Παρασκευή 16 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Στις αντιιμπεριαλιστικές διαδηλώσεις

Οκτώ χρόνια κύλησαν από την αιματηρή ΝΑΤΟική επιδρομή εναντίον της Γιουγκοσλαβίας. Τέσσερα από την εισβολή των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ στο Ιράκ και τη μετέπειτα κατοχή της χώρας που μετράει ήδη χιλιάδες νεκρούς από τον λαό της. Το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της Ελλάδας, αυτό που βρέθηκε ξανά και ξανά στους δρόμους τότε, δεν ξέχασε, σήμερα διαδηλώνει την αλληλεγγύη και συμπαράστασή του στους λαούς που υπέφεραν και υποφέρουν από την μπότα της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Καταδικάζει με την πάλη του τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, τη συμμετοχή της Ελλάδας σ' αυτούς, εκφράζει την απαίτησή του να τερματιστεί τώρα η κατοχή του Ιράκ και του Αφγανιστάν και να αποχωρήσουν τα ξένα στρατεύματα, μεταξύ των οποίων και τα ελληνικά.

Σήμερα το απόγευμα στα συλλαλητήρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και άλλων πόλεων, οφείλει να βρεθεί κάθε λαϊκός άνθρωπος. Γιατί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα τον αφορά. Και πρέπει να ακουστεί μυριόστομη η απαίτηση της μη συμμετοχής της χώρας μας με οποιονδήποτε τρόπο στο μακέλεμα λαών. Η απαίτηση να καταργηθούν τα πυρηνικά, όλα τα όπλα μαζικής καταστροφής, να καταργηθούν οι ξένες στρατιωτικές βάσεις. Ο αγώνας αυτός είναι επιτακτικά αναγκαίο να γίνει παλλαϊκός. Γιατί νέα επιθετικά, επικίνδυνα σχέδια εξυφαίνονται. Σχέδια για την εγκατάσταση από τις ΗΠΑ αντιπυραυλικών συστημάτων στην Ευρώπη, στην Τσεχία και την Πολωνία, που εκφράζουν την πάγια επιδίωξη του αμερικανικού ιμπεριαλισμού να βρίσκεται η στρατιωτική του μηχανή στην κορυφή της παγκόσμιας πυραμίδας των εξοπλισμών και κατά συνέπεια να έχει τον απόλυτο έλεγχο του πλανήτη.

Πρόκειται για ένα επιθετικό σύστημα, αφού μπορεί να απελευθερώσει τα πυρηνικά όπλα των Αμερικανών. Οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές θέλουν στα πολεμοκάπηλα σχέδια ολοένα και πιο ενεργή συμμετοχή των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ. Το σχέδιο αυτό αποτελεί προέκταση της δολοφονικής στρατηγικής του «αντιτρομοκρατικού πολέμου», καθώς επικαλείται λόγους «προστασίας» από ενδεχόμενο χτύπημα προερχόμενο από «χώρα τρομοκράτη». Και αφορά και την Ελλάδα. Ξεκάθαρος ήταν ο ΓΓ του ΝΑΤΟ: «Η Ευρώπη χρειάζεται ένα αντιπυραυλικό σύστημα άμυνας, λαμβανομένων υπόψη των βορειοκορεατικών πυρηνικών δοκιμών, της ιρανικής πυρηνικής δυνατότητας και των δηλώσεων της κυβέρνησης της Τεχεράνης». Προσδιόρισε μάλιστα την περιοχή μας λέγοντας ότι ορισμένες χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης ενδεχομένως να χρειάζονται ένα «επιπλέον σύστημα κάλυψης λόγω της εγγύτητάς τους στο Ιράν» (βλέπε Ελλάδα).

Η ελληνική κυβέρνηση, πρόθυμη, όπως και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ, πριν καν της ζητηθεί από τους Αμερικανούς να ενταχθεί στα σχέδιά τους, έσπευσε να δηλώσει πως θα το κάνει. Τάχθηκε υπέρ της εγκατάστασης των συστημάτων σε Τσεχία και Πολωνία, άσκησε κριτική στη Ρωσία που αντιδρά για τους δικούς της λόγους, τα αντιμετώπισε σαν αμυντικά συστήματα και άφησε να εννοηθεί ότι θα ήταν ευπρόσδεκτα και στην Ελλάδα. Ενώ ο Κ. Καραμανλής προεξόφλησε πως το θέμα αυτό «δεν ενοχλεί κανένα» (!) καθώς και ότι «τέτοια ζητήματα δε γνωρίζουν σύνορα και δεν αφορούν μόνο ένα κράτος». Δηλαδή, οι αποφάσεις για την ελληνική εμπλοκή θα ληφθούν από τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Απάντηση σ' αυτά τα σχέδια δίνουμε σήμερα, στις 6.30 μ.μ., στα Προπύλαια. Να είμαστε όλοι εκεί. Να είμαστε όλοι σε ετοιμότητα για δράση. Γιατί μόνο η μαζική λαϊκή αντιιμπεριαλιστική πάλη μπορεί να ανακόψει τους ολέθριους πολεμοκάπηλους σχεδιασμούς τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ