Παρασκευή 16 Νοέμβρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΑΠΘ
Επιτυχημένη εκδήλωση για το θέμα των ναρκωτικών

Το ενδιαφέρον πολλών φοιτητών και φοιτητριών προσέλκυσε η εκδήλωση που οργάνωσε τη Δευτέρα ο Σύλλογος Φοιτητών Ψυχολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με θέμα «Αλήθειες και ψέματα γύρω από τα ζητήματα της χρήσης ναρκωτικών ουσιών, της απεξάρτησης και της αποποινικοποίησης» και σύνθημα «Ζωή στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας. Οχι σε όλα τα ναρκωτικά!». Ομιλητές ήταν ο Παναγιώτης Γεωργάκας, πρώην επιστημονικός υπεύθυνος «ΚΕΘΕΑ - Αργώ», ο Σωτήρης Λαϊνάς, Δρ. Ψυχολογίας και συντονιστής των προγραμμάτων προαγωγής αυτοβοήθειας, και η Νάσια Παλάντζα, πρόεδρος του Συλλόγου Φοιτητών.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στη σημασία των όρων «χρήση» και «εξάρτηση» και στα αίτια που οδηγούν έναν νέο να βρει «λύση» μέσα από τη φυγή. Οι ερωτήσεις και ο διάλογος που αναπτύχθηκαν μεταξύ των παρευρισκόμενων κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έδωσαν το έναυσμα να ανοίξει η συζήτηση σχετικά με την ιστορικότητα του φαινομένου. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών είναι ένα πολυπαραγοντικό φαινόμενο, το οποίο σχετίζεται άρρηκτα με τις κοινωνικοπολιτικές, οικονομικές και πολιτισμικές εξελίξεις. Επιπλέον, με αφορμή τη συζήτηση για την αποποινικοποίηση της κάνναβης που έχει ανοίξει όλο αυτό το διάστημα, έγινε κατανοητό στους φοιτητές ότι ο στόχος αυτής της διάταξης είναι ουσιαστικά να ανοίξει ο δρόμος για την ελεύθερη διακίνηση και αποποινικοποίηση και άλλων ουσιών.


Η Ν. Παλάντζα αναφέρθηκε στο έντονο πρόβλημα της διακίνησης ουσιών που υπάρχει σε χώρους του ΑΠΘ, καθώς και στις ναρκω-πιάτσες που μετακινούνται από περιοχή σε περιοχή, μέσα στο πανεπιστήμιο και γύρω από αυτό. Οπως σημείωσε, σε αντίθεση με αυτό που προσπαθεί να πλασάρει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, αποδεικνύεται περίτρανα ότι δεν είναι το άσυλο που ευθύνεται για την κατάσταση που επικρατεί στο πανεπιστήμιο, αφού στους χώρους όπου δεν υπάρχει άσυλο, όπως π.χ. Ροτόντα, πλατεία Ναυαρίνου, πλατεία Αριστοτέλους, η κατάσταση είναι η ίδια. Υπάρχει ήδη απόφαση της Συγκλήτου που λέει ότι σε περίπτωση κακουργήματος η αστυνομία έχει την άδεια να εισέλθει στο χώρο του πανεπιστημίου, κάτι που το έχουμε δει να συμβαίνει. Επομένως, όποια συζήτηση ανοίγει γύρω από το ζήτημα της κατάργησης του φοιτητικού ασύλου, που τη συνοδεύουν με την είσοδο της αστυνομίας στο πανεπιστήμιο, μόνο επικίνδυνη μπορεί να χαρακτηριστεί.

Δεν είναι τυχαίο, πρόσθεσε, ότι το πόρισμα της επιτροπής Παρασκευόπουλου τσουβαλιάζει το ζήτημα της διακίνησης των ναρκωτικών με το ζήτημα της «παραβατικότητας» στα πανεπιστήμια και της ποινικοποίησης των καταλήψεων. Ταυτίζουν, δηλαδή, μορφές δράσης και διεκδίκησης των φοιτητών με τις οποίες οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στα προβλήματά τους - που καθημερινά πολλαπλασιάζονται - με το εμπόριο ναρκωτικών, ώστε να δώσουν άλλοθι στην αστυνομία να παρεμβαίνει άμεσα, με αποτέλεσμα να κλιμακώνεται έτσι η κρατική καταστολή απέναντι στις δράσεις αυτές των φοιτητικών συλλόγων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ