ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Οχτώβρη 2021 - Κυριακή 17 Οχτώβρη 2021
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΞΙΚΟ
Βάρβαρη καταστολή απεργών με ευθύνη της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης

Τη βάρβαρη καταστολή εργοδοσίας και αστικού κράτους, από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αντρές Ομπραδόρ στο Μεξικό, ακόμα και με πραγματικά πυρά, αντιμετωπίζουν από τις 12 Οκτώβρη πάνω από 5.000 εργαζόμενοι στην κατασκευή διυλιστηρίων, στην περιοχή Nτος Μπόκας στην επαρχία Ταμπάσκο, για την κρατική PEMEX.

Οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν απεργία ενάντια στην εργοδότρια εταιρεία «ICA Flour», που ανήκει στον μεγιστάνα Κάρλος Σλιμ, διεκδικώντας τήρηση του ωραρίου και να πληρώνονται υπερωρίες και Σαββατοκύριακα, δέχτηκαν ωστόσο την επίθεση των δυνάμεων ασφαλείας του εργοταξίου, της αστυνομίας και του στρατού. Καταγγέλλουν επίσης ότι ένας εργάτης χτυπήθηκε από σφαίρα στην πλάτη και κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο εξέπνευσε, ενώ τουλάχιστον 3 είναι οι τραυματίες.

Καταγγελία από το ΚΚ Μεξικού

Τη βάρβαρη επίθεση καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του το ΚΚ Μεξικού, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είναι η δεύτερη κινητοποίηση των εργατών στο συγκεκριμένο εργοτάξιο από την αρχή του χρόνου (...) Η καταστολή καταδεικνύει την πραγματική πολιτική της κυβέρνησης Ομπραδόρ στα Εργασιακά, την οποία έχουμε καταγγείλει μέσα από διάφορα συνδικαλιστικά μέτωπα. Στο όνομα της έγκαιρης παράδοσης στο κράτος ενός από τα μεγάλα έργα της σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης, ξεζουμίζει και την τελευταία σταγόνα των εργαζομένων. Σήμερα η καταστολή, ένα σταθερό μέσο ενάντια στους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται, έφτασε σε ανώτερο επίπεδο, με τον στρατό πρακτικά να έχει υπό τον έλεγχό του το εργοτάξιο του διυλιστηρίου και να προχωρά ακόμα και σε χρήση πραγματικών πυρών κατά των εργαζομένων».

Και καταλήγει: «Αυτές οι πράξεις έχουν πραγματικούς και ηθικούς αυτουργούς. Οι πρώτοι είναι ο στρατός, η εθνοφυλακή, η αστυνομία, οι δεύτεροι είναι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Ομπραδόρ, τα στελέχη της στο υπουργείο Εργασίας και Ενέργειας, οι τοπικές κυβερνητικές αρχές. Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ομπραδόρ συνεχίζει να εμβαθύνει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική και γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι είναι υπέρ των μονοπωλίων, που δεν αλλάζει σε τίποτα την εκμεταλλευτική τους φύση το ότι είναι ντόπια» (ο Μεξικανός μεγιστάνας Σλιμ είναι θετικά προσκείμενος στην κυβέρνηση).

Στρατός, αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας του εργοταξίου επιτέθηκαν στους απεργούς
Στρατός, αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας του εργοταξίου επιτέθηκαν στους απεργούς
ΛΙΒΑΝΟΣ
«Λάδι στη φωτιά» από τη φονική επίθεση σε διαδηλωτές

Επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης στον Λίβανο προκαλεί η επίθεση ελεύθερων σκοπευτών σε βάρος διαδηλωτών των κομμάτων Χεζμπολάχ και Αμάλ την Πέμπτη έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στη Βηρυτό, με αποτέλεσμα να ακολουθήσουν συγκρούσεις και να πεθάνουν τουλάχιστον 7 άνθρωποι και να τραυματιστούν περίπου 30 άλλοι.

Οι διαδηλωτές που δέχτηκαν την επίθεση ζητούσαν την απομάκρυνση του δικαστή Ταρίκ Μπιτάρ, τον οποίο κατηγορούν για πολιτικοποίηση της έρευνας για τους αυτουργούς της περσινής πολύνεκρης έκρηξης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο στρατός του Λιβάνου προχώρησε το βράδυ της Πέμπτης στη σύλληψη 9 ατόμων, μεταξύ τους του συμβούλου ασφαλείας του Σ. Γκαεγκέα, ηγέτη των χριστιανών «φαλαγγιτών» του κόμματος «Λιβανικές Δυνάμεις».

Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, που βρέθηκε στη Βηρυτό τη μέρα της επίθεσης, ζήτησε «ηρεμία», απορρίπτοντας παράλληλα τις διαμαρτυρίες κατά του δικαστή Μπιτάρ, για τις οποίες είπε ότι συνιστούν «κατάφωρη παρέμβαση στο έργο της Δικαιοσύνης». Κατήγγειλε «κλέφτες και τρομοκράτες που στερούν από τον λαό την ελπίδα», σε μία έμμεση αναφορά στη Χεζμπολάχ, ενώ σχολιάζοντας τις αποστολές καυσίμων στον Λίβανο από το Ιράν μέσω Συρίας δήλωσε πως «μερικά βυτιοφόρα με βρώμικο υλικό δεν είναι βιώσιμη λύση για τον λαό του Λιβάνου».

Η ΕΕ καταδίκασε τη χρήση βίας και ζήτησε «αυτοσυγκράτηση», υποστηρίζοντας την ανάγκη για «αμερόληπτη, αξιόπιστη, διαφανή, ανεξάρτητη έρευνα».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε «εξαιρετική ανησυχία», καλώντας τον πολιτικό κόσμο να δείξει την απαιτούμενη «αυτοσυγκράτηση και σύνεση».

Το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη σταθερότητας και ειρήνης στον Λίβανο, επισημαίνοντας πως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις με την πεποίθηση ότι λαός, κυβέρνηση, στρατός και «λιβανέζικη αντίσταση» (η Χεζμπολάχ) θα ξεπεράσουν «τις προβοκάτσιες και συνωμοσίες των σιωνιστών».

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν στη Μόσχα

Την άφιξη αντιπροσωπείας των Ταλιμπάν στη Μόσχα επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, δηλώντας ότι θα πάρει μέρος στον 3ο γύρο διαβουλεύσεων του λεγόμενου «σχήματος της Μόσχας». Πρόκειται για σχήμα που άρχισε συναντήσεις το 2017 για το Αφγανιστάν, με πρωτοβουλία της ρωσικής πλευράς και με τη συμμετοχή ακόμα των Κίνας, Ινδίας, Πακιστάν, Ιράν, όπως και του Αφγανιστάν.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο Ρώσος ηγέτης, Βλ. Πούτιν, είπε πως «γνωρίζουμε ότι πρέπει να υπάρξει αλληλεπίδραση με τους Ταλιμπάν αλλά δεν υπάρχει βιασύνη για την αναγνώρισή τους». Πρόσθεσε ότι η προσωρινή κυβέρνηση που έχουν συγκροτήσει δεν αντανακλά όλη την ποικιλία της αφγανικής κοινωνίας, ωστόσο είπε ότι «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε αν οι δεσμεύσεις τους συνοδεύονται από αληθινές πράξεις», αναφερόμενος και σε «πρόθεση που έχει εκφραστεί να διεξαχθούν γενικές εκλογές».

Αντιπροσωπεία των Ταλιμπάν, με επικεφαλής τον ΥΠΕΞ, Αμίρ Χαν Μουτάκι, επισκέφτηκε προηγουμένως την Αγκυρα. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, ανέφερε πως «τους είπαμε ακόμα μια φορά ότι πρέπει να μην κάνουν αποκλεισμούς, για το καλό της ενότητας της χώρας. Συζητήσαμε τη σημασία που έχει να περιληφθούν στη διοίκηση και άλλοι πλην των Ταλιμπάν, από διάφορες εθνοτικές ομάδες». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι συζητήθηκε και η «ευελιξία» που πρέπει να δείξουν οι χώρες που έχουν «παγώσει» λογαριασμούς του Αφγανιστάν (κυρίως οι ΗΠΑ).

Στο μεταξύ, την Παρασκευή σημειώθηκε νέο μακελειό στο Αφγανιστάν, αυτήν τη φορά με στόχο σιιτικό τέμενος στην επαρχία Κανταχάρ. Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές οι νεκροί είχαν φτάσει τους 33 και οι τραυματίες τους 75.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ - ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Συμφωνία για έναρξη επίσημων διαπραγματεύσεων SPD - Πρασίνων - FDP

Οι ηγεσίες των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), των Πρασίνων και του Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) συμφώνησαν την Παρασκευή σε κοινό κείμενο αρχών, με βάση το οποίο ζητούν έγκριση των αρμόδιων οργάνων τους προκειμένου να προχωρήσουν σε επίσημες διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία.

Την Κυριακή πραγματοποιείται το «μικρό» συνέδριο των Πρασίνων, που αναμένεται να εγκρίνει τη συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, ενώ το FDP θα απευθυνθεί στα κομματικά όργανα τις επόμενες μέρες. Στο SPD δεν προβλέπεται ανάλογη διαδικασία.

Ο Ολαφ Σολτς, υποψήφιος καγκελάριος με το SPD και υπουργός Οικονομικών στην απερχόμενη κυβέρνηση Μέρκελ, ανέδειξε το συνταξιοδοτικό και την κλιματική αλλαγή ως δύο βασικά σημεία. Οπως είπε, σχεδιάζεται «το μεγαλύτερο εγχείρημα βιομηχανικού εκσυγχρονισμού των τελευταίων 100 ετών».

Η συμπρόεδρος των Πρασίνων, Αναλένα Μπέρμποκ, τόνισε ότι αποφασιστικής σημασίας υπήρξε η οικοδόμηση μιας «κοινωνικο-οικολογικής οικονομίας της αγοράς». «Φαίνεται εφικτό ένα νέο ξεκίνημα για τη χώρα μας», πρόσθεσε ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ.

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Θάνατος βουλευτή από επίθεση με μαχαίρι

Εξέπνευσε το απόγευμα της Παρασκευής σε νοσοκομείο της Ανατολικής Αγγλίας ο 69χρονος βουλευτής των κυβερνώντων Συντηρητικών, Ντ. Εϊμις, μετά από διαδοχικά χτυπήματα με μαχαίρι ενώ συναντούσε μέλη της εκλογικής του περιφέρειας στο Εσεξ. Ο δράστης συνελήφθη δίχως να γίνουν άμεσα γνωστά τα αίτια της επίθεσης.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Συνάντηση Σίσι - Μενέντεζ στο Κάιρο

Τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Α. Φ. αλ Σίσι συνάντησε ο επικεφαλής της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής Γερουσίας, Ρ. Μενέντεζ, την Πέμπτη στο Κάιρο.

Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, ο Σίσι «υπογράμμισε τη ρωμαλέα και μακρά στρατηγική σχέση που μοιράζονται οι δύο χώρες, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Αιγύπτου για περαιτέρω ανάπτυξη των διμερών σχέσεων, ειδικά υπό το φως των τεταμένων εξελίξεων στην περιφέρεια και των επακόλουθων προκλήσεων, ειδικά όσον αφορά την αυξανόμενη απειλή της τρομοκρατίας».

Ο δε Μενέντεζ «τόνισε ότι οι ΗΠΑ αποδίδουν επίσης μεγάλη σημασία στις σχέσεις τους με την Αίγυπτο, εκτιμώντας το εξαιρετικό επίπεδο στο οποίο έχει φτάσει η κοινή συνεργασία». Ακόμα, «παρατήρησε ότι η Αίγυπτος θεωρείται ακρογωνιαίος λίγος για την ασφάλεια και σταθερότητα σε Μέση Ανατολή και αραβικό κόσμο», ενώ «εξέφρασε τη βαθιά του εκτίμηση για τον ρόλο που η Αίγυπτος διαδραματίζει, υπό την ηγεσία του Προέδρου Σίσι, στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και της εξτρεμιστικής ιδεολογίας».

Ο εκπρόσωπος της αιγυπτιακής προεδρίας ανέφερε ότι «η συνάντηση εξέτασε τις τρέχουσες εξελίξεις και κρίσεις στην περιοχή» και «υπήρξε ευθυγράμμιση στις απόψεις για την ανάγκη ενίσχυσης των προσπαθειών επίτευξης πολιτικών λύσεων».

Μεταξύ άλλων «ο Μενέντεζ επανέλαβε την εκτίμηση της αμερικανικής κυβέρνησης για τις προσπάθειες των Αιγυπτίων να αποκατασταθεί η ηρεμία στη Λωρίδα της Γάζας».

ΝΑΓΚΟΡΝΟ ΚΑΡΑΜΠΑΧ
Νεκρός Αζέρος στρατιώτης

Ενας Αζέρος στρατιώτης σκοτώθηκε την Πέμπτη από «παράνομα ένοπλα αρμενικά στοιχεία» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, ανακοίνωσε το Μπακού, καθώς συνεχίζεται η ένταση στα σύνορα των δυο χωρών, τα οποία ακόμα δεν έχουν οριοθετηθεί μετά την περσινή σύγκρουση.

Το υπουργείο Αμυνας του Αζερμπαϊτζάν κάλεσε τη Ρωσία και την Τουρκία, που έχουν δημιουργήσει κοινό κέντρο σε αζέρικο έδαφος για την επιτήρηση της κατάπαυσης του πυρός στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, να διενεργήσουν έρευνα.

Το περιστατικό σημειώθηκε την ίδια μέρα που συναντήθηκαν οι ΥΠΕΞ Ρωσίας, Αζερμπαϊτζάν και Αρμενίας στο Μινσκ, για συνομιλίες σε μια προσπάθεια κατευνασμού της έντασης στις σχέσεις Αζερμπαϊτζάν - Αρμενίας και εξέτασης της εφαρμογής των «ειρηνευτικών» συμφωνιών.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ