ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 15 Σεπτέμβρη 2012 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΟΥΣΑΣ
«Κανείς αγιάτρευτος - κανείς απροστάτευτος»!

Νέα κινητοποίηση για την περίθαλψη του λαού την Τετάρτη, στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία

Στη Νάουσα, πάνω από ένας στους δυο είναι άνεργος. Η μάχη για δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη του λαού είναι μάχη για την ίδια τη ζωή (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στη Νάουσα)
Στη Νάουσα, πάνω από ένας στους δυο είναι άνεργος. Η μάχη για δωρεάν και ισότιμη περίθαλψη του λαού είναι μάχη για την ίδια τη ζωή (φωτ. από παλιότερη κινητοποίηση στη Νάουσα)
Παλλαϊκό συλλαλητήριο την Τετάρτη 19 Σεπτέμβρη στις 8 μ.μ., στην πλατεία της Νάουσας, ενάντια στη συγχώνευση - κλείσιμο Νοσοκομείου και ΙΚΑ και με αίτημα να μη μείνει κανένας αγιάτρευτος - απροστάτευτος, διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Νάουσας, πρωτοβάθμια σωματεία και φορείς της πόλης. Η κινητοποίηση αποφασίσθηκε στο πλαίσιο πλατιάς σύσκεψης που οργανώθηκε με πρωτοβουλία του ΕΚ Νάουσας.

Με ανακοίνωσή του, το ΕΚ Νάουσας, καλεί όλους τους φορείς να πάρουν αποφάσεις για το περιεχόμενο της κινητοποίησης με βάση την πρόταση που κατέθεσε στη σύσκεψη και είναι:

Να μη συγχωνευτούν - κλείσουν Νοσοκομείο και ΙΚΑ Νάουσας, να στελεχωθούν με το απαραίτητο προσωπικό όλες οι κλινικές και οι υπηρεσίες έτσι ώστε να καλύπτουν πλήρως όλες τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Συλλογικά - οργανωμένα, με αποφάσεις όλων των φορέων, σωματείων, συλλόγων να μη μείνει κανένας αγιάτρευτος και χωρίς φάρμακα στο νοσοκομείο - ΙΚΑ είτε είναι ασφαλισμένος είτε όχι.

Το ΕΚ Νάουσας, καλεί τα προεδρεία όλων των φορέων, την ημέρα του συλλαλητηρίου να παρευρεθούν επίσης στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα γίνει στις 11 το πρωί στο ΙΚΑ.

Με ανακοίνωσή του προς το λαό της Νάουσας σημειώνει: «Μπορούμε να τους σταματήσουμε. Μπορούμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Εμπρακτα, συλλογικά και οργανωμένα με αποφάσεις των ΔΣ να συμπαρασταθούμε τους εργαζόμενους, μαγαζάτορες και αγρότες που βρέθηκαν ανασφάλιστοι, άνεργοι και χωρίς εισόδημα. Να υπερασπιστούμε το πολυτιμότερο κοινωνικό αγαθό, την υγεία. Να μην επιτρέψουμε να κλείσουν ΙΚΑ και Νοσοκομείο».

ΔΑΣ ΞΕΝΟΔΟΧΟΫΠΑΛΛΗΛΩΝ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Καταγγέλλει προβλήματα ενόψει των εκλογών

Την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ ξενοδοχοϋπαλλήλων τονίζοντας ότι υπονομεύει για μια ακόμη φορά κάθε προσπάθεια για οργάνωση και αγώνα του κλάδου μέσα από προβλήματα που δημιουργεί ενόψει και των αρχαιρεσιών για τη νέα διοίκηση στο σωματείο.

Συγκεκριμένα οι συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ όρισαν την εκλογοαπολογιστική συνέλευση του σωματείου μόλις πέντε μέρες μετά την συνεδρίαση του ΔΣ, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει το χρονικό περιθώριο να γνωστοποιηθεί σε όλους τους εργαζόμενους του κλάδου και να διασφαλιστεί η συμμετοχή τους. Ούτε καν να τοιχοκολληθεί όπως προβλέπεται, στον πίνακα ανακοινώσεων στους χώρους δουλειάς των μελών, ως το ελάχιστο που θα μπορούσε να γίνει αφού έτσι και αλλιώς ουδέποτε δούλεψαν για την επιτυχία κινητοποιήσεων, απεργιών, την μαζικοποίηση του σωματείου και την συμμετοχή των εργαζομένων σε αγώνες. Ακόμα και την ώρα της συνέλευσης την καθόρισαν δυο μέρες πριν. «Αποκαλύπτεται για ακόμη μια φορά ο ρόλος τους και η τακτική τους. Δε θέλουν τους ξενοδοχοϋπάλληλους του νομού μας να οργανώνονται και να δρουν στο σωματείο τους, να συζητάν και να σχεδιάζουν τον αγώνα τους μέσα από τις Γενικές Συνελεύσεις. Θέλουν απόντες τους εργαζόμενους για να μαγειρεύουν μόνοι τους με τους ξενοδόχους το ξεζούμισμα των εργαζομένων. Γι' αυτό προχωράνε σε συνελεύσεις στα κρυφά» τονίζεται στην ανακοίνωση.

Επίσης, η ΔΑΣ καταγγέλλει ότι στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση προχώρησαν με 90 άτομα απαρτία στα 10.000 μέλη, των οποίων η συνδρομή παρακρατείται από το μισθό τους κάθε μήνα, προκειμένου να έχει απαρτία η συνεδρίαση-παρωδία που ακολούθησε. Μάλιστα πριν ακόμα εγκριθεί η απαρτία, είχαν ξεκινήσει τις νοθείες, στέλνοντας κόσμο να ψηφίζει στα μουλωχτά και εκλέγοντας εφορευτική επιτροπή με τα γνωστά τους τσιράκια.

Η ΔΑΣ ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη τους σε αυτές τις πλειοψηφίες ανατρέποντας τους συσχετισμούς ενόψει και των προκείμενων εκλογών της Ενωσης Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου υπερψηφίζοντας το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

ΝΕΕΣ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΕΣ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
«Επιτροπή διαλόγου» συγκρότησε το υπουργείο

Στη συγκρότηση «Εθνικής Επιτροπής Κοινωνικού Διαλόγου» προχώρησε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, προκειμένου να αποκτήσει μόνιμο βήμα η διαμόρφωση των εφιαλτικών ανατροπών που απαιτεί η ανάκαμψη της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρόεδρος της Επιτροπής θα είναι ο υφυπουργός Εργασίας, ενώ θα συμμετέχουν ο διοικητής του ΟΑΕΔ, η ΓΣΕΕ, ο ΣΕΒ, η ΓΣΕΒΕΕ, η ΕΣΕΕ. Η θεματολογία του «Κοινωνικού Διαλόγου περιλαμβάνει: Αμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές δράσεις για την αντιμετώπιση της υψηλής ανεργίας. Καταπολέμηση της αδήλωτης - μαύρης εργασίας και της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής. Μη μισθολογικό κόστος εργασίας. Μείωση διοικητικών βαρών και γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας. Διατήρηση του σημαντικού μέρους των κοινωνικών υπηρεσιών των καταργηθέντων Οργανισμών Εργατικής Εστίας και Κατοικίας. Αναμόρφωση του μηχανισμού με τον οποίο καθορίζεται ο κατώτατος μισθός, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού κεκτημένου». Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση θα αξιοποιήσει και την πολύτιμη στήριξη των δυνάμεων της ηγεσίας της ΓΣΕΕ, που για πολλά από τα παραπάνω θέματα έχουν δηλώσει ανοιχτή στήριξη (βλ. μείωση μη μισθολογικού κόστους), ενώ στηρίζοντας την «ανταγωνιστικότητα» εδώ και χρόνια στρώνουν κι αυτές το έδαφος για το τσάκισμα των ΣΣΕ, την πλήρη ανατροπή της σταθερής εργασίας κ.τ.λ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ 7ου ΘΕΡΑΠΕΥΤΗΡΙΟΥ ΙΚΑ
Απαίτησαν καμία μετακίνηση προσωπικού

Κόντρα στην προσπάθεια τρομοκράτησης

Να μη μετακινηθεί ούτε ένας από το προσωπικό του 7ου Θεραπευτήριο του ΙΚΑ προς το «Αγία Ολγα» και άλλα νοσοκομεία στο πλαίσιο της συγχώνευσής τους, αλλά να προσληφθεί μόνιμος παθολόγος και χειρουργός ώστε να ενταχθεί στις εφημερίες, απαίτησαν χθες εργαζόμενοι και συνδικαλιστές και των δυο νοσοκομείων. Με συμβολική κατάληψη στο γραφείο της διοικήτριας του «Αγία Ολγα», διεκδίκησαν να υπογράψει την ανάκληση των μετακινήσεων, οι οποίες θα σημάνουν το κλείσιμο του 7ου Θεραπευτηρίου του ΙΚΑ, που εξυπηρετεί εκατοντάδες χιλιάδες. Για παράδειγμα, όπως κατήγγειλαν οι διαδηλωτές, προχτές το μεσημέρι έγινε ατύχημα λίγα μέτρα έξω από το νοσοκομείο και δεν υπήρχε χειρουργός να αντιμετωπίσει άμεσα το περιστατικό.

Στο μεταξύ, η διοικήτρια του «Αγία Ολγα» μαζί με τον διευθυντή του Αστυνομικού Τμήματος Ν. Ιωνίας προσπάθησαν να «παγιδεύσουν» τους διαδηλωτές για να τους συκοφαντήσουν και να έχουν ποινικές κυρώσεις. Η διοικήτρια κάλεσε την αστυνομία λέγοντας ότι τάχα την έχουν «αιχμάλωτη» οι διαδηλωτές, ενώ μπροστά στον Αστυνομικό Διευθυντή εργαζόμενοι και συνδικαλιστές του έλεγαν να την πάρει και να φύγουν. Σε λίγη ώρα, έξω από το νοσοκομείο κλήθηκε και πήγε κλούβα των ΜΑΤ.

ΠΑΜΕ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Να μην εκδοθεί ο Τούρκος συνδικαλιστής

Να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Τούρκος συνδικαλιστής Nevzat Kalayci, ζητούν με κοινή παρέμβασή τους το ΠΑΜΕ και η Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη. Με ανακοίνωσή τους οι δύο οργανώσεις σημειώνουν:

«Στις 7 Αυγούστου συνελήφθη και από τότε κρατείται στη Θεσσαλονίκη ο Τούρκος συνδικαλιστής Nevzat Kalayci, σε εκτέλεση διεθνούς εντάλματος σύλληψης, με την κατηγορία της συμμετοχής του σε "τρομοκρατική" οργάνωση, την οποία αρνείται.

Ο Nevzat Kalayci συμμετείχε στους συνδικαλιστικούς αγώνες στην Τουρκία. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε στα "λευκά κελιά", όπου πήρε μέρος στις απεργίες πείνας για τα δικαιώματα των κρατουμένων. Εξαιτίας αυτών κλονίστηκε σοβαρά η ψυχική υγεία του και αποφυλακίστηκε προσωρινά.

Εδώ και 7 χρόνια ζει στη χώρα μας, όπου κατέφυγε ζητώντας πολιτικό άσυλο. Η εξέταση του αιτήματός του εκκρεμεί ακόμη. Η σοβαρή βλάβη της υγείας του έχει διαπιστωθεί με ιατρικές γνωματεύσεις δημόσιων νοσοκομείων, τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ελλάδα.

Εάν εκδοθεί στην Τουρκία, είναι βέβαιο ότι θα φυλακιστεί ξανά και θα υποστεί νέα βασανιστήρια και απάνθρωπη μεταχείριση, που θα επιδεινώσουν ακόμη περισσότερο την κλονισμένη υγεία του.

Γι' αυτούς τους λόγους ζητάμε να μην εκδοθεί στην Τουρκία ο Nevzat Kalayci και να αφεθεί άμεσα ελεύθερος».

Νέα έλλειψη φαρμάκου

Τα αδιέξοδα που γεννά στις λαϊκές ανάγκες η ύπαρξη επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Φάρμακο αναδεικνύονται καθημερινά. Το τελευταίο διάστημα αυξάνονται τα κρούσματα έλλειψης διαφόρων φαρμάκων από την αγορά. Τελευταία περίπτωση, αυτή του φαρμάκου «Sintrom 4mg» (είναι αναντικατάστατο και χρησιμοποιείται κυρίως από καρδιοπαθείς). Οπως προκύπτει από έγγραφο του προέδρου του ΕΟΦ, η εταιρεία που το παράγει διέθεσε το τελευταίο διάστημα μειωμένες κατά 15% ποσότητες στην αγορά. Οσο η έρευνα, παραγωγή και διάθεση των φαρμάκων εξαρτάται από το πόσο (και αν) αυτή εξυπηρετεί την «ανταγωνιστικότητα» της κάθε εταιρείας, τέτοια φαινόμενα θα αυξάνονται. Ειδικά μέσα σε συνθήκες όξυνσης της κρίσης και έντασης του ανταγωνισμού μεταξύ των πολυεθνικών. Να γιατί το αίτημα για κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και Ενιαίο Κρατικό Φορέα παραγωγής, διανομής, εισαγωγής και έρευνας φαρμάκου αλλά και δωρεάν φάρμακο, πρέπει να διαδοθούν πλατιά στους τόπους δουλειάς.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org