ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 16 Γενάρη 2021 - Κυριακή 17 Γενάρη 2021
Σελ. /40
ΝΕΟΛΑΙΑ
Σπέρνουν ανέμους, θα θερίσουν θύελλες!

Οι αντοχές της συντριπτικής πλειοψηφίας των φοιτητών της χώρας μας δοκιμάζονται μπροστά στις οθόνες ενός υπολογιστή που δεν μπορεί να καλύψει τις μορφωτικές και όχι μόνο ανάγκες τους. Μεγαλώνουν οι ανησυχίες τους για το αν και πότε θα καλυφθούν τα εκπαιδευτικά κενά που έχουν δημιουργηθεί, αν θα μπορέσουν, λόγω των συσσωρευμένων οικονομικών δυσκολιών, να επιστρέψουν στην περιοχή που βρίσκεται η σχολή τους. Οι ελπίδες και τα όνειρά τους για να μπορέσουν να εργαστούν πάνω στο επιστημονικό τους αντικείμενο μετατρέπονται σε άγχος και ανασφάλεια, ακόμα περισσότερο σε σχέση με πριν, μέσα στο πλαίσιο της νέας καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης.

Με τα πανεπιστήμια εδώ και έναν χρόνο να παραμένουν κλειστά, η κυβέρνηση φέρνει νέο νομοσχέδιο που αντιμετωπίζει τους φοιτητές σαν εγκληματίες και τις διεκδικήσεις τους για ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους σαν να είναι έξω από την «κοινή λογική», έξω από το πανεπιστήμιο του 21ου αιώνα! Το περιεχόμενο των αλλαγών είναι σύμφωνο με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, συνέχεια των αναδιαρθρώσεων που έχουν προχωρήσει οι κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια. Συμπληρώνει το «κάδρο» της πολυκατηγοριοποίησης των πτυχίων, των φραγμών στη μόρφωση.

Μεγάλο τμήμα λοιπόν των φοιτητών που εκφράζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ουσιαστικό προβληματισμό για το «πού πάνε τα πράγματα», «υποδέχτηκαν» τις διατάξεις του απαράδεκτου νομοσχεδίου με την έκφραση «αυτό πάει πολύ»! Είναι χιλιάδες όσοι αυτή την περίοδο προσπαθούν να αντιδράσουν, προβληματίζονται για το με ποιον τρόπο μπορούν να οργανωθούν, να πουν τη γνώμη τους, να εκφράσουν την αγανάκτησή τους, αλλά και να λύσουν σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν.


Τα μέλη και οι φίλοι της ΚΝΕ έχουμε την «υποχρέωση» να εντείνουμε τις προσπάθειές μας για να εκφραστεί σε αγωνιστική κατεύθυνση αυτή η αγανάκτηση, να ανέβει η συσπείρωση στους φοιτητικούς συλλόγους. Χρειάζεται με τη μαχητικότητα, την εφευρετικότητα και την από θέση ισχύος αντιπαράθεση με τα επιχειρήματα των αστικών επιτελείων να εκφράσουμε τη διάθεση που υπάρχει «κάτι να γίνει», να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό ώστε όλοι όσοι αγωνιούν να αποκτήσουν εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους.

Την επιλογή της κυβέρνησης να φέρνει αυτό το έκτρωμα με τα πανεπιστήμια και τις σχολές κλειστές, προσδοκώντας ότι δεν θα κουνηθεί φύλλο, να την ακυρώσουμε στην πράξη. Να φάει τα μούτρα της, όπως και όποτε αυτήν την περίοδο της πρωτόγνωρης δοκιμασίας που περνά ο λαός μας με την πανδημία, πίστεψε ότι θα τσακίσει το ανάστημα όσων αγωνίζονται και θα επιβάλει σιγή νεκροταφείου.

Περί προόδου...

Την ίδια ώρα που οι φοιτητικοί σύλλογοι διεκδικούν το ασφαλές άνοιγμα των σχολών, τα δικαιώματά τους σε μόρφωση και ζωή, η κυβέρνηση επιλέγει να δώσει 30 εκατομμύρια ευρώ για να υπάρχουν σε κάθε πανεπιστήμιο πιο πολλοί αστυνομικοί από όσους υπάρχουν σε περιοχές με έντονη εγκληματική δραστηριότητα. Ενώ δεν κάνει απολύτως τίποτα:

  • Για να δώσει έγκαιρα συγγράμματα ώστε οι φοιτητές να μελετήσουν και να αντεπεξέλθουν έστω και σε αυτές τις συνθήκες στις απαιτήσεις της εξεταστικής.
  • Για να οργανώσει ενισχυτικά προγράμματα διδασκαλίας με μικρό αριθμό φοιτητών, που θα μπορούν έστω να λύσουν κάποιες απορίες τους.
  • Για να γίνουν εργαστήρια και κλινικές ασκήσεις και να μη βγαίνουν χημικοί που δεν έχουν αγγίξει δοκιμαστικό σωλήνα και πολιτικοί μηχανικοί που το σκυρόδεμα το ξέρουν μόνο από εικόνες. Για να μην υπάρχουν φοιτητές σε υγειονομικές σχολές που δεν μπορούν με ασφάλεια να παραβρίσκονται στα νοσοκομεία.
  • Για να λύσει τα θέματα της πρακτικής άσκησης σε όσους τελειόφοιτους εδώ και έναν χρόνο παλεύουν να πάρουν πτυχίο.
  • Για να δουν έστω μια φορά από κοντά, αφού δεν παίρνουν μέτρα ώστε να ανοίξουν τα ΑΕΙ, οι πρωτοετείς φοιτητές ένα αμφιθέατρο της σχολής τους ή να μπορέσουν να ενημερωθούν για το πώς θα μπουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της εξεταστικής!

Ολοι αυτοί λοιπόν που αγαπούν τη γνώση και είναι αποφασισμένοι να αρπάξουν τη ζωή από τα μαλλιά, με μπροστάρηδες τους φοιτητικούς συλλόγους που η κυβέρνηση τους αντιμετωπίζει σαν εγκληματικές οργανώσεις, δεν παραιτήθηκαν και πάλεψαν για να έχουν τις σπουδές που τους αξίζουν, οργάνωσαν την αλληλεγγύη.

Η κυβέρνηση και οι παπαγάλοι της δεν μπορούν να πείσουν κανέναν λογικό άνθρωπο ότι με την ένταση της καταστολής θα αντιμετωπίσουν τις παραβατικές ενέργειες στους χώρους των ΑΕΙ, βάζοντας με άθλιο τρόπο στο ίδιο τσουβάλι τους αγώνες των φοιτητών με εγκληματικές πράξεις. Αλήθεια, η κατάργηση του ασύλου τι αποτέλεσμα είχε τελικά;

Δεν μπορούν να πείσουν ότι όσοι αντιδρούν στην κυβερνητική πολιτική το κάνουν από «τεμπελιά» και «δεν επιθυμούν να προχωρήσουν μπροστά».

Την ώρα που η κυβέρνηση ακόμα στέλνει tablet... αυτοί οργανώνουν μαθήματα από φοιτητές μεγαλύτερων ετών σε πρωτοετείς. Την ώρα που η κυβέρνηση μείωνε τους εκπαιδευτικούς σε κάθε ίδρυμα, αυτοί πραγματοποιούν εκδηλώσεις για το επιστημονικό αντικείμενο της σχολής τους. Την ώρα που η κυβέρνηση εντείνει την κατηγοριοποίηση των σπουδών, με τις διατάξεις για τα ιδιωτικά κολέγια και τον καθορισμό της βάσης εισαγωγής από τα Ιδρύματα, αυτοί συζητούσαν με εργαζόμενους στον κλάδο τους για το ποια μπορεί να είναι η εργασιακή τους προοπτική. Την ώρα που η κυβέρνηση φέρνει διάταξη για διαγραφές φοιτητών που αντιμετωπίζουν τις πιο μεγάλες δυσκολίες, αυτοί πάλευαν με εργατικά σωματεία ώστε οι εργαζόμενοι φοιτητές να παίρνουν φοιτητικές άδειες, να είναι ασφαλισμένοι και να έχουν δικαιώματα!

Ολα αυτά την ίδια στιγμή που η κυβερνητική παράταξη της ΔΑΠ υπερασπίζεται σε όλα τα ΔΣ την ανάγκη να είναι οι σχολές κλειστές (πώς τα φέρνει η ζωή...). Σε μια άθλια ανακοίνωση υπεράσπισης του νομοσχεδίου, μίλησε για «αριστεία» και «πανεπιστήμια στο έλεος των κόκκινων ταγμάτων εφόδου». Η παράταξη των μαζικών αντιγραφών έγινε υπερασπιστής της γνώσης! Η παράταξη των μπράβων και των ψηφοδελτίων με χρυσαυγίτες τολμά να μιλά για «τάγματα εφόδου»!

Οσο για την «προοδευτική» κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το τι χρώμα θα έχει η στολή του αστυνομικού και το αν θα έχει το λογότυπο της ΕΛ.ΑΣ. ή του Ιδρύματος, τι να σχολιάσει κανείς...

Αυτά λοιπόν περί προόδου... Εύκολα αποδεικνύεται ποιος παλεύει για ουσιαστική μόρφωση και ποιος αντιλαμβάνεται ότι ο πόθος για ατομική εξέλιξη και κοινωνική προσφορά είναι αναπόσπαστα δεμένος με τη συλλογική δράση και σύγκρουση με ό,τι μας «καίει».

Πριν πεινάσουν μαγειρεύουν

Η επιλογή για ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού δεν είναι ελληνικό φαινόμενο. Σε όλο τον κόσμο οι αστικές κυβερνήσεις θωρακίζονται απέναντι στον «εχθρό λαό». Η νέα καπιταλιστική κρίση, οι αιματοβαμμένοι ανταγωνισμοί για το μοίρασμα της λείας σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, θα οξύνουν τα κοινωνικά προβλήματα. Οι υπερασπιστές του συστήματος ομολογούν ότι υπάρχει ο «κίνδυνος κοινωνικών αναταραχών». Γι' αυτό από τις ΗΠΑ μέχρι τη Γαλλία, από την Δανία μέχρι την Ελλάδα οι μηχανισμοί καταστολής προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν την προσπάθεια που κάνει ο λαός να διεκδικήσει το δίκιο του.

Γι' αυτό παίρνουν μέτρα διαχρονικά και όλες οι κυβερνήσεις στη χώρα μας ώστε να διαφυλάξουν την «κοινωνική συνοχή». Να μπαίνουν συνεχώς δηλαδή νέα εμπόδια στις μορφές πάλης που μπορεί να επιλέγει στις συλλογικές του διεργασίες το κίνημα, στην προκήρυξη των απεργιών κ.λπ. Να σέρνονται στα δικαστήρια συνδικαλιστές που μπήκαν μπροστά για την προστασία των σπιτιών του λαού. Να διασφαλίζεται το «εθνικό συμφέρον» της χώρας με άγριο ξύλο σε όποιον αμφισβητεί ότι το δίκιο του λαού δεν συνυπάρχει με τους στόχους των ομίλων. Και αν σε αυτά δημιουργείται ένα μπέρδεμα για το ποια κυβέρνηση τα έχει κάνει, είναι δικαιολογημένο! Το κράτος έχει «συνέχεια» και σε καθένα από τα παραπάνω μπορεί κανείς να διακρίνει τη συμβολή τόσο των «αριστερών» όσο και των «νεοφιλελεύθερων» που κυβέρνησαν στην Ελλάδα.

Υπάρχει όντως μια «ελληνική ιδιαιτερότητα»! Είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει και σε πολλές χώρες μια υπολογίσιμη μάζα φοιτητών, που με την καθοριστική συμβολή των μελών της ΚΝΕ, τη δράση φοιτητικών συλλόγων, έχουν βάλει ισχυρά εμπόδια και έχουν καθυστερήσει την υλοποίηση αντιεκπαιδευτικών αναδιαρθρώσεων που είναι στα συρτάρια των υπουργών Παιδείας εδώ και δεκαετίες! Αυτό λοιπόν είναι και σημαντική ένδειξη ότι υπολογίζουν τη μαχητική νεανική δράση και ότι δεν θα ξεμπερδέψουν εύκολα με αυτήν. Πόσο μάλλον όσο αυτή θα δυναμώνει στον βαθμό που θα αυξάνεται η συμμετοχή στις διαδικασίες του φοιτητικού κινήματος, που θα ισχυροποιείται η γραμμή σύγκρουσης με την αστική πολιτική.

Να αλλάξουν πλευρό...

Οσοι ονειρεύονται πανεπιστήμια ελίτ, με πτυχία τσακισμένα και μόρφωση - εμπόρευμα, για όσους αντέχει η τσέπη τους, και φοιτητικούς συλλόγους «αδελφότητες», τους ενημερώνουμε ότι εδώ δεν είναι Αμερική. Ας αλλάξουν το πλευρό που κοιμούνται. Θα κάνουμε τα πάντα ώστε αυτό το νομοσχέδιο να μην κατατεθεί και σε κάθε περίπτωση να γίνει κουρελόχαρτο.

Εχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Δεν υπάρχει χρόνος για αναμονή.

Καλούμε κάθε νέο και νέα που αναρωτιέται τι μπορούμε να κάνουμε εν μέσω πανδημίας, να συμβάλει στην πλατιά ενημέρωση με κάθε τρόπο μέσα σε όλα τα διαδικτυακά μαθήματα! Να πάρει μέρος στην προσπάθεια σε όλα τα έτη και τις σχολές της χώρας οι φοιτητές να πάρουν αποφάσεις απόρριψης του νομοσχεδίου! Να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις των φοιτητικών συλλόγων όπου θα τηρούνται όλα τα μέτρα προστασίας των διαδηλωτών! Να βοηθήσει κάθε νέος ώστε παρά τις δυσκολίες της περιόδου, να φτάσει σε κάθε γειτονιά και πόλη το δίκαιο αίτημα των φοιτητών για επαναλειτουργία των σχολών - απόσυρση του νομοσχεδίου, ώστε να στηριχτεί ο δίκαιος αγώνας τους! Κάθε νέος και νέα να πάρει μέρος στην καθημερινή προσπάθεια αλλαγής των συσχετισμών στους συλλόγους.

Κάθε νέος και νέα που έχει σε εκτίμηση το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, που αναγνωρίζει όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας τον πρωτοπόρο ρόλο του Κόμματος, όπως αυτός εκφράστηκε στις κινητοποιήσεις της Πρωτομαγιάς, στο Πολυτεχνείο και αλλού, σήμερα πρέπει να κάνει το βήμα να οργανωθεί στην Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας. Η ισχυροποίηση της ΚΝΕ είναι προϋπόθεση ώστε ο αγώνας να είναι αποτελεσματικός, να έχει αντοχή και διάρκεια. Με κλειστές ή ανοικτές σχολές, η διάθεση αμφισβήτησης απέναντι στην αντιλαϊκή «κανονικότητα», η οργή για την αδικία, η μάχη για μια άλλη κοινωνία θα βρίσκει τρόπους να εκφράζεται και να «ανθίζει». Η ΚΝΕ θα δώσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτήν την υπόθεση.


Του
Σταύρου ΣΚΟΥΛΗ*
*Ο Σταύρος Σκουλής είναι μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ