ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 16 Γενάρη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δημόσιες οι αψιμαχίες, υπόγεια τα μαχαιρώματα

Με το μέτωπο της εσωκομματικής αντιπαράθεσης ανοιχτό, παρά τις προσπάθειες όλων των αντιμαχομένων να ρίξουν τους τόνους, πορεύεται πλέον το ΠΑΣΟΚ εγκαινιάζοντας έναν - επί εποχής Σημίτη πλέον - δρόμο όπου οι δημόσιες αψιμαχίες θα εναλλάσσονται με περιόδους υπόγειων αντιδικιών και εκείνοι με τη σειρά τους με ακόμα μεγαλύτερης έντασης αντεγκλήσεις. Βέβαια, το είδος των αντιπαραθέσεων δεν μπορεί να πλήξει την ομοθυμία όλων των ενδιαφερομένων σε ό,τι αφορά την προώθηση μιας σκληρής αντιλαϊκής πολιτικής, αφού, άλλωστε, δε βρίσκεται εκεί το επίδικο αντικείμενο.Ωστόσο, αυτό που κάθε φορά θα έρχεται στην επιφάνεια, θα είναι το εγγενές πρόβλημα των διαχειριστών της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου, που δεν είναι άλλο από την επιδίωξη για πρωταγωνιστική θέση στο σύστημα νομής της εξουσίας.

"Περιβόλι" ...συντροφικότητας

Σε κάθε περίπτωση τα όσα ακούγονται και διαρρέονται από τους συνεργάτες του Κ. Σημίτη υπό μορφή σχολίων για τη συνέντευξη Σκανδαλίδη, που επιτέθηκε κατά του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος, είναι αποκαλυπτικά του τι συμβαίνει στο ΠΑΣΟΚ αυτή την περίοδο. Οπως χαρακτηριστικά έλεγαν χτες στο "Ρ" οι έχοντες πόστα στο πλευρό του πρωθυπουργού, "ο Κ. Σκανδαλίδης και όσοι φωνάζουν σήμερα στο ΠΑΣΟΚ το κάνουν γιατί δεν έχουν άλλον τρόπο να αποδείξουν ότι είναι εδώ".Συνεχίζοντας, και μετά τα ...προκαταρκτικά περί "άκαιρης και ζημιογόνας για τον ίδιο παρέμβασης",έκαναν λόγο για αδυναμία όσων κρύβονταν τόσα χρόνια πίσω από τον Παπανδρέου, είτε συνάπτοντας κουμπαριές μαζί του είτε γράφοντάς του τις ομιλίες, να ανεχτούν τη νέα κατάσταση!...

Ομως, προχωρώντας σε μια εμφανή προσπάθεια επίδειξης απόλυτης κυριαρχίας του Κ. Σημίτη στα του οίκου του, υψηλόβαθμα στελέχη της Χαρ. Τρικούπη έλεγαν ότι κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να αντιπαρατεθεί μαζί του, γιατί ακόμα και που κάποιοι διανοηθούν να τον ρίξουν, θα τους κερδίσει στην κοινωνία... Οταν τα παραπάνω λόγια, μέχρι και για ...ανατροπή της κυβέρνησης, ακούγονται στο πρώτο κιόλας επίσημο διαξιφισμό και συμπληρώνονται με απόψεις ότι ούτε η χρησιμοποίηση από κάποιους του κόμματος ενάντια στον Σημίτη θα τους ωφελήσει, επειδή "τα κόμματα δεν παίζουν κανένα σοβαρό ρόλο στην κοινωνία" ("θα μιλάει το κόμμα με την κοινωνία;" ρωτούσαν, για να απαντήσουν "όχι βέβαια, ο Σημίτης μιλάει και θα μιλάει" και ως εκ τούτου "ο Σκανδαλίδης ας κρατήσει τη θέση του, κανείς δεν την εποφθαλμιά"),τότε τα υπόλοιπα έρχονται ...φυσιολογικά. Και τα ...φυσιολογικά είναι αναφορές όπως "κανείς από όσους λένε ότι διαφωνούν δεν έχει άλλη πρόταση μέσα στο ΠΑΣΟΚ... (αφού) όπως τους πήγαμε και ψήφισαν την οικονομική πολιτική, έτσι θα τους πάμε και θα ψηφίσουν τα αγροτικά, έτσι θα τους πάμε και θα ψηφίσουν και τα εθνικά" και, εν πάση περιπτώση, πάντα υπάρχει η μέθοδος της υπουργοποίησης για να κλείσουν στόματα!..

Οσο για την πλευρά Σκανδαλίδη και όσους σε αυτή τη φάση συντάσσονται με τα λεγόμενά του, εκείνο που υποστηρίζεται είναι ότι στη δεδομένη φάση εκείνο που ήθελε να κάνει, δηλαδή να ταρακουνήσει επιτιθέμενος, το έκανε.

"Ωραίος καιρός"...

Την ώρα που αυτά λέγονται στο παρασκήνιο, στο προσκήνιο εναλλάσσονται οι "μπηχτές" με την υποκρισία. Στη χτεσινή συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση δε στοχεύει σε "ειδικά προνόμια και εξουσιαστικές καρέκλες" μιας "κομματικής νομενκλατούρας". Επικαλέστηκε τις "συλλογικές διαδικασίες" που έχουν προσφερθεί ως "δυνατότητες στα χέρια των βουλευτών" και μίλησε για "μεμψιμοιρία", φωτογραφίζοντας όσους δεν ονομάτισε... Ωστόσο, ο ίδιος ήταν που, όταν ο βουλευτής Ν. Ηλιαδης επιτέθηκε κατά του Κ. Σκανδαλίδη στην ΚΟ, επενέβη δηλώνοντας ότι μετά το ΕΓ το θέμα θεωρείται λήξαν, για να πάρει το λόγο και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ και να αναφερθεί στις "άψογες σχέσεις" του με τον πρωθυπουργό (λες και τέθηκε ποτέ ζήτημα προσωπικών τους σχέσεων) και στο δικαίωμα των στελεχών να διατυπώνουν τις απόψεις τους. Λίγο αργότερα, ερωτώμενος για τα ...καθέκαστα, απάντησε ότι "σήμερα είναι μια ωραία μέρα με καλό καιρό"... Τέλος σε δηλώσεις του ο Στ. Παπαθεμελής μίλησε για υπαρκτά προβλήματα που έθεσε ο Κ. Σκανδαλίδης, καλώντας τον πρωθυπουργό να δώσει λύσεις.

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

"Εκσυγχρονισμός" χωρίς... έλεος

Σε επίδειξη καταιγιστικού αντιλαϊκού δογματισμού διά της διύλισης των πάντων, μέσα από την παραμορφωτική ματιά, ενός αντικοινωνικού "εκσυγχρονισμού", επιδόθηκε, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός. Ο Κ. Σημίτης,μιλώντας σε ένα ακροατήριο που δεν έχει καμία δυσκολία να υπερψηφίζει το ένα αντεργατικό μέτρο μετά το άλλο, δεν είχε ενδοιασμό να αναφωνήσει μέχρι και ότι το "έργο" της κυβέρνησής του "έχει την ενεργό στήριξη και την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κοινωνίας"! Και αυτό, την ώρα που όλα σχεδόν τα λαϊκά στρώματα βρίσκονται σε αναβρασμό και σε αντιπαράθεση με την κυβερνητική πολιτική, που σκοπεύει ευθέως την οικονομική και κοινωνική τους περιθωριοποίηση.

Η παραπάνω φράση, που αποτέλεσε και τον πρόλογο του πρωθυπουργού, ήταν άκρως "προϊδεαστική" περί του τι επρόκειτο να ακολουθήσει. Συγκεκριμένα:

  • Υποστήριξε ότι "είμαστε στην κυβέρνηση, προκειμένου να επιτύχουμε τους μεγάλους εθνικούς στόχους, προς όφελος όλης της κοινωνίας και ιδιαίτερα των ασθενέστερων στρωμάτων"... Βέβαια, στην αίθουσα δεν υπήρχαν ούτε οι πολύτεκνες μητέρες, ούτε οι συνταξιούχοι, ούτε οι απολυμένοι των δεκάδων επιχειρήσεων που έχουν εισέλθει στον "εκσυγχρονισμό" του... λουκέτου, για να ακουστεί η γνώμη των ασθενέστερων στρωμάτων.
  • Επιδόθηκε σε "αναλύσεις" περί του σύγχρονου... πατριωτισμού, ο οποίος, εκτός των άλλων, περνά μέσα από την "πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και ισχυρή άμυνα",όπως είπε. Λόγια που ακούστηκαν λίγες ώρες μετά τις υποκλίσεις στον απεσταλμένο των ΗΠΑ, Κ. Κάβανο, και βέβαια καμία έκπληξη δεν προκαλούν, αφού εκστομίζονται από τους θεωρητικούς μιας... εθνικοανεξαρτησιακής πολιτικής, που... δικαιώνεται μέσα από τα "ευχαριστήρια" προς τον Λευκό Οίκο.
  • Επανήλθε στο γνώριμο πλασάρισμα της ευρωυποταγής, μέσω του δρόμου της κινδυνολογίας. "Αν μείνουμε στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων, οι επιπτώσεις θα είναι βαριές και επικίνδυνες, όχι μόνο στην οικονομία και την κοινωνία, αλλά και στα εθνικά μας θέματα", αφού η χώρα "δεν μπορεί να επιτύχει τους στόχους της εκτός ΕΕ",είπε για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός... "Ξεμπέρδεψε", μάλιστα, με τις αντίθετες απόψεις... αποφασίζοντας ότι πρόκειται για "ιδέες απομονωτισμού και εθνικά επικίνδυνες αυταπάτες".Αποψη απόλυτα εναρμονισμένη με όσους ανακαλύπτουν το "εθνικά ωφέλιμο" στην υποταγή, απέναντι σε όσους υποθάλπουν γεγονότα του τύπου των Ιμίων και προωθούν τον οικονομικό μαρασμό της χώρας.
  • Εκεί, όμως, που ο Κ. Σημίτης έδειξε τη συνήθη "ευγένεια" του ΠΑΣΟΚ απέναντι στην αλήθεια και το νόημα της κοινωνικής του ευαισθησίας, ήταν, όταν, μιλώντας για τον προϋπολογισμό, δήλωσε: "τα μέτρα είναι δίκαια και αναγκαία... Ολοι οι Ελληνες καλούνται να συνεισφέρουν αναλογικά... Είμαστε από τις λίγες χώρες στην Ευρώπη, στην οποία οι μισθοί όχι μόνο δε χάνουν την ονομαστική τους αξία, αλλά αυξάνουν την πραγματική"! Τα παραπάνω εξοργιστικά δε χρειάζονται κανένα σχολιασμό...
  • Βέβαια, η κατάρρευση του όποιου κυβερνητικού προσωπείου προκλήθηκε από τον 25ήμερο αγώνα των ξωμάχων, τον ανάγκασε να μην "ξεχάσει" τις πρόσφατες αγροτικές κινητοποιήσεις. "Αν υποθέσουμε ότι υποκύπταμε σε μια λογική παροχών... θα οδηγούσαμε σε ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα την αγροτική οικονομία",είπε ο επικεφαλής μιας κυβέρνησης που η πρώτη της νομοθετική πράξη ήταν η διαγραφή χρεών ύψους 2,1 τρισ. δραχμών των μεγαλοκεφαλαιούχων προς το δημόσιο...
  • Μετά από όλα αυτά και ενώ οι ναυτεργάτες συνεχίζουν την πάλη τους, οι αγρότες εξήγγειλαν τις νέες κινητοποιήσεις τους, οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε απεργιακό αναβρασμό, οι εργάτες διαδηλώνουν κατά του οικονομικού μαρασμού των ίδιων και των επιχειρήσεων και κατά της κατάλυσης των εργασιακών δικαιωμάτων τους, ο πρωθυπουργός κατέληξε: "Εμείς, στο ΠΑΣΟΚ, έχουμε στέρεους δεσμούς με την κοινωνία. Είμαστε, η έκφραση των πρωτοπόρων παραγωγικών δυνάμεων της εργασίας, των δυνάμεων του πολιτισμού"...

Ν. Μπ.

Φόβοι και παγίδες

Οποτε ο Α. Παπανδρέου αισθανόταν να εντείνεται η λαϊκή δυσφορία και η αγανάκτηση για την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησής του, ή όποτε ετοιμαζόταν για κάποιο μεγάλο ξεπούλημα (π. χ. συμφωνία παραμονής των αμερικανικών βάσεων), τότε ακριβώς θυμόταν τον... σοσιαλισμό! Τότε ακριβώς αναθέρμαινε τα περί συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, μέσα στις οποίες έβαζε, εννοείται, και τον εαυτό του! Τότε ακριβώς έβγαζε από τη ναφθαλίνη προβληματισμούς της σοσιαλδημοκρατικής ατσιδοσύνης και απάτης, καλώντας χιλιάδες καταταλαιπωρημένους από την πολιτική του μέλη του ΠΑΣΟΚ να τυρβάσουν περί... οραμάτων! Να πέσουν με τα μούτρα πάνω τους και να ξεχάσουν τα χάλια που οδηγούσε λαό και τόπο η σοσιαλδημοκρατία. Επιπλέον, έκανε και αυτοκριτική! Ενα σοσιαλιστικό κόμμα έλεγε, δεν μπορεί να ανέχεται την ανεργία!..

Αυτή την τακτική επαναλαμβάνει και ο Κ. Σημίτης, όπως σαφέστατα φαίνεται από τις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου του ΠΑΣΟΚ (14.1.1997). Με αυτές, ο πρωθυπουργός εγκαινίασε μια ιδεολογική συζήτηση για τη νέα εποχή, για τον... σοσιαλισμό, για τα δικαιώματα και (φυσικά) για την Κεντροαριστερά. Και κάλεσε κι άλλους, να συμβάλλουν στη συζήτηση με ιδέες, προσθέτοντας στα παραπάνω και τις σαπουνόφουσκες περί ηλεκτρονικής δημοκρατίας και άλλες επινοήσεις - αποκυήματα της κρίσης που μαστίζει την αστική σκέψη, ιδεολογία και πολιτική.

Ο Κ. Σημίτης είναι, λοιπόν, στριμωγμένος, όπως στριμωγμένη είναι συνολικά η κυβέρνησή του των εφοπλιστών, των Αμερικανοαγγλογερμανών και λοιπών συνεταίρων του. Είναι στριμωγμένοι, γεγονός που εκφράζεται και με την κρίση στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, πρώτα και κύρια εξαιτίας της αντιλαϊκής (στον κύβο) πολιτικής του ΠΑΣΟΚ. Οπως, επίσης (που είναι και το βασικό), εξαιτίας της ανάκαμψης των λαϊκών αγώνων και της διαφαινόμενης ακόμα μεγαλύτερης ανάπτυξης της ταξικής πάλης. Αυτήν τρέμουν και προσπαθούν, με ιδεολογικοπολιτικές τρικλοποδιές, να την αναχαιτίσουν. Ενας καλός - κατά τη γνώμη τους - τρόπος, προκειμένου να χτυπήσουν τις ανερχόμενες αγωνιστικές διαθέσεις των μαζών, είναι και οι παγίδες της Κεντροαριστεράς. Η όποια συζήτηση γι' αυτήν και οι όποιες κινήσεις για την υλοποίησή της έρχονται να συντείνουν στον εγκλωβισμό των μαζών στους σχεδιασμούς της ολιγαρχίας. Τους σχεδιασμούς αυτούς, όμως, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ τους συμπληρώνει και με άλλα μέσα, για τα οποία ο Κ. Σημίτης δεν έκανε κουβέντα στις δηλώσεις του για τον... σοσιαλισμό: Με τις 5.000 μηνύσεις κατά αγροτών που συμμετείχαν στις αγροτικές κινητοποιήσεις. Με την εξαγορά συνειδήσεων και με εκβιασμούς κατά των εργαζομένων. Με την ιδεολογική τρομοκρατία και με την καθύβριση των εργαζομένων που κινητοποιούνται. Με το απλόχερο μοίρασμα προγραμμάτων της ΕΕ, από τα οποία ουκ ολίγοι τρώνε το καταπέτασμα. Και ανταποδίδουν, εκθειάζοντας την Κεντροαριστερά, το..... κοινωνικό κράτος, το.... σοσιαλιστικό τους όραμα και άλλες παρλαπίπες ισοβαρείς των απολαβών τους.

Οι ανησυχίες της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, για τη ρεαλιστική δυνατότητα συγκρότησης ενός μεγάλου λαϊκού μετώπου, έχουν ενταθεί. Το ίδιο και για τη δυνατότητα αλλαγής του συσχετισμού των πολιτικών δυνάμεων σε βάρος των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΣΥΝ - ΔΗΚΚΙ. Στη μάχη για την αποτροπή τέτοιων εξελίξεων θα ρίξουν όλα τα μέσα που διαθέτουν. Δε θα περιοριστούν στα Κεντροαριστερά σενάρια.

Μ.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Το Μάρτη οι συνομιλίες

"Για την Ελλάδα, όπως είπε ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης στη χτεσινή του ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, το 1997 είναι χρονιά μεγάλων ευκαιριών και μεγάλων επιλογών". Οι μεγάλες ευκαιρίες, προς το παρόν τουλάχιστον, είναι δυσδιάκριτες. Η ώρα όμως των μεγάλων επιλογών έχει, ήδη, φτάσει, καθώς η Ουάσιγκτον διαμήνυσε πως στις αρχές Μάρτη όλα θα είναι έτοιμα για την έναρξη των συνομιλιών για το Κυπριακό, στη βάση των προτάσεων της αμερικανικής πρωτοβουλίας.

Το μήνυμα αυτό μετέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε Αθήνα και Λευκωσία ο Κ. Κάβανο, ο οποίος χτες έφτασε στην Αγκυρα, συνεχίζοντας την αποστολή του, για την προώθηση Μέτρων Αποκλιμάκωσης της Εντασης. Ο Κ. Κάβανο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, διαβεβαίωσε τους συνομιλητές του πως οι αμερικανικές προτάσεις θα είναι έτοιμες να προκαλέσουν έναν ουσιαστικό διακοινοτικό διάλογο στις αρχές Μάρτη, εφόσον εξελιχθεί ομαλά η διαδικασία για την εγκατάσταση Μέτρων Αποκλιμάκωσης. Στο σημείο αυτό, αξίζει ίσως να σημειωθεί πως στις αρχές Μάρτη θα βρεθεί στην Ουάσιγκτον και ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Θ. Πάγκαλος.

Πάντως, ο Αμερικανός διπλωμάτης συνεχίζοντας την αποστολή του έφτασε χτες στην Αγκυρα, όπου συνάντησε το "βαρύ κλίμα" που δημιουργούν οι απειλητικές δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων σε βάρος της Ελλάδας. Ισως για να καθησυχάσει τις τουρκικές "ανησυχίες", ίσως γιατί κάτι παραπάνω γνωρίζει ο Κ. Κάβανο αισθάνθηκε την ανάγκη στην Αγκυρα να δημοσιοποιήσει τις προσωπικές του εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες οι ρωσικοί πύραυλοι δεν πρόκειται να εγκατασταθούν ποτέ στην Κύπρο.

Αν ο Κ. Κάβανο συναντήσει στην Αγκυρα ανάλογη "καλή θέληση" με αυτήν που συνάντησε σε Αθήνα και Κύπρο, τότε, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων, ανοίγει ο δρόμος των διακοινοτικών συνομιλιών.

Οι εξελίξεις αυτές, όπως είναι φυσικό, υποχρεώνουν την Αθήνα και τη Λευκωσία να αποκαταστήσουν απόλυτο συντονισμό στις ενέργειές του, κάτι για το οποίο θα πρέπει να προσπαθήσουν οι κυβερνήσεις των δύο χωρών και την προσεχή Παρασκευή, κατά την επίσκεψη του Προέδρου Γλ. Κληρίδη στην Αθήνα.

Ωστόσο, αυτός ο συντονισμός δύσκολα μπορεί να επιτευχθεί, καθώς το Κυπριακό και γενικότερα η εξωτερική πολιτική της χώρας αποτελούν πια κύριο πεδίο αντιπαράθεσης μέσα στο κυβερνών κόμμα, όπως φάνηκε και από τις τοποθετήσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Σ' αυτήν ο πρωθυπουργός επανέλαβε πως δύναμη της Ελλάδας είναι η ψυχραιμία της και η εμμονή της στο Διεθνές Δίκαιο και επισήμανε πως "θα παίζαμε το παιχνίδι των Τούρκων, αν κάθε φορά παγιδευόμαστε, δείχνοντας ιδιαίτερη ανησυχία στις κατά καιρούς ενέργειες και δηλώσεις της τουρκικής πλευράς".

Στις γενικές αναφορές του πρωθυπουργού, αντιπαρατάχτηκαν, εκφράζοντας σαφώς μια διαφορετική προσέγγιση, βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Ανάμεσα στους οποίους ο Γ. Καψής, ο οποίος υποστήριξε πως η αμερικανική πρόταση για μορατόριουμ στην Κύπρο είναι έξω από τις αρχές του ΠΑΣΟΚ. Ο Στ. Παπαθεμελής, με τη σειρά του, σημείωσε πως αν τα ελληνικά αεροπλάνα δεν πάνε στην Κύπρο υπάρχει υποχώρηση και η κατάσταση γίνεται χειρότερη, αν δεν πάνε στην Κύπρο ούτε οι πύραυλοι.

Εκδηλώσεις του ΚΚΕ
  • Η ΚΟΒ Κέντρου - Αιγάλεω κόβει σήμερα Πέμπτη στις 7 μ.μ. την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στα γραφεία της στην Πλ. Ειρήνης.
  • Η ΝΕ Πρέβεζας διοργανώνει συνεστίαση το Σάββατο 18 Γενάρη,στις 9 μ.μ. στο κέντρο "Σεντόνια".
  • Η ΚΟΒ Ευγένειας - Χαραυγής το Σάββατο 18 Γενάρη στις 7 μ.μ. μαζί με το κόψιμο της πρωτοχρονιάτικης πίτας της θα εγκαινιάσει και τα νέα της γραφεία (Κομνηνών και Ανδριανού).
  • Η ΚΟΒ Νεάπολης - Κοκκινιάς κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 19 Γενάρη,σε ολοήμερη εκδρομή που θα πραγματοποιήσει στη Στενή Ευβοίας, όπου καλεί τους φίλους και τα μέλη της να συμμετάσχουν. Τηλέφωνο για συμμετοχή 4933.897.
  • Η ΚΟΒ Κάτω Πατησίων κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 19 Γενάρη στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Κριτοβουλίδου και Σημαντήρα, τηλ. 8310.375).
Η "Δημοκρατική Μέριμνα" ευχαριστεί

Η Πανελλήνια Ενωση Συμπαράστασης στα θύματα πολιτικής δίωξης "Η Δημοκρατική Μέριμνα" οργάνωσε και φέτος τη χριστουγεννιάτικη οικονομική εξόρμηση. Με έκκλησή της απευθύνθηκε σε κόμματα, βουλευτές, τράπεζες, Οργανισμούς, Ομοσπονδίες, μαζικούς φορείς, μέλη και φίλους της.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε όσους ανταποκρίθηκαν στην έκκλησή μας. Ετσι έγινε δυνατό και φέτος να βοηθηθούν οι αγωνιστές με χρηματικό βοήθημα.

Εως ότου αποκατασταθούν οι εκκρεμότητες - που ακόμα υπάρχουν σχετικά με την υλική αποκατάσταση των αγωνιστών από την πολιτεία - το καθήκον της "Δημοκρατικής Μέριμνας" να συνεχίσει τη συμπαράστασή της στους αγωνιστές παραμένει επιτακτικό. Οι ανάγκες των ανθρώπων που περιθάλπουμε κάθε μήνα με χρήματα είναι μεγάλες.

Οσοι μπορούν ας μας ενισχύσουν στο έργο μας.

Ολα τα τμήματά μας, της Αθήνας, του Πειραιά και των επαρχιών ενίσχυσαν τους αγωνιστές των περιοχών τους.

Προσφορές γίνονται δεκτές στα γραφεία μας, Ακαδημίας 78, τηλέφωνο 3622.776 και στην Εθνική Τράπεζα (υποκατάστημα Κάνιγγος) στο λογαριασμό 480210/14.

Επίσης, καλούμε τα μέλη και τους φίλους μας στην εκδήλωση για το κόψιμο της πίτας, που θα γίνει στις 22 Γενάρη, ημέρα Τετάρτη και ώρα 5.30 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδέσμου Ελληνίδων Επιστημόνων, Βουλής 44α.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει κλήρωση με λαχνούς και θα υπάρχει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Νέο προεδρείο στην ΕΣΗΕΑ

Συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ η καταμέτρηση των ψηφοδελτίων για την ανάδειξη των μελών του προεδρείου της Ενωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθήνας (ΕΣΗΕΑ) από την επαναληπτική ψηφοφορία που άρχισε προχθές και ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα. Από τον πρώτο γύρο της περασμένης βδομάδας για το προεδρείο είχε εκλεγεί μόνο ο Νίκος Καραντηνός,στη θέση του ταμία, με συντριπτική πλειοψηφία.

Για τη θέση του προέδρου προηγείται ο Αρ. Μανωλάκος.Για τη θέση του Α' αντιπροέδρου ο Ν. Γαβαλάς,του Β' αντιπροέδρου ο Π. Σόμπολος και για τη θέση του γενικού γραμματέα ο Γ. Λεονταρίτης.

Η καταμέτρηση θα συνεχιστεί για την ανάδειξη των μελών των Πειθαρχικών Συμβουλίων (Πρωτοβάθμιο και Δευτεροβάθμιο).

ΜΑΡΙΑ ΔΑΜΑΝΑΚΗ
Δεν είναι εμπόδιο η πολιτική του ΠΑΣΟΚ!

Εκκληση για διάλογο της Κεντροαριστεράς απηύθυνε χτες η βουλευτίνα του ΣΥΝ

Από τη Μαρία Δαμανάκη, στέλεχος του Συνασπισμού, προέρχεται η πρώτη θετική αντίδραση στις προχτεσινές εκκλήσεις του πρωθυπουργού για έναρξη διαλόγου της Κεντροαριστεράς. Η Μ. Δαμανάκη επισήμανε, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αθήνα 9.84", ότι η έναρξη του διαλόγου είναι χρέος του Συνασπισμού κι ότι η κυβερνητική πολιτική δεν μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο.

Αναφερόμενη στην πολιτική που ακολουθείται από την κυβέρνηση, η Μ. Δαμανάκη επισήμανε πως "είναι υπαρκτό το θέμα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να ελέγχεται, αλλά όχι να σταθεί εμπόδιο".Ιδιαίτερη δε, εντύπωση προκαλεί η δήλωσή της σχετικά με το ότι "δεν μπορεί να επηρεάσουν τη συζήτηση στελέχη του ΠΑΣΟΚ που διαφοροποιούνται από αυτήν", ενδεικτική της αγωνίας για έναρξη διαλόγου χωρίς την παρεμβολή εσωκομματικών μειοψηφιών του ΠΑΣΟΚ, που έχουν και στο παρελθόν αντιδράσει στην προοπτική αυτών των επαφών.

Παράλληλα η Μ. Δαμανάκη, επανέλαβε, στην ίδια συνέντευξη, την άποψή της σχετικά με το ότι "εμείς στον Συνασπισμό, με δική μας πρωτοβουλία πρέπει να ξεκινήσουμε τον διάλογο σε κόμμα και κοινωνία. Είναι υποχρέωσή μας να ανοίξουμε ένα δημόσιο διάλογο για τις αξίες της σύγχρονης Αριστεράς και την πολιτική κατεύθυνση με όσους ενδιαφέρονται για το θέμα".

Το μορατόριουμ διχάζει

Να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διάστασης απόψεων μεταξύ του υπουργού Αμυνας, Α. Τσοχατζόπουλου και του υπουργού Εξωτερικών, Θ. Πάγκαλου, σχετικά με το θέμα του μορατόριουμ των πτήσεων μαχητικών αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο, προσπάθησε στις χτεσινές του δηλώσεις ο υπουργός Τύπου, Δ. Ρέππας. Οπως είπε "και οι δύο υποστηρίζουν την ίδια θέση" και δεν υπάρχει διαφοροποίηση. Ωστόσο από την πλευρά του υπουργού Αμυνας επισημαίνεται ότι οι προσπάθειες του Δ. Ρέππα να πείσει για αυτό το θέμα είναι ανεπιτυχείς και ότι υπάρχει διάσταση απόψεων, ενώ τονίζεται ότι ο Α. Τσοχατζόπουλος θα επιμείνει στη θέση του που είναι ενάντια στην εφαρμογή ενός μορατόριουμ στις πτήσεις, σε αντίθεση με τον Θ. Πάγκαλο που αφήνει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Δραστηριότητες των Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Πεύκης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 19 Γενάρη στις 11 π.μ. στα γραφεία της (Παπανούτσου 8).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γαλατσίου κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 19 Γενάρη στις 6.30 μ.μ. στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Αρτέμιδος 7).
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Δάφνης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της την Κυριακή 19 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της Εθνικής Αντίστασης (Ελ. Βενιζέλου και Αγ. Βαρβάρας).
  • Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Νέας Σμύρνης και η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης κόβουν από κοινού την πρωτοχρονιάτικη πίτα τους την Κυριακή 19 Γενάρη στις 10.30 π.μ. στα γραφεία της οδού Βρυούλων 14.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Κερατσινίου κόβει την Κυριακή 19 Γενάρη την πρωτοχρονιάτικη πίτα της στις 10.30 π.μ. στην αίθουσα του δημαρχείου Κερατσινίου "Α. Τάσσος".
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Ηλιούπολης κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της τηνΤετάρτη 22 Γενάρη στις 6 μ.μ. στο δημοτικό αναψυκτήριο του Αλσους "Δημήτρης Κιντής".
Εκδήλωση για την Κουβανική Επανάσταση

Εκδήλωση με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 38 χρόνων από τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης και 100 χρόνων από το θάνατο σε μάχη του Αντόνιο Μασέο διοργανώνουν την Κυριακή 19 Γενάρη στις 10.30 π.μ. ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος και η πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα. Η εκδήλωση θα γίνει στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Πλ. Κάνιγγος Βερανζέρου 1, 2ος όροφος) και σ' αυτήν θα χαιρετίσει η πρέσβειρα της Κούβας Αννα Μαρία Γκονζάλες Σουάρες,ενώ θα ακολουθήσει προβολή βιντεοταινίας από τη δράση και το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη διεθνιστή Ερνέστο Τσε Γκεβάρα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ