ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Στοχοπροσηλωμένη» στην πολιτική που εκτινάσσει τις τιμές του ρεύματος

Στην απαρέγκλιτη εφαρμογή των «πράσινων» στόχων της ΕΕ δεσμεύτηκε για μια ακόμη φορά ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια τελετής εγκαινίων μιας νέας φωτοβολταϊκής μονάδας στην Κορινθία, δεσμευόμενος ταυτόχρονα προς τους ομίλους του χώρου και ευρύτερα όσων εμπλέκονται στις «πράσινες μπίζνες» ότι η παροχή κάθε είδους εξυπηρέτησης από την κυβέρνησή του προς αυτούς θα συνεχιστεί απρόσκοπτα.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, «προσωπική του φιλοδοξία» είναι η Ελλάδα να αναδειχτεί «πρωταγωνίστρια» στην πολιτική πράσινης μετάβασης της ΕΕ, απαγγέλοντας το γνωστό ποίημα περί πρόσβασης «σε πιο φθηνό ρεύμα, σε θέσεις εργασίας και σε αντισταθμιστικά οφέλη» από τις επενδύσεις του είδους. Αυτά την ώρα που ακριβώς η πολιτική του «πράσινου new deal» που προώθησαν διαδοχικά όλες οι κυβερνήσεις, οδηγεί - όπως επιβεβαιώνεται ξανά τις μέρες αυτές - σε τεράστιες αυξήσεις στο ρεύμα, ενεργειακή φτώχεια, αλλά και χιλιάδες απολύσεις και τσακισμένα εργασιακά δικαιώματα στον κλάδο.

Παράλληλα αναφέρθηκε ξανά στην ανάγκη «εκσυγχρονισμού» του πλαισίου που διέπει το ειδικό χωροταξικό των ΑΠΕ, αλλά και στο νέο πεδίο κερδοφορίας που θα ανοίξει η κυβέρνηση για τα μονοπώλια του χώρου με τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το θεσμικό πλαίσιο του οποίου αναμένεται σύντομα. Ενώ ξεχωριστό κάλεσμα απηύθυνε και στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή μετάβαση.

Δεν παρέλειψε φυσικά να αναφερθεί και στις εφάπαξ «παροχές» της κυβέρνησης προς τα λαϊκά στρώματα για τη δήθεν μείωση των τιμολογίων ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι όπως στο ηλεκτρικό ρεύμα έτσι και στο φυσικό αέριο δεν θα υπάρξουν αυξήσεις για τους καταναλωτές εξαιτίας των αυξήσεων των διεθνών τιμών.

Στην πραγματικότητα βέβαια αυτό που προκύπτει απ' τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες στη ΔΕΘ, είναι ότι τελικά οι αυξήσεις στο ρεύμα για ένα διάστημα θα είναι... μικρότερες από όσα διαρρέονταν όλο το προηγούμενο διάστημα και ο λαός θα πληρώσει από την άλλη τσέπη με «πράσινα χαράτσια».

Θυμίζουμε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης αφορούν τη συγκρότηση ενός νέου «ταμείου ενεργειακής μετάβασης», στο οποίο θα διατεθούν σε πρώτη φάση 150 εκατομμύρια ευρώ, απ' όπου και θα καλύπτεται ένα μέρος των αυξήσεων στο ηλεκτρικό ρεύμα έως το τέλος του έτους. Και αυτά βέβαια τα χρήματα του ταμείου θα προέλθουν από τα έσοδα του «συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων ρύπων», τα οποία πρακτικά πληρώνονται από τα «πράσινα» χαράτσια στον λιγνίτη που ουσιαστικά επιβαρύνουν τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα.

Στο τυπικό μέρος της υπόθεσης, μετά την κυβερνητική παρέμβαση, η αύξηση που θα καταβάλλουν τα νοικοκυριά μέχρι τέλος Δεκέμβρη θα κυμαίνεται περί τα 2 με 3 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς εάν δεν υπήρχε η παραπάνω επιδότηση, οι επιπλέον χρεώσεις μπορεί να έφταναν και τα 44 ευρώ μηνιαίως για ένα μέσο νοικοκυριό.

Στην ουσία δηλαδή η κυβέρνηση ομολογεί ότι η πολιτική «απελευθέρωσης» της αγοράς ηλεκτρισμού και της απολιγνιτοποίησης προκαλεί τεράστιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος, μόνο που... προσωρινά οι αυξήσεις αυτές δεν θα επιβαρύνουν εξολοκλήρου άμεσα τα νοικοκυριά, αλλά έμμεσα, με ένα μέρος από το «χαράτσι» (κόστος ρύπων) που τα επιβάρυνε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Πάντως θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κυβερνητική παρέμβαση αφορά μόνο τις καταναλώσεις έως 300 Kwh για τους πελάτες όλων των προμηθευτών των συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών που είναι στη χαμηλή τάση και επιπλέον 300 Kwh για τους πελάτες της ΔΕΗ, μέχρι τις 600 Kwh συνολικά. Στις καταναλώσεις άνω των 600 Kwh οι αυξήσεις θα πέφτουν κανονικότατα και «τσεκουράτα» στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος που θα σταλούν σε όσους βρίσκονται σε αυτές τις κατηγορίες κατανάλωσης, ανάμεσά τους πολλά μικρά καταστήματα.

Ηδη άλλωστε από την αρχή του χρόνου που έχει αρχίσει και ανεβαίνει σε πρωτοφανή επίπεδα το κόστος ρύπων, είναι χιλιάδες εκείνοι οι καταναλωτές πελάτες των λεγόμενων «εναλλακτικών παρόχων» που πληρώνουν διψήφιες αυξήσεις στους λογαριασμούς τους, αφού αυτές οι εταιρείες στα χαμηλά τιμολόγια που προσέφεραν ονομαστικά και ως «κράχτη» για να τραβήξουν πελατεία, δεν περιλάμβαναν εξαρχής το σχετικό κόστος.

ΕΥΡΩΠΗ
Εκατομμύρια νοικοκυριά αντιμέτωπα με ενεργειακή φτώχεια

Αντιμέτωποι με μεγάλες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια και με γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας βρίσκονται εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, εγκλωβισμένοι για άλλη μια φορά στην παραγωγή της Ενέργειας με σκοπό το κέρδος, στους οικονομικούς και γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς των μονοπωλίων της Ενέργειας και των καπιταλιστικών κρατών, στις συνέπειες της παγκόσμιας «κούρσας» για «πράσινες» επενδύσεις.

Οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν στα ύψη τον τελευταίο χρόνο και αναμένονται νέες αυξήσεις - φωτιά, εξαιτίας των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, του κόστους των δικτύων και των υποδομών μεταφοράς εμπορευμάτων, καθώς και της τιμής στους πλειστηριασμούς των αδειών εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στο παγκόσμιο «εμπόριο ρύπων».

Ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και τη μείωση της ζήτησης καυσίμων, τα κράτη - πετρελαιοπαραγωγοί (ΟΠΕΚ - Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία κ.ά.) ξεκίνησαν τα παζάρια και τις διαπραγματεύσεις για τη συγκράτηση της παραγωγής πετρελαίου προκειμένου να μην πέσουν οι τιμές. Οι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί κατέληξαν σε αύξηση της τιμής του πετρελαίου, με θύματα και τελικούς αποδέκτες τους λαούς.

Χτες η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια των χρηματιστηριακών συναλλαγών σημείωσε νέο ρεκόρ, ξεπερνώντας τα 800 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα, ενώ η τιμή του πετρελαίου ανήλθε σε 74 δολάρια το βαρέλι.

Αυξήσεις - «φωτιά» και μέτρα - «ασπιρίνες»

Στην Ιταλία «το περασμένο τρίμηνο ο λογαριασμός του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 20% και το επόμενο τρίμηνο θα αυξηθεί κατά 40%. Είναι πράγματα που πρέπει να λέγονται και τα οποία έχουμε το χρέος να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο Ιταλός υπουργός αρμόδιος για την οικολογική μετάβαση, Ρομπέρτο Τσινγκολάνι, μιλώντας σε συνέδριο που οργάνωσε στη Γένοβα το μεγαλύτερο ιταλικό συνδικάτο, Cgil.

Οπως είπε ο Ιταλός υπουργός, «για τη θεαματική άνοδο των τιμών ευθύνεται η "έκρηξη" του κόστους των πρώτων υλών, ιδίως του φυσικού αερίου».

Μπροστά στον κίνδυνο εκατομμύρια σπίτια στην Ιταλία να μείνουν χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση, η κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι προσπάθησε να αντιμετωπίσει με «ασπιρίνες» την αύξηση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας κατά 9,9% και του φυσικού αερίου κατά 15,3% το τρίτο τρίμηνο, με ένα πακέτο 1,2 δισ. ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό για να σώσει 2,3 εκατ. νοικοκυριά από την «απόλυτη» ενεργειακή φτώχεια. Ετσι, με την κυβερνητική παρέμβαση - με χρήματα του ιταλικού λαού - η ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί... μόλις κατά 4,7% και το φυσικό αέριο κατά 9,8%!

Σύμφωνα με την Ιταλική Ενωση Καταναλωτών (Unc), η αύξηση αυτή σημαίνει ότι «κατά μέσο όρο κάθε νοικοκυριό της χώρας θα κληθεί να πληρώσει ετησίως 247 ευρώ περισσότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα».

Με αντίστοιχα μέτρα προσπαθεί και η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση Σοσιαλιστών - «Ποδέμος» στην Ισπανία να αναχαιτίσει τις τεράστιες αυξήσεις, αφού η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκε κατά 43,7% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο, σύμφωνα με τον Σύλλογο «Καταναλωτών σε Δράση». Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα μειώσει τον ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια στο 10% (από 21%), αλλά μέχρι τον Δεκέμβρη, και σκοπεύει να επιβάλει πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Τίποτα βέβαια από τα προσωρινά αυτά «γιατροσόφια» - που αντίστοιχά τους ανακοίνωσε και η κυβέρνηση της ΝΔ - δεν μπορεί να δώσει απάντηση στην ενεργειακή φτώχεια που φουντώνει, ως η «άλλη όψη» του «πράσινου new deal» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ
Καμιά αύξηση στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος!

Παράσταση διαμαρτυρίας χτες στο υποκατάστημα της ΔΕΗ

Με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υποκατάστημα της ΔΕΗ, εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου και μαζικών φορέων της Λάρισας διαμαρτυρήθηκαν το πρωί της Τρίτης ενάντια στις αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με πανό, ανακοινώσεις και συνθήματα ανέδειξαν πως, παρότι οι αυξήσεις αυτές επιχειρούνται να παρουσιαστούν ως αποτελέσματα «εξωγενών παραγόντων» στην αγορά του ηλεκτρικού ρεύματος, στην πραγματικότητα είναι αποτελέσματα της αστικής στρατηγικής για την «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος και της «πράσινης μετάβασης» που υπηρετούν όλα τα κόμματα, για να διασφαλίσουν νέα πεδία εγγυημένης κερδοφορίας στους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα, τόνισαν πως, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις - «φωτιά» σε βασικά λαϊκά αγαθά, το εργατικό - λαϊκό εισόδημα θα δεχτεί νέο πλήγμα και μείωση, αναδεικνύοντας την ανάγκη οργάνωσης της πάλης για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για ΣΣΕ, για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Οι εκπρόσωποι των σωματείων κάλεσαν τους εργαζόμενους να βρίσκονται σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να μη μείνει κανένα σπίτι χωρίς ρεύμα.

Τέλος επέδωσαν στη διοίκηση υπόμνημα με τα αιτήματά τους, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

-- Καμία αύξηση στα τιμολόγια του ρεύματος.

-- Μείωση της τιμής του ρεύματος κατά 50% και κατάργηση των χαρατσιών για τα εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά.

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε λαϊκές κατοικίες και σε μικρές επιχειρήσεις.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Fit for 55»: Να μην πληρώσει ο λαός τις «πράσινες» μπίζνες των ομίλων

Την πολιτική ενίσχυσης των μονοπωλιακών ομίλων μέσω του ευρωενωσιακού πακέτου «Fit for 55», που έχει στόχο τις λεγόμενες «πράσινες» επενδύσεις ώστε να αποκομίσει νέα κέρδη το κεφάλαιο σε βάρος του λαού, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στη συζήτηση σχετικά με την «παρουσίαση της δέσμης προσαρμογής στον στόχο του 55% μετά τη δημοσίευση της έκθεσης της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την κλιματική αλλαγή».

Στην ομιλία του, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης ανέφερε τα εξής:

«Το ευρωενωσιακό πακέτο της ΕΕ "Fit for 55" σημαίνει απευθείας επιβάρυνση των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων εξαιτίας των λεγόμενων "πράσινων" μπίζνες των ομίλων. Από τους "πράσινους" νέους φόρους για εκπομπές άνθρακα στην ηλεκτρενέργεια που καταλήγουν αυτούσιοι στα τιμολόγια, ως το ακριβότερο εισαγόμενο φυσικό αέριο και την πανάκριβη και ασταθή μονοκαλλιέργεια των ΑΠΕ. Με πρόσχημα την κλιματική αλλαγή, γενικεύονται η απελευθέρωση Ενέργειας, το εμπόριο ρύπων, η απολιγνιτοποίηση που οδηγούν σε ανατιμήσεις στο ρεύμα, σε πράσινα προϊόντα και υπηρεσίες, που έρχονται είτε με το μαστίγιο της υπερφορολόγησης των παλιών καυσίμων είτε με το "καρότο" της επιδότησης για την αγορά π.χ. απλησίαστων ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων. Τα δήθεν αντισταθμιστικά σαν αυτά της κυβέρνησης της ΝΔ πάλι θα πληρωθούν από τον λαό αποπληρώνοντας βαριά το υπερμνημόνιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Μόνο αν απαλλαγεί ο λαός από τους νόμους της αγοράς και του καπιταλιστικού κέρδους με τα μέσα παραγωγής, τις ενεργειακές πηγές, τα δίκτυα κοινωνική ιδιοκτησία του, τότε ο ενεργειακός σχεδιασμός θα υπηρετεί τα συμφέροντά του».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org