ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συνάντηση ΚΚΕ με εκπροσώπους της ΠΟΑΣΥ

Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων έγινε χτες στη Βουλή.

Οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αναφέρθηκαν στις θέσεις της Ομοσπονδίας για τα ζητήματα των διαδηλώσεων καθώς και στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ, αποτελούμενη από τον Αντ. Σκυλλάκο, βουλευτή και μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και τον Γ. Νάκη, μέλος της ΚΕ, τόνισε πως η αντιλαϊκή πολιτική θα συνεχιστεί, ενώ θα υπάρξουν και άλλα αντιλαϊκά μέτρα στο ασφαλιστικό και στα εργασιακά. Παράλληλα, θα ενταθεί η προσπάθεια καταστολής των αγώνων και θα ενισχυθεί ο κατασταλτικός ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας. Επισημάνθηκε στους συνδικαλιστές ότι το πρόβλημα της αντιμετώπισης των διαδηλώσεων είναι πολιτικό, ενώ καταγγέλθηκε η κυβερνητική πολιτική πάνω σε αυτό το θέμα, καθώς και η καταστολή που γίνεται σε βάρος των λαϊκών αγώνων. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ ζήτησε την απομάκρυνση των ΜΑΤ από τις πορείες και υπογράμμισε ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί να περιφρουρεί τους αγώνες του.

Σε δηλώσεις του, ο Αντ. Σκυλλάκος ανέφερε πως οι κουκουλοφόροι αξιοποιούνται για τρομοκράτηση των διαδηλωτών, ενώ είπε πως υπάρχουν δυνάμεις οι οποίες μέχρι στιγμής δε θέλουν να περιφρουρηθούν οι πορείες.

Στις θέσεις της η ΠΟΑΣΥ υπογραμμίζει πως «το ακραίο μέτρο της διάλυσης μιας συγκέντρωσης με τη χρήση χημικών, τείνει να εξελιχθεί σε συνήθη πρακτική και τα χημικά τείνουν να εξελιχθούν σε καθημερινό όπλο της Αστυνομίας, ενώ εντέχνως το τελευταίο διάστημα διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ ότι προ των πυλών είναι και οι πλαστικές σφαίρες!» Προσθέτει, όμως, ότι «βεβαίως, δεν απορρίπτουμε αστυνομικές πρακτικές και επιχειρησιακά σχέδια δράσης, όταν υφίστανται προς τούτο αντικειμενικοί και ουσιαστικοί λόγοι διασφάλισης των έννομων αγαθών».

Η θέση της ΠΟΑΣΥ για τις κυβερνητικές ευθύνες στην αντιμετώπιση των συλλαλητηρίων τροφοδότησε κυβερνητικές πιέσεις προς τους συνδικαλιστές, αλλά και «πιέσεις» από Ενώσεις αστυνομικών υπαλλήλων όπως της Θεσσαλονίκης, η οποία τονίζει πως οι δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΑΣΥ βρίσκονται σε λάθος κατεύθυνση και ότι στηρίζει τους χειρισμούς του υπουργού Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρα, που τους χαρακτηρίζει «άψογους». Ανάλογη ήταν και χτεσινή ανακοίνωση της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, η οποία θεωρεί ότι η ΠΟΑΣΥ «αδίκως στοχοποιεί τον υπουργό Δημόσιας Τάξης».

Για το φιλειρηνικό κίνημα

Τούτες τις μέρες, συμπληρώνονται δύο μαύρες για τους λαούς επέτειοι: 8 χρόνια από την έναρξη της βάρβαρης ιμπεριαλιστικής επιδρομής των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας - και δυστυχώς είναι αρκετοί αυτοί που θα ήθελαν να ξεχαστεί εντελώς αυτή ειδικά η επέτειος - και 4 χρόνια από την έναρξη του βρώμικου ιμπεριαλιστικού πολέμου των ΗΠΑ και των «προθύμων» Ευρωπαίων συμμάχων τους κατά του ιρακινού λαού.

Οσοι πλημμυρίσαμε από οργή, παρακολουθώντας τις αποκρουστικές σκηνές με τους βομβαρδισμούς σχολείων, νοσοκομείων, μαιευτηρίων, τις εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων, κυρίως μικρών παιδιών, την ισοπέδωση ολόκληρων πόλεων, όπως το μαρτυρικό Αλέξινατς ή η τραγική Φαλούτζα, όσοι ανατριχιάσαμε με τα φρικιαστικά βασανιστήρια στις φυλακές του Αμπού Γκράιμπ, όσοι κυριευτήκαμε από θυμό αντικρίζοντας τις βάρβαρες εικόνες με τους Αμερικανούς πεζοναύτες να λεηλατούν το Μουσείο της Βαγδάτης, όσοι αγανακτήσαμε ακούγοντας τους Αμερικανούς αξιωματούχους να ομολογούν προκλητικά ότι στο Ιράκ δε βρέθηκαν ούτε πυρηνικά ούτε χημικά όπλα, αλλά ότι ο πόλεμος έγινε δήθεν για την ελευθερία του λαού του, όσοι σοκαριστήκαμε ακούγοντας τους εκπροσώπους του ΝΑΤΟ, να ομολογούν κυνικά ότι έσπειραν τη βαλκανική γη με απεμπλουτισμένο ουράνιο, για το καλό δήθεν των Κοσσοβάρων που καταπιέζονταν, και κυρίως, όσοι διαδηλώσαμε στους δρόμους της Αθήνας και ολόκληρης της Ελλάδας, την οργή και την αγανάκτησή μας για την κτηνωδία, το θράσος και την υποκρισία των ιμπεριαλιστών, μαζί και των ελληνικών κυβερνήσεων που συνυπέγραψαν τις σφαγές των δύο λαών και μετέτρεψαν τη χώρα μας σε ορμητήριό τους, δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα να ξεχάσουμε!

Σήμερα, που νέοι πόλεμοι και επεμβάσεις προετοιμάζονται από τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία, στο Ιράν, στη Συρία, στη ΛΔ της Κορέας, στη σοσιαλιστική Κούβα και αλλού, σήμερα που η νέα τάξη πραγμάτων, με όχημα τον πολεμικό οδοστρωτήρα του ΝΑΤΟ, επιχειρεί να επελάσει κυριολεκτικά σε ολόκληρο τον πλανήτη, με στόχο να υποδουλώσει κάθε λαό, να συντρίψει κάθε κίνημα και να φιμώσει κάθε ελεύθερη φωνή που αντιστέκεται, σήμερα που η χώρα μας μπλέκεται από την άρχουσα τάξη και τα κόμματά της όλο και πιο βαθιά στα γρανάζια της νέας τάξης και τα βρώμικα σχέδιά της, στέλνοντας στρατούς κατοχής εναντίον άλλων λαών στο Κοσσυφοπέδιο, στο Αφγανιστάν και αλλού, το καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα μας είναι πιο επιτακτικό από κάθε άλλη φορά!

Ομως, αν θέλουμε να διεξάγουμε έναν αποτελεσματικό αγώνα άμεσα αλλά κυρίως σε βάθος χρόνου, χρειαζόμαστε ένα κίνημα που θα βγάζει σωστά συμπεράσματα από τους προηγούμενους αγώνες του, που θα κινητοποιεί το λαό μας με καθαρό προσανατολισμό και σαφείς φιλειρηνικούς - αντιιμπεριαλιστικούς στόχους.

Ενα κίνημα που θα:

  • Αναδεικνύει τις πραγματικές αιτίες των πολέμων, οι οποίες δεν μπορεί να αναζητηθούν αλλού παρά στην ίδια τη φύση του βάρβαρου ιμπεριαλιστικού συστήματος, το οποίο γίνεται όλο και πιο επιθετικό για να διαφύγει από την κρίση του και να καθυποτάξει τους λαούς, στα οικονομικο-πολιτικά συμφέροντά του και στις εσωτερικές συγκρούσεις του. Που δε θα αποδίδει το ξέσπασμα των πολέμων στις διαθέσεις του τάδε ή του δείνα μοχθηρού ή παρανοϊκού ηγέτη στον κάθε Μπους ή Μπλερ.
  • Κατονομάζει και θα αντιμάχεται όλους τους αντίπαλους της ειρήνης, τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, χωρίς να διακρίνει τους ιμπεριαλιστές σε καλούς και κακούς, χωρίς να αποσιωπά, να σπέρνει αυταπάτες ή ακόμη περισσότερο να συντάσσεται με το ρόλο και την πολιτική φιλοπόλεμων ιμπεριαλιστικών κέντρων, όπως αυτό της ΕΕ. Ενα κίνημα για το οποίο δε θα είναι, για παράδειγμα, εικονική πραγματικότητα ο επιθετικός Ευρωστρατός που αυτή συγκροτεί που δε θα κλείνει τα μάτια του στο βρώμικο ρόλο της στα Βαλκάνια, στην Αφρική κι αλλού.
  • Τάσσεται αποφασιστικά και ανεπιφύλακτα με τη μεριά των λαών, όπου αυτοί αντιστέκονται, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στην Παλαιστίνη, στο Λίβανο, στην Κούβα, ένα κίνημα που δε θα αναμασά τα ιμπεριαλιστικά προσχήματα των πολέμων και των επεμβάσεων, που δε θα τα νομιμοποιεί στη συνείδηση των λαών, που δε θα κρατάει ίσες αποστάσεις ανάμεσα στους θύτες και τα θύματα.
  • Είναι σε θέση να διακρίνει τους πραγματικούς φίλους από τους εχθρούς του, που δε θα διαδηλώνει πλάι - πλάι με τους κυβερνητικούς υπουργούς, όταν η χώρα μας συμμετέχει στον πόλεμο και συνεργεί στα εγκλήματα εναντίον άλλων λαών.
  • Θέτει στο στόχαστρό του το σύνολο της ιμπεριαλιστικής επιθετικής πολιτικής και το ίδιο το σύστημα από το οποίο εκπορεύεται, ενώ θα οργανώνει ανάλογα την πάλη του, έχοντας εμπιστοσύνη στο δίκαιο και τη δύναμη του λαού. Ενα κίνημα που δε θα καλλιεργεί ψευδαισθήσεις περί άλλου ανθρώπινου κόσμου που δήθεν είναι εφικτός μέσα στα πλαίσια του εκ φύσεως απάνθρωπου και φιλοπόλεμου ιμπεριαλιστικού συστήματος που βιώνουμε, που δε θα υποτάσσεται στη μοιρολατρία και την ηττοπάθεια.

Ενα κίνημα που ως αναπόσπαστο τμήμα του λαϊκού κινήματος θα αγωνίζεται για την αποφασιστική αλλαγή του συσχετισμού δυνάμεων υπέρ των φιλειρηνικών - αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων και σε παγκόσμιο αλλά κυρίως σε εγχώριο επίπεδο, που δε θα περιορίζεται σε επιδερμικά και ευκαιριακά αιτήματα και τοποθετήσεις, ανάλογα με το κόμμα που βρίσκεται κάθε φορά στην κυβέρνηση και την παραλλαγή της κυρίαρχης πολιτικής που ασκείται.

Ενα πλατύ φιλειρηνικό κίνημα, μαχητικό, συνεπές, αξιόπιστο, που θα μπορεί να εμπνέει και να κινητοποιεί το λαό μας, δίνοντας με τον αγώνα του τη δική του πολύτιμη συμβολή στο παγκόσμιο φιλειρηνικό - αντιιμπεριαλιστικό κίνημα. Κάθε σκεπτόμενος και καλοπροαίρετος αγωνιστής της ειρήνης, έχει θέση στους κόλπους του. Στην παραπέρα ανάπτυξη ενός τέτοιου κινήματος που ήδη έχει διαμορφωθεί επιδιώκει να συμβάλει η ΕΕΔΥΕ, η οποία βαδίζοντας για το 15ο Συνέδριό της, προσπαθεί να ενισχύσει τις δυνάμεις της, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική στη δράση της.

Και στα πλαίσια ενός τέτοιου κινήματος, οι αγωνιστές της ειρήνης, οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι γυναίκες της Αθήνας, θα δώσουν σήμερα το απόγευμα το μαχητικό «παρών» τους στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου στο μεγάλο συλλαλητήριο και την πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία. Να μη λείψει κανείς!


Αντώνης ΑΝΤΑΝΑΣΙΩΤΗΣ
Μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ

Συνελεύσεις Επιτροπών Ειρήνης

Συνεχίζονται οι εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις των τοπικών Επιτροπών Ειρήνης ενόψει του 15ου Συνεδρίου της ΕΕΔΥΕ, που θα πραγματοποιηθεί στη Νίκαια στις 21-22 του Απρίλη.

  • Την Κυριακή 18 του Μάρτη:

-- Επιτροπή Ειρήνης Ταύρου, στις 7 μ.μ., στο Δημαρχείο Ταύρου.

  • Τη Δευτέρα 19 του Μάρτη:

-- Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου, στις 7 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Αρτέμιδος 7, παλαιό τέρμα).

-- Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής (Αγ. Βαρβάρας και Δήλου).

-- Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «ΠΛΕΙΑΔΕΣ» του Πνευματικού Κέντρου του δήμου (Καρυταίνης και Γρ. Λαμπράκη).

-- Επιτροπή Ειρήνης Αργυρούπολης, στις 7 μ.μ., στο 1ο Δημοτικό Σχολείο.

-- Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία του Παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων (Λέλας Καραγιάννη 14).

-- Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας, στις 7 μ.μ., στα γραφεία της ΠΕΑΕΑ (Σμύρνης 37).

  • Την Τρίτη 20 του Μάρτη

-- Επιτροπή Ειρήνης Πατησίων - Ριζούπολης, στις 6 μ.μ., στα γραφεία της Γ΄ ΕΛΜΕ (Ταϋγέτου 60, Γκράβα).

  • Την Τετάρτη 21 του Μάρτη:

-- Επιτροπή Ειρήνης Καισαριανής, στις 6 μ.μ., στο Δημαρχείο Καισαριανής.

-- Επιτροπή Ειρήνης Αχαρνών, στις 7 μ.μ., στο Παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Λέλας Καραγιάννη).

-- Επιτροπή Ειρήνης Αμαρουσίου, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Επιτροπής (Μιλτιάδου 4).

-- Επιτροπή Ειρήνης Χαλανδρίου, στις 6.30 μ.μ., στο παλιό δημαρχείο.

-- Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας, στις 6.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ελευσίνας.

-- Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο.

-- Επιτροπή Ειρήνης Ζωγράφου, στις 8 μ.μ., στα γραφεία της «Δημοτικής Πρωτοβουλίας Ζωγράφου» (Ι. Μαράτου 33-35).

ΚΟΑ - ΚΝΕ
Εκδήλωση για την Επανάσταση του 1821

«Η αλήθεια για την Επανάσταση του 1821 και η παραχάραξή της από τα σχολικά βιβλία» είναι το θέμα της εκδήλωσης που διοργανώνουν η ΚΟΑ του ΚΚΕ και η ΚΝΕ το Σάββατο 24 του Μάρτη, στις 6 μ.μ., στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΚΕ στον Περισσό. Θα μιλήσει ο Τηλέμαχος Λουγγής, πρόεδρος του Κέντρου Μαρξιστικών Ερευνών και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών. Θα ακολουθήσει η θεατρική παράσταση «Τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη», με τον Χρήστο Καλαβρούζο.

Εκδηλώσεις επιτροπών ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κορυδαλλού διοργανώνει εκδήλωση με θέμα «Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες, νέα κρούσματα και εξελίξεις», τη Δευτέρα 19 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στην αίθουσα «Πλειάδες».
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δραπετσώνας διοργανώνει εκδήλωση την Τετάρτη 21 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στο Δημαρχείο της πόλης, με θέμα: «Το κίνημα ειρήνης στο πλευρό των φοιτητών για δημόσια δωρεάν παιδεία». Ομιλητής ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου και μέλος της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Αγάπιος Παπανεοφύτου.


Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ