ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΡΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ
Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο των φραγμών και της καταστολής!

Κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή για το άνοιγμα των σχολών που παραμένουν ένα χρόνο κλειστές

Mε μια συμβολική κινητοποίηση στη Φιλοσοφική Αθήνας την Παρασκευή, οι φοιτητές διεκδίκησαν το άνοιγμα των πανεπιστημιακών σχολών, μετά από σχεδόν ένα χρόνο κλεισίματος, και την επιστροφή των φοιτητών στα αμφιθέατρα. Παράλληλα, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο νέο νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, απαιτώντας να δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα προβλήματα των πανεπιστημίων και ανανέωσαν το ραντεβού τους για το συλλαλητήριο της Πέμπτης 21 Γενάρη.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν σε αμφιθέατρο της σχολής, όπου ύψωσαν πανό και φώναξαν συνθήματα όπως «Τριάντα εκατομμύρια για ανοιχτές σχολές - όχι αστυνομία και διαγραφές», «Απ' τα ιδρύματά μας δεν λείπει η αστυνομία - δώστε λεφτά για την Παιδεία», «Δεν είναι εγκληματίες οι φοιτητές, έξω η αστυνομία απ' όλες τις σχολές». Ακολούθησε συμβολική δράση στο προαύλιο της Φιλοσοφικής, με όλα τα μέτρα ασφαλείας για τον κορονοϊό.

Μιλώντας στους φοιτητές η Μυρτώ Καλτικοπούλου, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου Φιλοσοφικής, τόνισε πως το σχέδιο της κυβέρνησης να είναι οι φοιτητές στα σπίτια τους και αστυνομικές δυνάμεις μέσα στις σχολές δεν θα περάσει. «Τα πανεπιστήμια συμπληρώνουν ένα χρόνο κλειστά και η κυβέρνηση, αντί να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να επιστρέψουν οι φοιτητές στα αμφιθέατρα με ασφάλεια, σχεδιάζει πώς θα βάλει δυνάμεις της αστυνομίας, κάρτες εισόδου και κάμερες στα πανεπιστήμια, πώς θα διαγράφει φοιτητές θεσπίζοντας όριο φοίτησης, την ισοτίμηση πτυχίων ιδιωτικών κολεγίων και πανεπιστημίων, δίνοντας άφθονο χρήμα στα "κοράκια" της Εκπαίδευσης κ.λπ. Ακυρώνουμε τα σχέδια της κυβέρνησης! Οι σχολές μας δεν έχουν ανάγκη από αστυνομία, αλλά από διδακτικό προσωπικό και υποδομές!».

Ανάλογες δράσεις μέσα και έξω από τα αμφιθέατρα έγιναν επίσης την Παρασκευή στο Πολυτεχνείο της Αθήνας, καθώς και στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στα Γιάννενα κ.α.

Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών πραγματοποιεί καμπάνια με σύνθημα «1 χρόνος κλειστά Πανεπιστήμια... ΩΣ ΕΔΩ! Παίρνουμε τις σπουδές και τις ζωές στα χέρια μας!». Λειτουργεί ειδικό site για την καμπάνια foititesksana.spoudastes.gr, από το οποίο οι φοιτητές μπορούν να στείλουν το δικό τους μήνυμα στην υπουργό Παιδείας, με την απαίτηση να μπει τέλος σε αυτή την κοροϊδία.

Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων
#foitites_ksana: Από την καμπάνια του ΜΑΣ για το άνοιγμα των σχολών
#foitites_ksana: Από την καμπάνια του ΜΑΣ για το άνοιγμα των σχολών
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ - ΓΟΝΕΙΣ
Οχι άλλη μια χαμένη χρονιά!

Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας διεκδικώντας μέτρα για ανοιχτά ασφαλή σχολεία

Με τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης να λειτουργούν ήδη μία βδομάδα ανοχύρωτα απέναντι στην πανδημία, εκπαιδευτικοί και γονείς δυναμώνουν τις φωνές διεκδίκησης για μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στα σχολεία. Το μεσημέρι της Παρασκευής, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών, ΕΛΜΕ και ΣΕΠΕ του Λεκανοπεδίου, αντιπροσωπείες των ΔΣ των εκπαιδευτικών ομοσπονδιών, της Ομοσπονδίας Γονέων και Ενώσεων Γονέων της Αττικής και της ΟΓΕ πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας, τηρώντας τα μέτρα προστασίας. Απαιτώντας να παρθούν μέτρα έστω στο «και πέντε», να δοθούν απαντήσεις σε μία σειρά από ερωτήματα όπως αν είναι ασφαλές να είναι 25 μαθητές στην τάξη, τι σχέδιο υπάρχει για μαζικά και επαναλαμβανόμενα τεστ και για ιχνηλάτηση με προσωπικό που θα διατεθεί γι' αυτό, αν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο με χρονοδιάγραμμα για τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών.

Από το βήμα της συγκέντρωσης, όπου το λόγο πήραν εκπρόσωποι εκπαιδευτικών και γονιών, τονίστηκε πως το άνοιγμα των σχολείων σε δόσεις αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για ουσιαστικά μέτρα, ότι οι πρώτες μέρες λειτουργίας των Δημοτικών δείχνουν πως το βάρος πέφτει στους συλλόγους διδασκόντων, ενώ ο κατάλογος των τμημάτων που κλείνουν λόγω κρουσμάτων ήδη μεγαλώνει. Κατήγγειλαν επίσης το νομοσχέδιο για ένταση της καταστολής στα πανεπιστήμια και νέα εμπόδια στο σύστημα πρόσβασης.

Με συνθήματα όπως «70 δισ. στις επιχειρήσεις και ούτε ένα ευρώ για αίθουσες - προσλήψεις», «Δώστε λεφτά για την Παιδεία, όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», κατήγγειλαν το ότι δεν διατέθηκε ούτε ένα ευρώ για μέτρα αραίωσης των μαθητών στις τάξεις, για τις αναγκαίες προσλήψεις, την εξασφάλιση υποδομών.

Η κινητοποίηση αποτέλεσε συνέχεια της παράστασης διαμαρτυρίας που έγινε την Πέμπτη στο υπουργείο Παιδείας, με εκπαιδευτικούς και γονείς να αναδεικνύουν συνολικά τις ευθύνες της κυβέρνησης, καταγγέλλοντας την άρνηση της πολιτικής ηγεσίας του να ακούσει τα αιτήματά τους. Οπως δήλωσαν, ο αγώνας απέναντι σε αυτήν την πολιτική θα ενταθεί το επόμενο διάστημα.

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με συλλαλητήριο την Πέμπτη 21 Γενάρη
  • Στις 12 μ. στα Προπύλαια το αγωνιστικό ραντεβού
  • Σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων την Τρίτη 19 Γενάρη

Επόμενος αγωνιστικός σταθμός για τους φοιτητικούς συλλόγους της Αθήνας είναι το συλλαλητήριο που διοργανώνουν την Πέμπτη 21 Γενάρη, στις 12 μ., στα Προπύλαια, μαζί με τους εργαζόμενους των πανεπιστημίων και τα σωματεία τους.

Δύο μέρες πριν, την Τρίτη 19 Γενάρη, προγραμματίζεται σύσκεψη φοιτητικών συλλόγων διά ζώσης, με όλα τα μέτρα προστασίας, στην Πολυτεχνειούπολη.

Οι σύλλογοι που καλούν στο συλλαλητήριο και στη σύσκεψη είναι μέχρι στιγμής οι εξής: Από το ΕΚΠΑ: Φυσικού, Ιστορικού Αρχαιολογικού, Δασκάλων, Τουρκικών Σπουδών, Νοσηλευτικής. Από το ΕΜΠ: Αρχιτεκτόνων, Μηχανολόγων, Ναυπηγών, ΣΕΜΦΕ, Νέας Φοιτητικής Εστίας. Παντείου. Από ΠΑΔΑ: Μηχανικών, Επιστημών Τροφίμων, Εφαρμοσμένων Τεχνών και Πολιτισμού. Επίσης, ο Σύλλογος Οικοτρόφων ΑΣΠΑΙΤΕ και ο Σύλλογος της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

Επίσης, σύλλογοι φοιτητών, υποψηφίων διδακτόρων και οικοτρόφων της Εστίας του ΕΜΠ, καθώς και σύλλογοι εργαζομένων του Ιδρύματος καλούν σε διήμερο αποκλεισμό της Πολυτεχνειούπολης την Τρίτη 19 και την Τετάρτη 20 Γενάρη, με σύνθημα «Με τα 30 εκατομμύρια ανοίξτε τις σχολές, όχι αστυνομία και διαγραφές!».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org