Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυνική ομολογία

Γρηγοριάδης Κώστας

Οταν τα κυβερνητικά στελέχη μιλούν στους βιομηχάνους τότε ομολογούν τα πράγματα ως έχουν, χωρίς φιοριτούρες και χωρίς προσπάθειες αποπροσανατολισμού. Για παράδειγμα, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Παπαθανασίου, μιλώντας προχτές στο Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων αναφέρθηκε στο νόμο - πλαίσιο για τα ΑΕΙ και στο περιεχόμενο του νομοσχεδίου που αναμένεται για την έρευνα. Ορίστε τι είπε:

«Στόχος να στραφεί το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων σε πεδία ευρύτερης συνεργασίας με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Η νέα διακυβέρνηση θεωρεί μονόδρομο τη συνεργασία ΑΕΙ και επιχειρήσεων, προκειμένου και να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι και κυρίως να ενισχυθεί η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας»...

Η ομολογία για το βασικό στόχο των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση είναι τόσο κυνική, που περιττεύει να προσθέσουμε οποιοδήποτε σχόλιο.

Δεκανίκι

Ενα ακόμα δεκανίκι στην κυβέρνηση πρόσφερε χτες ο ΣΥΝ, ο πρόεδρος του οποίου, Αλ. Αλαβάνος, με Ερώτησή του στη Βουλή ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να υπερασπιστεί το άκρως αντιεπιστημονικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. Απέσπασε δε από την υπουργό την ικανοποίηση του αιτήματός του και τη διαβεβαίωση ότι «δεν πρόκειται να αποσυρθεί το βιβλίο», παρ' όλο που και αυτό όπως και όλα τα νέα σχολικά βιβλία ταιριάζουν καλύτερα στο καλάθι των αχρήστων.

Στην ουσία, όμως, με πρόσχημα την κριτική που γίνεται στο βιβλίο από εθνικιστικά και ακροδεξιά στοιχεία, ο Αλ. Αλαβάνος έδωσε πάτημα στην υπουργό Παιδείας να του απαντήσει ότι «δεν πρόκειται η σημερινή κυβέρνηση και η παρούσα ηγεσία να επιτρέψουν διάφορες πολιτικοϊδεολογικές αντιλήψεις οποιουδήποτε, να γίνουν αντικείμενο σε σχέση με το τι θα λέει ή δε θα λέει το βιβλίο» και ότι «το υπουργείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε καταλαβαίνει τίποτα από πιέσεις». Δηλαδή, έδωσε πάτημα για την άκαμπτη υπεράσπιση του βιβλίου, που προφανώς είναι απόλυτα σύμφωνο με την ιδεολογική τοποθέτηση της κυβέρνησης, έναντι οποιασδήποτε άλλης ιδεολογικής τοποθέτησης.

Παρατηρητήριο Αθηνών, όπως ... Βρυξελλών!

Η ίδρυση και η λειτουργία Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα -αντίστοιχου με εκείνου των Βρυξελλών - συμφωνήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον γενικό διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Marc Danzone.

«Το γραφείο αυτό, θα έχει διεθνές καθεστώς και θα καλύπτει σημαντικά ζητήματα και ειδικότερα θέματα που αφορούν στις μη μεταδόσιμες νόσους (καρδιακές παθήσεις, αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία) αλλά και σε θέματα που αφορούν στον ιατρικό τουρισμό» είπε ο υπουργός Υγείας. Ανάλογα γραφεία με αυτό που θα λειτουργήσει στην Αθήνα, πέραν των Βρυξελλών, υπάρχουν σήμερα στη Ρώμη και τη Βόννη, με εξειδίκευση στο περιβάλλον και στη Βαρκελώνη, επίσης με εξειδίκευση στα συστήματα Υγείας.

Καλή η παρακολούθηση του Παρατηρητηρίου σ' αυτά, αλλά το όφελος για τους εργαζόμενους είναι μηδέν αφού η πολιτική εμπορευματοποίησης εντείνει τις ανατροπές στο σύστημα Υγείας, καθώς στην Αθήνα γίνεται πλέον των Βρυξελλών λόγω των μεγάλων κοινωνικών περικοπών γεγονός που κάνει απαγορευτικές τις υπηρεσίες του για τα λαϊκά στρώματα.

Χάρτες... υποχρεώσεων

Οι «χάρτες υποχρεώσεων των δημόσιων επιχειρήσεων προς τον καταναλωτή» περιλαμβάνονται συγκεντρωμένοι σε ένα έντυπο που διένειμε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, στη διάρκεια μιας φιέστας που διοργάνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Εχοντας αφήσει την κερδοσκοπία να οργιάζει σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα... χάρτες υποχρεώσεων και κάνει φιέστες δηλώνοντας ανέξοδα την... αφοσίωσή της στους καταναλωτές που εξαιτίας της πολιτικής της γίνονται καθημερινά θύματα των κάθε λογής κερδοσκόπων. Και μόνο που, όπως επανέλαβε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, αυτό στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση είναι ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται «στα δεδομένα και τις ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας» και εξηγεί μεταξύ άλλων: «της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, του ελεύθερου ανταγωνισμού» κλπ. ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο μπορεί να βρει το δίκιο του ο καταναλωτής μέσα σ' ένα τέτοιο σύστημα.

Ο αγωγός

Αν τα κοιτάσματα πετρελαίου στη μακρινή Ρωσία εξακολουθούσαν και σήμερα να αποτελούν ιδιοκτησία του λαού της χώρας και ο τομέας της ενέργειας στη δική μας τη χώρα ήταν ενταγμένος στη λαϊκή οικονομία, σε ένα καθεστώς λαϊκής εξουσίας. Και αν οι δύο χώρες αποφάσιζαν στα πλαίσια των αμοιβαία επωφελών τους σχέσεων να υπογράψουν μια συμφωνία του μεγέθους και της σημαντικότητας που έχει το έργο του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, τότε η χτεσινή μέρα θα μπορούσε να θεωρηθεί μέρα ιστορικής σημασίας. Μόνο που επειδή με τα «αν» και με τα «θα» δε γράφεται ιστορία, καλό είναι την κάθε εξέλιξη να τη βλέπουμε στα μέτρα που της ταιριάζουν.

Ναι, η Ελλάδα είναι μια χώρα ενεργειακά απόλυτα εξαρτημένη από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο άλλων περιοχών. Ομως, τέτοια θα παραμείνει και μετά την κατασκευή του αγωγού. Ναι, σήμερα χρυσοπληρώνουμε τα καύσιμα και κάθε μορφή ενέργειας που καταναλώνουμε. Ακριβώς το ίδιο θα συμβαίνει και αφού αρχίσει να ρέει το ρωσικό πετρέλαιο. Ναι, εξαιτίας της πολιτικής που ακολουθούν η ΕΕ και οι εναλλασσόμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, η Ελλάδα όλο και συχνότερα εμπλέκεται στα εξελισσόμενα ενδοϊμπεριαλιστικά παιχνίδια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή. Ε, εδώ τα πράγματα δε θα μείνουν ίδια. Αντίθετα, θα επιδεινωθούν. Η κατασκευή του αγωγού όχι μόνο δε θα συμβάλει στη βελτίωση της γεωπολιτικής θέσης της χώρας, όπως διατείνονται οι κυβερνώντες, αλλά αντίθετα - όπως ήδη έχει φανεί - τη σπρώχνει ακόμα πιο βαθιά και την καθιστά μέρος των αντιθέσεων και του ανταγωνισμού, τόσο ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, όσο και στον ανηλεή και μέχρις εσχάτων πόλεμο των πολυεθνικών του κλάδου για την πλήρη επικράτηση.

Από την κατασκευή του αγωγού είναι βέβαιο ότι κάποιοι θα κερδίσουν αμύθητα ποσά. Πρώτα και κύρια οι αμερικανικές και ρώσικες πολυεθνικές, που έχουν βάλει στο χέρι τις πετρελαιοπηγές και τα άλλα ενεργειακά αποθέματα της Ρωσίας. Από κοντά διάφοροι μονοπωλιακοί όμιλοι στον τομέα των κατασκευών, των μεταφορών, φυσικά οι τράπεζες, αλλά και τα μεγάλα βιομηχανικά συγκροτήματα της ΕΕ, που μέσα από την εξασφάλιση του νέου διαύλου μεταφοράς και τη συντόμευση της διαδρομής μεταφοράς πετρελαίου, θα εξασφαλίσουν την ακόμα μεγαλύτερη αύξηση της κερδοφορίας τους. Κάποιο... κοκαλάκι, από τα τεράστια καπιταλιστικά κέρδη που θα προκύψουν, θα έχουν και οι εκπρόσωποι της ντόπιας ολιγαρχίας, που με... πρωτοπόρους τον Λάτση και τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, τρίβουν ήδη τα χέρια τους για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε. Για το λαό, έτσι κι αλλιώς, ακόμα και οι κυβερνώντες μιλούν για κάποιες 200-250 θέσεις εργασίας - σταγόνα, δηλαδή, στον ωκεανό των 500-600 χιλιάδων ανέργων.

Εργα, όπως είναι ο αγωγός για τον οποίο γίνεται λόγος, και τα οποία στις σύγχρονες κοινωνίες υλοποιούνται με αποκλειστικό γνώμονα το κέρδος των ολίγων και σε βάρος των εργαζομένων, σε διαφορετικές συνθήκες και σε κοινωνίες που μέλημά τους θα ήταν η ολόπλευρη ικανοποίηση των αναγκών του λαού, θα μπορούσαν να επιδρούν άκρως ευεργετικά. Πρωταρχική προϋπόθεση για κάτι τέτοιο είναι η κατάργηση των μονοπωλίων, η κοινωνική ιδιοκτησία στον ορυκτό πλούτο, στα δίκτυα μεταφορών και διαχείρισης, του κλάδου της ενέργειας συνολικά, που απαιτούν λαϊκή εξουσία και οικονομία.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ

Ανταγωνιστικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕ ΛΕΜΕ, ΠΕΡΙΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ οι αναλύσεις για τη γεωπολιτική και τη γεωστρατηγική σημασία του αγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη και το πόσο θα συμβάλει στη «γαλήνευση» της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά προφανώς λογαριάζουν ...χωρίς τον ξενοδόχο.

Αραγε, τόσο καιρό στην περιοχή αυτό που έφταιγε ήταν το ότι δεν είχαμε ...αγωγό και δε συνέπλεαν τα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα των γύρω χωρών; Ετσι τώρα θα στήσουμε όλοι χορό ευδαιμονίας γύρω από τον ...μεγάλο σωλήνα...;

Αυτά μάλλον μοιάζουν με παραμύθια για μικρά παιδάκια παρά με ανάλυση της διεθνούς και τοπικής πραγματικότητας. Κι έχουν φυσικά τους λόγους τους να τα προβάλλουν όσοι τα προβάλλουν.

Μόνο που η ιστορία της ευρύτερης περιοχής μας είναι εντελώς διαφορετική. Και τα συμφέροντα πότε συμπλέουν και πότε όχι, οι ανταγωνισμοί υφίστανται και ενίοτε εντείνονται ή υποχωρούν.

Η ουσία όμως παραμένει: Μέσα στο πλαίσιο που φτιάχνουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία να μπλέκεται σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις άγονται και φέρονται με τους λαούς να ...πληρώνουν τελικά τη νύφη... Μερικές φορές πολύ ακριβά.

Οσο για το χορό που προαναφέραμε, είναι σίγουρο πως θα στηθεί. Μόνο που θα είναι ένας χορός δισεκατομμυρίων και θα διασκεδάσουν μόνο τα μονοπώλια που θα κερδοσκοπήσουν (και) από αυτή την ιστορία.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να κάνει ...θαύματα. Αυτή τη φορά έριξε - όπως ανακοίνωσαν - το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 9%. Σε λίγο θα βγάζουν και λαγούς από καπέλα, όπως φαίνεται.

Ποια μεθόδευση χρησιμοποίησαν αυτή τη φορά δε γνωρίζουμε και ούτε έχει μεγάλη αξία να ψάξει κανείς να τη βρει. Αλλωστε, με τις επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές και τη μεταφορά των κονδυλίων του ΟΑΕΔ στους εργοδότες έχουν τεράστια περιθώρια για «μαγειρέματα».


Γρηγοριάδης Κώστας

Είναι και οι μερικώς απασχολούμενοι που φυσικά δε λογίζονται στους άνεργους, οπότε ό,τι θέλουν μπορούν να λένε.

Ντροπή!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ντροπή και αίσχος! Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα λιγότερο για το χτεσινό ρεπορτάζ της «Αυγής» σχετικά με την προσχεδιασμένη δολοφονική επίθεση στην ΑΣΟΕΕ. Η εφημερίδα παρουσιάζει την προσχεδιασμένη επίθεση στους φοιτητές από μια ομάδα τραμπούκων ως «βεντέτα» μεταξύ ΚΝΕ και «αντιεξουσιαστών φοιτητών», ρίχνοντας μάλιστα ξεκάθαρα την ευθύνη στην ΚΝΕ, που σύμφωνα με το λιβελογράφημα της «Αυγής» είχε επιτεθεί την προηγούμενη βδομάδα σε κάποιους από τους... αθώους αντιεξουσιαστές! Διέφυγε μάλιστα από την προσοχή της εφημερίδας το ότι η επίθεση των τραμπούκων εμπόδισε την κινητοποίηση (συμβολικό αποκλεισμό της Πατησίων) που ήταν έτοιμοι να κάνουν οι φοιτητές του συλλόγου αμέσως μετά τη γενική τους συνέλευση.

Η εμπάθεια της «Αυγής» απέναντι στην ΚΝΕ είναι γνωστή. Το να δικαιολογεί όμως, τραμπούκικες επιθέσεις απέναντι στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα και να τις χρεώνει μάλιστα στην πολιτική οργάνωση που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και επιμένει και με τη δράση της στην περιφρούρηση του κινήματος, ... παραπάει.

Σαφέστατος ο καθηγητής

«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ανατροπές στην Ευρώπη. Αυτή η επιτροπή, λοιπόν, καλείται πράγματι να προσδιορίσει ποια δικαιώματα εργασίας πρέπει να παραμείνουν, πώς πρέπει να αναμορφωθούν, προκειμένου η εργασία στην Ευρώπη να παραμείνει ως ισοδύναμος φορέας. Είναι ένα δύσκολο έργο διότι η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σήμερα εύκολα μια πολιτική όπως της δεκαετίας του '70 και του '80. Καλούμεθα, λοιπόν, ως επιστήμονες Εργατικού Δικαίου, να διαφυλάξουμε το κύρος, τη δύναμη και τη σημασία του Εργατικού Δικαίου για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».

Τάδε έφη Ιωάννης Κουκιάδης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εδώ και λίγες μέρες πρόεδρος της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συνέστησε το υπουργείο Εργασίας «για τη μελέτη των ζητημάτων που προκύπτουν από τις νέες προκλήσεις στην εργατική νομοθεσία και την απασχόληση» στα πλαίσια της «Πράσινης Βίβλου» της ΕΕ. Είναι προφανές το τι λέει ο διορισμένος καθηγητής, και μάλιστα στην πρώτη του δήλωση, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής υπό τον υπουργό Εργασίας: Ο,τι δικαιώματα ξέρατε μέχρι σήμερα ξεχάστε τα. Ο,τι κατακτήσεις είχε η εργατική τάξη τις προηγούμενες δεκαετίες, πάνε περίπατο. Η καπιταλιστική κερδοφορία, την οποία εύσχημα ονομάζει «πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη», απαιτεί αναμόρφωση του Εργατικού Δικαίου, πετσόκομμα δηλαδή δικαιωμάτων.

Σαφέστατος ο καθηγητής, δεν άφησε λεπτό να πάει χαμένο για να διευκρινίσει όσα αντιδραστικά περιγράφονται με δυσνόητα πολλές φορές λόγια στα κιτάπια της ΕΕ και στους λόγους των στελεχών της κυβέρνησης. Διάνα στην επιλογή της και η κυβέρνηση, που βρήκε έναν ακόμα πρόθυμο ακαδημαϊκό να δώσει «επιστημονικό» περιτύλιγμα στις ανατροπές που ετοιμάζει...

Βιάστηκε...

Να απαντήσει σε μια προβοκατόρικη ερώτηση κλήθηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος. Ρωτήθηκε λοιπόν για την «κατηγορία που το ΚΚΕ απευθύνει στον ΣΥΝ ότι δεν περιφρουρεί τις συγκεντρώσεις στο βαθμό που μπορεί, είτε από απειρία είτε όπως κάποια στελέχη του ΚΚΕ υποστηρίζουν, ηθελημένα». Τι κι αν από το ΚΚΕ δε διατυπώθηκε τίποτα σχετικό. Αυτό ελάχιστη σημασία είχε. Ο Αλ. Αλαβάνος «τσίμπησε το δόλωμα» και έσπευσε να απαντήσει στην κατηγορία, όπως τη δημιούργησε ο ερωτών, λέγοντας, «εμείς δεν απολογούμαστε στο ΚΚΕ, εμείς δεν κατεβαίνουμε με μπλοκ οργανωμένα κομματικά, συμμετέχουν οι φοιτητές μας, οι νεολαίοι μας και προσπαθούν τη γνώση και την εμπειρία τους σχετικά με την περιφρούρηση, να τη μεταφέρουν σε χιλιάδες που συμμετέχουν στο φοιτητικό κίνημα». Εμείς τι να πούμε; Στην περίπτωση μάλλον ταιριάζει το «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις

Οκτώ χρόνια κύλησαν από την αιματηρή ΝΑΤΟική επιδρομή εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τέσσερα από την εισβολή των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και τη μετέπειτα κατοχή της χώρας που μετράει ήδη χιλιάδες νεκρούς από τον λαό της. Το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, αυτό που βρέθηκε ξανά και ξανά στους δρόμους τότε, δεν ξέχασε, σήμερα διαδηλώνει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους λαούς που υπέφεραν και υποφέρουν από την μπότα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Καταδικάζει με την πάλη του τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτούς, εκφράζει την απαίτησή του να τερματιστεί τώρα η κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν και να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Σήμερα το απόγευμα στα συλλαλητήρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, οφείλει να βρεθεί κάθε λαϊκός άνθρωπος. Γιατί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα τον αφορά. Και πρέπει να ακουστεί μυριόστομη η απαίτηση της μη συμμετοχής της χώρας μας με οποιονδήποτε τρόπο στο μακέλεμα λαών. Η απαίτηση να καταργηθούν τα πυρηνικά, όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής, να καταργηθούν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Ο αγώνας αυτός είναι επιτακτικά αναγκαίο να γίνει παλλαϊκός. Γιατί νέα επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια εξυφαίνονται. Σχέδια για την εγκατάσταση από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη, στην Τσεχία και την Πολωνία, που εκφράζουν την πάγια επιδίωξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να βρίσκεται η στρατιωτική του μηχανή στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας των εξοπλισμών και κατά συνέπεια να έχει τον απόλυτο έλεγχο του πλανήτη.

Πρόκειται για ένα επιθετικό σύστημα, αφού μπορεί να απελευθερώσει τα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές θέλουν στα πολεμοκάπηλα σχέδια ολοένα και πιο ενεργή συμμετοχή των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το σχέδιο αυτό αποτελεί προέκταση της δολοφονικής στρατηγικής του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», καθώς επικαλείται λόγους «προστασίας» από ενδεχόμενο χτύπημα προερχόμενο από «χώρα τρομοκράτη». Και αφορά και την Ελλάδα. Ξεκάθαρος ήταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας, λαμβανομένων υπόψη των βορειοκορεατικών πυρηνικών δοκιμών, της ιρανικής πυρηνικής δυνατότητας και των δηλώσεων της κυβέρνησης της Τεχεράνης». Προσδιόρισε μάλιστα την περιοχή μας λέγοντας ότι ορισμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης ενδεχομένως να χρειάζονται ένα «επιπλέον σύστημα κάλυψης λόγω της εγγύτητάς τους στο Ιράν» (βλέπε Ελλάδα).

Η ελληνική κυβέρνηση, πρόθυμη, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, πριν καν της ζητηθεί από τους Αμερικανούς να ενταχθεί στα σχέδιά τους, έσπευσε να δηλώσει πως θα το κάνει. Τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης των συστημάτων σε Τσεχία και Πολωνία, άσκησε κριτική στη Ρωσία που αντιδρά για τους δικούς της λόγους, τα αντιμετώπισε σαν αμυντικά συστήματα και άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν ευπρόσδεκτα και στην Ελλάδα. Ενώ ο Κ. Καραμανλής προεξόφλησε πως το θέμα αυτό «δεν ενοχλεί κανένα» (!) καθώς και ότι «τέτοια ζητήματα δε γνωρίζουν σύνορα και δεν αφορούν μόνο ένα κράτος». Δηλαδή, οι αποφάσεις για την ελληνική εμπλοκή θα ληφθούν από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Απάντηση σ' αυτά τα σχέδια δίνουμε σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια. Να είμαστε όλοι εκεί. Να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για δράση. Γιατί μόνο η μαζική λαϊκή αντιιμπεριαλιστική πάλη μπορεί να ανακόψει τους ολέθριους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς τους.

... ενώ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα

Για το ΚΚΕ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Παραθέτουμε απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι»: «Να κάνω κι ένα σχόλιο αν θέλετε, σε μια τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Εμείς βάζουμε θέμα ότι πρέπει να υπάρχει περιφρούρηση όχι μόνο των φοιτητικών, όλων των κινητοποιήσεων και απάντησε ο κ. Αλαβάνος ότι δεν κάνουμε κομματικά μπλοκ, επομένως υποδήλωσε ότι εμείς μιλάμε για κομματική περιφρούρηση. Οχι. Η περιφρούρηση πώς θα γίνει; Οι συνελεύσεις των φοιτητών θα αποφασίζουν επιτροπές περιφρούρησης, όχι δε θα είναι κομματική η περιφρούρηση, μέσα από τους φοιτητές, θα φοράνε τα περιβραχιόνια, για να φαίνεται ότι είναι περιφρούρηση. Κατεβαίνουν οι φοιτητές στο δρόμο, γιατί πρέπει να χτυπηθούν ενταγμένοι απεριφρούρητα μέσα σε μία προβοκάτσια; Είναι άλλο αν ένα κίνημα συγκρουστεί με την κρατική καταστολή την επίσημη, εκεί αν προκληθεί πρέπει να απαντήσει, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και να εντάσσεται το κίνημα σε σχέδια προβοκάτσιας, ούτε μια τρίχα φοιτητή να μην πειραχτεί από μια προβοκατόρικη προσπάθεια. Και φυσικά περιφρούρηση χρειάζεται ώστε να μην πέσει ούτε στην παγίδα της σχεδιασμένης κρατικής καταστολής από τα επίσημα όργανα ασφάλειας. Είσαι υποχρεωμένος όταν έχεις χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο να υπάρχει περιφρούρηση και δεν είμαστε και σε τόσο αθώα εποχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ