ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Φλεβάρη 2017
Σελ. /24
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και καταδίκης της φασιστικής Χρυσής Αυγής με τίτλο «Στους κυνηγημένους δίνουμε το χέρι, όπλο μας η αλληλεγγύη. Απομονώνουμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής», διοργανώνουν την Παρασκευή 17/2, στις 6.30 μ.μ., στο φουαγιέ της Φιλοσοφικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, οι Φοιτητικοί Σύλλογοι Ιστορικού - Αρχαιολογικού, Γεωλογικού, Φυσικού και Πολιτικών Επιστημών. Στη συναυλία θα συμμετέχουν φοιτητικά συγκροτήματα.

Στο κάλεσμά τους οι Φοιτητικοί Σύλλογοι που διοργανώνουν τη συναυλία σημειώνουν: «Ο πόλεμος που μαίνεται στην περιοχή μας και στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου, είναι αποτέλεσμα της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα για το μοίρασμα των αγορών και των σφαιρών επιρροής των επιχειρηματικών ομίλων και έχει ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό χιλιάδων ανθρώπων από την πατρίδα τους.

Η Ελλάδα, με ευθύνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, συμμετέχει ενεργά στους επικίνδυνους αυτούς σχεδιασμούς, καθώς αυτή έχει υπογράψει με τα δυο της χέρια την απαράδεκτη συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που εγκλωβίζει στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Οι πρόσφυγες και τα προσφυγόπουλα έχουν κάθε δικαίωμα να ζουν σε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και να τους παρέχεται το δικαίωμα στη μόρφωση.

Οι Φοιτητικοί Σύλλογοι οφείλουν να καταδικάσουν επιθέσεις όπως στο Δημοτικό Σχολείο Ν. Ικονίου Περάματος, το οποίο λειτούργησε ως Δομή Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων, όπου ομάδα χρυσαυγιτών, με επικεφαλής τον υπόδικο ναζιστή βουλευτή Γιάννη Λαγό και την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη η δίκη της Χρυσής Αυγής, συγκεντρώθηκαν έξω από το σχολείο και επιτέθηκαν σε γονείς και δασκάλους.

Δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε τη Χρυσή Αυγή να εναντιώνεται σε κυνηγημένους, αγωνιστές, εργαζόμενους. Αποδεικνύεται ξανά ότι πρόκειται για μια εγκληματική οργάνωση με ναζιστική ιδεολογία και πρακτική, που χρησιμοποιείται από τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα για να χτυπήσει με κάθε δυνατό τρόπο το εργατικό - λαϊκό κίνημα και να αθωώσει τους πραγματικούς υπεύθυνους (...).

Εχουμε ξεκάθαρο ότι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα εμείς και οι οικογένειές μας, αντίπαλός μας δεν είναι οι πρόσφυγες, οι μετανάστες και τα παιδιά τους. Κοινός μας αντίπαλος είναι η πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων δημιουργούν πολέμους με θύματα τους λαούς.

Δείχνουμε έμπρακτα την αλληλεγγύη μας στα προσφυγόπουλα σημαίνει οργάνωση του αγώνα σε κάθε σχολή και έτος ενάντια στην πολιτική που γεννάει κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά και δυστυχία για εμάς και τις οικογένειές μας!».

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Πλούσιο πολιτικό άνοιγμα με το κάλεσμα συμπόρευσης με το ΚΚΕ

Πλήθος συσκέψεων, εκδηλώσεων και περιοδειών οργανώνει η Οργάνωση Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ την τρέχουσα και την επόμενη βδομάδα, με βασικό υλικό των εξορμήσεων το νέο 4σέλιδο του Κόμματος με τίτλο «Η δύναμή σου είναι εδώ! Με το ΚΚΕ στο δρόμο της ριζικής αλλαγής! Μπορείς να τους νικήσεις αν το αποφασίσεις!». Παράλληλα, οι Τομεακές Οργανώσεις κορυφώνουν τη δράση τους το επόμενο διάστημα με διάφορες εκδηλώσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα θα γίνουν περιοδείες στο ΙΕΚ Δέλτα, στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων, στα καταστήματα «Attica», στο νυχτερινό ΕΠΑΛ «Κόκκινο», αύριο στη σχολή Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και στα επισιτιστικά καταστήματα στην Τούμπα και το Σαββατοκύριακο στα «Todaylicious», στα καταστήματα «Mikel» και «Σταγκίδη», στο «One Salonica Mall», στα επισιτιστικά καταστήματα στα Λαδάδικα. Οι περιοδείες σε χώρους δουλειάς, μαθητείας και σε καταστήματα θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Ακόμα, είναι προγραμματισμένα τα εξής:

  • Αύριο, Παρασκευή:

-- Εκδήλωση των Οργανώσεων Εργων Υποδομής του ΤΕΙ, στο Συνδικάτο Οικοδόμων, στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Βασίλη Μπαλτίκα, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Εκδήλωση των Οργανώσεων Σταυρούπολης με θέμα «Ηξερες ότι 8 άνθρωποι έχουν εισοδήματα όσο το 50% του πληθυσμού της Γης; Γιατί δεν υπάρχει ούτε ευρώ για το σχολείο μας, για μας, τις οικογένειές μας;», στις 6.30 μ.μ., στην οδό Κολοκοτρώνη 33, στη Σταυρούπολη.

  • Το Σάββατο 18 Φλεβάρη:

-- Σύσκεψη των ΟΒ Μαθητών Ευόσμου με θέμα «Το 1% ελέγχει μεγαλύτερο πλούτο από το 99% του υπόλοιπου πληθυσμού! Και μετά μας λένε ότι φταίνε οι πρόσφυγες», στις 6 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στον Εύοσμο. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας.

-- Εκδήλωση της Οργάνωσης Κιλκίς με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;», στο Εργατικό Κέντρο Κιλκίς, στις 6 μ.μ., με ομιλητή τον Γιάννη Κανάτσιο, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

  • Την Κυριακή 19 Φλεβάρη:

-- Σύσκεψη της ΟΒ Μαθητών Μουσικού σχολείου με θέμα «Τι σχολείο έχουμε ανάγκη σήμερα;» στις 6 μ.μ.

Μαθητικές εκδηλώσεις σε Πειραιά και Γιάννενα

Από το School Art Festival που έγινε στην Αθήνα τον Δεκέμβρη
Από το School Art Festival που έγινε στην Αθήνα τον Δεκέμβρη
Με όπλο την τέχνη μαθητές εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στα προσφυγόπουλα και διεκδικούν το σχολείο των αναγκών τους.

Το Σάββατο, 18 Φλεβάρη, το Μουσικό Σχολείο Πειραιά και το Συντονιστικό Σχολείων του Πειραιά διοργανώνουν στο χώρο του μουσικού σχολείου συναυλία αλληλεγγύης για τα προσφυγόπουλα, καλώντας, αντί για είσοδο, όσοι συμμετάσχουν στην εκδήλωση να φέρουν σχολικά είδη και ρούχα για τα προσφυγόπουλα.

Την ίδια μέρα, στις 6 μ.μ., η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Ιωαννίνων διοργανώνει το «School Art Festival» στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου της πόλης, με πρόγραμμα που περιλαμβάνει συναυλία μαθητικών μουσικών σχημάτων, παρουσίαση σκετς και χορευτικών επιδείξεων, ενώ θα υπάρχει και χώρος για γκράφιτι. Παράλληλα, οι μαθητές εδώ και βδομάδες συγκέντρωσαν και παρέδωσαν σχολικά είδη και είδη πρώτης ανάγκης στα προσφυγόπουλα που πηγαίνουν σχολείο στην πόλη τους, δείχνοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στα παιδιά που είναι θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Βιβλιοπαρουσιάσεις στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

Με δύο πολύ ενδιαφέρουσες βιβλιοπαρουσιάσεις συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36):

Αύριο Παρασκευή, στις 19.00, θα γίνει παρουσίαση του βιβλίου «10 μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο» του Τζ. Ριντ. Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης αισθάνεται σαν να συμμετέχει στα δρώμενα των ημερών της Επανάστασης, ακολουθώντας τα βήματα του ίδιου του Ριντ αλλά και των πρωταγωνιστών της Ρωσικής Επανάστασης.

Το Σάββατο, 18 Φλεβάρη, στις 18.30, θα γίνει επίσης παρουσίαση του βιβλίου «Το Σχολείο» του Αρκάντι Γκαϊντάρ. Παρακολουθούμε τη ζωή ενός 15χρονου μαθητή, του Μπόρις Γκόρικοφ, που ζει σε μια μικρή επαρχιακή πόλη της τσαρικής Ρωσίας, πριν και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1917...

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Μέρα πανελλαδικής δράσης στις 23 Φλεβάρη

Μέρα πανελλαδικής δράσης για «Μαζικούς - Μόνιμους Διορισμούς στα Σχολεία, Κάλυψη των Σύγχρονων Μορφωτικών Αναγκών» θα είναι η Πέμπτη, 23 Φλεβάρη, με κινητοποίηση στην Αθήνα στο υπουργείο Παιδείας στις 2 το μεσημέρι και αντίστοιχες κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα.

Προχτές, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών - Ωρομισθίων, έγινε στα γραφεία της ΔΟΕ μαζική σύσκεψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών, στην οποία συζήτησαν για την οργάνωση της δράσης τους για την επιτυχία της κινητοποίησης της 23ης Φλεβάρη. Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων από τις ΕΛΜΕ Πειραιά, Β' Δυτ. Αττικής και Στ' ΕΛΜΕ και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Σεφέρης», «Σωκράτης», «Παπαμαύρος», «Ιμβριώτη», «Ελλη Αλεξίου», «Πρόοδος», που έχουν πάρει απόφαση για συμμετοχή στην κινητοποίηση της 23ης Φλεβάρη.

Οπως επισημαίνει η «Πρωτοβουλία», οι αναπληρωτές που πήραν το λόγο τόνισαν ότι πρέπει να μπει τέρμα στην αδιοριστία, στην ελαστική εργασία, στην κινητικότητα, στη διάσπαση των αναπληρωτών, στις ομαδοποιήσεις και στην ανθρωποφαγία. Οτι δεν πάει άλλο και ο αγώνας για μόνιμη, σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα εργασιακά και συνδικαλιστικά πρέπει να ενταθεί. Επίσης, ότι είναι απαραίτητο αυτή η δράση για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους πρέπει να συνδεθεί με τον αγώνα όλων των εργαζομένων και γι' αυτό η συμμετοχή τους στα πανελλαδικά συλλαλητήρια της 21ης Φλεβάρη επιβάλλεται να είναι μαζική και δυναμική.

«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ»
Για τις κινητοποιήσεις των μαθητών

Στη στάση των δυνάμεων στο ΔΣ της ΟΛΜΕ που καταψήφισαν την πρόταση της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εκπαιδευτικών» (ΑΣΕ) για στήριξη του αγώνα των μαθητών από την Ομοσπονδία, αναφέρονται οι εκπρόσωποι της παράταξης.

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ στο ΔΣ της ΟΛΜΕ πρότειναν η Ομοσπονδία να στηρίξει την κινητοποίηση των μαθητών στην Αθήνα στις 13 Φλεβάρη, έτσι ώστε οι εκπαιδευτικοί να δώσουν από κοινού με τους μαθητές τους αγωνιστική απάντηση στην αντιεκπαιδευτική πολιτική. Η πρόταση αυτή καταψηφίστηκε από όλες σχεδόν τις παρατάξεις (ΣΥΝΕΚ - ΔΑΚΕ - ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ).

Οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ καλούν κάθε εκπαιδευτικό «να βγάλει τα συμπεράσματά του για αυτές τις δυνάμεις! Τι πραγματικά εννοούν, όταν από τη μια κλίνουν σε κάθε πτώση "τους αγώνες της εκπαιδευτικής κοινότητας" και από την άλλη καταψηφίζουν μια πρόταση κοινής δράσης με τους μαθητές μας; Οταν στα χαρτιά εξαγγέλλουν "πολύμορφες κινητοποιήσεις" και από την άλλη όχι μόνο δεν κουνάνε το δαχτυλάκι τους για να πετύχουν, αλλά βάζουν και εμπόδια. (...) Ο μόνος δρόμος για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος, για να υψώσουμε το ανάστημά μας απέναντι σε αυτή τη βάρβαρη πολιτική, είναι να αλλάξουμε τα πράγματα στο συνδικαλιστικό κίνημα, να απαλλαγούμε από αυτές τις συνδικαλιστικές πλειοψηφίες, να χαράξουμε αποτελεσματική γραμμή πάλης για την οργάνωση του αγώνα, να συμπορευτούμε με το λαϊκό, εργατικό κίνημα για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων», σημειώνουν οι εκπρόσωποι της ΑΣΕ.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ