφείλεται η κυβερνητική εμπειρία του ΑΚΕΛ στην Κύπρο, μαζί με την κατάληξή της; Η απάντηση, βέβαια, δε βρίσκεται σε κανένα από τα παραπάνω. Τη δίνουν οι θέσεις και εκτιμήσεις του ΚΚΕ. Ακριβώς αυτές, που έδιναν το δικαίωμα και τη σιγουριά στην Αλέκα Παπαρήγα, να δηλώνει τον περασμένο Ιούνη, λίγο πριν τις εκλογές: «Οποια κυβέρνηση και αν σχηματισθεί, ανεξάρτητα από τα συνθήματά της, τελικά θα συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της ΕΕ και τις κατευθύνσεις των μονοπωλίων». Φιλολαϊκή πολιτική δε γίνεται, με τον πλούτο, τα μέσα παραγωγής του και, γενικότερα, με την εξουσία στα χέρια των μονοπωλίων και της αστικής τάξης. Χωρίς κοινωνικοποίηση των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και απαλλαγή της χώρας από τις ευρωενωσιακές και όποιες άλλες αλυσίδες και δεσμεύσεις. Και αυτά -όπως διδάσκει όλη η μέχρι σήμερα, θετική ή αρνητική, εγχώρια και διεθνής εμπειρία - θα προχωρήσουν και θα κατακτηθούν με όρους σκληρής ταξικής αναμέτρησης και σύγκρουσης, πέρα κι έξω από τα όρια, τους κανόνες και την υποκρισία της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, δηλαδή, της δικτατορίας των μονοπωλίων.

Δεύτερο: Στις σημερινές συνθήκες, η επιτακτική ανάγκη ενίσχυσης του ταξικού εργατικού κινήματος και, γενικότερα, του αγωνιστικού προσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων, συναγωνίζεται τις πολύμορφες δυσκολίες και εμπόδια. Από την άλλη, όμως, υπάρχουν και δυνατότητες. Στο πλαίσιο αυτό, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία οι εξής παράγοντες:

α. Να πολλαπλασιασθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες από τα κάτω, πρώτα και κύρια, στους τόπους δουλειάς και τους κλάδους, παίρνοντας υπόψη, όμως, ότι σήμερα απαιτείται -πολύ περισσότερο από παλιότερα- κατάλληλο σχέδιο, οργάνωση και διάταξη δυνάμεων, πρωτοβουλία και ευρηματικότητα, σωστή επιλογή ζητημάτων και μορφών, καλή προετοιμασία και συνεχή εξοπλισμό των συντρόφων, αποτελεσματικό συνδυασμό καθημερινής προπαγάνδας και ζύμωσης, πολιτικοποίησης και ιδεολογικής διαπάλης, επιμονή και υπομονή, στοχοπροσήλωση και ευλυγισία, συνεχή διεύρυνση και αξιοποίηση των συσπειρωμένων, κλπ, κλπ.

β. Η συνεχής, πολύ πιο γρήγορη και αποτελεσματική συσσώρευση, γενίκευση, ανταλλαγή και αξιοποίηση της θετικής και αρνητικής εμπειρίας από την καθημερινή δράση του Κόμματος.

Τρίτο: Εξ ίσου -αν όχι περισσότερο- επιτακτική ανάγκη αποτελεί σήμερα και η ενίσχυση των γραμμών του Κόμματος και της ΚΝΕ με νέες δυνάμεις. Η αποτελεσματική απάντηση στην ανάγκη αυτή προϋποθέτει -εκτός των άλλων- και τα εξής:

α. Την πρωτοπόρα και, μάλιστα, σύμφωνα με τις σημερινές απαιτήσεις, παρουσία και δράση των κομμουνιστών, ακόμη περισσότερο όλων όσοι έχουν μαζική ιδιότητα, παντού όπου δουλεύουν, ζουν ή σπουδάζουν. Γεγονός, το οποίο απαιτεί -μαζί με αρκετά άλλα- την καθημερινή ιδεολογική αναμέτρηση με τα κάθε λογής αντίπαλα ιδεολογήματα. Την καθημερινή ανάδειξη του ριζικά διαφορετικού χαρακτήρα και ρόλου του ΚΚΕ, της πολιτικής του, των κομμουνιστικών αξιών και ιδανικών.

β. Την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των πολύμορφων, αρνητικών συνεπειών -πρώτα και κύρια, ιδεολογικών- από τις ανατροπές του 1990-91. Οπως και αυτών, που προστίθενται χρόνια τώρα στις λαϊκές συνειδήσεις, από τη διογκούμενη συνεχώς σήψη του αστικού πολιτικού συστήματος, τα ιδεολογήματα του τύπου «όλοι το ίδιο είναι», τη συστηματική και πολύμορφη συκοφάντηση του Κόμματος, κλπ.

γ. Να πάρουμε υπόψη, ότι στις νεότερες και νευραλγικές για το σήμερα και ιδιαίτερα για το αύριο ηλικίες, έως 30 - 35 χρόνων, έχει δημιουργηθεί, στον έναν ή άλλο βαθμό, μια στρεβλή, αρνητική, ακόμη και εχθρική, εικόνα για το Κόμμα και την ΚΝΕ. Γεγονός, το οποίο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ειδική και αποτελεσματική αντιμετώπιση.


Τάκης Τσίγκας
ΚΟΒ «902», μέλος της ΚΕ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ