ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
Σελ. /28
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
Επιτυχημένη εκδήλωση για το θέμα των ναρκωτικών

Το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών και φοιτητριών προσέλκυσε η εκδήλωση που οργάνωσε τη Δευτέρα ο Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Αλήθειες και ψέματα γύρω από τα ζητήματα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, της απεξάρτησης και της αποποινικοποίησης» και σύνθημα «Ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά!». Ομιλητές ήταν ο Παναγιώτης Γεωργάκας, πρώην επιστημονικός υπεύθυνος «ΚΕΘΕΑ - Αργώ», ο Σωτήρης Λαϊνάς, Δρ. Ψυχολογίας και συντονιστής των προγραμμάτων προαγωγής αυτοβοήθειας, και η Νάσια Παλάντζα, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία των όρων «χρήση» και «εξάρτηση» και στα αίτια που οδηγούν έναν νέο να βρει «λύση» μέσα από τη φυγή. Οι ερωτήσεις και ο διάλογος που αναπτύχθηκαν μεταξύ των παρευρισκόμενων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έδωσαν το έναυσμα να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την ιστορικότητα του φαινομένου. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται άρρηκτα με τις κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές εξελίξεις. Επιπλέον, με αφορμή τη συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης που έχει ανοίξει όλο αυτό το διάστημα, έγινε κατανοητό στους φοιτητές ότι ο στόχος αυτής της διάταξης είναι ουσιαστικά να ανοίξει ο δρόμος για την ελεύθερη διακίνηση και αποποινικοποίηση και άλλων ουσιών.

Η Ν. Παλάντζα αναφέρθηκε στο έντονο πρόβλημα της διακίνησης ουσιών που υπάρχει σε χώρους του ΑΠΘ, καθώς και στις ναρκω-πιάτσες που μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, μέσα στο πανεπιστήμιο και γύρω από αυτό. Οπως σημείωσε, σε αντίθεση με αυτό που προσπαθεί να πλασάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είναι το άσυλο που ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, αφού στους χώρους όπου δεν υπάρχει άσυλο, όπως π.χ. Ροτόντα, πλατεία Ναυαρίνου, πλατεία Αριστοτέλους, η κατάσταση είναι η ίδια. Υπάρχει ήδη απόφαση της Συγκλήτου που λέει ότι σε περίπτωση κακουργήματος η αστυνομία έχει την άδεια να εισέλθει στο χώρο του πανεπιστημίου, κάτι που το έχουμε δει να συμβαίνει. Επομένως, όποια συζήτηση ανοίγει γύρω από το ζήτημα της κατάργησης του φοιτητικού ασύλου, που τη συνοδεύουν με την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, μόνο επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, ότι το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου τσουβαλιάζει το ζήτημα της διακίνησης των ναρκωτικών με το ζήτημα της «παραβατικότητας» στα πανεπιστήμια και της ποινικοποίησης των καταλήψεων. Ταυτίζουν, δηλαδή, μορφές δράσης και διεκδίκησης των φοιτητών με τις οποίες οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στα προβλήματά τους - που καθημερινά πολλαπλασιάζονται - με το εμπόριο ναρκωτικών, ώστε να δώσουν άλλοθι στην αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται έτσι η κρατική καταστολή απέναντι στις δράσεις αυτές των φοιτητικών συλλόγων.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Περιορισμοί στη μεταφορά των μαθητών

Την απόσυρση της νέας Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) που αφορά στη μεταφορά μαθητών και δημοσιεύτηκε στις 26/9/2018 ζητά με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων του Καλλιτεχνικού Σχολείου Περιστερίου, καταγγέλλοντας ότι για πρώτη φορά μπαίνουν όροι και προϋποθέσεις στη μεταφορά μαθητών μουσικών και καλλιτεχνικών σχολείων.

Συγκεκριμένα, για να εγκρίνεται η μεταφορά του μαθητή η ΚΥΑ βάζει ως κριτήριο να φοιτά στο πλησιέστερο μουσικό ή καλλιτεχνικό σχολείο της περιοχής του και να κουβαλά ογκώδη μουσικά όργανα. Αν οι μαθητές δεν κουβαλούν ογκώδη μουσικά όργανα, τότε, για να δικαιούνται μεταφορά, θα πρέπει να διαμένουν σε απόσταση μεγαλύτερη του 1,5 χλμ. από το σχολείο. Με άλλα λόγια, μ' ένα βιολί ή μ' ένα φλάουτο... παρ' το στην πλάτη μαζί με την τσάντα και περπάτα ένα χιλιόμετρο! Ασε που στην επαρχία, υπάρχουν περιπτώσεις που την ώρα που σχολάνε τα μουσικά σχολεία (έχουν διευρυμένο ωράριο) δεν υπάρχουν ή δεν βολεύουν τα δρομολόγια των ΚΤΕΛ και θα μένουν για ώρες στους δρόμους...

Ο Σύλλογος Γονέων του σχολείου του Περιστερίου θυμίζει τους αγώνες που έγιναν προ πενταετίας και απέτρεψαν ανάλογη τότε επιχείρηση περικοπής της δωρεάν μεταφοράς όλων των μαθητών και σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Είμαστε αποφασισμένοι να λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα, προκειμένου να εμποδίσουμε αυτήν την απαράδεκτη απόφαση, η οποία δυσχεραίνει και καθιστά επικίνδυνη την πρόσβαση των παιδιών μας στα σχολεία τους. Ειδικότερα στις μεγάλες αστικές περιοχές, οι συγκοινωνίες που εξυπηρετούν από το κέντρο την περιφέρεια έχουν ακτινωτή διάταξη, με αποτέλεσμα οι μαθητές να χρειάζεται να μετεπιβιβαστούν σε δύο ή και τρία διαφορετικά μέσα. Σε αρκετές δε περιπτώσεις διασχίζουν καθημερινά μεγάλους οδικούς άξονες».

Ο Σύλλογος ζητά συνάντηση με τους υπουργούς Εσωτερικών και Παιδείας, απαιτώντας:

  • Να αποσυρθεί η απαράδεκτη ΚΥΑ που καταργεί το θεμελιώδες κεκτημένο δικαίωμα της δωρεάν και χωρίς όρους και προϋποθέσεις μετακίνησης όλων των παιδιών.
  • Δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα μεταφοράς των μαθητών.
ΕΛΜΕ ΠΕΙΡΑΙΑ
Κινητοποιείται σήμερα για την κάλυψη των κενών

Απαιτώντας άμεση κάλυψη όλων των κενών θέσεων εκπαιδευτικών στα σχολεία, η ΕΛΜΕ Πειραιά καλεί σε κινητοποίηση στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά (Βενιζέλου 35), σήμερα Παρασκευή, στις 12.30 το μεσημέρι.

«Αν και έχουμε φτάσει στα μέσα Νοέμβρη, χιλιάδες ώρες χάνονται από τα σχολεία (Γυμνάσια και Λύκεια) του Πειραιά. Με βάση την τελευταία καταγραφή των κενών από την ΔΔΕ Πειραιά, 3.091 ώρες χάνονταν από τα σχολεία του Πειραιά. Οι τελευταίες προσλήψεις αναπληρωτών δεν φαίνεται να επιλύουν το πρόβλημα. Αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό των συνολικών κενών. Αυτή είναι η κανονικότητα που επικαλείται το υπουργείο. Αυτά είναι τα αποτελέσματα των αντιεκπαιδευτικών πολιτικών που και αυτή, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρέτησαν και υπηρετούν. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας», δηλώνει η ΕΛΜΕ, που απαιτεί άμεση κάλυψη όλων των κενών και μόνιμους μαζικούς διορισμούς.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΤΟΥ ΑΠΘ
Ανεπιθύμητος ο Αμερικανός πρέσβης

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν χτες το πρωί μέλη ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων του Ιδρύματος και άλλοι φοιτητές, με αφορμή την πρόσκληση που φημολογείται ότι έχει απευθύνει το Ιδρυμα στον Αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Οι φοιτητές επέδωσαν ψήφισμα απαιτώντας «να δεσμευτεί η Πρυτανεία ότι κανείς εκπρόσωπος των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, κανείς μακελάρης των λαών δεν θα πατήσει το πόδι του στο χώρο του ΑΠΘ», θυμίζοντας και την επίσκεψη του Αμερικανού πρόξενου στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών «στα μουλωχτά», τη μέρα των πανελλαδικών φοιτητικών συλλαλητηρίων.

Η αντιπρύτανης, που μίλησε με τους φοιτητές, δήλωσε αρχικά ότι δεν γνωρίζει για κάποια σχετική εκδήλωση και πρόσθεσε ότι η παρουσία του πρέσβη, ή και οποιουδήποτε εκπροσώπου των ΗΠΑ, είναι εθιμοτυπική και ότι το Αριστοτέλειο είναι ένα διεθνές πανεπιστήμιο με συμφωνίες με πάνω από 90 χώρες.

Οι φοιτητές κλιμακώνουν την πάλη τους «κατεβάζοντας» το προαναφερθέν ψήφισμα σε όλα τα ΔΣ των φοιτητικών συλλόγων του ΑΠΘ. Παράλληλα, μπροστά στον εορτασμό των 45 χρόνων από την εξέγερση του Πολυτεχνείου, οι σύλλογοι Φυσικού, Ψυχολογίας, ΜΜΕ, Αγγλικού, Γεωλογικού και Παιδαγωγικού καλούν στις 17/11, στις 12 μ., σε κατάθεση στεφάνων στο χώρο του Πολυτεχνείου, και στις 5 μ.μ. σε συμμετοχή στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία.

Σύσκεψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών

Σε σύσκεψη, τη Δευτέρα 19 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α), καλεί η Πρωτοβουλία Αναπληρωτών - Ωρομισθίων και ελαστικά εργαζόμενων στην Εκπαίδευση όλους τους εργαζόμενους του κλάδου.

Στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εξελίξεις που υπάρχουν στην Εκπαίδευση, την ώρα που τα κενά στα σχολεία δεν έχουν καλυφθεί, παρότι βρισκόμαστε ήδη δύο μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς.

Κατάληψη στο ΤΕΙ Καρδίτσας

Σε κατάληψη του ΤΕΙ Καρδίτσας προχώρησαν προχτές Τετάρτη και χτες Πέμπτη οι σπουδαστές, αντιδρώντας αγωνιστικά στο νομοσχέδιο για τη συγχώνευση του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Η απόφαση για την κατάληψη πάρθηκε στη Γενική Συνέλευση των σπουδαστών την Τρίτη 13/11, που ήταν η μαζικότερη των τελευταίων χρόνων.

Στην ίδια συνέλευση αποφασίστηκε, επίσης, οι σπουδαστές να πάρουν μαζικά μέρος στην αντιιμπεριαλιστική πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Σάββατο, στις 6 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας και να γίνουν παραστάσεις διαμαρτυρίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρδίτσας και στο υπουργείο Παιδείας. Η παραπέρα πορεία του αγώνα θα συζητηθεί και θα ληφθούν αποφάσεις στις συνελεύσεις των Τμημάτων και τις Γενικές Συνελεύσεις που θα γίνουν.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org